Σελίδες

Saturday, 9 August 2014

Το παιδί μου πάτησε αχινό! Τι να κάνω; -- Αν πατήσει δράκαινα;;

Αν κολυμπάτε σε θάλασσα που έχετε εντοπίσει την ύπαρξη αχινών, καλό θα είναι να είστε πιο προσεκτικοί, αποφεύγοντας τα επίμαχα σημεία, και να προνοήσετε να φορέσετε στα παιδιά σας πλαστικά παπουτσάκια για τη θάλασσα, μια και αυτά δεν μπορούν να έχουν τη δική σας ικανότητα να αποφεύγουν τις… κακοτοπιές.

Αν παρ’ όλ’ αυτά, κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ή εσεις πατήσετε αχινό, τότε θα πρέπει να βγείτε έξω από  τη θάλασσα, πατώντας όσο το δυνατόν λιγότερο το πόδι σας στο έδαφος, και να απλώσετε πάνω στο σημείο που εισχώρησαν τα αγκάθια του αχινού μία λιπαρή ουσία.
Ελαιόλαδα, baby oil ή ακόμα και το αντιηλιακό λάδι που θα έχουμε σίγουρα μαζί μας, ενδείκνυνται για να μαλακώσουν την περιοχή και να σας βοηθήσουν να βγάλετε με προσοχή τα αγκαθάκια από το δέρμα σας.
Μόλις τα βγάλουμε, καλό θα ήταν να βάλουμε λίγο αντισηπτικό ή οινόπνευμα στα σημείο, για να αποφευχθεί η πρόκληση μόλυνσης.
Η χρήση βελόνας θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί μπορεί να τραυματίσουμε το δέρμα και να βάλουμε ακόμα πιο μέσα τα αγκάθια του αχινού.
Συνήθως, κάποιος πονάει πολύ όταν έχει πατήσει γερά επάνω σε αχινό και τα αγκάθια έχουν μπει βαθιά στην πατούσα.
Σε αυτή την περίπτωση, συνίσταται να επισκεφθεί κάποιο νοσοκομείο ή το πλησιέστερο ιατρικό κέντρο.
Σε γενικές γραμμές πάντως ο πόνος από τον αχινό είναι υποφερτός και όσα αγκάθια δεν βγουν, θα αποβληθούν τις επόμενες ημέρες από το δέρμα σας.
Γι’ αυτό μη σκάτε, απλά επιλέξτε μαλακά παπούτσια τις πρώτες ημέρες μετά το συμβάν για να μην ερεθίσετε κι άλλο την περιοχή.


Ύπουλες και πιο επικίνδυνες είναι οι δράκαινες, που ζουν στο βυθό της θάλασσας ακίνητες και καμουφλαρισμένες με την άμμο, επομένως γίνονται αόρατες και μπορεί να τις πατήσουμε χωρίς καν να τις αντιληφθούμε.
Ο πόνος από το πάτημα δράκαινας είναι οξύς και αυτός που την πάτησε μπορεί να λιποθυμήσει, να κάνει εμετό ή να εμφανίσει υψηλό πυρετό. Σε σπανιότερες περιπτώσεις προκαλείται και αλλεργικό σοκ.
Αν πατήσει κάποιος δράκαινα, πρέπει αμέσως να απολυμανθεί η πάσχουσα περιοχή και αν είναι δυνατόν να φέρετε το πόδι σας όσο πιο κοντά μπορείτε σε μία περιοχή με έντονη θερμότητα, μια και στους 50 βαθμούς Κελσίου το δηλητήριο των αγκαθιών της δράκαινας αδρανοποιείται!

Δημοσιεύτηκε από  

No comments:

Post a Comment