Σελίδες

Saturday, 2 May 2015

Οι μεγαλύτεροι φόβοι κάθε γονιού και πώς αντιμετωπίζονται

Οι φόβοι -ή έστω ανησυχίες- των γονιών για τα παιδιά ξεκινούν από τη στιγμή που το τεστ εγκυμοσύνης βγαίνει θετικό. Κορυφώνονται κατά τα παιδικά και εφηβικά χρόνια και μειώνονται κάπως, χωρίς βέβαια να εξαλειφθούν ποτέ, όταν το παιδί γίνεται ένας υγιής και ισορροπημένος ενήλικας.
Με λίγα λόγια, οι γονείς ανησυχούν διαρκώς για την υγεία, την ασφάλεια, την ευμάρεια, τον ψυχισμό, το μέλλον των παιδιών τους και για πολλά ακόμα πράγματα, τα οποία αναπόφευκτα μας κάνουν να αναρωτιόμαστε: Διατρέχουν πραγματικά σοβαρούς κινδύνους τα παιδιά μας ή οι φόβοι είναι άρρηκτα συνυφασμένοι με το γονικό DNA;
Οι άνθρωποι γενικά φοβούνται πράγματα στα οποία δεν μπορούν να έχουν έλεγχο. Οι γονείς, συγκεκριμένα, φοβούνται ακόμα περισσότερο μην συμβεί στο παιδί τους κάτι από αυτά που ακούμε κατά καιρούς στις ειδήσεις (αποπλάνηση, bullying κ.λ.π.). Μάλιστα, παιδοψυχολόγοι λένε πως φοβούνται περισσότερο κάτι τέτοιο, παρά π.χ. το να βρίσκεται το παιδί τους στο αυτοκίνητο χωρίς να φορά ζώνη, παρόλο που είναι πολύ πιο πιθανό το παιδί που δεν φορά ζώνη να τραυματιστεί, παρά να απαχθεί από κάποιον άγνωστο. 
Σε κάθε περίπτωση, καθώς οι ειδήσεις προβάλλουν τις ειδήσεις με σκοπό να ανεβάσουν τα κανάλια νούμερα, και όχι να ενημερώσουν πραγματικά τους γονείς για το πώς να προστατεύουν το παιδί τους, συγκεντρώσαμε τις συμβουλές των ειδικών σε ό,τι έχει να κάνει με τις μεγαλύτερες ανησυχίες που έχετε για το παιδί σας.
Μεγάλες προσδοκίες
«Φοβάμαι ότι το παιδί μου δεν θα λάβει την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες που χρειάζεται για να επιτύχει στην ζωή του.»

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των σημερινών γονιών, ακόμα και όσων έχουν παιδιά μικρής ηλικίας, ο οποίος τους οδηγεί στο να πιέζουν τόσο πολύ τα παιδιά τους με τα διαβάσματα, τα μαθήματα και πάσης φύσης εκπαιδευτική δραστηριότητα, είναι για το «επιτυχημένο» μέλλον τους. Το άγχος των γονιών δεν είναι παράλογο, δεδομένης της οικονομικής ανισορροπίας στην οποία ζούμε, και όλοι θέλουν μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά τους, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να σας πιάσει πανικός και σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να αγοράζετε κάθε εκπαιδευτικό παιχνίδι ή βιβλίο που υπόσχεται να κάνει το παιδί σας ιδιοφυΐα. Οι ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι τα πιο δημιουργικά παιδιά είναι αυτά με τα λιγότερα παιχνίδια, καθώς έτσι το παιδί αναγκάζεται να παίξει με ό,τι έχει. Επίσης, με το να ασχολείστε διαρκώς με το πώς θα απασχολήσετε δημιουργικά το παιδί σας, δεν το αφήνετε να αναπτύξει την ανεξαρτησία και τη φαντασία του –εφόδια απαραίτητα για την ζωή του. Το παιδί σας, καταλήγουν οι ειδικοί, δεν θα γίνει πιο έξυπνο, ικανό ή επιτυχημένο αν μετακομίσετε σε μία καλύτερη γειτονιά, αν το γράψετε σε ιδιωτικό σχολείο ή αν το πιέσετε για να μάθει ένα μουσικό όργανο.
Κίνδυνοι από αγνώστους
«Φοβάμαι μην κάποιος επιτεθεί ή κάνει κακό στο παιδί μου.»

Είναι απόλυτα λογικό να φοβάστε κάτι τέτοιο. Εξάλλου, το ένστικτο της προστατευτικότητας είναι από τα ισχυρότερα που μπορεί να έχει ένας γονιός. Και δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε για σωματικές ή σεξουαλικές επιθέσεις σε παιδιά. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι τα ποσοστά παιδικής κακοποίησης πέφτουν χρόνο με τον χρόνο, ίσως επειδή η ενημέρωση των γονιών για το πώς να προστατεύουν το παιδί είναι μεγαλύτερη, ή επειδή οι ποινές για τέτοια εγκλήματα είναι πολύ πιο σκληρές.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, πάντως, ως γονείς για να μειώσετε όσο γίνεται τον συγκεκριμένο κίνδυνο είναι να διατηρείτε μία καλή και υποστηρικτική σχέση με το παιδί σας και να έχετε πάντα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας σας, ώστε το παιδί να σας εμπιστεύεται χωρίς φόβο και ενοχές όσα του συμβαίνουν. Σημαντικό είναι, επίσης, να γνωρίζετε ότι, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά, τα άτομα που κατά κανόνα κακοποιούν ένα παιδί είναι συνήθως γνωστοί των γονιών ή μέλη της οικογένειας, παρά άγνωστοι. Μάθετε, λοιπόν, στο παιδί πώς να προστατεύει τον εαυτό του και το σώμα του και παροτρύνετέ το να ζητά βοήθεια από εσάς ή κάποιον άλλον ενήλικα όταν νιώθει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο.
Ατυχήματα και τραυματισμοί
«Φοβάμαι ότι το παιδί μου θα τραυματιστεί σε κάποιο ατύχημα, π.χ. αυτοκινητικό»

Δεδομένου ότι σε αυτοκινητικά δυστυχήματα σκοτώνονται κάθε χρόνο τα περισσότερα παιδιά σε Ευρώπη και Αμερική, καλά κάνετε και έχετε αυτή την ανησυχία! Και ακόμα πιο καλά κάνετε αν φροντίζετε να κρατάτε το παιδί σας ασφαλές στο αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας πάντα το παιδικό καθισματάκι (που έχετε τοποθετήσει σωστά).
Και δεν είναι μόνο το παιδικό κάθισμα, αλλά και το κράνος στο μηχανάκι και στο ποδήλατο, καθώς και...
οι οδηγίες προς το παιδί για κανόνες καλής οδικής συμπεριφοράς που μπορούν να το προστατεύσουν από σοβαρά ατυχήματα. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε ότι μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει ένα παιδί αν χτυπήσει στο κεφάλι, παρά σε κάποιο άλλο μέρος του σώματος, καθώς τότε ένα ατύχημα μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Bullying
«Ανησυχώ μη τυχόν το παιδί μου δεν ταιριάξει στο σχολικό περιβάλλον ή μην αρχίσουν άλλα παιδιά να το κοροϊδεύουν.»

Η πρόσφατη τραγωδία με θύμα τον Βαγγέλη Γιακουμάκη ήταν αρκετή για να συνειδητοποιήσουμε όλοι, γονείς και μη, τις δραματικές προεκτάσεις που μπορεί να έχει το bullying, το οποίο μάλιστα ξεκινά ακόμα και από το Νηπιαγωγείο. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για μία μορφή επίθεσης προς το παιδί που θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ'όψιν από τους γονείς, καθώς μπορεί να οδηγήσει αφενός σε κακές σχολικές επιδόσεις, και αφετέρου σε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, ακόμα και κατάθλιψη. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι οι χειρότεροι θύτες bullying, είχαν κάποτε υπάρξει θύματα, οπότε πρόκειται για ένα πρόβλημα που μπορεί να εξαπλωθεί σαν ιός.
Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε το παιδί σας; Οι παιδοψυχολόγοι λένε ότι τα παιδιά που βιώνουν βία στο σπίτι τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ασκήσουν βία σε άλλα παιδιά. Έτσι, είναι τρομερά σημαντικό να μην χτυπάτε ποτέ το παιδί σας, ούτε φυσικά να επιτρέπετε σε άλλους να το κάνουν. Επιπλέον, θα πρέπει να μάθετε στο παιδί, όσο μικρό κι αν είναι, ότι δεν επιτρέπεται να «πειράζει» άλλα παιδιά ή να τα αποκαλεί με κοροϊδευτικά ονόματα. Οφείλετε να ενημερώνετε το σχολείο και τους δασκάλους του παιδιού σας, αν αυτό σας πει είτε ότι βιώνει είτε ότι βλέπει να ασκείται σε κάποιον bullying, ενώ αν το ίδιο το παιδί είναι ο θύτης, χρειάζεται -και αυτό και εσείς- ψυχολογική στήριξη. Τέλος, διδάξτε το παιδί σας πώς να προστατεύεται από το bullying, λέγοντάς του τι να απαντά σε λεκτικές επιθέσεις και πώς να λειτουργεί σε τυχόν σωματικές.
Προβλήματα βάρους
«Φοβάμαι ότι το παιδί μου θα έχει πρόβλημα με το βάρος του, π.χ. παχυσαρκία ή ανορεξία.»

Τόσο η παχυσαρκία όσο και η ανορεξία αποτελούν σοβαρά προβλήματα που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο ακόμα και την υγεία του παιδιού, καθώς θα μεγαλώνει. Μάλιστα, τα Ελληνόπουλα βρίσκονται σε δυσμενή θέση, δεδομένου ότι είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.
Φυσικά, εσείς περισσότερο από κάθε άλλον, είστε αυτοί που μπορείτε να προστατεύσετε το παιδί σας από τον κίνδυνο της παχυσαρκίας, καθώς έχετε τον μεγαλύτερο έλεγχο στο τι τρώει και στο τι κάνει όλη την ημέρα, από άποψη σωματικών δραστηριοτήτων. Αν θέλετε το παιδί σας να ακολουθήσει έναν υγιή τρόπο ζωής, θα πρέπει όχι μόνο να φροντίσετε για την διατροφή και τις δραστηριότητές του, αλλά να κάνετε και εσείς το ίδιο. Είστε το σημαντικότερο πρότυπο για το παιδί σας. Σηκωθείτε, λοιπόν, από τον καναπέ, πάρτε την οικογένεια και βγείτε έξω! Κινηθείτε! Και μάθετε στο παιδί να αγαπά το καλό, υγιεινό φαγητό, περιορίζοντας ταυτόχρονα τα γλυκά και το junk food στο ελάχιστο.
Τέλος, καθώς οι διατροφικές διαταραχές συχνά αποτελούν αποτέλεσμα άλλων ψυχο-συναισθηματικών προβλημάτων, παρατηρήστε τυχόν αλλαγές στην συμπεριφορά και την ψυχολογία του και μιλήστε μαζί του, για να ανακαλύψετε αν υπάρχει κάτι άλλο που το απασχολεί και χρειάζεται άμεση επίλυση. Όσο πιο σύντομα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα βάρους του παιδιού σας, τόσο πιο εύκολα θα το ξεπεράσει.
Πηγή

No comments:

Post a Comment