Σελίδες

Tuesday, 6 June 2023

Όπου ακούς πολλά κεράσια... να τα τρως και φτιάξε κερασόπιτα!

«Χειλάκι πετροκέρασο και μάγουλο βερίκοκο» τραγουδούσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη σε μια από τις αθάνατες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.
Η επιλογή των συγκεκριμένων φρούτων μόνο τυχαία δεν είναι αν αναλογιστούμε τα οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό μας.
Τα κεράσια είναι οι καρποί του δέντρου της κερασιάς (Prunus). Έχουν σχήμα σφαιρικό, ο φλοιός τους είναι λείος και γυαλιστερός, έχουν μικρό μέγεθος και το χρώμα τους ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία.
Υπάρχουν δύο τύποι κερασιών και εκατοντάδες ποικιλίες: το γλυκό και το ξινό κεράσι, γνωστό και ως βύσσινο. Αναφορικά με τη χώρα προέλευσης του εν λόγω φρούτου, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι προερχόταν από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από την Κερασούντα κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με το μύθο, ο ρωμαίος στρατηγός Λούκουλος ανακάλυψε τα κεράσια και τα έφερε στην Ιταλία, δινόντας τους το όνομα "κέρασος" από τον τόπο καταγωγής του, την Κερασούντα.
Σιγά σιγά, τα κεράσια ήρθαν και στη Ελλάδα κερδίζοντας τις γευστικές προτιμήσεις των γηγενών και τις καλλιέργειες κυρίως της βόρειας Ελλάδας καθώς ο Κολινδρός Πιερίας, η Έδεσσα και τα Γρεβενά φημίζονται για τα κεράσια τους.

Τα οφέλη για τον οργανισμό

Τα κεράσια αποτελούν ισχυρό σύμμαχο για την υγεία και την ευεξία του οργανισμού μας.
Περιέχουν αρκετά μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες και ελαγικό οξύ. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη B, σε κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό.
Eίναι πλούσια σε φυτοστερόλες, που ανήκουν στην ομάδα των στερολών και αποτελούν φυσικά συστατικά των φυτών.
Οι φυτικές ίνες και τα οργανικά οξέα που περιέχουν, τα καθιστούν υπακτικά, με ισχυρή καθαρτική δράση ενώ τα μεταλλικά άλατα δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους, αρθριτικά και νεφρολιθίαση. Η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε νάτριο, τα καθιστά ευεργετικά για την υπέρταση ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες ενάντια σε λοιμώξεις των ουροφόρων οδών και κυστίτιδες.
Μία έρευνα σχετικά με τη θεραπευτική αξία των κερασιών υποστηρίζει ότι ο χυμός τους αποτελεί ένα ισχυρό αντιβακτηριακό παράγοντα ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών καθώς καταστέλλει κατά 89% τη δραστηριότητα των ενζύμων εκείνων που οδηγούν στο σχηματισμό πλάκας. Δρουν αποτοξινωτικά για το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη και το αδενικό σύστημα, εξουδετερώνουν τα προεμμηνορυσιακά προβλήματα, τη ναυτία από τα ταξίδια με αυτοκίνητο ή πλοίο. Τα κεράσια περιέχουν ανθοκυανίνες που μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα ζαχάρου σε διαβητικούς ασθενείς.
..................
Είναι πολύτιμος σύμμαχος σε όσους ακολουθούν μια δίαιτα αδυνατίσματος, γιατί οι υδατάνθρακες, που περιέχουν, ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες.

Τρόπος κατανάλωσης
Τα κεράσια τρώγονται φρέσκα αν και διατίθενται κονσερβοποιημένα κυρίως για τη ζαχαροπλαστική.
Στο εμπόριο υπάρχουν και πολλά γλυκά του κουταλιού ανάλογα με τις διάφορες ποικιλίες που συναντώνται.
Τα κουκούτσια των κερασιών χρησιμοποιούνται για να δίνουν άρωμα στο μπράντυ.
Κερασόπιτα

Υλικά:
1 κιλό κεράσια
½ φλυτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2/3 φλυτζανιού γάλα
½ φλυτζάνι ζάχαρη
2 φλυτζάνια αλεύρι
1 αυγό
3 κουταλάκια του γλυκού κοφτά baking powder
ξύσμα ενός λεμονιού

Εκτέλεση:
Πλένετε καλά τα κεράσια, τα στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί και αφαιρείτε με το ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175ο C. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει και να γίνει αφράτο.
Στη συνέχεια προσθέτετε τη ζάχαρη και μετά τον κρόκο του αυγού.
Κατόπιν προσθέτετε εναλλάξ γάλα και αλεύρι, ενώ το μίξερ συνεχίζει να δουλεύει.
Στο τέλος προσθέτετε και το ασπράδι του αυγού, το οποίο έχετε προηγουμένως χτυπήσει σε μαρέγκα.
Απλώνετε τη ζύμη, η οποία είναι λίγο σφιχτή, σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψάκι και τοποθετείτε πάνω τα κεράσια, προσπαθώντας, όσο μπορείτε, να μην αφήσετε κενά μεταξύ τους.
Ψήνετε την πίτα στους 175o C για 1 ώρα περίπου.

infokids

No comments:

Post a Comment