«Τα ανήλικα θύματα είναι πάρα πολλά στην Κύπρο», δηλώνει η Λήδα Κουρσουμπά, με αφορμή τη σεξουαλική κακοποίηση δύο 13χρονων κοριτσιών από έναν καθηγητή και έναν ταξιτζή
«Τα ανήλικα παιδιά που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Κύπρο είναι παρά πολλά», δήλωσε στη «Σημερινή» η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «πολύ σοβαρή», την οποία «δεν θέλουμε να παραδεχθούμε». Χθες είδαν το φως της δημοσιότητας δύο πολύ σοβαρές υποθέσεις παιδεραστίας, η πρώτη με θύτη καθηγητή και θύμα 13χρονη μαθήτρια και η δεύτερη υπόθεση με θύτη ηλικιωμένο ταξιτζή και θύμα πάλι 13χρονη. Στις αρμοδιότητες της Λήδας Κουρσουμπά, που υπηρετεί τη θέση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού για δεύτερη θητεία, εμπίπτουν, μεταξύ άλλων, η διερεύνηση καταγγελιών και η άσκηση ελέγχου επί των διαδικασιών που ακολουθούνται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Δεν φταίνε τα παιδιά
Η Επίτροπος υπενθύμισε τα στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, βάσει των οποίων, ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα κακοποίησης και παρενόχλησης, αριθμοί που ισχύουν και για το νησί μας, βάσει έρευνας που διεξήγαγε πρόσφατα το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Παρενόχληση δεν εννοούμε μόνο τον βιασμό, αλλά και την παρενόχληση διαμέσου του διαδικτύου, την έκθεση του παιδιού σε πορνογραφικό υλικό και άλλα». Θα πρέπει να τονισθεί ότι οι στατιστικές βασίζονται στις καταγγελίες που έχουν υποβληθεί. Πιστεύεται ότι μεγάλος αριθμός υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών δεν βγαίνουν στην επιφάνεια.
«Πολλά παιδιά δεν έχουν τη δύναμη να μιλήσουν. Για να μπορέσουν να το κάνουν, θα πρέπει να το επιτρέπει και η κουλτούρα μας ως κοινωνία. Να σταματήσουμε να βλέπουμε κουτσομπολίστικα το παιδί και την οικογένεια που βιώνουν ένα τέτοιο κακό, και να τους συμπαραστεκόμαστε. Θα πρέπει, επίσης, να αντιληφθούμε, αλλά και να εξηγήσουμε στα παιδιά μας πως ποτέ δεν φέρουν καμιά ευθύνη σε περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης. Και αυτό το λέω επειδή οι θύτες συνήθως απειλούν το παιδί πως αν μιλήσει, οι ίδιοι θα πουν στους γονείς του ότι φταίει εκείνο. Του δημιουργούν με αυτόν τον τρόπο αίσθημα ενοχής».
Τα προβλήματα
Αναφερόμενη στην ψήφιση του τροποποιητικού νόμου για τη σεξουαλική κακοποίηση τον περασμένο Ιούλιο και την υιοθέτηση της σύμβασης Λανζαρότε, όπως και της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας τον Φεβρουάριο, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού σημείωσε πως «υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ώστε να εφαρμοστούν πλήρως οι πρόνοιες της νέας νομοθεσίας». Ερωτηθείσα για τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν για την αντιμετώπιση του ζητήματος της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, η κ. Κουρσουμπά είπε πως θα πρέπει, κατ' αρχήν, να βελτιωθεί ο τρόπος συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών. «Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας παίδων, κοινωνικής ευημερίας, Υπουργείο Παιδείας και η Αστυνομία πρέπει να καθίσουν κάτω και να θεσπίσουν πρωτόκολλα συνεργασίας. Η νομοθεσία, πέραν των νέων αποτρεπτικών ποινών, επιβάλλει και αρκετές υποχρεώσεις στις υπηρεσίες».
Ελλιπής επιμόρφωση
Η Επίτροπος θεωρεί ως πολύ σημαντικό και το θέμα της επιμόρφωσης των λειτουργών των πιο πάνω υπηρεσιών. Άφησε να νοηθεί ότι αρκετές από αυτές τις «ευαίσθητες» υποθέσεις τυγχάνουν χειρισμού από ανειδίκευτο προσωπικό. «Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να καταλαβαίνουν τα συμπτώματα των μαθητών-θυμάτων, οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας θα πρέπει να γνωρίζουν το πώς να χειρίζονται υποθέσεις κακοποίησης παιδιών, ενώ η Αστυνομία θα πρέπει να διαθέτει επαρκή αριθμό ειδικά καταρτισμένων ατόμων, που να ξέρουν τον τρόπο ανάκρισης ενός ανήλικου παιδιού. Επίσης, θα πρέπει να σμικρυνθεί κατά πολύ ο χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων για να μην επαναθυματοποιείται το παιδί». Τέλος, η Επίτροπος τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, διά μέσου διαφόρων εκστρατειών ενημέρωσης από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Καθηγητής κακοποίησε 13χρονη
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε χθες διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον άνδρα, 49 χρονών, για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου, δηλαδή ...