Σελίδες

Sunday, 1 March 2015

Γιατί τσακώνονται τα αδέρφια;
Πώς μπορείτε να σταματήσετε τις «εχθροπραξίες»;

Οι καυγάδες μεταξύ των αδερφών είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και μάλιστα τσακώνονται τόσο συχνά που πλέον αποτελούν μέρος της καθημερινότητας.
Το καλό είναι ότι όσο τα παιδιά μεγαλώνουν τόσο λιγότερο και θα τσακώνονται μεταξύ τους!
Πάντως αυτές οι «μάχες» γίνονται συνήθως για ανόητα πράγματα (καραμέλες, παιχνίδια, τηλεόραση). Μπορεί λοιπόν να είναι φυσιολογικό να υπάρχουν και τσακωμοί ανάμεσα στα παιδιά, αυτό όμως δεν σημαίνει πώς είναι μια ευχάριστη διαδικασία για τους γονείς, να βλέπουν δηλαδή τα παιδιά τους να τσακώνονται. Το κλειδί για να σταματήσει αυτό, ή έστω να περιοριστεί είναι να εντοπίσετε τι είναι εκείνο που προκαλεί τον καυγά. Εδώ είναι οι 7 πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους τσακώνονται τα αδέρφια.
Περνούν πολύ χρόνο μαζί
Όπως συμβαίνει με τα ζευγάρια, έτσι και με τα παιδιά αν περνούν πολύ χρόνο μαζί, είναι επόμενο να τσακωθούν κάποια στιγμή. Όταν λοιπόν βλέπουμε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο κάθε μέρα, όλη μέρα, κάποια στιγμή έχουμε ανάγκη για ένα διάλειμμα. Φροντίστε λοιπόν τα παιδάκια σας να ακολουθούν κάποιες μέρες της εβδομάδας διαφορετικές δραστηριότητες ώστε να λείψει ο ένας στον άλλον.
Διαφορετικές προσωπικότητες
Οι διαφορετικοί χαρακτήρες είναι μια άλλη κοινή αιτία για τις μάχες μεταξύ των αδερφών. Για παράδειγμα όταν ένα αδερφάκι προτιμάει να παίζει ήσυχα και ωραία με ένα ήσυχο παιχνίδι ενώ το άλλο αδερφάκι δείχνει προτίμηση για τα θορυβώδη παιχνίδια, κάποιος δεσμεύεται και αναγκάζεται να υποχωρήσει. Σε αυτή την περίπτωση προσπαθήστε να σχεδιάσετε δράσεις που όλα τα παιδιά θα απολαύσουν. Μερικές φορές μάλιστα είναι καλό να αφήνετε κάθε παιδί να παίζει με αυτό που θέλει.
Αντιλαμβάνονται τον «διαχωρισμό»
Είτε οι γονείς έχουν είτε δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη αδυναμία σε ένα παιδί, τα παιδιά πιστεύουν πως έχουν! Αυτή λοιπόν η αντίληψη της «ευνοιοκρατίας» μπορεί να κάνει κάποιο παιδάκι επιθετικό στην προσπάθεια του να αποσπάσει την προσοχή των γονέων. Τα παιδιά μπορούν και αντιλαμβάνονται ποιο αδερφάκι παίρνει τον έπαινο ακόμα κι αν οι γονείς αισθάνονται ότι δεν κάνουν διαχωρισμούς. Οι γονείς βέβαια, από την πλευρά τους, προστατεύουν πάντα τον αδύναμο. Φροντίστε πάντως να είστε όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικοί και δίκαιοι γίνεται!
Δεν έχουν μάθει να μοιράζονται
Ακόμα κι αν οι γονείς αγοράζουν σε όλα τα παιδιά κάθε φορά παιχνίδια, κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουν να μοιράζονται. Στην αρχή κι όσο είναι μωρά η διαδικασία είναι εύκολη, όσο όμως μεγαλώνουν κι ειδικά στην ηλικία των 3 – 4 τα πράγματα δυσκολεύουν και χρειάζεται υπομονή.
Έχουν άνισα προνόμια
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, συνήθως παίρνουν και περισσότερα προνόμια. Τα μικρότερα όμως παιδιά μπορεί να αισθάνονται ότι αυτό είναι άδικο και ότι δεν είναι σωστό. Σε μια οικογένεια όμως με παιδιά διαφορετικών ηλικιών είναι επόμενο να υπάρχουν και διαφορετικά όρια για το καθένα. Κι εδώ χρειάζεται υπομονή…
Δεν μπορούν να διαχειριστούν τις διαφωνίες
Μερικές φορές τα παιδιά, ειδικά τα μικρότερα δεν ξέρουν πώς να χειριστούν τις διαφωνίες και τις απογοητεύσεις. Αντί λοιπόν να συζητάνε το πρόβλημα τους προκειμένου να βρεθεί μια λύση, τα αδέρφια τσακώνονται μεταξύ και καταλήγουν να παίζουν ακόμα και…ξύλο! 
Τσακώνονται …εκ του ασφαλούς!
Τα μέλη μια οικογένειας αισθάνονται ανιδιοτελή αγάπη ο ένας για τον άλλον και τα παιδιά το γνωρίζουν αυτό. Αν για παράδειγμα ένα παιδί τσακωθεί με κάποιον φίλο του ξέρει ότι μπορεί να χάσει αυτόν τον φίλο και να σταματήσουν να κάνουν παρέα. Εάν όμως τσακωθεί με τον αδερφό ή την αδερφή του, ξέρει ότι δεν θα κρατήσει για πολύ και κατά κάποιον τρόπο τσακώνονται εκ τους ασφαλούς, για να δούνε ποιανού θα περάσει. Τα αδέρφια παρέχουν ασφάλεια ο ένας στον άλλον και αυτό δεν αλλάζει.
 
Πώς μπορείτε να σταματήσετε τους καυγάδες
Υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές τις οποίες οι γονείς μπορούν να εφαρμόσουν για να μην τσακώνονται τα αδέρφια μεταξύ τους.
Πρώτα απ' όλα, φροντίστε να καλλιεργήσετε ένα περιβάλλον αγάπης και αποδοχής και όχι ανταγωνιστικότητας. Τα αδέρφια πρέπει να ενθαρρύνονται για να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο και να χαίρονται επίσης ο ένας με τις επιτυχίες του άλλου. Οι γονείς θα πρέπει από την πλευρά τους να αποφεύγουν τη σύγκριση, ακόμη και αν η σύγκριση φαίνεται ακίνδυνη (αυτό ισχύει για όλους τους τομείς: τους βαθμούς, την προσωπικότητα, τον αθλητισμό, κλπ).
Δεύτερον, οι γονείς θα πρέπει να διδάξουν στα παιδιά τους πώς να λύνουν τις διαφορές τους ειρηνικά και να παρεμβαίνουν μόνον όταν είναι απαραίτητο.
Τέλος, οι γονείς πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα στα παιδιά τους και να αλληλεπιδρούν σωστά με το περιβάλλον τους.
Για παράδειγμα αν φωνάζετε συνεχώς στο σπίτι σας είναι φυσικό και να παιδιά σας να μάθουν να φωνάζουν ή αν μιλάτε αρνητικά για τους υπόλοιπους ανθρώπους είναι επόμενο και τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο.

Κανείς δεν είπε ότι η ανατροφή των παιδιών είναι εύκολο πράγμα αλλά με σωστή καθοδήγηση και στάση θα καταφέρετε να σταματήσετε τις «εχθροπραξίες» και να έχετε αγαπημένα μεταξύ τους παιδιά.

No comments:

Post a Comment