Σελίδες

Saturday, 14 March 2015

Ανειδίκευτοι κοντά σε παιδιά-θύματα

«Μη επαρκής η επιμόρφωση στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες»
«Τα ανήλικα θύματα είναι πάρα πολλά στην Κύπρο», δηλώνει η Λήδα Κουρσουμπά, με αφορμή τη σεξουαλική κακοποίηση δύο 13χρονων κοριτσιών από έναν καθηγητή και έναν ταξιτζή


«Τα ανήλικα παιδιά που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Κύπρο είναι παρά πολλά», δήλωσε στη «Σημερινή» η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «πολύ σοβαρή», την οποία «δεν θέλουμε να παραδεχθούμε». Χθες είδαν το φως της δημοσιότητας δύο πολύ σοβαρές υποθέσεις παιδεραστίας, η πρώτη με θύτη καθηγητή και θύμα 13χρονη μαθήτρια και η δεύτερη υπόθεση με θύτη ηλικιωμένο ταξιτζή και θύμα πάλι 13χρονη. Στις αρμοδιότητες της Λήδας Κουρσουμπά, που υπηρετεί τη θέση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού για δεύτερη θητεία, εμπίπτουν, μεταξύ άλλων, η διερεύνηση καταγγελιών και η άσκηση ελέγχου επί των διαδικασιών που ακολουθούνται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Δεν φταίνε τα παιδιά
Η Επίτροπος υπενθύμισε τα στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, βάσει των οποίων, ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα κακοποίησης και παρενόχλησης, αριθμοί που ισχύουν και για το νησί μας, βάσει έρευνας που διεξήγαγε πρόσφατα το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Παρενόχληση δεν εννοούμε μόνο τον βιασμό, αλλά και την παρενόχληση διαμέσου του διαδικτύου, την έκθεση του παιδιού σε πορνογραφικό υλικό και άλλα». Θα πρέπει να τονισθεί ότι οι στατιστικές βασίζονται στις καταγγελίες που έχουν υποβληθεί. Πιστεύεται ότι μεγάλος αριθμός υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών δεν βγαίνουν στην επιφάνεια.

«Πολλά παιδιά δεν έχουν τη δύναμη να μιλήσουν. Για να μπορέσουν να το κάνουν, θα πρέπει να το επιτρέπει και η κουλτούρα μας ως κοινωνία. Να σταματήσουμε να βλέπουμε κουτσομπολίστικα το παιδί και την οικογένεια που βιώνουν ένα τέτοιο κακό, και να τους συμπαραστεκόμαστε. Θα πρέπει, επίσης, να αντιληφθούμε, αλλά και να εξηγήσουμε στα παιδιά μας πως ποτέ δεν φέρουν καμιά ευθύνη σε περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης. Και αυτό το λέω επειδή οι θύτες συνήθως απειλούν το παιδί πως αν μιλήσει, οι ίδιοι θα πουν στους γονείς του ότι φταίει εκείνο. Του δημιουργούν με αυτόν τον τρόπο αίσθημα ενοχής».

Τα προβλήματα
Αναφερόμενη στην ψήφιση του τροποποιητικού νόμου για τη σεξουαλική κακοποίηση τον περασμένο Ιούλιο και την υιοθέτηση της σύμβασης Λανζαρότε, όπως και της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας τον Φεβρουάριο, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού σημείωσε πως «υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ώστε να εφαρμοστούν πλήρως οι πρόνοιες της νέας νομοθεσίας». Ερωτηθείσα για τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν για την αντιμετώπιση του ζητήματος της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, η κ. Κουρσουμπά είπε πως θα πρέπει, κατ' αρχήν, να βελτιωθεί ο τρόπος συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών. «Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας παίδων, κοινωνικής ευημερίας, Υπουργείο Παιδείας και η Αστυνομία πρέπει να καθίσουν κάτω και να θεσπίσουν πρωτόκολλα συνεργασίας. Η νομοθεσία, πέραν των νέων αποτρεπτικών ποινών, επιβάλλει και αρκετές υποχρεώσεις στις υπηρεσίες».

Ελλιπής επιμόρφωση
Η Επίτροπος θεωρεί ως πολύ σημαντικό και το θέμα της επιμόρφωσης των λειτουργών των πιο πάνω υπηρεσιών. Άφησε να νοηθεί ότι αρκετές από αυτές τις «ευαίσθητες» υποθέσεις τυγχάνουν χειρισμού από ανειδίκευτο προσωπικό. «Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να καταλαβαίνουν τα συμπτώματα των μαθητών-θυμάτων, οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας θα πρέπει να γνωρίζουν το πώς να χειρίζονται υποθέσεις κακοποίησης παιδιών, ενώ η Αστυνομία θα πρέπει να διαθέτει επαρκή αριθμό ειδικά καταρτισμένων ατόμων, που να ξέρουν τον τρόπο ανάκρισης ενός ανήλικου παιδιού. Επίσης, θα πρέπει να σμικρυνθεί κατά πολύ ο χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων για να μην επαναθυματοποιείται το παιδί». Τέλος, η Επίτροπος τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, διά μέσου διαφόρων εκστρατειών ενημέρωσης από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Καθηγητής κακοποίησε 13χρονη
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε χθες διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον άνδρα, 49 χρονών, για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου, δηλαδή ...

Φτιάξε μου έναν άνθρωπο

blacksmith_silhouette_3
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ, ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ζούσε ένας Βασιλιάς, που φώναξε τον Γουαλουκάγκα, τον αρχηγό των σιδηρουργών, και τον πρόσταξε να του φτιάξει έναν άνθρωπο.
«Μα...» πήγε να πει ο σιδεράς.
«Δεν έχει μα», τον διέκοψε ο Βασιλιάς. «Εδώ σου έχω όλο το σίδερο που θα χρειαστείς. Έχε υπόψη σου ότι θέλω ένα ζωντανό άνθρωπο, που θ' ανασαίνει, με αίμα στο σώμα του και μυαλό στο κεφάλι του».
Ο Γουαλουκάγκα πήρε το σίδερο κι επέστρεψε λυπημένος σπίτι του.
Ρώτησε όλους τους φίλους του, αλλά κανείς δεν ήξερε πώς φτιάχνεται ένας αληθινός άνθρωπος. Όμως ο Γουαλουκάγκα ήξερε ότι αν αποτύχαινε, η τιμωρία γι' αυτόν και την οικογένεια του θα ήταν βαριά - ίσως και θάνατος.
Μια μέρα, καθώς Βάδιζε και συλλογιζόταν την απελπιστική του κατάσταση, συνάντησε έναν παλιό του φίλο που είχε τρελαθεί και ζούσε μόνος στην ερημιά. Ο Γουαλουκάγκα είπε στον τρελό τα Βάσανα του και ο τρελός -που δεν ήταν και τόσο τρελός όσο έδειχνε- του είπε τι να κάνει.
tempered_people_08_nadalian
Έχοντας στα αφτιά του τα λόγια του σοφού τρελού, ο Γουαλουκάγκα πήγε στο Βασιλιά και του είπε: «Μάθε ότι μπορεί να φτιαχτεί ένας άνθρωπος. Αλλά πρώτα, μεγαλειότατε, πρέπει να διατάξεις όλους τους υπηκόους σου να ξυρίσουν τα κεφάλια τους και να κάψουν τα μαλλιά τους, ώστε να μαζευτούν χίλια φορτία κάρβουνο. Μετά θα τους Βάλεις να μαζέψουν χίλιους κουβάδες δάκρυα για να σβηστεί η φωτιά που θα χρειαστώ για να σφυρηλατήσω τον άνθρωπο. Γιατί, όπως καταλαβαίνεις, το κοινό κάρβουνο από ξύλα και το κοινό νερό από το ποτάμι δεν αρκούν για να φτιαχτεί ένας άνθρωπος!»
Ο Βασιλιάς έκανε ό,τι του ζήτησε ο Γουαλουκάγκα. Όλοι οι άνθρωποι ξύρισαν τα κεφάλια τους και έκαψαν τα μαλλιά τους, αλλά έβγαλαν μόνο ένα φορτίο κάρβουνο. Μετά όλοι άρχισαν να κλαίνε ώσπου στεγνώσανε τα μάτια τους, αλλά μάζεψαν μονάχα δύο κουβάδες δάκρυα.
Ο Βασιλιάς κάλεσε ξανά τον Γουαλουκάγκα. «Δε χρειάζεται να φτιάξεις έναν άνθρωπο», του είπε. «Δυστυχώς, δεν μπόρεσα να μαζέψω ούτε τα κάρβουνα ούτε το νερό».
«Μεγαλειότατε», απάντησε ο Γουαλουκάγκα, «χαίρομαι που δε βρήκες αρκετά μαλλιά και δάκρυα, επειδή, για να πω την αλήθεια, δε θα μπορούσα να σου φτιάξω έναν άνθρωπο!»
 _____
     ~ Αφρικανικός μύθος δημιουργίας από το βιβλίο "Μύθοι απ'  όλο τον κόσμο" 

ΟΧΙ στην κακομεταχείριση των παιδιών!

«Έχεις το δικαίωμα να προστατεύεσαι από το να πάθεις κακό ή να σε κακομεταχειριστούν, στο σώμα ή το μυαλό» (Άρθρο 19 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού).
Παρά τη μεγάλη προσοχή η οποία δίνεται σήμερα στην προστασία των παιδιών διεθνώς, υπάρχουν παιδιά που τα κακομεταχειρίζονται σε κάθε χώρα του κόσμου.
Εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες ή στρατολογούνται από ένοπλες ομάδες.
Είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης στο δρόμο, εξαναγκάζονται σε γάμο από πολύ νωρίς ή εξαναγκάζονται να ζουν δίχως την προστασία των γονιών τους.
Ο αριθμός των παιδιών που εκτίθενται σε βία, εκμετάλλευση και κακομεταχείριση σ' όλο τον κόσμο είναι ανησυχητικός.

Η αποτροπή της βίας, της εκμετάλλευσης και της κακομεταχείρισης είναι αναγκαία, για να θεωρούνται εγγυημένα τα δικαιώματα των παιδιών, όπως κατοχυρώνονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η UNICEF προτείνει 8 μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου:
1. Πίεση στις κυβερνήσεις να επιβάλλουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας για τα παιδιά.
2. Ψήφιση και εφαρμογή νόμων που εμπεριστατωμένα αντιμετωπίζουν τα ζητήματα της προστασίας των παιδιών.
3. Παροχή σωστών πληροφοριών από αξιόπιστες πηγές για βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στις υπάρχουσες τακτικές και συμπεριφορές, που παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών.
4. Προώθηση ανοιχτής συζήτησης για θέματα προστασίας των παιδιών.
5. Προώθηση της ουσιαστικής συμμετοχής και της ενδυνάμωσης των παιδιών. Η ανάμειξη των παιδιών στα ζητήματα που τα ενδιαφέρουν, είναι σημαντική για την ενδυνάμωσή τους, αφού ο ρόλος τους στην προστασία τόσο τη δική τους όσο και των συνομήλικων τους είναι θεμελιώδης.
6. Ενίσχυση του προστατευτικού ρόλου των οικογενειών και των κοινοτήτων.
7. Βελτίωση του ελέγχου και επίβλεψη μέσω καλύτερης συγκέντρωσης, ανάλυσης και χρήσης των στατιστικών στοιχείων.
8. Εξασφάλιση ενός προστατευτικού περιβάλλοντος για τα παιδιά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.


Βίντεο: Czech Republic (Kratky Film). Animated by Zdenka Deitchova.