Σελίδες

Thursday, 2 February 2017

Μειώστε τη ζάχαρη που παίρνει συνολικά το παιδί


Σίγουρα μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι όλα τα σάκχαρα διασπώνται και καταλήγουν εν τέλει στην ίδια μοριακή δομή, αλλά κάποια σάκχαρα είναι χειρότερα από άλλα.

Η πολλή ζάχαρη γενικότερα μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στα παιδιά, αφού:
* Μειώνει την λειτουργία του εγκεφάλου
* Συμβάλλει στην παχυσαρκία
Μειώνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και, επομένως, συμβάλλει στην εκδήλωση διαβήτη τύπου-2
Αυξάνει την φλεγμονή στον οργανισμό

Υπάρχουν κάποιες πηγές σακχάρων που δεν προσφέρουν τίποτα στον οργανισμό σας σε θρεπτικό επίπεδο. 

Τα σάκχαρα στα φρούτα συνοδεύονται από θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, αλλά η επιτραπέζια ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης δεν έχουν καμία διατροφική αξία, εκτός από θερμίδες. 
Το μέλι, απεναντίας, σε περιορισμένες ποσότητες, περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά. Αλλά τα σάκχαρα στα φρούτα είναι ακόμα καλύτερα.

Δείτε 5 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση ζάχαρης από το παιδί σας στην καθημερινότητά του:

Διαβάζετε τις ετικέτες στις συσκευασίες τροφίμων: Παρόμοια προϊόντα μπορεί να έχουν σημαντικά διαφορετικές ποσότητες ζάχαρης.
Μαγειρεύετε σπιτικά όσο περισσότερο μπορείτε: 
Όλα τα παιδιά σας αγαπούν τα κουλουράκια και τα μπισκότα και δεν υπάρχει λόγος να τους τα στερήσετε, επειδή εκείνα του εμπορίου έχουν πολύ ζάχαρη. 
Ψήστε τα δικά σας κουλουράκια με συνταγή που προβλέπει πολύ λίγη ποσότητα ζάχαρης. Επίσης, βρείτε συνταγές με φρούτα, ώστε να εκμεταλλευτείτε τα καλά σάκχαρα που περιέχουν.
* Μειώστε στο ελάχιστο τα αναψυκτικά: Δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στο παιδί, εκτός από πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. 
Μάθετε στο παιδί να αγαπάει τους φρέσκους χυμούς.
* Προγραμματίστε τα γεύματα και τα σνακ μέσα στην ημέρα: Όταν σχεδιάζετε προσεκτικά τα γεύματα και τα σνακ του παιδιού, θα μειώσετε και την ξαφνική του επιθυμία να φάει “κάτι πρόχειρο”. 
* Επιλέγετε πολλά φρούτα στα σνακ και λαχανικά στο κυρίως γεύμα.
* Προσοχή στις τροφές που έχουν “κρυφή” ζάχαρη: Σάλτσες, ψωμί, ψωμάκια για χάμπουργκερ και χοτ ντογκ ψωμάκια, κονσέρβες κρεατικών, ακόμα και μερικές κονσέρβες από φασόλια και λαχανικά.

iatropedia.gr

No comments:

Post a Comment