Σελίδες

Wednesday, 24 April 2013

Zeit: «Η Αθήνα πέφτει σε μελαγχολία»

ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ...
ΟΛΟΙ.
Και όταν λέμε όλοι, εννοούμε ΟΛΟΙ
«Η Αθήνα πέφτει σε μελαγχολία» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στον ιστότοπο της γερμανικής Zeit. «Συνοικίες που πνέουν τα λοίσθια, χαμένοι κάτοικοι. Η κρίση χρέους καταστρέφει την ανεμελιά της Αθήνας και αλλάζει το χαρακτήρα της πόλης».
.
GriechenlandAthen verfällt der Wehmut
.
Το οδοιπορικό της γερμανικής εφημερίδας στην Αθήνα, με τη συνδρομή του έλληνα δημοσιογράφου Νικήτα Καραγιάννη, ξεκινά από το κέντρο της πόλης, από την Ομόνοια, «που θεωρείται τα τελευταία 6 με 7 χρόνια μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της Αθήνας, (…) όπου έκλεισαν δεκάδες καταστήματα και ξενοδοχεία και (…) όπου από τότε που ξέσπασε η κρίση κανείς πλέον δεν μπορεί να βρει δουλειά».
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και σε επιθέσεις εναντίον μεταναστών, σημειώνοντας ότι «η ξενοφοβία έχει αυξηθεί στην Ελλάδα. Πολιτικά επωφελούνται από αυτή την εξέλιξη οι προβοκάτορες της Χρυσής Αυγής (…), οι οποίοι στρέφουν στοχευμένα την οργή των Ελλήνων για τη μιζέρια της χώρας εναντίον των μεταναστών».
«Η ελπίδα και η αισιοδοξία έχουν αλλάξει τοποθεσία στην Αθήνα. Μόνον σε λίγες περιοχές οι άνθρωποι μπορούν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα. Οι Αθηναίοι καταφεύγουν τις νύχτες στο Γκάζι, που μέχρι πρότινος είχε μια παρόμοια μοίρα όπως σήμερα η Ομόνοια. Η Αθήνα επένδυσε πολλά σε αυτή την περιοχή, τη θέση του παλαιού εργοστασίου πήρε ένα πολιτιστικό κέντρο και ένα μουσείο ενώ άνοιξαν μπαρ και κλαμπ. (…) Στο Γκάζι η κρίση εξαφανίζεται τα βράδια για λίγες ώρες. (…) Και εδώ, όμως, η κρίση δεν είναι τελείως αθέατη. Τις κρύες μέρες μυρίζει καμένο ξύλο και πλαστικό. Οι άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν το πετρέλαιο».
.
πηγή

«Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα
που φέρατε από την πατρίδα;»

Τι θα έπαιρνες μαζί σου αν έπρεπε να εγκαταλείψεις το σπίτι σου και να πας σε κάποια άλλη χώρα; Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Σύροι αναγκάστηκαν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, λίγο πριν ξεκινήσουν το επικίνδυνο ταξίδι τους για τη γειτονική Ιορδανία, το Λίβανο, την Τουρκία, το Ιράκ και άλλες χώρες στη γύρω περιοχή. 

The Things They Carried: Syrian Refugees Pose With The Most Precious Items They Could Grab Before They Left (PHOTOS)

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες αποτελούν το δεύτερο μέρος μιας σειράς φωτογραφιών, στην οποία πρόσφυγες από διάφορα μέρη του κόσμου απαντούν στο ερώτημα: «Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που φέρατε από την πατρίδα;».
Το πρώτο μέρος της σειράς είχε ως θέμα τους πρόσφυγες που έφυγαν από το Σουδάν προς το Νότιο Σουδάν, οι οποίοι πήραν μαζί τους κατσαρόλες, φιάλες για νερό και άλλα αντικείμενα που θα τους ήταν χρήσιμα στο ταξίδι τους. 
Αντίθετα, οι κατατρεγμένοι από τον πόλεμο στη Συρία αισθάνονται την ανάγκη να «κρύψουν» τον ξεριζωμό τους. Ενώ προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα, μοιάζουν σαν να πηγαίνουν μια οικογενειακή βόλτα ή μια κυριακάτικη εκδρομή. Τα μόνα πράγματα που έχουν μαζί τους είναι κλειδιά, κομμάτια χαρτί, τηλέφωνα και βραχιόλια – πράγματα που φοριούνται ή χωρούν σε μια τσέπη. Κάποιοι Σύροι παίρνουν μαζί τους ένα σύμβολο της θρησκείας τους, άλλοι κάτι που να τους θυμίζει το σπιτικό τους ή μια χαρούμενη στιγμή. 

Κάτι από την πατρίδα
*Φωτογραφίες: UNHCR/B. Sokol 

Η Alia κάθεται στο αναπηρικό καροτσάκι της στον προσφυγικό καταυλισμό Domiz στο ιρακινό Κουρδιστάν. Η 24χρονη γυναίκα ζούσε με την οικογένεια της στη Daara της Συρίας. Αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους εξαιτίας των συγκρούσεων. Καθηλωμένη στο αμαξίδιο και τυφλή και από τα δύο της μάτια, η Alia λέει ότι ήταν τρομοκρατημένη από όσα συνέβαιναν γύρω της. «Ένστολοι άνδρες ήρθαν και σκότωσαν την αγελάδα μας. Έγινε μάχη έξω από το σπίτι μας και υπήρχαν πολλοί νεκροί στρατιώτες. Έκλαιγα διαρκώς». Η Alia λέει ότι το μόνο σημαντικό πράγμα που πήρε μαζί της είναι «η ψυχή μου, τίποτα περισσότερο, τίποτα υλικό». Όταν τη ρωτήσαμε για το αμαξίδιο, φάνηκε να εκπλήσσεται και απάντησε ότι το θεωρεί επέκταση του κορμιού της, όχι αντικείμενο.
Η οκτάχρονη May στον καταυλισμό Domiz στο ιρακινό Κουρδιστάν. Το κορίτσι και η οικογένειά της διένυσαν με τα πόδια και με λεωφορείο εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη Δαμασκό ως τα σύνορα. Διέσχισαν έναν δύσκολο δρόμο μέσα στο κρύο, ενώ η μητέρα της κρατούσε στην αγκαλιά της τον μικρότερο αδερφό της May. Από τότε που έφτασαν στο Domiz, το κορίτσι έχει διαρκώς εφιάλτες. Το πιο σημαντικό πράγμα που κατάφερε να πάρει μαζί της λίγο πριν εγκαταλείψει το σπίτι της είναι τα βραχιόλια που φορά σε αυτή τη φωτογραφία. «Τα βραχιόλια δεν είναι το αγαπημένο μου αντικείμενο», λέει προσθέτοντας ότι: «Η κούκλα μου, η Νάνσυ, είναι η αγαπημένη μου». Όμως την κούκλα της την άφησε πίσω, πάνω στη βιασύνη της οικογένειας να φύγει.

περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες,
στην πηγή: tvxs

Mάστιγα ο εθισμός των παιδιών στα gadgets

Η εικόνα ενός μικρού παιδιού με ένα i-pad στα χέρια έχει γίνει καθημερινότητα πια, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που οι γονείς να καμαρώνουν για τις ικανότητες περιήγησης που μπορεί να έχει το παιδί τους και μάλλον φαίνεται πως ξεχνούν το σοκαριστικό του πράγματος.

Four-year-old girl is Britain's youngest iPad ADDICT: Shocking rise in children hooked on using smartphones and tablets

οι γονείς καμαρώνουν για τις ικανότητες
περιήγησης που μπορεί να έχει το παιδί τους
Η ψυχική υγεία του παιδιού κινδυνεύει από τέτοιες πρακτικές, σύμφωνα με νέα στοιχεία. Οι ειδικοί έχουν αρχίσει να προειδοποιούν τους γονείς που επιτρέπουν στα παιδιά τους να παίζουν με ταμπλέτες ή smartphones για αρκετές ώρες της ημέρας πως κινδυνεύουν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες στην ψυχική υγεία των μικρών.
Στην Αγγλία, μάλιστα, έχει παρατηρηθεί το πρώτο κρούσμα τετράχρονης που νοσηλεύεται επειδή γινόταν υπερβολικά καταθλιπτική και απαρηγόρητη μόλις της έπαιρναν το i-pad από τα χέρια. Η μικρούλα χρησιμοποιούσε το tablet των γονιών της για τουλάχιστον έναν χρόνο για περίπου τέσσερις ώρες την ημέρα, γεγονός που της προκάλεσε εθισμό.

Σύμφωνα με τον γιατρό Ρίτσαρντ Γκράχαμ, ο οποίος πριν από τρία χρόνια άνοιξε την πρώτη κλινική τεχνολογικού εθισμού, υπάρχουν πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις, απλώς οι γονείς διστάζουν να απευθυνθούν κάπου για βοήθεια. Ο δρ Γκράχαμ μιλώντας στον «Telegraph» ανέλυσε πως τα συμπτώματα στέρησης των εθισμένων παιδιών είναι ίδια με εκείνα που εμφανίζουν οι αλκοολικοί ή οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

«Τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να ασχολούνται ή να παίζουν με τα κινητά και τα tablets και θέλουν να κάνουν το ίδιο, αλλά δεν μπορούν να το διαχειριστούν και καταλήγουν να εθίζονται στη χρήση αυτών των συσκευών» σημειώνει.

Οι ψυχίατροι εκτιμούν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εθίζονται με τεχνολογικές συσκευές έχει αυξηθεί κατά 30% τα τελευταία χρόνια, ενώ πρόσφατη έρευνα δείχνει πως ένας στους επτά γονείς αφήνει το παιδί του να παίζει με gadgets για τουλάχιστον τέσσερις ώρες την ημέρα. Κι όλα αυτά, ενώ το 81% όσων πήραν μέρος στην έρευνα παραδέχθηκε πως τα παιδιά σήμερα ασχολούνται πάρα πολύ με έξυπνες συσκευές.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Παιδόφιλος πιάστηκε στα πράσα: Νόμιζε πως είχε κλείσει ραντεβού με 14χρονη, αλλά εμφανίστηκαν γονείς

Στο κυνήγι παιδόφιλων έχει επιδοθεί μια ομάδα γονέων από τη Μ. Βρετανία. Υποδύονται ανήλικα παιδιά, τους κλείνουν ραντεβού, τραβάνε βίντεο και τα στέλνουν στις αρχές (Vid)

'Letzgo Hunting' members pose as underage girls for chats with predators

.
Η στιγμή που ένας παιδόφιλος έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με γονείς οι οποίοι υποδύονται ανήλικα παιδιά στο ίντερνετ με σκοπό να τους πιάσουν. 
.
Πίσω από την επιχείρηση "Letzgo Hunting", όπως την ονομάζουν βρίσκεται μια ομάδα γονέων η οποία μέχρι τώρα έχει επιτύχει τη σύλληψη επτά παιδόφιλων.
Οι γονείς κατάφεραν να τους ξεγελάσουν, συνομιλώντας μαζί τους, υποδυόμενοι ανήλικα παιδιά.

Έπειτα τους κλείνουν ραντεβού και εμφανίζονται με κάμερες για να καταγράψουν το περιστατικό, το οποίο μετέπειτα παραδίδουν στην αστυνομία.

Οι αρχές προειδοποιούν ότι οι προσπάθειες των γονέων μπορεί να έχουν άσχημη τροπή αλλά η ομάδα τονίζει ότι είναι αφοσιωμένη στο να κρατά τα παιδιά ασφαλή.

Η ομάδα "Letzgo Hunting" ξεκίνησε τη δράση της τον Ιανουάριο και από τότε έχουν συλληφθεί επτά άτομα στην ευρύτερη περιοχή των Midlands.
Μάλιστα, η ομάδα η οποία δημοσιεύει το υλικό τόσο στο Facebook όσο και στο Twitter, ισχυρίζεται ότι παρακολουθεί άλλους 35 υπόπτους.

Σημειώνεται ότι η τελευταία σύλληψη ήταν ένας 45χρονος από το Sutton Coldfield, ο οποίος νόμιζε ότι μιλούσε με ένα κορίτσι 14 ετών.
Απαιτούσε να δει φωτογραφίες του κοριτσιού και να της μιλήσει στο τηλέφωνο. Όταν πείστηκε, όπως νόμιζε, ότι πρόκειται για ένα ανήλικο κορίτσι ταξίδεψε στο Leicester για να τη συναντήσει σε ένα πάρκινγκ.
Τότε εμφανίστηκε η ομάδα των γονέων, η οποία κατέγραψε το περιστατικό και το ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα. Αμέσως εμφανίστηκε η αστυνομία η οποία και τον συνέλαβε.

news247