Σελίδες

Tuesday, 9 June 2015

Δημήτριος Στρατηγέας του Κωνσταντίνου και της Μαρίας
Αυτός είναι ο παιδεραστής που συνελήφθη στη Σπάρτη

Πρόκειται για τον Δημήτριο Στρατηγέα του Κωνσταντίνου και της Μαρίας, που γεννήθηκε το 1947 στη Μαγούλα Λακωνίας
Στη δημοσιότητα δόθηκαν με διάταξη του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σπάρτης τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες ενός ηλικιωμένου παιδόφιλου που συνελήφθη επ' αυτοφώρω στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ προσπαθούσε να ασελγήσει σε βάρος ανήλικου κοριτσιού.

Πρόκειται για τον Δημήτριο Στρατηγέα του Κωνσταντίνου και της Μαρίας, που γεννήθηκε το 1947 στη Μαγούλα Λακωνίας και κατοικεί στη Σπάρτη. Την περασμένη Παρασκευή, ο 68χρονος παιδόφιλος πλησίασε ένα 11χρονο κοριτσάκι ενώ έπαιζε, του έπιασε κουβέντα και το έπεισε να τον συναντήσει σε ένα ερημικό σημείο της πόλης. Όμως, τον αντιλήφθηκε ο πατέρας του παιδιού και έσπευσε να εξαφανιστεί, αλλά συνελήφθη από άνδρες της Ασφάλειας.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων του παιδόφιλου έγινε επειδή υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει ασελγήσει σε βάρος και άλλων τριών ανήλικων κοριτσιών!
Η Ασφάλεια Σπάρτης ζητά από όσους πολίτες έχουν πληροφορίες για την δράση του να επικοινωνήσουν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 27310-89610,
27310-89612 και
27310-89613 εξασφαλίζοντας την ανωνυμία τους. 

protothema.gr

Μάθετε στο παιδί να λέει «ΟΧΙ» στη Σεξουαλική Παρενόχληση -«Ο Κανόνας του Εσώρουχου»

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δημιουργήσει ένα υλικό ευαισθητοποίησης με στόχο την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. 
 
Ονομάζεται «Ο Κανόνας του Εσώρουχου» (The Underwear Rule) και αποτελείται, ανάμεσα σε άλλα, από οδηγίες για τους γονείς και ένα βιβλίο για μικρά παιδιά (3-7 ετών) με τίτλο «Ο Κίκο και το Χέρι».
               
Σεξουαλική παρενόχληση: Μάθετε στο παιδί να λέει «όχι»!Σίγουρα έχετε εξηγήσει στο παιδί σας ότι δεν πρέπει να πλησιάζει το χεράκι του κοντά στον αναμμένο φούρνο ή να βάζει τα δάχτυλα στις πρίζες. Έχετε, όμως, μιλήσει καθόλου μαζί του για κάποιους άλλους κινδύνους από τους οποίους πρέπει να προφυλαχθεί, όπως π.χ. από ένα θείο που το αγκαλιάζει πιο… σφιχτά από όσο εκείνο θα ήθελε;
Οι περισσότεροι γονείς νιώθουν άβολα όταν επιχειρούν να ανοίξουν μια τέτοια κουβέντα, κυρίως επειδή αισθάνονται ότι αναγκάζουν το παιδί τους να κατέβει από το ροζ συννεφάκι της αθωότητας, στο οποίο τα παιδιά θα έπρεπε να «κατοικούν» δικαιωματικά. Είναι η στιγμή να του διδάξετε ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται τυφλά τον οποιονδήποτε, ότι τα φιλιά και τα χάδια δεν είναι πάντα «αθώα» και ότι τελικά υπάρχουν σε αυτό τον κόσμο άνθρωποι που μπορεί να θελήσουν το κακό του.

Πότε να του μιλήσω;
Οι ειδικοί προτείνουν ότι η ηλικία των τριών ετών ενδείκνυται για να αρχίσετε να του εξηγείτε πώς πρέπει να προστατεύει το σώμα του, όχι μόνο από τις γρατσουνιές και τα χτυπήματα, αλλά και από τις κακές προθέσεις των άλλων. Όταν βγάλει τις πάνες (δηλαδή περίπου τα 3 με 3,5 χρόνια) είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να μάθει ότι το σώμα του τού ανήκει απόλυτα και να αρχίσει να ασχολείται το ίδιο με τη φροντίδα του. Στην ηλικία αυτή, ο ρόλος της μητέρας (αλλά και της γιαγιάς, της νταντάς και όποιου άλλου ασχολείται με την καθημερινή του φροντίδα) είναι να αρχίσει να του διδάσκει πώς να σκουπίζεται μόνο του μετά την τουαλέτα ή πώς να πλένει τη γεννητική περιοχή όταν κάνει μπάνιο. Έτσι, περνάει το μήνυμα ότι κανένας ενήλικος -ούτε και οι πιο κοντινοί του άνθρωποι- δεν έχουν λόγο να ασχολούνται με τα γεννητικά του όργανα. 
Το σημαντικό είναι -ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητά του- να το εισάγετε στην έννοια της αυτοδιαχείρισης του εαυτού του. Αυτό σημαίνει ότι κι εσείς θα πρέπει να αρχίσετε να αναγνωρίζετε τον έλεγχο που το ίδιο έχει πάνω στο σώμα και τα συναισθήματά του - με άλλα λόγια, δεν μπορείτε να το αρπάζετε και να το φιλάτε ή να το αγκαλιάζετε όποτε θέλετε (μπορείτε, όμως, να το ρωτήσετε αν θέλει κι εκείνο μια αγκαλιά). Έτσι, του δίνετε να καταλάβει ότι θα δέχεται την «παραβίαση» του προσωπικού του χώρου μόνο όταν εκείνο το επιθυμεί.

Πώς να αναφέρω το θέμα;
Προσπαθήστε να θίξετε το θέμα, χωρίς να του δώσετε υπερβολικές διαστάσεις ή να τρομάξετε το παιδί. Βρείτε μια αφορμή και συζητήστε το όσο εκείνο είναι χαλαρό και νιώθει άνετα, π.χ. όταν παίζει ή ενώ μαγειρεύετε μαζί ή βρίσκεστε στο αυτοκίνητο.
Δεν χρειάζεται να καλύψετε κάθε διάσταση που έχει το συγκεκριμένο θέμα σε μία μόνο συζήτηση. Δείτε το ως μια διαδικασία εκμάθησης που εξελίσσεται στο χρόνο, όπως π.χ. η οδική συμπεριφορά.
Επιπλέον, μην το παρουσιάσετε ως κάτι που είναι μάλλον απίθανο να συμβεί ή που αφορά κάποιους άγνωστους, «κακούς» ανθρώπους. Άλλωστε, από τις περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί, πολλά παιδιά έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από άτομα του στενού τους περιβάλλοντος, από ενηλίκους τους οποίους όχι απλώς γνωρίζουν αλλά και εμπιστεύονται, όπως συγγενείς, οικογενειακούς φίλους, εκπαιδευτικούς κλπ.
Εξηγήστε στο παιδί ότι έχει το δικαίωμα να μην επιτρέπει σε κανέναν να το αγγίζει, κι αυτό ισχύει για όλους, ακόμα και για τους ενηλίκους που γνωρίζει ή συμπαθεί - ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιούν επιχειρήματα του τύπου «οι γονείς σου δεν θα σε πιστέψουν, εάν το πεις» ή «εάν το πεις, θα σε μαλώσουν», προκειμένου να εξασφαλίσουν εχεμύθεια. Και μην κουραστείτε να επαναλαμβάνετε ότι, εάν σας εμπιστευτεί ότι συνέβη κάτι που το έκανε να νιώσει άσχημα, δεν θα το τιμωρήσετε ούτε θα το αμφισβητήσετε ποτέ!

Παίζουμε «Τι θα έκανες εάν…;» 
Ένας απλός τρόπος να διδάξετε στα παιδιά πώς να προστατευτούν σε περιστάσεις που θα μπορούσαν να αποβούν επικίνδυνες, είναι να τα προετοιμάσετε δίνοντάς τους την ευκαιρία να εξασκηθούν στη στάση που θα πρέπει να κρατήσουν.
Παίζοντας το παιχνίδι «Τι θα κάνεις εάν…;», ακόμα και τα πολύ μικρά παιδιά, ηλικίας 4-5 ετών, μπορούν να μάθουν πώς πρέπει να αντιδρούν, μέσα από έναν εύληπτο και διασκεδαστικό τρόπο. Διηγηθείτε στο παιδί μια υποθετική κατάσταση που θα μπορούσε να το βάλει σε κίνδυνο, και ζητήστε του να σας πει τι θα έκανε σε αυτή την περίπτωση. Στη συνέχεια, συζητήστε την απάντησή του και εξηγήστε του ποια είναι η σωστή αντίδραση και για ποιο λόγο.
Χρησιμοποιήστε ως παραδείγματα άτομα και τοποθεσίες που του είναι οικεία, και συζητήστε το πολύ δύο-τρεις διαφορετικές υποθέσεις κάθε φορά. Βρείτε αφορμές για να επαναλαμβάνετε ξανά και ξανά πως το σώμα του είναι αποκλειστικά δικό του, και μόνο εκείνο έχει το δικαίωμα να επιτρέψει σε κάποιον να το αγγίξει. Θυμίστε του πως, εάν κάποιος προσπαθήσει να το αγγίξει με τρόπο που νιώθει ότι δεν είναι σωστός, πρέπει να του πει «Όχι» και να καλέσει σε βοήθεια. Και, βέβαια, πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κατηγορήσει τον εαυτό του. Μερικές ιδέες για να ξεκινήσετε είναι οι εξής:

- «Τι θα έκανες εάν υπήρχε κάτι που σε ενοχλούσε ή σε έκανε να νιώθεις άσχημα και δεν ήξερες πώς να το αντιμετωπίσεις;» (Σωστή απάντηση: «Θα το συζητούσα με τους γονείς μου, τους δασκάλους μου ή κάποιον άλλον ενήλικο που εμπιστεύομαι»).
- «Τι θα έκανες εάν κάποιος σε ακουμπούσε με έναν τρόπο που σε έκανε να νιώθεις άσχημα και σου πρόσφερε καραμέλες ή παιχνίδια ζητώντας να μην το πεις σε κανέναν;» (Σωστή απάντηση: «Θα έλεγα «Όχι» και θα ενημέρωνα αμέσως κάποιον ενήλικο που εμπιστεύομαι»).
- «Τι θα έκανες εάν κάποιος ξένος σταματούσε δίπλα σου την ώρα που περπατούσες στο δρόμο και προσφερόταν να σε πάει στο σπίτι με το αυτοκίνητό του;» (Σωστή απάντηση: «Θα έλεγα ''Όχι, ευχαριστώ, δεν μπαίνω ποτέ σε αυτοκίνητα ανθρώπων που δεν γνωρίζω''»).
- «Τι θα έκανες εάν κάποιος σε αγκάλιαζε ή σε φιλούσε, κι εσύ ένιωθες άσχημα;» (Σωστή απάντηση: «Θα του έλεγα ότι δεν μου αρέσει και δεν θέλω να το κάνει». Είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας να εμπιστεύονται το ένστικτό τους. Πείτε του ότι βαθιά μέσα του εκείνο γνωρίζει τι είναι σωστό και τι λάθος και, όταν νιώσει ότι αυτό που γίνεται είναι «κακό», πρέπει να αντιδράσει και να φύγει τρέχοντας).
- «Τι θα έκανες εάν κάποιος σε άγγιζε στα γεννητικά σου όργανα; (Σωστή απάντηση: «Θα του έλεγα να σταματήσει και θα ενημέρωνα άμεσα κάποιον ενήλικο που εμπιστεύομαι». Εξηγήστε στο παιδί ότι σε γενικές γραμμές οι μεγάλοι δεν υπάρχει λόγος να το αγγίζουν εκεί, αν και εξαιρούνται κάποιες περιπτώσεις που ενδέχεται να συμβεί, όπως όταν η μαμά τού κάνει μπάνιο ή ο γιατρός ελέγχει κάποιο πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, εάν εκείνο νιώσει άσχημα ή πονέσει, θα πρέπει να απαιτήσει να σταματήσουν).

Κι αν συμβαίνει κάτι;
Εάν το παιδί σάς εκμυστηρευτεί ότι κάποιος το άγγιξε ή του μίλησε με τρόπο που το έκανε να αισθανθεί ντροπή, ή υποψιάζεστε ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης…
… ακούστε το προσεχτικά και πιστέψτε ό,τι σας λέει. Μην το αμφισβητήσετε και μην αναρωτηθείτε μήπως φταίει εκείνο.
… παραμείνετε ψύχραιμοι. Εάν δείξετε αναστάτωση, θυμό ή φόβο, θα τρομάξετε το παιδί ακόμη περισσότερο. Μιλήστε του ήρεμα και προσπαθήστε να το καθησυχάσετε.
… εξηγήστε του ότι δεν έχει κάνει κάτι κακό. Αυτός που φταίει στη σεξουαλική παρενόχληση είναι πάντα ο θύτης και ποτέ το θύμα.
… διαβεβαιώστε το ότι θα φροντίσετε για την ασφάλειά του και δεν θα επιτρέψετε σε κανέναν να του κάνει κακό.
… πείτε του ότι μπορεί πάντα να σας εμπιστεύεται κι ότι έκανε καλά που σας μίλησε.
… μην προσπαθήσετε να έρθετε σε αντιπαράθεση με το θύτη, αλλά ενημερώστε κατευθείαν την Αστυνομία.
 …ζητήστε τη συμβουλή κάποιου ειδικού στο πώς να χειριστείτε το θέμα, ώστε να αφήσει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στην ψυχή του παιδιού.

Κάθε παιδί πρέπει να ξέρει ότι:
  • Είναι μοναδικό και ανεκτίμητο. 
  • Το σώμα του τού ανήκει. 
  • Έχει το δικαίωμα να αρνηθεί ο,τιδήποτε το κάνει να νιώθει άβολα ή του δημιουργεί απορίες. 
  • Υπάρχουν μέρη του σώματος που κανείς δεν έχει δικαίωμα να τα αγγίξει. Ακόμα κι αν είναι ενήλικος. Ακόμα κι αν είναι κάποιος ενήλικος τον οποίο γνωρίζει. 
  • Εάν κάποιος το ενοχλήσει, θα πρέπει να ενημερώσει τους γονείς του κι εκείνοι θα το πιστέψουν ό,τι κι αν πει. 
  • Δεν φταίει εκείνο εάν η συμπεριφορά κάποιου απέναντί του δεν του φαίνεται να είναι σωστή. 
Με τη συνεργασία της Ζέτας Κωνσταντινίδου (ψυχολόγος, ειδικευμένη στη Σχολική Ψυχολογία).
imommy

Σχετικά:
19 Φεβ 2015
Η σεξουαλική παρενόχληση είναι μια από τις πιο φριχτές πράξεις που μπορεί να συμβεί σε ένα παιδί και δυστυχώς δεν είναι κάτι απίθανο. Μπορείς να το προστατέψεις μαθαίνοντάς του βασικούς κανόνες που πρέπει να έχει κατά ...
 
02 Μαι 2014
Με τον όρο σεξουαλική παρενόχληση/κακοποίηση αναφερόμαστε στη με οποιονδήποτε τρόπο (λεκτική, οπτική, διαδικτυακή και σωματική) προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας του παιδιού, που το παραβιάζει, του προκαλεί ...
 
16 Αυγ 2012
Η σεξουαλική παρενόχληση παιδιών από ενήλικα (άγνωστο ή προερχόμενο από τον οικογενειακό του περιβάλλον) είναι μια πραγματικότητα. Το φαινόμενο μάλιστα αντί να μειώνεται πολλαπλασιάζεται. Τι πρέπει λοιπόν να ...
 
16 Αυγ 2012
Η κόρη μου είναι 12 ετών και μου αποκάλυψε ότι ο ξάδελφός της την παρενόχλησε σεξουαλικά. Ανησυχώ, είναι όλη μέρα έντρομη, παγωμένη στις αντιδράσεις της, ξαφνιάζεται με το παραμικρό και αρνείται να βγει από το σπίτι.
 
08 Νοε 2011
Με τον όρο σεξουαλική παρενόχληση αναφερόμαστε στη με οποιονδήποτε τρόπο (λεκτική, οπτική και σωματική) προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας του παιδιού ή του ατόμου γενικότερα, που του προκαλεί φόβο, ντροπή, ...
 
04 Νοε 2010
Το 10-15% των ανθρώπων παγκοσμίως δηλώνει πως έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση κατά την παιδική του ηλικία, ενώ στην Ελλάδα το 20% των παιδιών έχουν προσεγγιστεί από παιδόφιλο. - Στατιστικά, οι περισσότεροι ...

Δωρεάν εξέταση σε παιδιά που πάσχουν
από Ραιβοϊπποποδία

Αθήνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραιβοϊπποποδία, το ΙΑΣΩ Παίδων προσφέρει δωρεάν παιδο-ορθοπαιδική εξέταση σε παιδιά που πάσχουν από Ραιβοϊπποποδία.
Η προσφορά ισχύει για όλο το μήνα Ιούνιο, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στο 210 6383288 (10:00 έως 17:00).
Οι Ορθοπαιδικοί του Τμήματος, με κλινική ειδίκευση στην Παιδο-ορθοπαιδική σε διακεκριμένα κέντρα του εξωτερικού, θα εξετάζουν δωρεάν τα παιδιά που πάσχουν από Ραιβοϊπποποδία, ανεξαρτήτως ηλικίας και θεραπείας που έχει προηγηθεί.

Η ραιβοϊπποποδία είναι η συχνότερη συγγενής παραμόρφωση του μυοσκελετικού και προσβάλλει 200.000 νεογέννητα κάθε χρόνο, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το Παιδο-Ορθοπαιδικό Τμήμα του ΙΑΣΩ Παίδων, είναι το μοναδικό τμήμα παιδιατρικής κλινικής στη χώρα μας που είναι πιστοποιημένο από το Ponseti International Association.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η μέθοδος Ponseti είναι σχεδόν 100% αποτελεσματική εφ’ όσον εφαρμόζεται σωστά, από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, ενώ θεωρείται ο «χρυσός κανόνας» θεραπείας, που οδηγεί σε μία φυσιολογική, παραγωγική ζωή.
...................
περισσότερα εδώ: health

Τα παιδικά τραύματα


του Νικόλα Γεωργιακώδη
...................................
Τα «τραύματα» δεν είναι απαραιτήτως σωματικά, σεξουαλική/σωματική κακοποίηση.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι ιδιαίτερα αυστηρές οικογένειες ασκούν έντονη ψυχολογική πίεση στο παιδί με αποτέλεσμα το τραύμα να έρχεται ως αποτέλεσμα του ασφυκτικού ελέγχου κατά την διάρκεια των ευαίσθητων παιδικών χρόνων.

 
Τι είναι το παιδικό τραύμα;
Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Κούκη, Παιδοψυχολόγο, τα παιδικά τραύματα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Η μία αφορά την παραμέληση είτε αυτή είναι σωματική (τροφή, κανόνες υγιεινής, εγκατάλειψη) είτε εκπαιδευτική, η δεύτερη αφορά την ψυχολογική κακοποίηση και τον εκφοβισμό από αυστηρούς γονείς (υβριστικές συμπεριφορές, συναισθηματική απόρριψη) και η τρίτη την σωματική ή και σεξουαλική κακοποίηση.
«Συνήθως όταν μιλάμε για παιδικό τραύμα εννοούμε μια κακοποίηση του γονιού προς το παιδί. Ένα παιδί λοιπόν μπορεί να κακοποιηθεί συναισθηματικά για να αναγκαστεί να χωρέσει στην εικόνα που οι γονείς του έχουν δημιουργήσει για εκείνο και το πιέζουν για να ανταποκριθεί στις δικές τους προσδοκίες», διευκρινίζει ο κ. Κούκης και προσθέτει πως είναι κανόνας ότι αυτή η συμπεριφορά των γονέων, αργά ή γρήγορα θα εκφραστεί από το παιδί ως απάθεια, ως επιθετικότητα ή ως αδυναμία.  
Εν ολίγοις, το παιδικό τραύμα δεν είναι μονάχα μια κακοποίηση σωματική η σεξουαλική, όπως ενδεχομένως έχουμε ακούσει/δει από τα Μέσα. Μπορεί να είναι ένα υποτιμητικό βλέμμα των γονιών, μια προσβλητική κουβέντα ή μια έκρηξη οργής. Όταν το παιδί δεν εκτιμάται σαν ύπαρξη, αλλά σαν επίτευγμα. Όταν εστιάζουμε όχι στο ποιο είναι, αλλά στο τι έχει καταφέρει. «Μιλώντας για παιδικό τραύμα, ουσιαστικά αναφερόμαστε σε παιδικά τραύματα ενηλίκων, δηλαδή παιδικά τραύματα των γονέων τα οποία ‘βγαίνουν’ στα παιδιά. Έτσι ένας ειδικός ψυχικής υγείας, όταν καλείται να βοηθήσει σε μια τέτοια περίπτωση, διερευνά το παιδικό τραύμα του γονέα», προσθέτει ο ίδιος.

Ποιες είναι οι συνέπειες;
Οι συνέπειες του παιδικού τραύματος προκαλούν στο παιδί την αίσθηση της πλήρους αδυναμίας. Όπως αναφέρει ο κ. Κούκης, το παιδί νοιώθει ότι είναι ανίκανο, ανεπαρκές και έχει έντονο άγχος για τις συνέπειες των ενεργειών του. «Δίνει την αίσθηση ενός παιδιού που βρίσκεται σε μια διαρκή απειλή. Δυσκολεύεται να εμπιστευθεί τους γονείς του και γενικότερα το περιβάλλον του. Δυσκολεύεται να προσκολληθεί με λειτουργικό τρόπο στους γονείς του, έχει κοινωνική απόσυρση και δυσκολεύεται να ενταχθεί σε καινούργιο περιβάλλον», επισημαίνει.
in2life

Να δίνω κεράσια στο μωρό μου;

Εναλλακτικοί τρόποι κατανάλωσης κερασιών μετά το 2ο έτος:
  • Ζελέ με φρέσκα κεράσια
  • Σε χυμό μαζί με πορτοκάλι
  • Σπιτική μαρμελάδα ή κέικ ή κερασόπιτα
  • Φρουτόκρεμα με διάφορα φρούτα

Η κατανάλωση κερασιών είναι σημαντικό να γίνει καθημερινή συνήθεια από μικρή ηλικία, μιας και είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, τα οποία είναι σημαντικά για την ορθή λειτουργία του οργανισμού.
Η πιο σωστή εποχή να καταναλώνονται είναι από τον Μάιο έως τον Ιούλιο
Συνοπτικά, τα κεράσια βοηθούν τα παιδιά:
  • Να γίνουν πιο έξυπνα, λόγω του ότι είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλλουν στην πνευματική διαύγεια και μνήμη.
  • Να μην έχουν δυσκοιλιότητα λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν!
  • Να έχουν δυνατό αμυντικό σύστημα γιατί είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, βιταμίνη C και β-καροτένιο, τα οποίες έχουν παυσίπονη δράση, διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες σε φλεγμονές και λοιμώξεις, καθώς επίσης ο χυμός κεράσι έχει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση.
  • Ενδείκνυνται στην αναιμία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο καθώς προάγουν την αιμοποίηση.
  • Να βελτίωσουν την υγεία των δοντιών: ο χυμός κερασιών καταστέλλει κατά 89% τη δραστηριότητα των ενζύμων εκείνων, που οδηγούν στον σχηματισμό πλάκας, δηλαδή το αρχικό σύμπτωμα της τερηδόνας.
  • Να έχουν γερή καρδιά αφού είναι πλούσια στα αντιοξειδωτικά φυτοστερόλες, τα οποία μειώνουν τη χοληστερόλη.
  • Να χορταίνουν, χωρίς να παχαίνουν λόγω του υψηλού κορεσμού που δημιουργούν οι φυτικές ίνες.
  • Να κοιμούνται εύκολα, διότι τα μαύρα κεράσια περιέχουν τρυπτοφάνη και μελατονίνη, δηλαδή ορμόνες που βελτιώνουν τον ύπνο, ενώ ρυθμίζουν άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η κατάθλιψη.
Πότε μπορεί το παιδί μου να φάει κεράσια;
Μετά τον 8ο μήνα
Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Αναζητήστε κεράσια τα οποία δεν είναι γδαρμένα, παραμορφωμένα, μουχλιασμένα ή ζαρωμένα. Αγοράστε μόνο όσα θέλετε να καταναλώσετε τις επόμενες ημέρες. Για να κρατήσετε τα κεράσια φρέσκα, τοποθετήστε τα στη συντήρηση του ψυγείου. Η συντήρηση έχει περισσότερη υγρασία από το υπόλοιπο ψυγείο και θα βοηθήσει τα κεράσια να διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρόνο. Προτού τα καταναλώσετε, πρέπει να τα πλύνετε με άφθονο, ζεστό νερό.
Προτεινόμενος τρόπος συντήρησης
Γνωρίζουμε ότι κατά την περίοδο της ωρίμανσης αυξάνονται οι υδατάνθρακες μέσα στο φρούτο από 7% έως 10% στο 16% με 18% ενώ συγχρόνως μειώνεται η περιεκτικότητά του σε νερό.
To κεράσι ευτυχώς κατάφερε να γλιτώσει από τα βιολογικά βελτιωτικά και χημικά και να παραμείνει πιστό στην φυσική του πορεία: να ωριμάζει, δηλαδή μόνο το καλοκαίρι, επιτρέποντας να το δοκιμάζουμε μόνο μερικές εβδομάδες ετησίως.
Εναλλακτικοί τρόποι κατανάλωσης κερασιών μετά το 2ο έτος:
  • Ζελέ με φρέσκα κεράσια
  • Σε χυμό μαζί με πορτοκάλι
  • Σπιτική μαρμελάδα ή κέικ ή κερασόπιτα
  • Φρουτόκρεμα με διάφορα φρούτα
    Γεωργία Καπώλη
    Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

    logodiatrofis