Σελίδες

Saturday, 22 October 2016

Έτσι εμποδίζουμε τα παιδιά μας από το να γίνουν επιτυχημένα - Μαθήματα ζωής για μας και τα παιδιά μας

8 συμπεριφορές γονιών που εμποδίζουν τα παιδιά
από το να γίνουν επιτυχημένα


Οι γονείς εργάζονται σκληρά για να αναθρέψουν παιδιά που θα γίνουν επιτυχημένα, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε κάποιες πιθανές γονεϊκές συμπεριφορές που μπορεί να εμποδίσουν τα παιδιά από το να προσεγγίσουν την πλήρη δυναμική τους. 
Στο παρόν άρθρο αναφέρονται οκτώ ακούσιες συμπεριφορές από γονείς, που μπορεί να δυσκολέψουν τα παιδιά από το να γίνουν πλήρως ανεπτυγμένοι και παραγωγικοί ενήλικες.
Γονείς όλων των τύπων μπορούν να μεγαλώσουν επιτυχημένα παιδιά, είναι αληθινά ένα «παιχνίδι» επί ίσοις όροις και πολλές ιστορίες το έχουν αποδείξει. Ακόμα και τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει σε σπίτια με κακοποίηση μπορούν να γίνουν καταπληκτικοί ενήλικες, εξαιρετικοί καλλιτέχνες, συγγραφείς, εκπαιδευτικοί, αθλητές, επιστήμονες, φιλόσοφοι ή και να ξεχωρίσουν σε οποιοδήποτε πεδίο αυτοί επιλέξουν.
Ο επιτυχημένος τρόπος ανατροφής ενός παιδιού είναι συζητήσιμος και αμφισβητήσιμος, αλλά γνωρίζουμε ότι η ανθεκτικότητα είναι ένας βασικός παράγοντας για τους υγιείς ενήλικες και μπορεί να μαθευτεί στην παιδική ηλικία. 
Οτιδήποτε διδάξετε ή όχι στα παιδιά σας, σιγουρευτείτε ότι τα βοηθάτε να μάθουν πώς να ανακάμπτουν από μικρότερες ή μεγαλύτερες αναποδιές, αφού είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της ζωής.
Οι γονείς έχουν καλές προθέσεις, αλλά κάνουν και λάθη, όπως όλοι μας. 
Να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας σε περίπτωση λάθους. Το βασικότερο όμως είναι να μιλήσετε με τα παιδιά σας γι’ αυτό, ώστε να το χρησιμοποιήσετε ως μια ευκαιρία μάθησης. 
Πολλοί άνθρωποι μπορούν να θυμηθούν τρόπους με τους οποίους οι δικοί τους γονείς τους δυσκόλεψαν ύστερα στην ενήλικη ζωή να αναπτυχθούν και να επιτύχουν. 
Μπορεί να εύχονται να είχαν μια διαφορετική παιδική ηλικία, αλλά η ενοχή ή η ντροπή που μπορεί τα παιδιά να νιώθουν, σίγουρα δεν είναι κάτι που οι γονείς θα ήθελαν να έχουν μεταδώσει.

8 πιθανά λάθη στην γονεϊκή συμπεριφορά που μπορεί να δυσκολέψουν τα παιδιά από το να επιτύχουν

1. Αποθάρρυνση από το να δοκιμάζουν νέα πράγματα
Μια γονεϊκή συμπεριφορά που μπορεί να δυσκολεύει τα παιδιά είναι το να τα αποθαρρύνετε από το να δοκιμάζουν μια νέα δεξιότητα. 
Ορισμένες φορές, οι γονείς έχουν τις καλύτερες των προθέσεων όταν περιορίζουν, καθώς έχουν μια δικαιολογημένη πεποίθηση ότι τα παιδιά τους μπορεί να αποτύχουν. 
Ωστόσο, η αποτυχία είναι μέρος της ζωής και η αντιμετώπιση της με θετικό τρόπο είναι σημαντική για την μετέπειτα επιτυχία.

2. Υπερβολική φροντίδα

Το να κάνετε κάθε δουλειά του σπιτιού για τα παιδιά σας, δουλειές που είναι ικανά και μόνα τους να κάνουν και θα έπρεπε να κάνουν, ώστε να εξελιχθούν σε λειτουργικούς ενήλικες, είναι μια προβληματική γονεϊκή συμπεριφορά. 
Ένα παράδειγμα υπερβολικής φροντίδας θα ήταν να πλένετε τα ρούχα των παιδιών σας, όταν είναι έφηβοι (ή φοιτητές).

3. Υπερβολική επιδοκιμασία

Κι όμως, η υπερβολικά συχνή επιδοκιμασία αποτελεί πρόβλημα. Το να επιδοκιμάζετε μικρά κατορθώματα που έχουν καταφέρει δεν πρόκειται να τους δημιουργήσει κίνητρα ώστε να προσπαθούν περισσότερο για να επιτύχουν κι άλλα. 
Για παράδειγμα, η επιδοκιμασία σε ένα παιδί 8 χρονών επειδή ντύθηκε μόνο του, δεν το ενθαρρύνει να επαναλάβει αυτή τη συμπεριφορά μόνο του χωρίς την ανάγκη επαίνου. 
Ωστόσο, η εστίαση στο να επιδοκιμάζετε σημαντικά επιτεύγματα, όπως για παράδειγμα στην επίδοση στο σχολείο δεν παύει να είναι άκρως σημαντική.

4. Απομάκρυνση από φιλίες

Ερευνητές επανεξέτασαν πρότερες έρευνες σχετικά με δυσλειτουργικές γονεϊκές συμπεριφορές και βρήκαν ότι τα επιτυχημένα παιδιά είχαν γονείς που τα βοηθούσαν να δημιουργήσουν κοινωνικά δίκτυα. 
Ένα δυνατό, κοινωνικό σύστημα στήριξης είναι άκρως βοηθητικό για τα παιδιά, ώστε να βασίζονται κάπου σε περιόδους αβεβαιότητας ή στρες.

5. Συνεχής επίβλεψη
Το να επιβλέπετε κάθε κίνηση του παιδιού δεν είναι μόνο ενοχλητικό, αλλά επίσης μπορεί να το οδηγήσει σε ένα ατυχές συμπέρασμα· η μαμά ή ο μπαμπάς δεν πιστεύουν στην ικανότητα μου να επιτύχω μόνος μου. 
Δυστυχώς, αυτή η συμπεριφορά οδηγεί τα παιδιά να μην εμπιστεύονται τελικά τις δικές τους ικανότητες και να λαμβάνουν λιγότερα ρίσκα, ακόμα και όταν είναι πλήρως ικανά να κάνουν κάτι μόνα τους.

6. Υπερβολικά αυστηρή συμπεριφορά

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου συμπέρανε ότι η σκληρή γονεϊκή συμπεριφορά είχε επιδράσεις στα επίπεδα του αυτοελέγχου για τα παιδιά και ότι αυτές οι επιδράσεις συσχετίζονταν επίσης με προβλήματα συμπεριφοράς αργότερα στην ενήλικη ζωή. 
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι «Οι σκληρές πρακτικές αποτελούσαν δείκτη πρόβλεψης προβλημάτων συμπεριφοράς και για αγόρια και για κορίτσια. Ο προβληματικός αυτοέλεγχος στην ηλικία των 9 συσχετιζόταν με προβλήματα συμπεριφοράς και συναισθηματικές δυσκολίες στα 12».
Τα χαμηλότερα επίπεδα αυτοελέγχου ήταν το αποτέλεσμα αυστηρής επίβλεψης της συμπεριφοράς των παιδιών και υπερβολικού περιορισμού τους. Επιτρέποντας στα παιδιά, ειδικά όσο μαθαίνουν να διαχειρίζονται την συμπεριφορά τους μέσα σε λογικά όρια που έχουν ήδη καταφέρει, να βιώνουν όλο και μεγαλύτερη ελευθερία είναι υψίστης σημασίας για την επιτυχία τους.

7. Αποθάρρυνση συναισθηματικής έκφρασης

Μια υγιής σχέση ανάμεσα σε γονέα και παιδιά αποδεικνύεται ευεργετική και για τα δύο μέρη. 
Η ισορροπία του δούναι και λαβείν από νωρίς σε μια σχέση είναι ένας από τους καλύτερους προβλεπτικούς παράγοντες επιτυχίας ενός παιδιού. 
Για να χτίσετε αυτή τη σύνδεση, η ειλικρινής συζήτηση σχετικά με ενοχλήσεις, άγχη και πράγματα που σας απασχολούν, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν για τα αρνητικά συναισθήματα και πώς να τα χειριστούν χωρίς να τα καταπιέζουν.

8. Ασυμφωνία λόγων και πράξεων

Σε όλη την διαδικασία καθοδήγησης που οι γονείς δίνουν στα παιδιά τους, αυτά ακόμα ψάχνουν να βρουν αν οι συμπεριφορές των γονιών τους ταιριάζουν με αυτά που τους μαθαίνουν. 
Αν δεν μοιράζεστε με τους άλλους, αλλά παρόλα αυτά μαθαίνετε τα παιδιά σας να το κάνουν, αυτά λαμβάνουν ένα μπερδεμένο μήνυμα και μπορεί να βιώσουν σύγχυση για το τι τελικά είναι σωστό.
enallaktikidrasi

No comments:

Post a Comment