Σελίδες

Tuesday, 15 September 2015

Το παιδί δεν πρέπει να θεωρεί τα πάντα δεδομένα

Το κύριο μέλημα των περισσοτέρων σύγχρονων γονέων είναι «να μην λείψει τίποτα στο παιδί», είτε γιατί οι ίδιοι είχαν στερηθεί πράγματα μεγαλώνοντας, είτε γιατί δε θέλουν το παιδί τους να νιώθει μειονεκτικά σε σχέση με τους συμμαθητές και φίλους του.

Ωστόσο, πολύ συχνά μέσα στην αγωνία τους να παράσχουν όσα περισσότερα μπορούν, οι γονείς δημιουργούν άθελά τους παιδιά που τα θεωρούν όλα δεδομένα και κυρίως δε νιώθουν καμία ευγνωμοσύνη για αυτά που τους παρέχονται.
Αν λοιπόν βλέπετε και το μικρό σας να έχει πάρει αυτό το δρόμο, ας δούμε ορισμένους τρόπους που θα το κάνουν να αλλάξει συμπεριφορά:
Διδάξτε του τη διαφορά ανάμεσα στην «ανάγκη» και την «επιθυμία»: Υπάρχουν πράγματα που τα χρειαζόμαστε (τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια κλπ) και άλλα που απλά θέλουμε (το εκατοστό ίδιο κόκκινο αυτοκινητάκι). Από μικρό το παιδί πρέπει να μάθει να τα ξεχωρίζει.

Μην αγοράζετε οτιδήποτε σας ζητά: Ακόμα κι αν μπορείτε να ανταποκριθείτε οικονομικά, μην του αγοράζετε τα πάντα. Ένα παιδί που παίρνει το ένα παιχνίδι μετά το άλλο, τελικά δε μαθαίνει να εκτιμά τίποτα.

Μιλήστε του για τους άλλους: Μπορείτε να επισκεφτείτε ένα ορφανοτροφείο ή άλλο ίδρυμα και να του μιλήσετε, με λόγια που μπορεί να καταλάβει και χωρίς να του δημιουργήσετε τύψεις, γιατί πρέπει να είναι ευγνώμων για όσα έχει.

Διδάξτε του την αξία της προσφοράς: Εξηγήστε του ότι θα ήταν υπέροχο αν μπορούσε να κάνει τους άλλους χαρούμενους, ακριβώς όπως νιώθει κι εκείνο, όταν δέχεται δώρα. Διαλέξτε μαζί ρούχα και παιχνίδια που δεν του κάνουν ή δεν τα θέλει πια και χαρίστε τα.

Ενθαρρύνετέ το να βοηθά, χωρίς να του το ζητούν: Μάθετε στο παιδί ότι δεν πρέπει να περιμένει από τους άλλους να κάνουν τις δουλειές του και επιπλέον ότι θα πρέπει να προσφέρεται και να βοηθά από μόνο του, χωρίς να του το πει κάποιος εκατό φορές.

Πηγή: mother.gr

σχετικά: 


Μεγαλώστε συμπονετικά παιδιά

Είναι σωστό να μάθω στο παιδί μου να γράφει και να διαβάζει πριν πάει στο Δημοτικό;

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται τι πρέπει να διδάξουν στο παιδί τους πριν πάει στο Δημοτικό ώστε να είναι προετοιμασμένο. Η απάντηση μπορεί να ξαφνιάσει μερικούς.
Τα γράμματα και οι αριθμοί είναι κάποιες βασικές γνώσεις τις οποίες στις μέρες μας δεν υπάρχει νηπιαγωγείο που να μην τις έχει εντάξει στο πρόγραμμα του. Έτσι τα παιδιά είναι εξοικειωμένα με αυτά και δεν τους φαίνονται τόσο δύσκολα όταν τα βρουν μπροστά τους στο δημοτικό. Η απάντηση όμως στο τι θα βοηθήσει περισσότερο τα παιδιά στο δημοτικό δεν είναι αυτή. 

Είναι κάποιες δεξιότητες στις οποίες πολλοί γονείς δεν δίνουν μεγάλη σημασία.

-Ικανότητα να κάνει φιλίες: προσπαθήστε να διδάξετε στο παιδί πώς να συστήνεται στα άλλα παιδάκια, να είναι φιλικό και συνεργάσιμο. Μιλήστε του για το τι σημαίνει να είναι κανείς καλός φίλος, για παράδειγμα εξηγήστε του τι σημαίνει να "μοιράζομαι".

-Προσπαθήστε να κανονίζετε "ώρες παιχνιδιού" με άλλα παιδάκια, για παράδειγμα σε μια παιδική χαρά, ώστε να μπορέσει το παιδί να κάνει φιλίες και να εξασκήσει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Αν με αυτά τα παιδιά θα είναι και στο ίδιο σχολείο αργότερα τότε ακόμα καλύτερα.

-Διδάξτε του την έννοια της υπευθυνότητας: Με το να το ενθαρρύνετε να είναι υπεύθυνο για μικρές καθημερινές δουλειές όπως για παράδειγμα να βάλει τα πιάτα στο τραπέζι, το βοηθάτε να νοιώθει χρήσιμο και να έχει αυτοπεποίθηση.

-Λήψη αποφάσεων: Μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί να παίρνει μικρές αποφάσεις για καθημερινά πράγματα όπως για παράδειγμα τι θέλει να πάρει για κολατσιό (μήλο ή πορτοκάλι) ή τι παπούτσια θα φορέσει (τα μπλε ή τα άσπρα).

-Κοινωνικοί κανόνες: Στο δημοτικό κάθε παιδί πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες που θέτει ο δάσκαλος. Μιλήστε του για την σημασία τους και ότι κάθε μέρος (σπίτι ή σχολείο) έχει διαφορετικούς κανόνες και απαιτήσεις. Για παράδειγμα στο σχολείο πρέπει να ζητήσεις την άδεια του δασκάλου για να πας στην τουαλέτα ενώ στο σπίτι δεν είναι απαραίτητο.

-Συντονισμός: κάτι πολύ σημαντικό είναι το παιδί να μπορεί να έχει καλό συντονισμό "ματιού-χεριού". Αυτό μπορεί να βελτιωθεί με το να του ζητάτε να σας κάνει ζωγραφιές, να κόψει κάτι με το ψαλίδι ή ακόμα και το πιο απλό να παίξετε με μία μπάλα. Αυτό αργότερα θα το βοηθήσει πολύ καθώς θα μαθαίνει να διαβάζει και να γράφει.

Βαλταδώρος Θέμης: Λογοθεραπευτής