Σελίδες

Friday, 13 November 2015

Στα 76,5 εκατομμύρια εκτιμώνται τα παιδιά που ζουν
σε συνθήκες φτώχειας στις… πλούσιες χώρες.

Ακόμη χειρότερη η κατάσταση σε χώρες όπως η Γκάνα, η Νιγηρία και το Μπαγκλαντές. Στο έλεος καταναγκαστικής εργασίας, κακοποίησης και… ιάσιμων ασθενειών.
Εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον πλανήτη είναι εκτεθειμένα στην φτώχεια, στην καταναγκαστική εργασία και σε κάθε μορφής βία. Καθώς η οικονομική κρίση επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες χώρες του πλανήτη τα μεγάλα θύματα εξακολουθούν να είναι τα παιδιά.
Το στοιχείο είναι συγκλονιστικό: ο συνολικός αριθμός των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας στις πλούσιες χώρες έχει αυξηθεί κατ' εκτίμηση σε 76.500.000. Τα παιδιά της ύφεσης αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την εκδήλωση της κρίσης χρέους στην Νότια Ευρώπη καθώς πολλές εύπορες χώρες έχουν υποστεί ένα μεγάλο κούρεμα στο εισόδημα. Θύματα φυσικά τα παιδιά καθώς οι επιπτώσεις γι ‘αυτά αλλά και στο περιβάλλον που ζουν είναι κατακλυσμιαίες.
Ανάλυση της UNICEF έδειξε ότι τα πρώτα προγράμματα οικονομικής τόνωσης για την προστασία των παιδιών σε ορισμένες χώρες ήταν αποτελεσματικά , αλλά τα πράγματα άλλαξαν μετά το 2010. Τότε ήταν που ξέσπασε η κρίση χρέους και οι περισσότερες αναπτυγμένες χώρες ξεκίνησαν περικοπές στους προϋπολογισμούς τους . Αυτό είχε αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά – ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου.
Η «γραμμή της φτώχειας» είναι έως το 60% του μέσου εισοδήματος της χώρας – το ίδιο κατώτατο όριο που χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, Eurostat. Τα παιδιά που ζουν σε οικογένειες που κερδίζουν λιγότερα θεωρείται ότι ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
Και φυσικά τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στον αναπτυσσόμενες και τις πτωχές κοινωνίες όπου η ψαλίδα της ανισότητας συνεχώς διευρύνεται. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που έκανε η ΜΚΟ Save the Children, οι δέκα χώρες που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη ψαλίδα στους όρους διαβίωσης των φτωχών και των πλουσίων παιδιών είναι : Ρουάντα, Καμπότζη, Κένυα, Βιετνάμ, Περού, Ινδία, Μαδαγασκάρη, Γκάνα, Μπαγκλαντές και Νιγηρία. Από τις 189 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ινδία κατατάσσεται στην 140η θέση, πίσω από χώρες όπως η Ρουάντα, το Ιράκ και το Μπαγκλαντές.
Την ίδια στιγμή, η καταναγκαστική εργασία, οι ιάσιμες ασθένειες και η βίαιη κακοποίηση είναι καθημερινή πραγματικότητα για εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο. Ο κίνδυνος της βίας παραμένει πολύ υψηλός, ακόμη και σε μέρη όπου τα παιδιά θα πρέπει να αισθάνονται πιο ασφαλείς όπως στο σχολείο και στο σπίτι.
Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές πάνω από 150 εκατομμύρια κορίτσια και 73 εκατομμύρια αγόρια βιώνουν σεξουαλική βία κάθε χρόνο. Περίπου 300 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών έχουν προβλήματα με τις σχέσεις, τη συμπεριφορά και επιθετικότητα, επειδή είχαν εκτεθεί σε βία στο περιβάλλον τους.
Επιπλέον, 13,5 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 18 ετών, ορισμένα ηλικίας μόλις επτά χρονών, οδηγούνται σε αναγκαστικούς γάμους ενώ το ποσοστό των ανηλίκων θύματα της εμπορίας ανθρώπων αυξήθηκε κατά 27% μεταξύ 2007 και 2010.Αυτό το χρόνο, περίπου 5,9 εκατομμύρια παιδιά θα πεθάνουν – κυρίως από αιτίες που προλαμβάνονται – πριν από τα πέμπτα τους γενέθλια.
Το ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών κάτω των πέντε ετών μειώθηκε συνολικά, από 91 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις το 1990, σε 43 ανά 1.000 γεννήσεις το 2015, σύμφωνα με μια νέα διεθνή έκθεση. Σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους βρεφών συνδέονται με τον υποσιτισμό, και το 45% πεθαίνει κατά τη διάρκεια των πρώτων 28 ημερών της ζωής.

dimokratiki

No comments:

Post a Comment