Σελίδες

Wednesday, 13 November 2013

Τι να κάνεις για να βοηθήσεις το παιδί σου
στη συγκέντρωση

Η συγκέντρωση είναι πολύ σημαντική, γιατί μόνο αν την επιτύχουμε μπορούμε να εξαντλήσουμε όλο μας το δυναμικό σε ευφυΐα, γνώση και δημιουργικότητα.
Ωστόσο, πολλά παιδιά (αλλά και ενήλικες) δυσκολεύονται να ελέγξουν την προσοχή τους.

Focus the Attention of Distracted ADHD Children

Τι να κάνεις για να βοηθήσεις το παιδί σου στην συγκέντρωση;

1. Καθίστε όλοι μαζί για φαγητό και σηκωθείτε από το τραπέζι όταν όλοι θα έχουν τελειώσει.
Προσπάθησε να μάθεις στο παιδί σου από μικρή ηλικία να μην σηκώνεται όποτε εκείνο θέλει από το τραπέζι αλλά, όποτε τελειώσετε ή τουλάχιστον όταν του το επιτρέψετε, χωρίς όμως να το πιέζεις. Τέτοιου είδους συμπεριφορές τις μαθαίνει κυρίως μέσα από την παρατήρηση. Αν δηλαδή βλέπει τους γονείς του να συμπεριφέρεστε αντίστοιχα.

2. Φρόντισε να υπάρχουν ώρες ηρεμίας στο σπίτι.
Για παράδειγμα, η ώρα του φαγητού είναι μια ώρα που καλό θα είναι να γίνεται σε ήρεμο περιβάλλον, από τη στιγμή που το παιδί είναι βρέφος και θηλάζει. Επίσης, μην κόβετε βόλτες γύρω από την κούνια ή το κρεβάτι του μικρού την ώρα του ύπνου.

3. Συγκράτησε τα νεύρα σου
Ξέρω ότι η θεωρία είναι εύκολη και η πράξη δυσκολεύει, όμως βεβαιώσου πως κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου να μην ξεσπάς μπροστά στο παιδί ή ακόμη χειρότερα στο ίδιο το παιδί. Δώσε του την σιγουριά ότι το αγαπάς και ότι είσαι και θα είσαι πάντα στο πλευρό του.

4. Έλεγξε το άγχος σου
Το δικό σου άγχος και την δική σου εγρήγορση την μεταφέρεις και στο παιδί σου. Προσπάθησε, όσο γίνεται (ξέρω πόσο δύσκολο είναι…) να έχεις ήπιους ρυθμούς και ήρεμους τόνους. Μίλα στο παιδί και πες του για την δραστηριότητα που ακολουθεί. Γράψε ένα ημερήσιο πρόγραμμα, παρουσίασέ το στο παιδί και τοιχοκολλήστε το μαζί.


5. Μην πιέζεις το παιδί
Βλέπω πολλούς γονείς που πιέζουν το παιδί να κάνει κάτι που φοβάται. Μην το πιέζεις, αντίθετα, πέρασέ του το μήνυμα πως δεν υπάρχει λόγος να έχει άγχος αν αποτύχει σε κάτι γιατί εσύ το δέχεσαι όπως κι αν είναι ,ε τα δυνατά και αδύναμα σημεία του.

6. Δώσε σημασία στις τελετουργίες
Δημιούργησε ένα κλίμα σταθερότητας. Τελετουργικές συνήθειες, όπως το πρόγευμα όλης της οικογένειας τις Κυριακές, ή το διάβασμα κάποιου βιβλίου πριν από τον ύπνο, αποτελούν συναισθηματική ασφάλεια, ακόμη και στις δύσκολες περιόδους.

7. Φτιάξε πρόγραμμα
Γράψε ένα ημερήσιο πρόγραμμα, παρουσίασέ το στο παιδί και τοιχοκολλήστε το μαζί. Αν γνωρίζει τις υποχρεώσεις και τις εργασίες του, θα τις εκτελέσεις πιο εύκολα, αν γίνονται πάντα συγκεκριμένη ώρα.

8. Σταθερά πρόσωπα
Τα σταθερά πρόσωπα αναφοράς είναι πολύ σημαντικά. Προσπάθησε να μην αφήνεις το παιδί σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους.

9. Πάρτε ένα κατοικίδιο
Ένα κατοικίδιο ζωάκι μπορεί να γίνει φίλος με το παιδί και ταυτόχρονα να το βοηθήσει να αναλάβει την ευθύνη κάποιου.

10. Φρόντισε τον ύπνο του
Ο ύπνος του παιδιού είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο. Αν δεν γίνεται στην σωστή ώρα και όσο χρειάζεται, τότε έχει αρνητικές συνέπειες στην συμπεριφορά του παιδιού, στην ψυχολογία του αλλά καις την ανάπτυξη και εξέλιξή του. Μια ώρα πριν τον ύπνο δεν πρέπει να βλέπει τηλεόραση, να παίζει υπολογιστή ή να κάνει κάποια εργασία. Επίσης, όρισε σταθερή ώρας και φρόντισε να τηρείς μια ρουτίνα.


11. Παιχνίδι στη φύση
Φρόντισε, αν μπορείς καθημερινά, το παιδί σου να παίζει έξω στη φύση καις τον καθαρό αέρα. Αν δεν υπάρχει χώρος, παρότρυνέ το να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα.

12. Υγιεινή διατροφή
Έρευνες έχουν δείξει ότι υπερκινητικά παιδιά με έλλειψη συγκέντρωσης γίνονται εμφανώς πιο ήρεμα όταν δεν τρέφονται καθόλου με ζαχαρούχα σνακ και έτοιμα προϊόντα.

13. Σωστή χρήση ΜΜΕ και PC
Η έλλειψη προκλήσεων αλλά και η υπερβολική επιβάρυνση βλάπτει τον εγκέφαλο. Ειδικά τα παιδιά μέχρι 3 ετών πρέπει να βλέπει ελάχιστη έως καθόλου τηλεόραση.

14. Διάλειμμα και ξεκούραση
Ενθάρρυνε το παιδί σου να ξεκουράζετε και αν κάνει διαλείμματα. Παίξτε σαν οικογένεια το παιχνίδι «ακίνητος» όπου κερδίζει εκείνος που δεν θα μιλήσει για περισσότερη ώρα.

15. Βοήθησέ το σωστά στις εργασίες
Μην κάνεις εσύ τις εργασίες του αντί για εκείνο. Βοήθησε το παιδί σου να δημιουργήσει μια τελετουργία πριν το ξεκίνημα των εργασιών και ενθάρρυνέ το στην αρχή, είτε με μια ζεστή ματιά, είτε με ένα γλυκό χτύπημα στον ώμο κοκ. Φρόντισε να υπάρχει ησυχία και ηρεμία όταν το παιδί ασχολείται με κάποια εργασία.


missbloom.gr

No comments:

Post a Comment