Σελίδες

Tuesday, 22 September 2015

Η ανθρωπιστική κρίση σε Συρία και Ευρώπη
Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Το προσφυγικό δράμα και η κρίση μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπης μέσα από ένα καταπληκτικό, εξάλεπτο βίντεο.
Επειδή η εικόνα είναι πιο δυνατή από το κείμενο, η ομάδα ψηφιακού περιεχομένου και video art, In a Nutshell – Kurzgesagt, έδωσε στη δημοσιότητα ένα συγκλονιστικό βίντεο που αποδίδει την ανθρωπιστική κρίση σε Συρία και Ευρώπη:

το video διαθέτει και υπότιτλους στα Ελληνικά
Εδώ και πολλούς μήνες, όλο και περισσότεροι μετανάστες, κυρίως Σύροι, επιχειρούν να διαπλεύσουν μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες το Αιγαίο από τα τουρκικά παράλια για να φθάσουν στα ελληνικά νησιά, πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και εδώ και πολλούς μήνες, άνθρωποι χάνουν τις ζωές τους στα νερά του Αιγαίου, με την Ευρώπη να χτίζει φράχτες και να σφυρίζει αδιάφορα προσπαθώντας υποτίθεται, να συντονιστεί και να κατευνάσει τις ακροδεξιές πολιτικές που γιγαντώνονται εντός των ευρύτερων συνόρων της.
Στις αρχές του μήνα, οι φωτογραφίες ενός μικρού πρόσφυγα από τη Συρία, του τρίχρονου Αϊλάν Κούρντι, που βρέθηκε νεκρός σε παραλία της Αλικαρνασσού, προκάλεσε ένα παγκόσμιο κύμα συγκίνησης και αγανάκτησης και ανάγκασε την ΕΕ να θέσει το προσφυγικό ζήτημα, στην κορυφή της ατζέντας.
Η Σύνοδος Κορυφής της Τετάρτης, ίσως δώσει λύση, παρόλα αυτά τα μαύρα σύννεφα πάνω από τα Βαλκάνια είναι ήδη πολλά, με Σερβία, Κροατία και Ουγγαρία να συγκρούονται πολιτικά και διπλωματικά σχετικά με τον "δρόμο" που θα ακολουθήσουν οι πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στις χώρες του Βορρά.
Η προσφυγική κρίση σε αριθμούς:
-250.000 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους στη Συρία (ο αριθμός αυτός είναι πιθανότατα υψηλότερος καθώς η επίσημη καταμέτρηση γίνεται με δυσκολία). Αν και οι εκτιμήσεις διαφέρουν, ο αριθμός των θανάτων παιδιών κυμαίνεται σε 12.000 – 20.000.
-Από το 2011 έως σήμερα, περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ως πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες ή άλλες χώρες και περισσότεροι από 7,6 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί μέσα στη χώρα (Internally displaced persons, IDP). Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 1 στους 2 κατοίκους έχει χάσει το σπίτι του και έχει ξεριζωθεί από τον τόπο του.
-Σχεδόν το 80% των προσφύγων είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.
-Αναλυτικότερα τα δημογραφικά στοιχεία των προσφύγων είναι: 51% παιδιά, 24% γυναίκες και 3% ηλικιωμένοι (60+), όπως ανακοίνωσε η Eurostat.
-Σχεδόν το 70% των εισελθόντων στην Ελλάδα το 2015 ήταν Σύροι. Μόνο τον Αύγουστο του 2015, 80% των μεταναστών και προσφύγων που εισήλθαν στην Ελλάδα ήταν Σύροι. Αν σε αυτούς προσθέσουμε και όσους προέρχονται από Ιράκ και Αφγανιστάν, τότε το ποσοστό ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα και προέρχεται από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση ανέρχεται σε 92% (Ιανουάριος – Αύγουστος 2015).
-Η Ελλάδα είναι το πέρασμα για χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία και η Αυστρία. Ως χώρα δεχόμαστε λιγότερο από το 1% των αιτήσεων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες.

Συνολικά, για το διάστημα Απρίλιος 2011 – Αύγουστος 2015 είχαν καταγραφεί στην Ευρώπη 428.735 αιτήσεις ασύλου από Σύρους εκ των οποίων μόλις οι 3.969 (0,9%) κατατέθηκαν στην Ελλάδα. Η Γερμανία και η Σερβία έχουν δεχτεί το 43% των αιτήσεων ασύλου και το 40% η Σουηδία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία.
_____________
 
Πηγές: news247.gr , Vagabomb, antikleidi

No comments:

Post a Comment