Σελίδες

Monday, 27 January 2014

Απασχόληση του παιδιού μέσα στο σπίτι…

Είναι πολλές οι φορές εκείνες, που το παιδί μας δεν θέλει να μείνει και να παίξει στο δωμάτιό του.
Μπορεί να υπάρχουν δεκάδες παιχνίδια στην διάθεσή του, αλλά εκείνο δεν βρίσκει κανένα ενδιαφέρον σ’ αυτά.
Αντίθετα το προσελκύουν άλλα πράγματα μέσα στο σπίτι που μόνο παιχνίδια δεν είναι.

Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε όλες τις ώρες που είστε μέσα στο σπίτι με το παιδί σας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αφήσετε όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες σας πίσω.
Χρησιμοποιήστε την φαντασία σας και πράγματα που υπάρχουν ήδη μέσα στο σπίτι και δημιουργήστε αυτοσχέδια παιχνίδια για να το απασχολήσετε.

Ακόμα και όταν κάνετε τις κλασικές δουλειές στο σπίτι για να το καθαρίσετε, μπορείτε να του δώσετε ένα μικρό πανάκι και να σας βοηθήσει.
Εκείνο θα ενθουσιαστεί που σας βοηθά και θα δείτε ότι κάνει προσπάθεια να μιμηθεί τις δικές σας κινήσεις.

Μέσα στην κουζίνα την ώρα που μαγειρεύετε για παράδειγμα, δώστε του τον «τίτλο» του βοηθού και αφήστε το να μαγειρέψει μαζί σας.

Μπορεί να σας δίνει πράγματα που χρειάζεστε από το ψυγείο ή από άλλα χαμηλά ντουλάπια της κουζίνας. Όσο μαγειρεύετε να του μιλάτε και να του εξηγείτε τα υλικά που χρησιμοποιείτε. Εκείνο θα βρει ενδιαφέρον σ’ αυτά που ακούει και θα δείτε πως θα ενθουσιαστεί.
Κάτι ακόμα που μπορείτε να κάνετε, είναι παιχνίδι με ένα βιβλίο μαγειρικής. Όσο εσείς είστε απασχολημένοι στον πάγκο της κουζίνας – εκείνο μπορεί καθισμένο στο τραπέζι της κουζίνας να έχει μπροστά του ένα βιβλίο συνταγών με εικόνες. Κάντε διάφορες ερωτήσεις στο παιδί για το βιβλίο που έχει μπροστά του. Μπορείς να βρεις μια εικόνα που να μοιάζει με το φαγητό που θα φτιάξουμε; Μπορείς να βρεις μια σαλάτα; Πού υπάρχει μια τούρτα; και άλλα τέτοια ερωτήματα. Δίνοντας και έναν πόντο για κάθε σωστή απάντηση, το παιδί σας και θα ενθουσιαστεί και θα περάσει η ώρα του δημιουργικά. Οτιδήποτε μέσα στο σπίτι μπορεί να γίνει ένα «εκπαιδευτικό» παιχνίδι, δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνο βιβλίο.

Ακόμα και την ώρα που βγάζετε τα ρούχα απ’ το πλυντήριο και τα πηγαίνετε στο μπαλκόνι για να απλωθούν.

Και εκεί μπορεί να γίνει ένας χρήσιμος βοηθός. Ζητήστε του να σας δίνει τα μανταλάκια. Παίξτε μαζί του – δίνοντας και σ’ αυτήν την δουλειά μια πιο «εκπαιδευτική» προσέγγιση. Για παράδειγμα ζητήστε του να σας δίνει συγκεκριμένο χρώμα μανταλάκι κάθε φορά. Να σας δώσει πρώτα τα μπλουζάκια, μετά τα παντελόνια κ.ο.κ. Να σας δώσει τα ρούχα που φοράει ο μπαμπάς, μετά η μαμά κ.τ.λ

Για μεγαλύτερα παιδιά, όπως είναι τα παιδιά του δημοτικού, μπορείτε να τα απασχολήσετε μέσα στο σπίτι με δημιουργικά παιχνίδια όπως είναι οι κατασκευές.

Χρησιμοποιήστε φθηνά υλικά όπως είναι τα χαρτόνια από το χαρτί υγείας, κλωστές, μαλλί πλεξίματος αλλά και όσπρια και ζυμαρικά για να δημιουργήσετε διάφορα όμορφα πράγματα.
Το κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία που είναι μπορεί να απασχοληθεί με διάφορα πράγματα μέσα στο σπίτι χωρίς να σημαίνει ότι για να περάσει καλά θα πρέπει απαραίτητα να βρίσκεται μπροστά από μία τηλεόραση βλέποντας κινούμενα σχέδια.

Ο,τιδήποτε μέσα στο σπίτι μπορεί να γίνει ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι για το παιδί.

Η μουσική, τα παιδικά τραγούδια και ο διάλογος είναι απαραίτητα. Όσο κάνετε τις δουλειές σας μέσα στο σπίτι να του μιλάτε. Βάλτε στο κασετόφωνο παιδικά τραγούδια που τα γνωρίζει και τραγουδήστε μαζί του. Μιλήστε του για πράγματα που βλέπει μέσα στο σπίτι και δώστε του απαντήσεις για ό,τι ρωτά.

Αυτές είναι μόνο μερικές προτάσεις από εμάς για εσάς!

Πηγή: www.my-family.gr

το βρήκαμε εδώ: paidikaiergotherapeia

No comments:

Post a Comment