Σελίδες

Wednesday, 13 May 2015

Προσθέστε το θέατρο στη ζωή των παιδιών σας / Οι παιδικές παραστάσεις σε όλα τα Θέατρα στην Αθηνα

Το θέατρο έχει τη δύναμη να συμβάλει στην πνευματική καλλιέργεια ενός παιδιού και να το κάνει να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν και άλλες μορφές έκφρασης.
 
 
Πρόκειται για μια ζωντανή τέχνη η οποία καταφέρνει να μεταδίδει στο παιδί συγκλονιστικά συναισθήματα, γνώσεις, μηνύματα, και να ενεργοποιεί τα πνευματικά του χαρίσματα.
Μέσα από αυτό μπορεί να προβάλλει τις υψηλές αξίες και να δημιουργεί πρότυπα.
Το θέατρο μπορεί να λειτουργήσει με δυο τρόπους σε ένα παιδί: από την πλευρά του θεατή παρακολουθώντας μια παράσταση και από την πλευρά του ηθοποιού, όπου το παιδί συμμετέχει ενεργά και βιώνει το θεατρικό ρόλο.

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, παρακάτω μας αναφέρει τα σημαντικότερα οφέλη του παιδιού, όταν είναι ένας απλός θεατής:

• Το παιδί ψυχαγωγείται
• Μαθαίνει να κάθεται ήσυχο, να χαλαρώνει και να παρακολουθεί. Ταυτόχρονα ενισχύεται η συγκέντρωση προσοχής του
• Βοηθά στην γλωσσική του ανάπτυξη και στον εμπλουτισμό λεξιλογίου και ιδεών
• Αποδεσμεύει την φαντασία του
• Το παιδί παρατηρεί πως υπάρχουν και άλλες μορφές έκφρασης όπως αυτή της γλώσσας του σώματος μέσα από την μίμηση το χορό και το τραγούδι
• Αναπτύσσεται η κοινωνικότητα του (μοιράζεται αυτό που βλέπει με άλλους γύρω του και αυτό που βλέπει είναι μια συλλογική δουλειά)
• Καλλιεργείται και εμπλουτίζεται αισθητικά βλέποντας τα σκηνικά, τα κουστούμια και όσο περισσότερα ερεθίσματα δέχεται (παραστάσεις) τόσο αποκτά κριτικό πνεύμα για το τι του αρέσει, τι όχι και γιατί

Οι εξαιρετικές παραστάσεις θεάτρου, κουκλοθεάτρου, μουσικής, για παιδιά είναι μια ευκαιρία να μάθουν για τις ηθικές αξίες και γενικότερα για τη ζωή και αποτελούν ένα ισχυρό διδακτικό εργαλείο.
Για όλους αυτούς τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα συμβουλεύαμε τους γονείς να προσθέσουν τις θεατρικές παραστάσεις στη ζωή των παιδιών τους.
Το θέατρο είναι εντελώς διαφορετικό από την παρακολούθηση μιας ταινίας γιατί είναι ζωντανό και αυτή είναι και η διαφορά που ασκεί μια διαφορετική επίδραση και γοητεία στο παιδί.

No comments:

Post a Comment