Σελίδες

Sunday, 26 October 2014

Έως 20.000 ευρώ η ταρίφα για αγορά βρέφους…
Παράδεισος παρανομίας η Ελλάδα…

Στην παράνομη «αγορά» βρεφών η τιμή ενός νεογέννητου κυμαίνεται μεταξύ 7.000 και 20.000 ευρώ.
Φθηνότερα κοστίζουν τα μελαχρινά βρέφη και πιο ακριβά τα ξανθά ή ανοικτόχρωμα.
Η τελική τιμή ενός νεογνού επηρεάζεται επίσης από τον χρόνο παράδοσής του: τα… ετοιμοπαράδοτα βρέφη κοστίζουν ακριβότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα, ενώ θεωρείται πλεονέκτημα να έχουν γεννηθεί πριν από μόλις τρεις έως πέντε ημέρες και σίγουρα να μην έχουν «σαραντίσει».

Ως επιπλέον υπηρεσία, τα κυκλώματα διακινητών χρεώνουν τη δυνατότητα του άτεκνου ζευγαριού να επιλέξει το παιδί της αρεσκείας του μεταξύ δύο, τριών ή και περισσότερων νεογέννητων βρεφών. «Κανένα από τα παιδιά μας δεν είναι πάνω από 40 ημερών. Εάν δεν σας αρέσει αυτό που θα σας φέρουμε, μπορείτε να το δώσετε πίσω και θα σας φέρουμε άμεσα άλλο» έλεγε σε αστυνομικούς που παρίσταναν το άτεκνο ζευγάρι γυναίκα που συνελήφθη τον Σεπτέμβριο στα Τρίκαλα ως μέλος κυκλώματος εμπορίας βρεφών.

Στους υποψήφιους θετούς γονείς τα κυκλώματα συχνά δεν εμφανίζουν τη φυσική μητέρα του βρέφους, ιδίως όταν αυτή είναι π.χ Ρομά από τη Βουλγαρία. Αντίθετα, μπλοφάρουν και παρουσιάζουν ως μάνα μια γυναίκα π.χ. από τη Ρωσία, προκειμένου να δημιουργήσουν την προσδοκία στους θετούς γονείς ότι το παιδί τους θα γίνει ξανθό και ψηλό…
Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ραντεβού για την παράδοση – παραλαβή δίνονται όχι κοντά στα δημόσια μαιευτήρια όπου συνήθως γίνεται ο τοκετός, αλλά έξω από ακριβές ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου το κύκλωμα να καλλιεργήσει την εντύπωση στους αγοραστές ότι το νεογνό ανήκε σε εύπορο ζευγάρι και άρα έχει αυξημένες πιθανότητες να είναι υγιές.
Στις 4 Οκτωβρίου, για παράδειγμα, στην Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας έφτασε πληροφορία σύμφωνα με την οποία τρεις ημέρες νωρίτερα, την 1η Οκτωβρίου, μια γυναίκα από τη Βουλγαρία συνοδευόμενη από τον σύντροφό της είχε γεννήσει ένα αγοράκι, το οποίο σκόπευε να πουλήσει αντί 10.000 ευρώ.
Η πώληση του νεογνού θα γινόταν στην Αθήνα με τη μεσολάβηση Βούλγαρου «διακινητή» –γνωστού με το ψευδώνυμο «Ζλάβκο»– και τη συμμετοχή ενός δικηγόρου της Αθήνας, που θα αναλάμβανε να διεκπεραιώσει τις «τεχνικές» λεπτομέρειες της αγοραπωλησίας. Πράγματι, η 36χρονη φυσική μητέρα του βρέφους Rumyana A. και ο 33χρονος σύντροφός της εντοπίστηκαν και επιτηρήθηκαν από αστυνομικούς του τμήματος Anti trafficking της υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος. Διαπιστώθηκε ότι φιλοξενήθηκαν αρχικά σε σπίτι Πακιστανών στη Χαλκίδα και την 13η Οκτωβρίου μετέβησαν με ΚΤΕΛ στο σπίτι του «Ζλάβκο» ή κατά κόσμον Iliya G., 36 ετών, στην οδό Αγορακρίτου στον Αγ. Παντελεήμονα.
Μετά τη σύλληψή τους κατέθεσαν ότι είχαν συμφωνήσει να πουλήσουν το νεογνό αντί 6.500 ευρώ. Η παρακολούθηση της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίστηκε το πρωί της επόμενης μέρας (14ης Οκτωβρίου). Προέκυψε ότι ο «Ζλάβκο» και η σύντροφός του επισκέφθηκαν διαδοχικά δύο σπίτια στο κέντρο της Αθήνας, όπου «φιλοξενούνταν» αλλοδαπές λεχώνες μαζί με τα νεογέννητα βρέφη τους. Από την πρώτη ο Βούλγαρος «εγκέφαλος» φέρεται να παρέλαβε νεογέννητο κοριτσάκι, το οποίο παρέδωσε σε ζευγάρι Ελλήνων, έξω από το μαιευτήριο «Ελενα» στους Αμπελοκήπους. «Τον είδαμε να μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο κοντά στο μαιευτήριο μεταφέροντας ένα “πορτ μπεμπέ”.
Η παρακολούθησή του γινόταν από απόσταση και δεν ήμασταν βέβαιοι εάν πράγματι μέσα στο “πορτ μπεμπέ” υπήρχε κάποιο βρέφος ή όχι» σχολίασε στην «Κ» αξιωματικός που υπηρετεί στην υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας.
Το δεύτερο σπίτι που επισκέφθηκαν ο «Ζλάβκο» και η σύντροφός του μέσα σε λίγες ώρες βρισκόταν στην οδό Σπάρτης, στην Κυψέλη. Παρέλαβαν από την 26χρονη Ζaharinka D. το ηλικίας μόλις λίγων ημερών αγοράκι της, το οποίο η ίδια ομολόγησε ότι είχε συμφωνήσει να πουλήσει αντί 3.000 ευρώ. Καταθέτοντας ενώπιον των αστυνομικών αποκάλυψε μάλιστα ότι το κύκλωμα δεν την «ψάρεψε» ενόσω ήταν σε ενδιαφέρουσα, αλλά την εντόπισε στη Βουλγαρία και την έπεισε να μείνει έγκυος προκειμένου να εισπράξει αμοιβή 3.000 ευρώ.
Παράδεισος παρανομίας η Ελλάδα…
Τα περισσότερα κυκλώματα ελέγχονται από Βούλγαρους υπηκόους. Εντοπίζουν –με τη βοήθεια συνεργών τους– εγκύους στη Βουλγαρία, τις οποίες μεταφέρουν στην Ελλάδα για τον τοκετό. Σε κάποιες περιπτώσεις πείθουν γυναίκες να μείνουν έγκυες και να τεκνοποιήσουν με απώτερο σκοπό να πουλήσουν το παιδί τους αντί ποσού που συνήθως ξεπερνά τις 3.000 ευρώ. Για όσο διάστημα παραμένουν στην Ελλάδα, οι αλλοδαπές «φιλοξενούνται» σε διαμερίσματα μισθωμένα από...
το κύκλωμα και γεννούν σε δημόσια νοσοκομεία, όπου ο έλεγχος είναι πλημμελής.
Δηλώνουν τη γέννηση του παιδιού στα κατά τόπους ληξιαρχεία, δίνοντας όμως ελλιπή ή ανακριβή στοιχεία για την ταυτότητα, τον τόπο διαμονής τους κ.ά. Αρμόδιος αστυνομικός δήλωσε στην «Κ» ότι «στα δημόσια νοσοκομεία δεν γίνεται κανενός είδους έλεγχος, στοιχείο που καθιστά την Ελλάδα “παράδεισο” για τη δράση παράνομων κυκλωμάτων». Είπε ακόμα ότι τα κατά τόπους ληξιαρχεία δεν είναι ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένα, με συνέπεια να μην είναι δυνατή η σε βάθος διερεύνηση υποθέσεων.
Ρόλο συνεργών παίζουν δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών: η φυσική μητέρα συντάσσει ενώπιον συμβολαιογράφου πληρεξούσιο με το οποίο εξουσιοδοτεί δικηγόρο να παραστεί αντ’ αυτής στο δικαστήριο (Πρωτοδικείο) που θα επικυρώσει την υιοθεσία. Η συναινετική υιοθεσία είναι νόμιμη υπό την προϋπόθεση ότι δεν «παρεμβάλλεται χρήμα». Σε διαφορετική περίπτωση διώκεται ως κακούργημα.
Από έγγραφα που κατασχέθηκαν σε πρόσφατες αστυνομικές έρευνες προκύπτει ότι τους τελευταίους μήνες έχουν ολοκληρωθεί δεκάδες παράνομες αγοραπωλησίες βρεφών σε Τρίκαλα, Βόλο, Σέρρες, Θεσσαλονίκη και φυσικά στην Αθήνα. Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, ο 45χρονος Βούλγαρος Ali Ch. ή «Αλέκος» αποκάλυψε εν αγνοία του σε αστυνομικούς της Ασφάλειας Τρικάλων, που παρίσταναν το άτεκνο ζευγάρι, ότι τα τελευταία χρόνια έχει πουλήσει εκατό «κομμάτια», εννοώντας φυσικά βρέφη ηλικίας μόλις λίγων ημερών.
Συνελήφθη την 23η Σεπτεμβρίου μαζί το δίκτυο συνεργών του, στο οποίο κατηγορούνται ότι συμμετείχαν ένας συμβολαιογράφος και μία δικηγόρος από τα Τρίκαλα. Αφορμή για την έρευνα υπήρξε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία στην Ασφάλεια Τρικάλων που αφορούσε την εμπλοκή στην υπόθεση της 45χρονης Γεωργίας Χ., η οποία είχε πρόσφατα εγκαταλείψει τον σύζυγό της, ιδιοκτήτη αρτοποιείου στο κέντρο των Τρικάλων. Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε αρχές Αυγούστου, όταν γυναίκα αστυνομικός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη 45χρονη ζητώντας τη μεσολάβησή της για την αγορά ενός βρέφους. «Χρειάστηκαν αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες μέχρι η αστυνομικός να κερδίσει την εμπιστοσύνη της. Τελικά, η 45χρονη είπε “εντάξει μπορώ να σε βοηθήσω. Εχω βοηθήσει και άλλες οικογένειες στο παρελθόν. Μου αρέσει να δίνω χαρά σε νέα ζευγάρια”», περιγράφει στην «Κ» αξιωματικός της Ασφάλειας Τρικάλων, που είχε την ευθύνη της έρευνας.
Το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τη σύλληψη των μελών του κυκλώματος, την 23η Σεπτεμβρίου ο 45χρονος Ali Ch. ή «Αλέκος» και η Ελληνίδα συνεργός του είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με το ζεύγος των αστυνομικών, για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της μεταξύ τους συμφωνίας. «Η τιμή πώλησης καθορίστηκε στις 10.000 ευρώ. “Θέλεις αγόρι ή κορίτσι;” ρωτούσε ο Ali Ch. και διευκρίνιζε ότι “αν δεν σου αρέσει μπορώ να σου φέρω άμεσα άλλο”. Τελικά, έφερε ένα όμορφο αγοράκι, που είχε γεννηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Η φυσική του μητέρα θα εισέπραττε 7.000 ευρώ και εκείνος 3.000 ευρώ. Οταν οι αστυνομικοί είπαν σκόπιμα ότι “τη γραφειοκρατία θα αναλάβουν δικοί μας δικηγόροι που είναι φθηνοί” η 45χρονη απάντησε ότι “συνεργαζόμαστε με δικούς μας. Αυτοί θα αναλάβουν τη διαδικασία”». Η αστυνομική επιχείρηση έγινε το απόγευμα της 23ης Σεπτεμβρίου, τη στιγμή που το ζευγάρι των αστυνομικών και τα μέλη του κυκλώματος κατευθύνονταν στο γραφείο του συμβολαιογράφου. Κατά τις έρευνες βρέθηκαν έξι ή επτά πληρεξούσια για υιοθεσίες, τα οποία είχε συντάξει ο κατηγορούμενος συμβολαιογράφος. Τέσσερα από αυτά είχε αναλάβει να διεκπεραιώσει η κατηγορούμενη δικηγόρος, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις ο 45χρονος Ali Ch. που προφυλακίστηκε ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος εμφανιζόταν να εκτελεί χρέη… μεταφραστή.
Ο «Αλέκος»
Η σύλληψη του 45χρονου «Αλέκου» στα Τρίκαλα δεν ήταν η πρώτη με την κατηγορία της συμμετοχής του σε αγοραπωλησίες βρεφών. Τον περασμένο Ιανουάριο είχε συλληφθεί από την Ασφάλεια Βόλου μαζί με έξι ακόμα άτομα για απόπειρα αγοραπωλησίας βρέφους δέκα ημερών. Τότε, το κύκλωμα είχε συμφωνήσει να πουλήσει σε 62χρονο άνδρα ένα νεογέννητο αγόρι αντί 5.000 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση ο Ali Ch. («Αλέκος») είχε κεντρικό ρόλο, ενώ παρουσιαζόταν ως δήθεν μεταφραστής που θα διευκόλυνε τη συνεννόηση της 24χρονης Βουλγάρας μητέρας με τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος. Ρόλο ενδιάμεσου είχε 53χρονος δικηγόρος με έδρα τον Βόλο. Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι ο δικηγόρος έχει μεσολαβήσει σε τουλάχιστον άλλες τέσσερις παράνομες υιοθεσίες βρεφών για λογαριασμό οικογενειών στον Αλμυρό, στη Νέα Ιωνία Βόλου και αλλού. Τότε μάλιστα η ΕΛ.ΑΣ. είχε ανακοινώσει ότι ο 45χρονος Βούλγαρος και η 33χρονη σύζυγός του είχαν κατηγορηθεί και παλαιότερα για το ίδιο αδίκημα. Συγκεκριμένα, την 21η Μαρτίου 2006 στην περιοχή του Αλμυρού είχαν συλληφθεί, σε προκαθορισμένο ραντεβού, να παραδίδουν βρέφος προς υιοθεσία σε γυναίκα αστυνομικό που προσποιούνταν την ενδιαφερόμενη άτεκνη μητέρα. Και στις δύο περιπτώσεις ο 45χρονος είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Προφυλακίστηκε μόνο μετά την τρίτη σύλληψή του την 23η Σεπτεμβρίου στα Τρίκαλα.
 
briefingnews.gr
aftodioikisiola

No comments:

Post a Comment