Σελίδες

Monday, 7 November 2022

Κατάλληλα Βότανα για τα Μικρά Παιδιά και Δοσολογίες

Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη 
ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. 
Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. 
Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης. Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
Τα ακόλουθα βότανα θεωρούνται ιδιαίτερα κατάλληλα για τα παιδιά, καταπραΰνοντας τα συμπτώματα και επιταχύνοντας την ανάρρωση. 
Τα περισσότερα από τα γιατρικά είναι καλύτερα να χορηγούνται υπό μορφή εγχύματος και μπορούν να δοθούν στα νήπια με το μπιμπερό
Μπορείτε να κάνετε πιο εύγευστα τα εγχύματα προσθέτοντας μέλι (βλέπε προφυλάξεις στο τέλος) ή σιρόπι από σφενδάμι αν είναι απαραίτητο, αλλά το καλύτερο είναι να χορηγούνται άγλυκα.

Οι δοσολογίες που αναγράφονται είναι για παιδιά ηλικίας 1-6 ετών, αλλά μπορούν να προσαρμοσθούν ώστε να είναι κατάλληλες και για άλλες ηλικιακές ομάδες.

Δοσολογίες
Οι δόσεις σε αυτή τη σελίδα είναι για παιδιά 1-6 ετών.
Για τις υπόλοιπες ηλικίες προσαρμόστε τις δόσεις σύμφωνα με τα παρακάτω:
ηλικία 6-12 μηνών – 1/3 της δόσης
ηλικία 7-12 ετών – 1 ½ της δόσης

Γενικές ασθένειες
Τα νήπια και τα παιδιά είναι ευπαθή σε μία ευρεία κλίμακα ασθενειών και ενοχλήσεων. 

Οι πεπτικές διαταραχές που επιφέρουν διάρροια και δυσκοιλιότητα πιθανόν να είναι αποτέλεσμα τροφικής δυσανεξίας ή αλλεργίας στα νήπια, ιδιαίτερα όταν εισάγονται, για πρώτη φορά, τροφές, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, στη διατροφή τους. 
Άλλες ελάσσονος σημασίας πεπτικές διαταραχές, που οφείλονται σε λοιμώξεις ή φλεγμονές, είναι πιθανόν να προκαλέσουν απώλεια της όρεξης.
Οι κολικοί είναι σπασμοί των εντέρων που προκαλούν πόνους σαν κράμπες στην κοιλιά. Συνήθως εμφανίζονται κατά τους 3 πρώτους μήνες της ζωής των παιδιών, ιδιαίτερα μετά το τάισμα το βραδάκι, όταν η διαδικασία της πέψης μπορεί να μη λειτουργεί τόσο καλά. 
Το εξάνθημα της πάνας (σύγκαμα) εμφανίζεται όταν τα ούρα, η υγρασία και οι ερεθιστικοί παράγοντες στην πάνα προκαλούν κοκκίνισμα, ερεθισμό και εξίδρωση του δέρματος. Είναι πολύ βασικό να καθαρίζεται και να πλένεται καλά το μωρό σε κάθε αλλαγή πάνας. 
Να βεβαιώνεσθε ότι οι υφασμάτινες πάνες έχουν ξεπλυθεί πολύ καλά, ότι δεν έχετε αφήσει το μωρό με υγρή, βρώμικη πάνα που θα δημιουργήσει φλεγμονή και να αφαιρείτε εντελώς την πάνα, όποτε αυτό είναι δυνατόν.

Η νινίδα είναι μία πηκτή κιτρινοκαφέ κρούστα στο τριχωτό της κεφαλής του μωρού, που προκαλείται από την υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων. Οι πονοκέφαλοι, τα κρυολογήματα, η καταρροή και ο βήχας από το στήθος είναι πολύ συνηθισμένα προβλήματα κατά την παιδική ηλικία και, συχνά, ανταποκρίνονται πολύ καλά στη θεραπεία με βοτανολογικά γιατρικά.

Η αϋπνία είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα της παιδικής ηλικίας, παρότι τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους ενήλικες και θα έπρεπε να κοιμούνται εύκολα. 

Η υπερδιέγερση, η οδοντοφυΐα, μία βρεγμένη πάνα ή αν το παιδί είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο, όλοι αυτοί είναι παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν τα πρότυπα ύπνου. 
Βότανα όπως η φλαμουριά (τίλιο) μπορούν να υποβοηθήσουν τον ήρεμο ύπνο τη νύχτα.

Πεπτικές διαταραχές – Αέρια και κολικοί

Τα ακόλουθα εγχύματα είναι κατάλληλα για νήπια πάνω από 6 μηνών. Για τα νήπια κάτω των 6 μηνών, μπορούν να παίρνουν τα εγχύματα οι μητέρες τους αν τα θηλάζουν.
Βότανο: Τζίντζερ (Zingiber officinale).
Γιατρικό: Δώστε 1/4 κοφτό κττ σκόνης τζίντζερ με ½ φλιτζάνι ζεστό νερό 1-2 φορές την ημέρα.

Βότανο: Γερμανικό χαμομήλι (Chamomilla recutita).
Γιατρικό: Φτιάξτε έγχυμα με 1 κττ σε 1 φλιτζάνι νερό. Δώστε του έως και 3 φλιτζάνια την ημέρα.

Βότανα: Γλυκάνισο (Pimpinella anisum), μάραθο (Foeniculum vulgare).
Γιατρικό: Φτιάξτε έγχυμα με 1 κοφτό κττ σπερμάτων ενός από τα δύο βότανα σε 1 φλιτζάνι νερό. Δώστε του έως και 2 φλιτζάνια την ημέρα.

Βότανο: Κόκκινη φτελιά (Ulmus rubra).
Γιατρικό: Αναμίξτε 1 κκτ σκόνης του βοτάνου με ζεστό νερό ώστε να φτιάξετε μία πάστα, κατόπιν αναμίξτε με κρύο ή ζεστό νερό, ανάλογα με το τι χρειάζεται, και προσθέστε για να του δώσετε γεύση μέλι, κανέλα ή σιρόπι από σφενδάμι. Δώστε του έως και 50 g σκόνης του βοτάνου χωρισμένο σε ίσες δόσεις στη διάρκεια μιας ημέρας.

Δυσκοιλιότητα
Βότανα: Λινάρι (Linum usitatissimum), κόκκινη φτελιά (Ulmus rubra).
Γιατρικό: Δώστε του 1 κττ λινάρι ή κόκκινη φτελιά με ένα μεγάλο ποτήρι νερό κάθε μέρα.

Διάρροια
Βότανα: Αγριμονιά (Agrimonia eupatoria), αρνόγλωσσο (Plantago major).
Γιατρικό: Φτιάξτε έγχυμα χρησιμοποιώντας 15 g από ένα από τα δύο βότανα σε λίτρο νερό και δίνετέ του έως και 2 φλιτζάνια την ημέρα.

Πονοκέφαλοι
Βότανα: Φλαμουριά (Tilia), μελισσόχορτο (Melissa officinalis).
Γιατρικό: Φτιάξτε έγχυμα χρησιμοποιώντας ένα από τα δύο βότανα και δίνετέ του 1 -2 φλιτζάνια την ημέρα.

Εξάνθημα της πάνας
(Σύγκαμα & φλεγμονώδη δερματικά εξανθήματα)
Βότανο: Στελλαρία (Stellaria media).
Γιατρικό: Επαλείψτε με αλοιφή 1-2 φορές την ημέρα.

Βότανο: Καλέντουλα (Calendula officinalis).
Γιατρικό: Επαλείψτε με αλοιφή ή κρέμα για να καθαρίσετε και να ξηράνετε το δέρμα σε κάθε αλλαγή πάνας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για το εξάνθημα πάνας, η αλοιφή είναι καλύτερη.

Βότανα: Καλέντουλα (Calendula officinalis), τσουκνίδα (Urtica dioica).
Γιατρικό Φτιάξτε έγχυμα με 1 κοφτό κττ από κάθε βότανο σε 1 φλιτζάνι νερό. Δίνετέ του 1-2 φλιτζάνια την ημέρα.

Νινίδα
Βότανο: Ελιά (Olea europaea). Γιατρικό Επαλείψτε με ελαιόλαδο την προσβεβλημένη περιοχή 1-2 φορές την ημέρα.

Κρυολογήματα – καταρροή & βήχας από το στήθος
Βότανο: Θυμάρι (Thymus vulgaris). Γιατρικό Φτιάξτε έγχυμα με 1 κοφτό κττ βότανο σε 1 φλιτζάνι νερό. Δίνετέ του 1-2 φλιτζάνια την ημέρα.

Πόνοι στα αυτιά (Ωταλγία)
Βότανο: Σκόρδο (Allium sativum).
Γιατρικό: Ανοίξτε μία κάψουλα με έλαιο σκόρδου, βάλτε 1 σταγόνα σε ένα βαμβακάκι και φράξτε με αυτό το αυτί.

Οδοντοφυΐα
Βότανα: Γερμανικό χαμομήλι (Chamomilla recutita), κόκκινη φτελιά (Ulmus rubra).
Γιατρικό: Δώστε του έγχυμα γερμανικού χαμομηλιού (βλέπε Πεπτικές Διαταραχές) ή φτιάξτε μια πάστα με σκόνη κόκκινης φτελιάς και το έγχυμα αυτό και κάντε εντριβές στα δοντάκια του.

Δυσκολία στον ύπνο
Βότανα: Γερμανικό χαμομήλι (Chamomilla recutita), φλαμουριά (Tilia).
Γιατρικό: Φτιάξτε έγχυμα χρησιμοποιώντας ένα από τα δύο βότανα και δώστε του 1 -2 φλιτζάνια πριν πάει για ύπνο.

Ζητήστε αμέσως τη συμβουλή ειδικού για:

• Διάρροια ή εμετούς σοβαρής μορφής, θερμοκρασία σώματος 39°C, πυρετό με σπασμούς, δυσκολίες στην αναπνοή, ασυνήθιστη νωθρότητα, δυνατό κλάμα.

Προφυλάξεις

Μη δίνετε σε μωρά κάτω των 6 μηνών οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς τη συμβουλή ειδικού. Δίνετε παστεριωμένο μέλι στα παιδιά κάτω του ενός έτους. Το μη παστεριωμένο μέλι, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης. Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.

No comments:

Post a Comment