Σελίδες

Wednesday, 16 September 2015

Η ασφάλεια των παιδιών μας είναι δική μας ευθύνη - Ενημερωνόμαστε και τα εκπαιδεύουμε

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε και για φέτος….!!! Οι μαθητές φορτώθηκαν την τσάντα τους και ανέλαβαν δράση, με απώτερο σκοπό να αποκτήσουν γνώσεις και κατάρτιση για ένα καλύτερο αύριο!
Έχετε ήδη φροντίσει ν’ αγοράσετε στα παιδιά σας τσάντες, τετράδια, βιβλία και πιθανόν να έχετε ήδη προγραμματίσει τις απογευματινές τους δραστηριότητες….!
Μέσα σε όλη αυτή την έντονη δραστηριότητα και την οργανωτική διάθεση για μια δημιουργική σχολική χρονιά, είναι άμεση ανάγκη να ενημερωθείτε και να ενημερώσετε τα παιδιά σας, για τους κινδύνους που μπορεί να διατρέχουν!
Δεν απαιτείται να βομβαρδίσετε το παιδί σας με πολλές πληροφορίες που θα το τρομοκρατήσουν, απλά χρειάζονται οι σωστές πληροφορίες, οι οποίες αφορούν αρχικά τη
συνειδητοποίηση των κινδύνων στην καθημερινότητα ενός παιδιού και κατόπιν η ενημέρωση για τη σωστή αντίδραση την κατάλληλη στιγμή!

Ξοδέψτε λίγο από το χρόνο σας να εκπαιδεύσετε το παιδί σας! Μπορεί να του σώσει τη ζωή σε περίπτωση ανάγκης!!!!


Αρχικά ως γονιός θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε τα παρακάτω:
H εκπαίδευση για την ασφάλεια των παιδιών σας:

Δεν εξαρτάται από τους αστυνομικούς
Δεν εξαρτάται από τους δασκάλους του
Αντιθέτως, είναι κυρίως δική σας ευθύνη!
Εάν εσείς παραμελήσετε την εκπαίδευσή τους, δεν πρόκειται να καλύψει το κενό ούτε ο δάσκαλος, ούτε ο αστυνομικός!
Βασικοί κανόνες για αποτελεσματική εκπαίδευση:
Η εκπαίδευση θα πρέπει να είναι σε πλαίσια διασκέδασης και χρόνου ανάπτυξης συναισθηματικών δεσμών με τα παιδιά σας και όχι εκφοβισμού και τρομοκρατίας για τους κινδύνους που υπάρχουν.

Ο πιο εύστοχος τρόπος για να συγκρατηθούν οι πληροφορίες από το παιδιά είναι με παιχνίδι ρόλων. π.χ, χτυπήστε την πόρτα και προσποιηθείτε έναν πλασιέ ή μιλήστε στο τηλέφωνο μαζί τους από το διπλανό δωμάτιο και προσπαθήστε να τα κάνετε να σας πουν που μένουν…. Να τα ανταμείβετε με κάθε σωστή απάντηση, ενώ όταν τα κάνουν θάλασσα, γελάστε λίγο και ενθαρρύνετέ τα, πριν τα διορθώσετε.
Δημιουργήστε ρεαλιστικά σενάρια εκπαίδευσης και δοκιμάστε τα, βάζοντας να τα πλησιάσει κάποιος που εσείς γνωρίζετε αλλά όχι τα παιδιά σας!
Ενημερωτικά: το συντριπτικό ποσοστό απαγωγών διαπράττεται από γνωστούς. Λόγω αυτού, είναι κρίσιμο να διδαχτούν τα παιδιά σας, να είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν όλους τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων φίλων και συγγενών!
Δημιουργήστε ρεαλιστικά σενάρια εκπαίδευσης και δοκιμάστε τα, βάζοντας να τα πλησιάσει κάποιος που εσείς γνωρίζετε αλλά όχι τα παιδιά σας!
Ενημερωτικά: το συντριπτικό ποσοστό απαγωγών διαπράττεται από γνωστούς. Λόγω αυτού, είναι κρίσιμο να διδαχτούν τα παιδιά σας να είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν όλους τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων φίλων και συγγενών!
Διδάξτε τα παιδιά σας να είναι υπεύθυνα και ασφαλή μέσα στην καθημερινότητά τους. π.χ. αφήστε τα να εντοπίσουν το όχημά σας που είναι παρκαρισμένο, ρωτήστε τα που να στρίψετε στο δρόμο για το σπίτι, βοηθήστε τα να απομνημονεύσουν το τηλέφωνό σας, συζητήστε μαζί τους πως και πότε καλούν την αστυνομία, τι κάνουν σε διάφορες περιπτώσεις ανάγκης κτλ. Είναι αρκετά δύσκολο έργο, απαιτεί χρόνο και υπομονή αλλά το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας επιβραβεύσει!
Δημιουργήστε έναν μυστικό, οικογενειακό κωδικό ασφαλείας, μια λέξη ή έναν αριθμό το οποίο θα γνωρίζουν μόνο οι γονείς και τα παιδιά! Ο μυστικός κωδικός λέγεται στο παιδί από τον ενήλικα που θα διεκδικήσει να τον ακολουθήσει από το σχολείο, το σπίτι κτλ. “κατ’ εντολή” γονέα. Σε περίπτωση που το άτομο δε γνωρίζει το μυστικό κωδικό, το παιδί δε συνεργάζεται!
Ενημερωτικά: Ο μυστικός κωδικός ασφαλείας είναι αποτελεσματικός μόνο εάν παραμένει μυστικός, ενώ ανά διαστήματα είναι καλό ν’ αλλάζει!
Πριν αφήσετε τα παιδιά σας με μια νταντά, διαθέστε χρόνο να κάνετε έναν έλεγχο του παρελθόντος της και να πάρετε συστάσεις. Επίσης, καλό είναι να τοποθετήσετε κάμερες ασφαλείας (CCTV) προκειμένου να κάνετε τακτικούς ελέγχους σε πραγματικό χρόνο στο χώρο σας!
Μάθετε στα παιδιά σας πως να λένε “όχι” με τόλμη, χωρίς να νοιάζονται εάν πληγώσουν τα αισθήματα ενός αγνώστου που τα κάνει να αισθάνονται άβολα. Δεν πειράζει εάν είναι αγενή σε έναν ενήλικο που προσπαθεί να τα αναγκάσει να κάνουν κάτι που δεν θέλουν.

Απαράβατοι κανόνες “του ποτέ” για ένα παιδί:
 
  1. Ποτέ δεν έχει μυστικά με έναν άγνωστο ή άλλο ενήλικα εκτός από τους γονείς του.
  2. Ποτέ δεν κάνει χάρη σε έναν άγνωστο. Εάν ένας άγνωστος ζητήσει βοήθεια από το παιδί, εκείνο που θα πρέπει να του πει είναι: "παρακαλώ περιμένετε να ειδοποιήσω κάποιον μεγάλο".
  3. Ποτέ δεν ακολουθεί κάποιον άγνωστο στο αυτοκίνητό του, στο σπίτι του κτλ. οτιδήποτε και αν του πει για να τον πείσει!
  4. Ποτέ, κανείς και για κανένα λόγο δεν επιτρέπεται να αγγίξει τα απόκρυφα μέρη του σώματός του (αφού συζητήσετε μαζί του ποια είναι τα απόκρυφα μέρη).
  5. Προετοιμάστε επίσης τα παιδιά σας, για τους ενηλίκους που λένε “εάν το πεις στους γονείς σου, θα τους κάνω κακό”, εξηγήστε τους πως αυτό είναι ψέμα και δώστε τους κατευθύνσεις για το πως θα πρέπει να λειτουργήσουν σε παρόμοιες περιστάσεις.
Να θυμάστε πάντα: Το να εκπαιδεύσετε σωστά τα παιδιά σας να είναι υπεύθυνα είναι εξαιρετικά σημαντικό, και αποτελεί εγγύηση και παρακαταθήκη για την προσωπική τους ασφάλεια και ισορροπία και αργότερα ως ενήλικες στη μετέπειτα ζωή τους!

No comments:

Post a Comment