Σελίδες

Saturday, 14 September 2013

Αρχαία Ελληνικά για Παιδιά Προσχολικής Ηλικίας!

... δοκιμάσαμε επιδρομές και σκλαβιές∙ αλλάξαμε θρησκεία∙ στους τελευταίους αιώνες η τεχνική επιστήμη μετασχημάτισε βασικά τη μορφή της ζωής μας∙ και όμως κρατηθήκαμε Έλληνες, με την ίδια γλώσσα‐φυσικά εξελιγμένη‐,...
Ξενίζει ο τίτλος του βιβλίου της Ειρήνης Μαυροπούλου «Διαλεχθώμεν Ελληνικώς, Νηπίων Προπαιδεία», όχι μόνο για την τόλμη και την πρωτοτυπία στη σύλληψη του θέματός του, όσο-κυρίως αυτό-για το μικρό σε ηλικία κοινό στο οποίο απευθύνεται. 
.
Η ίδια η συγγραφέας χαρακτηρίζει τη συγγραφή της ως μία «εναλλακτική πρόταση στον ποιοτική αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής», στόχος πολύ φιλόδοξος, όχι όμως ανέφικτος για μία εκπαιδευτικό με ευρύτατη επιστημονική κατάρτιση και αγάπη για το αντικείμενο της εργασίας της.
Φιλόλογος με πολυετή διδακτική πείρα και συνάμα μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η κα Μαυροπούλου με το βιβλίο της, καρπός πολύχρονης προσωπικής ενασχόλησης με την πειραματική διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και των αρχαίων ελληνικών κειμένων από το πρωτότυπο σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, έρχεται να καλύψει, με τρόπο γόνιμο, την απουσία ανάλογων συγγραφικών εγχειρημάτων. 
Η πρόθεσή της να φέρει το παιδί σ' επαφή με «την τέχνη, τον λόγο και το ήθος των αρχαίων Ελλήνων», με τις πηγές δηλαδή της πνευματικής του παράδοσης -ιδιαίτερα σε μία εποχή όπου η επιστροφή στην ανθρωπιστική παιδεία συνιστά καίριο αίτημα- διαφαίνεται κυρίως από τον τρόπο που η ίδια επιλέγει και διαρθρώνει την ύλη της, ακολουθώντας μία μέθοδο που προσεγγίζει με σεβασμό την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της ελληνικής γλώσσας και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

περισσότερα εδώ
σχετικά:

Η Ελληνική γλώσσα είναι ενιαία και ουσιαστικά αδιαίρετη χρονικά. Από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα προστέθηκαν στην Ελληνική γλώσσα μόνο ελάχιστες λέξεις. (Αντίθετα, δημιουργήθηκε μεγάλος αριθμός από σύνθετες ...
... φορές∙ δοκιμάσαμε επιδρομές και σκλαβιές∙ αλλάξαμε θρησκεία∙ στους τελευταίους αιώνες η τεχνική επιστήμη μετασχημάτισε βασικά τη μορφή της ζωής μας∙ και όμως κρατηθήκαμε Έλληνες, με την ίδια γλώσσα‐φυσικά εξελιγμένη‐, με τα ... καλλιτεχνικό αίσθημα που χαρακτηρίζει την ελληνική φυλή, δίνει στον αρχαίον Έλληνα τον πόθο και την ικανότητα να πλάσει πλήθος ιδανικές μορφές σε ό,τι καταπιάνεται με το νου, με τη φαντασία και με το χέρι: στις απέριττες μορφές ...

Μη με ξυπνάς απ' τις έξι.... - Για να μη γίνει εφιάλτης
το πρωινό ξύπνημα για το σχολείο

Το πρωινό ξύπνημα είναι δύσκολο για τους περισσότερους ανθρώπους, όμως είναι ακόμα πιο δύσκολο για τα παιδιά.
Και όταν βιάζεστε να τα ετοιμάσετε για το σχολείο, προκειμένου να φτάσετε και εσείς εγκαίρως στη δουλειά σας, τα πρωινά στο σπίτι μπορούν να γίνουν εφιάλτης.
.
5 Tips to Get Your Kids Up for School
.
Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να βοηθήσετε τα παιδιά να ξυπνούν πιο εύκολα και να ετοιμάζονται πιο γρήγορα για το σχολείο.

 
.
Καλός προγραμματισμός από νωρίς
Η αλήθεια είναι ότι αν περιμένατε μέχρι την πρώτη μέρα του σχολείου για να βάλετε τα παιδιά σε πρόγραμμα πρωινού ξυπνήματος, μετά τις διακοπές, μάλλον αργήσατε! Θυμηθείτε το του χρόνου, λοιπόν, πως αν ξεκινήσετε π.χ. μία εβδομάδα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς να ξυπνάτε τα παιδιά όλο και πιο νωρίς τις καθημερινές, θα τους έρθει πιο «ομαλά» το ξύπνημα της πρώτης μέρας. Εξυπακούεται ότι για να ξυπνούν όλο και νωρίτερα τα παιδιά θα πρέπει και νωρίτερα να πέφτουν για ύπνο.

Αναδιοργάνωση για όλη την οικογένεια
Για να κοιμάται, βέβαια, το παιδί νωρίτερα, πρέπει ανάλογα να προσαρμοστεί το συνολικό του πρόγραμμα, π.χ. να σταματά το παιχνίδι νωρίτερα το απόγευμα, θα το κάνετε μπάνιο νωρίτερα, να τρώει βραδινό νωρίτερα. Επίσης, περιορίστε τον χρόνο που το παιδί κάνει διάφορα πράγματα πριν κοιμηθεί, π.χ. που βλέπει τηλεόραση ή παίζει.
Προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ
Ένας βασικός κανόνας για πιο εύκολο πρωινό ξύπνημα είναι να έχετε προετοιμάσει τα πάντα από το προηγούμενο βράδυ, οπότε το πρωί να πρέπει να γίνουν μόνο τα βασικά. Φροντίστε λοιπόν από το βράδυ να έχετε έτοιμη τη σάκα των παιδιών, να τους έχετε διαλέξει ρούχα, ακόμα και να έχετε ετοιμάσει το κολατσιό τους. Έτσι, το πρωί οι κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν είναι συγκεκριμένες: Πλύσιμο δοντιών και προσώπου, χτένισμα, ντύσιμο και πρωινό.
Το καινούργιο ρολόι
Είτε το παιδί έχει μάθει την ώρα είτε όχι, ένα μεγάλο χαρούμενο ρολόι στο δωμάτιό του μπορεί να του δώσει κίνητρο να σηκωθεί πιο εύκολα! Τι εννοούμε; Διαλέξτε μαζί το ρολόι, με το οποίο θα διακοσμήσετε το δωμάτιό του. Δείξτε του την ώρα που πρέπει κάθε βράδυ να πέφτει για ύπνο και κάθε πρωί να ξυπνά, για να είναι στην ώρα του για το σχολείο. Βάλτε μαζί το ξυπνητήρι και δείξτε του, στο ρολόι, την ώρα που θα πρέπει να φεύγετε από το σπίτι. Με τον τρόπο αυτόν το παιδί μπορεί να έχει καλύτερη εικόνα για τον ρυθμό προετοιμασίας του.
Αγκαλίτσες και φιλάκια
Πολλά παιδιά, για να ξυπνήσουν καλύτερα το πρωί, θέλουν χαδάκια, φιλάκια και λίγο χρόνο για χουζούρι. Μην τους στερήσετε αυτήν τους την απόλαυση, απλά βάλτε το ξυπνητήρι 5 λεπτά νωρίτερα. Φροντίστε, όμως, να είστε αυστηρή με το πόση ώρα θα κρατήσουν αυτές οι αγκαλιές και δώστε στο παιδί να καταλάβει, με τρυφερότητα αλλά σαφήνεια, πως δεν θα σας «τουμπάρει» με τις γλύκες του.
Κοιμάται αρκετά;
Το παιδί μπορεί να μην σηκώνεται από το κρεβάτι επειδή πραγματικά νυστάζει και έχει ανάγκη από περισσότερο ύπνο. Οι ειδικοί λένε ότι τα παιδιά 3 ετών χρειάζονται περί τις 12 ώρες ύπνου ημερησίως, δηλαδή περί τις 10-11 ώρες το βράδυ και 1-2 ώρες το μεσημέρι. Οι μαθητές Δημοτικού χρειάζονται περίπου 10-11 ώρες ύπνου συνολικά (άσχετα με το αν κοιμούνται ή όχι το μεσημέρι), ενώ οι έφηβοι χρειάζονται 9-10 ώρες ύπνου ημερησίως.

Ετοιμαστείτε πρώτα εσείς
Κερδίστε χρόνο από την προετοιμασία του παιδιού το πρωί, με το να έχετε πρώτα ετοιμαστεί εσείς. Φροντίστε, λοιπόν, να βάλετε το ξυπνητήρι σας όσο νωρίτερα χρειάζεστε, πριν από το ξυπνητήρι του παιδιού για να είστε καθ’όλα έτοιμη όταν θα το σηκώσετε και να μπορείτε να επικεντρωθείτε, έτσι, μόνο στην δική του προετοιμασία.
Κάτι νόστιμο για πρωινό
Αναζητάτε τρόπους για να παρακινήσετε το παιδί να σηκωθεί από το κρεβάτι; Δελεάστε το με το αγαπημένο του πρωινό! Με ένα ζεστό σοκολατούχο ρόφημα ή με ένα κέικ-έκπληξη που έχετε πάρει από την προηγούμενη μέρα, χωρίς να το ξέρει.
Βάλτε μουσική
Ένας ευχάριστος τρόπος για να ξυπνάτε οικογενειακώς το πρωί είναι να βάζετε δυνατά, χαρούμενη μουσική. Είτε από τον αγαπημένο σας σταθμό είτε από κάποιο playlist που μπορείτε να ετοιμάσετε αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό, η μουσική σίγουρα θα βοηθήσει τα παιδιά να ανοίξουν πιο εύκολα τα μάτια τους. Για να καταφέρετε να τα σηκώσετε και από το κρεβάτι, μάλιστα, φροντίστε η μουσική να είναι και πολύ χορευτική!
Να είστε ψύχραιμη
Έχετε παρατηρήσει ότι τις φορές που βιάζεστε, έχετε άγχος και εκνευρισμό, τα παιδιά κινούνται σε όλο και πιο αργούς ρυθμούς; Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε αυτή τη συμπεριφορά είναι να ηρεμήσετε, να σταματήσετε ό,τι κάνετε, να πιάσετε το παιδί από τους ώμους και να το κοιτάξετε στα μάτια για να το επαναφέρετε!
Κάθε πράξη έχει και κάποια επίπτωση
Η συνέπεια είναι μία τακτική που θα πρέπει να ακολουθείτε πάντα με το παιδί, ακόμα και τα πρωινά που βιάζεστε πολύ. Αν, λοιπόν, καταφέρατε να το σηκώσετε από το κρεβάτι και τώρα αντιμετωπίζετε το πρόβλημα ότι π.χ. δεν βάζει τα παπούτσια του, απειλήστε το ότι θα το αφήσετε να πάει στο σχολείο ξυπόλυτο. Και αν συνεχίσει να αντιδρά, κάντε το. Αφήστε το να βγει από το σπίτι χωρίς παπούτσια και δείτε μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Σύντομα θα νιώσει ντροπή και θα θέλει τα παπούτσια του (τα οποία φυσικά εσείς θα έχετε πάρει μαζί). Δώστε αυτό το μάθημα μία φορά και πιθανώς να μη χρειαστεί να το ξαναδώσετε.

Συζητήστε το
Μετά από μερικά δύσκολα πρωινά, ίσως έχει έρθει η ώρα να κάνετε μία σοβαρή συζήτηση με το παιδί. Ιδανικά ένα βράδυ, πριν κοιμηθεί. Εξηγήστε του ότι δεν είναι δυνατόν κάθε πρωί να φεύγετε όλοι από το σπίτι με πονοκέφαλο, ότι όλη αυτή η κατάσταση δεν ωφελεί κανέναν και ότι πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ως μαθητής, το να ξυπνά νωρίς είναι μία από τις καθημερινές του υποχρεώσεις, όπως είναι και για εσάς, το να πηγαίνετε εγκαίρως στη δουλειά σας. Το πρωινό ξύπνημα είναι μία συνθήκη που θα ισχύει για πολλά χρόνια ακόμα στη ζωή του και καλά θα κάνει να την συνηθίσει και να την δεχτεί, για να μην υποφέρει κάθε μέρα. Μπορείτε, μάλιστα, να ρωτήσετε το παιδί τι θα το έκανε πιο χαρούμενο το πρωί και τι πιστεύει ότι θα το βοηθούσε να σηκωθεί από κρεβάτι. Αντίστοιχη συζήτηση, με απλούστερους όρους, μπορείτε να κάνετε και με ένα νήπιο, λέγοντάς του ότι όλα τα παιδάκια ξυπνούν νωρίς για το σχολείο και ότι όσο αργούν τόσο περισσότερο παιχνίδι και διασκέδαση χάνουν.
Ξυπνάτε ακόμα πιο νωρίς
Ξέρουμε, αυτή η συμβουλή δεν σας αρέσει καθόλου, όμως αν τίποτα από τα παραπάνω δεν «πιάνει» ο μόνος τρόπος για να προλαβαίνετε να είστε όλοι στις δουλειές σας στην ώρα σας, είναι να ξυπνάτε ακόμα πιο νωρίς. Και να ελπίζετε ότι σιγά-σιγά τα παιδιά θα μπουν σε έναν «στρατιωτικό» ρυθμό πρωινής προετοιμασίας, που ίσως σας επιτρέψει να μεταφέρετε την αφύπνιση 10 λεπτά αργότερα μετά από μερικούς μήνες.
mama365

Κύπρος: Παιδιά σε ανάδοχους… κακοποιούς

Διάτρητη η διαδικασία αξιολόγησης αναδόχων οικογενειών
Ενόσω οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας εξέταζαν υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού από τους ανάδοχους γονείς, ένα άλλο παιδί -που ήταν και αυτό υπό τη φροντίδα του κράτους- εξακολουθούσε να διαμένει μαζί τους.

.
Προβλήματα σε σχέση με τον μηχανισμό αξιολόγησης, έγκρισης και παρακολούθησης της καταλληλότητας αναδόχων οικογενειών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) διαπιστώνει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά. Στην ετήσια έκθεση της Επιτρόπου για το 2012, που δημοσιεύτηκε χθες, αναφέρεται πως
η Επίτροπος διερεύνησε, από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, καταγγελία για επαναλαμβανόμενη σεξουαλική και σωματική κακοποίηση παιδιού, υπό τη νομική φροντίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), ενόσω βρισκόταν σε ανάδοχη οικογένεια. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας της Επιτρόπου, η Αστυνομία προσήγαγε κατηγορίες εναντίον των ανάδοχων γονέων, ενώ παράλληλα διεξαγόταν έρευνα των ΥΚΕ. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ενόσω οι ΥΚΕ εξέταζαν την υπόθεση, άλλο παιδί υπό φροντίδα, που ήταν και αυτό τοποθετημένο από τις Υπηρεσίες, εξακολουθούσε να διαμένει στην εν λόγω οικογένεια!
Αναδεικνύονται οι αδυναμίες
Μέσα από τη διερεύνηση του συγκεκριμένου παραπόνου από την Επίτροπο, στο πλαίσιο της οποίας παρενέβη τόσο προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, όσο και προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διαφάνηκαν προβλήματα σε σχέση ....

περισσότερα στην πηγή

14 Σεπτεμβρίου: Του Σταυρού ...

Αλήθεια, τι γιορτάζουμε σήμερα;
Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

«Σταυρός, Αγγέλων η δόξα
και των δαιμόνων το τραύμα»

Με το Σταυρό στο χέρι δεν πας μπροστά. Πας Ψηλά!

Χρόνια Πολλά στα χαμομηλάκια που γιορτάζουν σήμερα!!
Χρόνια Πολλά Σταύρο και Σταυρούλα!!