Σελίδες

Wednesday, 10 July 2013

Ο δεκάλογος εξοικονόμησης φαγητού
Στοιχεία για τη σπατάλη φαγητού, Οκτώβριος 2012

Όχι φαγητό στα σκουπίδια 
.
Η κύρια αποστολή του ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι η καταπολέμηση της σπατάλης φρέσκου φαγητού στην κοινωνία μας, συνδέοντας τους χορηγούς τροφίμων (εστιατόρια, αρτοποιεία, ξενοδοχεία, κλπ) με ιδρύματα, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες της περιοχής τους. Σε μερικούς μήνες και με τη βοήθεια των εθελοντών μας έχουμε κατορθώσει να προσφέρονται περίπου 5.000 μερίδες φαγητού σε συνανθρώπους με ανάγκη, παρά να καταλήγουν στα σκουπίδια.
Όλη αυτή η προσπάθεια όμως είναι πολύ μικρή σχετικά με την μείωση της σπατάλης φαγητού, που μπορεί να επιτευχθεί στην κοινωνία μας, αν ο καθένας μας ακολουθεί καθημερινά μερικά απλά βήματα, όπως:
1) Ψωνίστε έξυπνα: – Προγραμματίστε τα γεύματα σας από πριν, χρησιμοποιήστε λίστες για τα ψώνια, και αποφεύγετε να αγοράζετε προϊόντα από παρόρμηση. Μην υποκύπτετε σε προωθητικές ενέργειες μάρκετινγκ, που σας οδηγούν στο να αγοράσετε περισσότερα τρόφιμα από ό,τι χρειάζεστε, ιδιαίτερα για τα ευπαθή ειδή. Παρόλο που μπορεί να είναι πιο φθηνά ανά γραμμάριο, συνολικά θα είναι πιο ακριβά αν τελικά πετάξτε μεγάλη ποσότητα από αυτό το τρόφιμο.
2) Αγοράστε «περίεργα φρούτα» – Πολλά φρούτα και λαχανικά πετιούνται επειδή δεν έχουν το «σωστό» μέγεθος, σχήμα ή χρώμα. Αγοράζοντας αυτά τα απολύτως καλά «περίεργα φρούτα» στην λαϊκή ή κάπου αλλού, επιβεβαιώνεις ότι αυτά τα τρόφιμα, που αλλιώς καταλήγουν στα σκουπίδια, θα καταναλωθούν.
3) Μάθετε ποτέ στα αλήθεια «χαλάει» το φαγητό – Οι περισσότερες ημερομηνίες λήξης είναι ενδεικτικές προτάσεις, που δίνει ο κατασκευαστής για...
περισσότερα στην πηγή: boroume
.....................................................................
Στοιχεία για τη σπατάλη φαγητού, Οκτώβριος 2012
.
Δωρίστε τρόφιμα που δεν τα έχετε αγγίξει
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το ποσοστό ανεργίας ανήλθε τον Ιούλιο του 2012 σε 25,1% από 17,8% πέρσι, ένα ποσοστό που μεταφράζεται στον τεράστιο, για τα δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών, αριθμό των 1.261.604 ατόμων δίχως εργασία. Το μέγεθος της αύξησης της ανεργίας των τελευταίων ετών, γίνεται αντιληπτό αν συγκριθεί με τα αντίστοιχα στοιχεία του Ιουλίου 2008, που ήταν 7,4%, δηλαδή 364.164 άτομα. Παράλληλα, η Ελλάδα κατέχει με 13,2%, το υψηλότερο ποσοστό φτωχών εργαζομένων στην Ευρωζώνη.
Το ποσοστό του πληθυσμού που απειλείται με φτώχεια, σύμφωνα με τον ορισμό και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι 27,7%, δηλαδή 1,3 εκατ. άνθρωποι. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στην έκτη χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., μετά την Βουλγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία, Λετονία και Ουγγαρία. Εδώ, πρέπει να επισημανθεί ότι πρόκειται για στοιχεία του 2010, με άλλα λόγια, δεδομένων των δυσμενών οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα έκτοτε, αναμένεται το ποσοστό αυτό να έχει μεγάλη αύξηση.
Η Ελλάδα παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό στις χώρες της Ε.Ε των 27, όσον αφορά στην υλική αποστέρηση, ενώ στο 11,2% βρίσκεται το ποσοστό ακραίας υλικής αποστέρησης. Ο εναλλακτικός αυτός δείκτης, βασίζεται στη δυνατότητα κάλυψης των παρακάτω 9 αναγκών:
περισσότερα στην πηγή: boroume

1 comment:

  1. ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΠΑΤΑΛΗΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. (ΕΛΕΓΑ: 1982+1986+1990 ).
    Σπαταλήστριες και Σπαταληστές. Εγωίστριες και Εγωιστές. (όπως λέμε Σοσιαλισμός καπιταλισμός κλπ.) Τα βασικά που χεριάζετε ένας άνθρωπος για να ζήσει είναι πολλή λίγα, τα ποιο πολλά είναι για την ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ και για τον ΕΓΩΙΣΜΩΝ του, ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΕΓΩΙΣΤΙΚΟ ΕΓΩ ΣΟΥ ξεχνώντας το ΜΑΤΑΙΟΤΗΣ ΑΣΚΟΠΙΜΟΤΗΣ ΠΡΟΣΚΕΡΟΤΗΣ ΑΒΕΒΑΙΩΤΗΣ = (Μ.Α.Π.Α.) που είναι τα βασικά στοιχεία μέσα στην δημιουργία, και ζει ευτυχισμένος με την δυστυχία του. Τρόμε περισσότερα από όσα βγάζουμε, και ύστερα γκρινιάζουμε. Δεν φτάνουν, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ.
    Σπαταλησμός: Όταν βλακωδώς τα βγάζουν μερικοί, βλακώδες και θα τα δίνουν, θα τα τρώνε, θα τα σπαταλάνε κλπ.
    Δημιουργούμε τόσα πολλά περιττά πράγματα που σερβίρουν στα σχετικός κοροΐδα 80%, γιατί αυτά τα δουλεύουν τα σχετικός κορόιδα 15-20% (είναι θέμα ποσοστώσεως) που προτού τα χρησιμοποιήσουμε ή προτού το τέλος τους τα πετάμε,
    Ο καπιταλισμός για το ΠΟΛΥ κέρδος σαν έμβλημα του, και χρησιμοποιώντας την ματαιοδοξία του ανθρώπου, εξαντλεί τα πάντα και καταστρέφει τον πλανήτη, χιλιάδες τόνους σκουπίδια την ημέρα πετιούνται χωρίς ανακύκλωση, από πολυτελής συσκευασίες που προσελκύουν την ματαιοδοξία μας.
    Τόνους παραγωγής πετιούνται για ακατανόητους λόγους. Αποσύρουν τόνους φρούτα και τα πετάνε στη χωματερή και τα πριμοδοτεί η Ε.Ε ενώ μπορούσαν τα φτιάνουν χυμούς κλπ κλπ. Το τι σπατάλη γίνετε λίγοι το αντιλαμβάνονται. Πρόκειται για διεθνής *Μ-βλάκες.
    Πόσους τόνους απορρυπαντικών βελτιωτών μαλακτικών ημερησίως χύνονται από τους υπονόμους στη θάλασσα κλπ.
    Και για να κερδίσουν χρήμα και να ικανοποιήσουν την βλακώδη πλεονεξία τους, βυθίζουν την ανθρωπότητα στην δυστυχία, την θλίψη, την αθλιότητα, την πείνα, την εκμετάλλευση, τις επεμβάσεις, τους πολέμους κλπ. πολεμικό υλικό.
    Όλα στο μέγιστο. Και τα πλεονάσματα αγαθόν που συσσωρεύτηκαν δημιούργησαν την παγκόσμια κρίση. =Μειονέκτημα.
    Ενθάρρυναν τον κόσμο να παίρνουν δάνεια με πιστωτικές κάρτες και το έριξαν στις σπατάλες κλπ.
    Χιλιάδες οι δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν την δόση τους.
    ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Επιδημία σπαταλησμού. Πολύ ποιο σπάταλες είναι οι γυναίκες συγκριτικώς με τους άντρες (εκτός των πολιτικών) λόγο φιλαρέσκειας και ανταγωνισμού στη μόδα αντικαθιστώντας και πετώντας ρούχα παπούτσια ήδη κουζίνας πλυντήρια ψυγεία κλπ. ή ολόκληρες κουζίνες λουτροκαμπινέδες κλπ. με "μοντέρνα" υλικά μοντέρνας ματαιοδοξίας.
    Αλλάζουν σπίτια έπιπλα αυτοκίνητα, πολυτελή διαβίωση και ότι άλλο για να ζηλεύει η γειτόνισσα η διπλανή της κλπ. Η υπεροχή του διπλανού...η δυστυχία μας. (Το έχει η γειτόνισσα! Εμείς γιατί;) = "Πλεονεξία;" Η ηδονή της ανωτερότητας ο σκοπός όλων των ανθρώπων:
    Γυναικείες σπατάλες, κάθε γυναίκα 15-20 (ΩΣ ΚΑΙ 4500 ζεύγη παπούτσια!!!) Τσάντες 10-30, φουστάνια 20-50, μοντελάκια κλπ.
    ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ: Έγινε τρόπος ζωής η τεμπελιά και η σπατάλη. Οι επισκευές των συσκευών ή των εξαρτημάτων καταργήθηκαν σχεδόν, "όλα θέλουν άλλαγμα", χαλάει κάτι, ΑΛΛΑΓΜΑ, και για ένα χαλασμένο εξάρτημα, πετάνε 3000-4000 εξαρτήματα που δουλεύουν άψογα. Αυτό κρύβει και την ανικανότητα του τεχνίτη να το επισκευάσει, και για μια βίδα ένα μοχλό μια φλάντζα κλπ. Αυτοκίνητα: Αυξάνεστε και πληθύνεστε σαν τα σκουλήκια σε ένα πτώμα: Τι είναι ο άνθρωπος; Σκέτο συμφέρον! Όταν θέλεις να παρκάρεις ζοχαδιάζεσαι που δεν βρίσκεις μέρος, και όταν κινείσαι στο δρόμο σε ζοχαδιάζουν τα παρκαρισμένα που σε δυσκολεύουν να περάσεις! Αν γεμίσουμε κάμπους βουνά πεδιάδες με σπίτια, και παρκινγκ για τα αυτοκίνητα, και στους δρόμους θα πηγαίνουμε
    με 5 χιλιόμετρα από κυκλοφοριακή συμφόρηση, και θα παίρνουμε ταξί να μας πηγαίνει με τα πόδια…..
    Εκατομμύρια κινητά ψυγεία κουζίνες τηλεοράσεις πετιούνται στα σκουπίδια όχι γιατί χάλασαν αλλά γιατί άλλαξε η μόδα ή το μοντέλο κλπ. Σπατάλη λόγω ανικανότητας τεχνιτών, αρνητή ανακύκλωση, όλα στραπατσάρισμα τσαλάκωμα και πέταμα . Θετική ανακύκλωση "αλλά επισκευή και επαναχρησιμοποίηση". Βλέπε και, ΔΙΚΑΙΟΚΡΑΤΙΑ. Ο πέρνων και ο δίνων.
    http://users.otenet.gr/~tzinis tzinis@otenet.gr

    ReplyDelete