Σελίδες

Thursday, 15 January 2015

Πως να προστατεύσετε από τη γρίπη τα πολύ μικρά παιδιά

Χρυσάνθη Λαθήρα - Παιδίατρος

Η γρίπη καραδοκεί. Η πιο ευαίσθητη ομάδα που πρέπει να προσέξουμε είναι τα μικρά παιδιά. Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα βρείτε συμβουλές για προστασία από την γρίπη των παιδιών κάτω από 5 χρονών, καθώς επίσης και των βρεφών που δεν έχουν συμπληρώσει 6 μήνες ζωής και διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο...

Έρευνες έχουν δείξει ότι παιδιά μικρότερα των 5 ετών που νοσούν από γρίπη έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν επιπλοκές όπως πνευμονία (λοίμωξη και φλεγμονή των πνευμόνων), αφυδάτωση (όταν ένα παιδί είναι τόσο άρρωστο ,δεν μπορεί να πιει υγρά και δεν μπορεί να αναπληρώσει τα υγρά που χάνει) επιδείνωση χρόνιων σοβαρών παθήσεων όπως άσθμα ή καρδιακή νόσο, εγκεφαλίτιδα, φλεγμονές των βλεννογόνων και των αυτιών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι επιπλοκές της γρίπης μπορεί να επιφέρουν θάνατο.
ΒΡΕΦΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΤΩΝ 6 ΜΗΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ
Βρέφη μικρότερα των 6 μηνών είναι σε υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές της γρίπης αλλά πολύ μικρά για να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η προστασία από τον κίνδυνο της γρίπης δίνοντας οδηγίες προς όσους ασχολούνται ή φροντίζουν μικρά παιδιά.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΤΩΝ 2 ΕΤΩΝ
- ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ
 
Το εμβόλιο της γρίπης είναι ο καλύτερος τρόπος για να προφυλαχτείτε από τη γρίπη.
Βρέφη μικρότερα των 6 μηνών είναι σε υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση σοβαρών επιπλοκών από τη γρίπη, αλλά δεν επιτρέπεται να κάνουν εμβόλιο αντιγριπικό.
Αν ζείτε ή φροντίζετε βρέφη μικρότερα των 6 μηνών πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστείτε.
Το εμβόλιο γρίπης θα προστατεύσει εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
- ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ.
Πρέπει καθημερινά να λαμβάνετε μέτρα πρόληψης όπως να καλύπτετε το πρόσωπο όταν βήχετε και να πλένετε συχνά τα χέρια σας.
Προστατέψτε τον εαυτό σας και τα μωρά σας ακολουθώντας τις επόμενες οδηγίες.
Κρατηθείτε εσείς και τα βρέφη σας μακριά από ανθρώπους που νοσούν.
Αν κολλήσατε γρίπη μείνετε μακριά από το σχολείο ή την εργασία σας. Νοσείτε; μείνετε μακριά από άλλους ανθρώπους για να μην αρρωστήσουν και αυτοί.
Πλύνετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό, ειδικά μετά από κάθε φτάρνισμα ή βήχα. Αν δεν υπάρχει κοντά νερό χρησιμοποιήστε αντισηπτικό υγρό με οινόπνευμα.
Αποφύγετε να αγγίζετε μάτια, μύτη, στόμα αφού έτσι διασπείρετε τον ιό της γρίπης.
Απολυμαίνετε και καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με αυτούς που νοσούν.
Προσπαθήστε να μειώσετε τον χρόνο της επαφής σας με το βρέφος στα απολύτως απαραίτητα έχοντας πρώτα πλύνει καλά τα χέρια σας και καλύψει το πρόσωπό σας με μάσκα. Αερίζετε 2-3 φορές το σπίτι και κρατείστε τα μέτρα προφύλαξης 5-7 ημέρες ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα εκδήλωσης των συμπτωμάτων.
Επισκεφτείτε τον ιατρό σας για έλεγχο.
- ΑΝΤΙΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ
Τα αντιικά φάρμακα είναι διαφορετικά από τα αντιβιοτικά φάρμακα και χρειάζονται απαραίτητα συνταγή γιατρού.
Τα αντιικά φάρμακα μπορούν να κάνουν την ασθένεια ηπιότερη και συντομότερη. Επίσης μπορούν να προλάβουν επιπλοκές της γρίπης.
Είναι σημαντικό να δοθούν νωρίς (τις πρώτες ώρες έως δύο ημέρες των συμπτωμάτων) σε ασθενείς με βαριά εικόνα ,ασθενείς με χρόνιες ασθένειες, άνθρωποι άνω των 65 ετών, μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες.
Τα συμπτώματα της γρίπης είναι πυρετός ,βήχας ,πόνος στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, ρινική καταρροή, μυαλγίες, πονοκέφαλος, ρίγη, καταβολή. Επίσης μπορεί να παρουσιαστεί εμετός και διάρροια.
 
iatropedia

No comments:

Post a Comment