Σελίδες

Thursday, 15 September 2016

Για να μην βαριέται το παιδάκι σας!

Πώς να κρατήσετε απασχολημένο ένα μικρό παιδί σύμφωνα με το σύστημα Montessori

Η διάσημη παιδαγωγός Μοντεσσόρι πρότεινε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να απασχολήσουμε τα παιδιά από 2 έως 5 ετών, βοηθώντας τα παράλληλα να αναπτύξουν τις πνευματικές τους δεξιότητες. 
Όλα αυτά χωρίς τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων παιχνιδιών αλλά με απλά, καθημερινά αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι μας. Φυσικά, επειδή κάποια από αυτά περιλαμβάνουν μικρά αντικείμενα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση τους και να επιβλέπουμε τα παιδιά όταν παίζουν.
Αφαιρούμε καπάκια από άδεια μπουκάλια, βάζα και δοχεία και έπειτα βοηθάμε το παιδί να επιλέξει το σωστό καπάκι για το κάθε δοχείο.

Ρίχνουμε μέσα σε μια σακούλα, αντικείμενα που γνωρίζει πολύ καλά το παιδί και που του αρέσουν (μολύβια, γόμες, παιχνίδια, χτένα κτλ) και του ζητάμε να το αναγνωρίσει με κλειστά μάτια. Καθώς μεγαλώνει μπορείτε να κάνετε πιο περίπλοκο το παιχνίδι, βάζοντας μέσα αντικείμενα που ξεκινούν από το ίδιο γράμμα της αλφαβήτου έτσι ώστε να εξασκηθεί το παιδί στην εκφορά του.

Ρίχνουμε λίγο ρύζι, δημητριακά κτλ πάνω στο τραπέζι και ύστερα ζητάμε από το παιδί να τα μαζέψει με ένα σκουπάκι.

Μπορούμε να μάθουμε στο παιδί να “πλένει” τα πιάτα. Του δείχνουμε πως το κάνουμε εμείς και έπειτα του δίνουμε ένα σφουγγαράκι και σαπούνι. Φροντίζουμε φυσικά να μην υπάρχουν αιχμηρά αντικείμενα και τα πιάτα να είναι πλαστικά.

Δίνουμε διαφορετικά υφάσματα που δεν χρησιμοποιούμε πια και το βοηθάμε να περιγράψει πώς αισθάνεται πιάνοντάς τα. Έπειτα μπορούμε να του ζητήσουμε να τα χωρίσει σε ομάδες και να το ρωτήσουμε για ποιον λόγο επέλεξε να τα χωρίσει σε αυτές τις ομάδες.

Ανακατέψτε βόλους και χάντρες σε μία σακούλα και ζητήστε από το παιδί να τα χωρίσουν με σε δύο κατηγορίες ανάλογα με το είδος ή το χρώμα.

Δώστε στο παιδί χαρτιά να τα διπλώσει,να τα τσαλακώσει και να τα σκίσει. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε να αναπτυχθεί η φαντασία του και ταυτόχρονα να βελτιώσει την επιδεξιότητά του στα χέρια.

Αν έχετε πιο μικρά παιδιά, μπορείτε να πάρετε διάφορα πλαστικά ποτήρια και κουτιά και να βάλετε μανταλάκια γύρω – γύρω. Δείξτε του πώς να βγάλει τα μανταλάκια και έπειτα παροτρύνετέ το να κάνει το ίδιο.


Παίξτε το κυνήγι του θησαυρού. Κρύψτε ένα παιχνίδι σε κάποιο σημείο του σπιτιού και έπειτα δώστε του στοιχεία για το πώς θα το βρει.

Η πλαστελίνη είναι πάντα μία καλή επιλογή για παιχνίδι καθώς αρέσει σε όλα τα παιδιά και είναι οικονομική. Μπορεί να απασχοληθεί για ώρες φτιάχνοντας διάφορα σχέδια ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιεί το μυαλό και τις δεξιότητες με τα χέρια του. 

Δείτε πώς να φτιάξετε μόνοι σας φυσική πλαστελίνη εδώ.

No comments:

Post a Comment