Σελίδες

Friday, 7 March 2014

Δραματική αύξηση της παιδικής κακοποίησης λόγω κρίσης

Στοιχεία ΣΟΚ έρχονται στο φως

Η οικονομική κρίση αγγίζει και τα παιδιά. Όλο και περισσότερα γίνονται θύματα κακοποίησης μέσα στο σπίτι τους.
Η αύξηση των καταγγελιών για κακοποίηση και παραμέληση ανηλίκων για το 2013 έφτασε το 55.4%.
Συνολικά έγιναν 679 καταγγελίες για σοβαρά περιστατικά που αφορούσαν 1.296 παιδιά.

Όπως αναφέρει στο Star η Ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου, «έχει φανεί στις περιόδους οικονομικών κρίσεων ότι δυσκολεύουν τα πράγματα στις οικογένειες, δυσκολεύουν οι σχέσεις και ενδεχομένως αυξάνονται τα προβλήματα βίας και άλλου είδους καταχρήσεων επί των παιδιών»

Πολλοί είναι οι γονείς που αισθάνονται απόγνωση λόγω των οικονομικών προβλημάτων και της ανεργίας και μετατρέπονται σε θύτες σύμφωνα με την έκθεση του Χαμόγελου του παιδιού. Η κακοποίηση όμως που δέχεται ένα παιδί επηρεάζει όλη του τη ζωή λένε οι ειδικοί και μεγαλώνοντας ίσως μιμηθεί αυτό το μοντέλο συμπεριφοράς. 

«Το παιδί έχει ιδιαίτερο άγχος, ανασφάλεια, φόβο... και δυστυχώς υπάρχει περίπτωση και κίνδυνος να εμπλακεί με κατάχρηση ουσιών και φυσικά στο μέλλον να αναπαράγει αυτό που έχει μάθει από την οικογένειά του. Την άσκηση της βίας και της κακοποίησης» λέει η κα Καππάτου.

Πολλά περισσότερα ήταν τα παιδιά που ζήτησαν βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη στην εθνική τηλεφωνική γραμμή για παιδιά. 

Όπως δηλώνει η κα Καππάτου, «το 2013 δέχθηκε 272.000 κλήσεις δηλαδή περίπου 747 κλήσεις την ημέρα. Είναι τεράστιος ο αριθμός. Από αυτές τις κλήσεις 68.000 περίπου κλήσεις αφορούσαν σε σοβαρά προβλήματα παιδιών. Παιδιά τα οποία βρισκόντουσαν σε κίνδυνο και έπρεπε άμεσα να επιληφθούμε»

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παιδιά το σκάνε από το σπίτι προκειμένου να γλιτώσουν από την κακοποίηση και τα προβλήματα.

Τα προβλήματα λόγω κρίσης έχουν αυξηθεί και πολλές οικογένειες δεν μπορούν πια να συντηρηθούν.
Το 2013 63.299 παιδιά και οικογένειες ζήτησαν βοήθεια από το Χαμόγελο του παιδιού ενώ το 2012 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 48.000.

star

No comments:

Post a Comment