Σελίδες

Thursday, 8 May 2014

«Πιέζω το παιδί μου να αδειάζει πάντα το πιάτο του.
Είναι σωστό;»

 Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Αρκετοί γονείς συνηθίζουν να πιέζουν τα παιδιά τους να καταναλώσουν ολόκληρη τη μερίδα του φαγητού τους από το φόβο να μην τους λείψουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
 
Δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να έχετε κι εσείς χρησιμοποιήσει κάποιο γλυκό ή περισσότερη ώρα στην τηλεόραση ως επιβράβευση για να πείσετε το παιδί σας να φάει όλο το φαγητό που έχετε σερβίρει. Είναι όμως σωστή η τακτική αυτή τελικά;
Η αλήθεια είναι πως η άσκηση τέτοιου είδους πίεσης μόνο δυσάρεστες συνέπειες μπορεί να έχει.
Αν μάλιστα πρόκειται για ένα νέο τρόφιμο που δεν έχει ξαναδοκιμάσει το παιδί, τότε αυξάνετε τις πιθανότητες να αναπτύξει έντονη δυσαρέσκεια προς το αυτό. Γι' αυτό μπορείτε να βάλετε το καινούργιο τρόφιμο στο τραπέζι ή μία μικρή ποσότητα στο πιάτο του παιδιού, χωρίς όμως να το πιέσετε να το το δοκιμάσει. Μην ξεχνάτε πως για να δοκιμάσει το παιδί ένα νέο τρόφιμο μπορεί να χρειαστούν έως και 15 προσπάθειες.
Ακόμη, δεν θα πρέπει να σερβίρετε μεγάλες μερίδες στα παιδιά.
Θυμηθείτε πως οι μερίδες των ενηλίκων είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με των παιδιών. Για να μην παρασύρεστε στην ποσότητα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε παιδικά πιάτα με τους αγαπημένους χαρακτήρες των παιδιών που είναι μικρότερα σε μέγεθος.
Ολοένα και περισσότερες μελέτες καταδεικνύουν πως όσο μεγαλύτερη μερίδα σερβίρουμε στα παιδιά, τόσο αυτά συνηθίζουν στις μεγάλες μερίδες, γεγονός που έχει οδηγήσει τα Ελληνόπουλα στις πρώτες θέσεις στα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη.Έτσι λοιπόν, η υπερβολική προσπάθεια των γονιών να παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στα παιδιά, μπορεί να έχει τελικά αντίθετα αποτελέσματα.
Μην ξεχνάτε να προσφέρετε στα παιδιά σας ποικιλία τροφών σε μικρότερες ποσότητες, καθώς θα πρέπει να εκπαιδευτούν έτσι ώστε να τρώνε όταν πεινούν και να σταματούν όταν έχουν χορτάσει.


Πηγή: mothersblog

No comments:

Post a Comment