Σελίδες

Saturday, 23 November 2013

Οι προκλήσεις για τα παιδικά δικαιώματα,
οι ευκαιρίες και οι πρακτικές των υπερασπιστών τους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, απευθυνθήκαμε σε έναν από τους χαρακτηριστικούς τους υπερασπιστές, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, για να μάθουμε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για τη διασφάλιση των παιδικών δικαιωμάτων.
 
Ιδιαίτερα σήμερα, με τη διάλυση του κράτους πρόνοιας...
πάνω από το ένα τρίτο του παιδικού πληθυσμού
βρίσκεται κάτω από τη μεγάλη απειλή.

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο, που ιδρύθηκε το 2004, με στόχο την ευαισθητοποίηση και παρέμβαση στα προβλήματα που αφορούν τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες και δράσεις σχετικά με την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ στη χώρα μας, καθώς επίσης και για το σεβασμό της διαφορετικότητας και τις διακρίσεις.
Τα μέλη του είναι εκπαιδευτικοί, γονείς, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες και παιδιά, που δρουν εθελοντικά μέσα και έξω από τη σχολική κοινότητα, πραγματοποιούν έρευνες, καμπάνιες και προγράμματα.

Κατά τα τελευταία χρόνια το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» έφερε σε πέρας τέσσερα κύρια προγράμματα:

1.Την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού στο εσωτερικό της σχολικής κοινότητας μέσω της προώθησης της ανάγνωσης, συναντήσεων με συγγραφείς παιδικού βιβλίου και της εφαρμογής εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ευνοούν το διάλογο, τη διαφορετικότητα και τη δημιουργικότητα έναντι των διακρίσεων και της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού (2005-2009).

2. Την υποστήριξη ασυνόδευτων ανήλικων αιτούντων άσυλο μέσω ενός εκπαιδευτικού και πολιτιστικού προγράμματος που προέβλεπε: διδασκαλία της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, κοινωνικοποίηση, παροχή επαγγελματικής εκπαίδευσης, ψυχολογική, ιατρική και υλική υποστήριξη (2009-'10).

3. Την υποστήριξη περισσότερων από εκατό οικογενειών με ανήλικα παιδιά της κοινότητας Αφγανών προσφύγων «Σαμάρια» στο Μεταξουργείο. Το πρόγραμμα περιλάμβανε διδασκαλία της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας για ενήλικους και νεαρά παιδιά, δημιουργική απασχόληση για τα μικρότερα παιδιά, ψυχολογική υποστήριξη, διανομή τροφίμων, ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης, εμβολιασμούς, ιατρική φροντίδα και εξετάσεις, ψυχαγωγικές και μορφωτικές εκδηλώσεις (2010-'11).

4. Από τον Οκτώβριο 2012 λειτουργεί το «Εργαστήρι Πολιτισμού» για παιδιά στην οδό Αλκαμένους 11, Στ. Λαρίσης. Είναι ένας χώρος που διαθέτει παιδική δανειστική βιβλιοθήκη και το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές τάξεις, δημιουργικές ομάδες, ομάδες ανάγνωσης, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, web-radio, κλπ. Επίσης οργανώνει σεμινάρια γονέων, νομική, κοινωνική, ψυχολογική και υλική υποστήριξη για τις οικογένειες των παιδιών, καθώς και ψυχαγωγικές και μορφωτικές επισκέψεις. Το «Εργαστήρι» πραγματοποιήθηκε χάρη στην ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου συμμετέχουν: Μυρσίνη Ζορμπά (πρόεδρος), Γιάννα Αλιβιζάτου (αντιπρόεδρος), Χριστίνα Οικονομοπούλου (γραμματέας), Ηλίας Νάτσιος (ταμίας). Μέλη: Γεράσιμος Γιαννόπουλος, Νατάσα Δίπλα, Στέφανος Κατής, Λουίζα Λιόλιου, Μιράντα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαχίνης, Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, Στέλλα Τσίτουρα, Ειρήνη Ψαρέλλη.

Το «Δίκτυο» δραστηριοποιείται από το 2000 και έχει αναπτύξει δράσεις και καμπάνιες σχετικά με:...

*τη διάδοση και την τήρηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού
*την ενημέρωση των ίδιων των παιδιών για τους θεσμούς που τα προστατεύουν σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο
*την υποστήριξη οικογενειών στα όρια της φτώχειας
*την κινητοποίηση για την καταπολέμηση κάθε είδους διακρίσεων
*την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης
*την ενθάρρυνση για πρόσβαση στην εκπαίδευση εθνοτικών ή κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων
*την παιδική εργασία
*την ανάδειξη των προβλημάτων των παιδιών που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες, όπως παιδιά μεταναστών, παιδιά πρόσφυγες, παιδιά παλιννοστούντων, παιδιά που νοσηλεύονται, παιδιά έγκλειστα σε ιδρύματα ή σε φυλακές ανηλίκων
*την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας σχετικά με κάθε μορφής βία, την προσβολή, την εγκατάλειψη, την παραμέληση, την κακοποίηση, την κακή μεταχείριση ή εκμετάλλευση των ανηλίκων
*τον περιορισμό του καπνίσματος, του αλκοολισμού και της κατανάλωσης ουσιών από παιδιά
*το ασφαλές διαδίκτυο.

Επίσης συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς και άλλες οργανώσεις και συλλόγους στη χώρα μας και στην Ευρώπη, οργανώνει μαθητικούς διαγωνισμούς, πραγματοποιεί εκδόσεις, βραβεύει μαθητές για τις πρωτοβουλίες τους, υποστηρίζει υλικά και ηθικά ευάλωτες ομάδες ανηλίκων και τις οικογένειές τους, οργανώνει σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και γονείς, εκπαιδεύει εθελοντικές ομάδες, προωθεί δράσεις κοινωνικοποίησης.

Οι πόροι του «Δικτύου» προέρχονται αποκλειστικά από τις συμμετοχές και τις χορηγίες των μελών και φίλων, καθώς και από χειρονομίες κοινωνικής ευαισθησίας. Όλες οι χορηγίες αναρτώνται στην ιστοσελίδα μας και ανακοινώνονται στους 12 χιλιάδες φίλους μας. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις μας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.ddp.org.gr.

Οι πρώτες ενδείξεις από τη λειτουργία του Εργαστηρίου Πολιτισμού, που εγκαινιάστηκε πριν από δώδεκα μήνες, είναι ότι ακόμη και σε περιόδους κρίσης σαν αυτή που ζούμε, όπου αναμφίβολα οι βασικές βιοτικές ανάγκες έχουν τον πρωτεύοντα ρόλο, οι πολιτισμικοί πόροι αποτελούν στο νου των εκπαιδευτικών και των γονιών όχι μόνο διέξοδο ή συμπληρωματικό στοιχείο της εκπαίδευσης αλλά βασική ανάγκη, αναπόσπαστη με την ανατροφή και ανάπτυξη των παιδιών.

H κατάσταση στην Ελλάδα
Η πιο πρόσφατη Έκθεση Αξιολόγησης της χώρας μας από την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ τον Ιούλιο 2012 σχετικά με την κατάσταση των δικαιωμάτων του παιδιού και την εφαρμογή τους, δείχνει ότι τα προβλήματα είναι επίμονα, χρόνια, μεγάλα, θεσμικά και κοινωνικά. Ιδιαίτερα σήμερα, με τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, τη φτώχεια και την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό αλλά και το ρατσισμό, πάνω από το ένα τρίτο του παιδικού πληθυσμού βρίσκεται κάτω από τη μεγάλη απειλή. Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και από την έρευνα του καθηγητή κ. Δημοσθένη Δασκαλάκη για λογαριασμό της Unicef σχετικά με την Κατάσταση των δικαιωμάτων του παιδιού στην Ελλάδα, 2012. Έχουμε υποχρέωση, επομένως, να συντονιστούμε όλοι καλύτερα ώστε να πετύχουμε την απολύτως αναγκαία διαμόρφωση ενός Σχεδίου Δράσης, καθώς και τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Τα δύο αυτά πρακτικά αλλά σημαντικά ζητήματα, αποτελούν ένα μικρό θετικό θεσμικό βήμα στη σταθερή διάγνωση των προβλημάτων και την εφαρμογή λύσεων, αλλά συντελούν και στην κοινωνική αυτοσυνειδησία και εγρήγορση που ενισχύει τη θετική δράση, μικρή ή μεγαλύτερη, τοπική ή ευρύτερη, ατομική ή συλλογική.

Μυρσίνη Ζορμπά
Πρόεδρος Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού

dimokratianews

No comments:

Post a Comment