Σελίδες

Sunday, 12 February 2017

Πρόγραμμα φροντίδας και αποκατάστασης βρεφών
από τα δημόσια νοσοκομεία

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδοτεί το πρόγραμμα μεταφοράς βρεφών σε έναν πανέμορφο χώρο στο Αναρρωτήριο Πεντέλης
Με τα πρώτα 9 μωρά να έχουν πρόσφατα μεταφερθεί στο Αναρρωτήριο Πεντέλης, τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ανακοίνωσαν σήμερα το πρόγραμμα φροντίδας και αποκατάστασης βρεφών από τα δημόσια νοσοκομεία, δίνοντας παράλληλα στα παιδιά αυτά την προοπτική να μεγαλώσουν σε ένα ζεστό, ασφαλές και υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, σε οικογένειες αναδοχής. 
Στόχος του προγράμματος, η διαμονή των παιδιών στο Αναρρωτήριο να είναι βραχεία και σύντομα, χάρη στην αλλαγή του νόμου σε περίπου 1 μήνα, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας κ. Θεανώ Φωτίου, να καταλήξουν στην αγκαλιά μιας ανάδοχης οικογένειας.
Σκοπός του προγράμματος είναι να εκλείψει το φαινόμενο της μακροχρόνιας παραμονής βρεφών σε νοσοκομειακό περιβάλλον, να μειωθεί ο κίνδυνος της ιδρυματοποίησης και του κοινωνικού στιγματισμού τους και συγχρόνως να δημιουργηθεί μία «δεξαμενή» κατάλληλα εκπαιδευμένων και προετοιμασμένων γονέων για να δεχθούν και να μεγαλώσουν τα παιδιά στο πλαίσιο της αναδοχής. Όλα αυτά ήταν ένα μακρόχρονο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας και τον τελευταίο χρόνο υπήρξε έντονη προσπάθεια για την απομάκρυνση των βρεφών από τα Μαιευτήρια από την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.
Το πρόγραμμα ξεκινάει άμεσα καθώς τα πρώτα βρέφη από τα Μαιευτήρια «Έλενα» και «Αλεξάνδρα» έχουν ήδη μετακινηθεί στο «Αναρρωτήριο Πεντέλης» στην πτέρυγα που έχει ανακαινισθεί πλήρως από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και έχει εξοπλιστεί κατάλληλα με δωρεά του Trafigura Foundation και ναυτιλιακών συνεργατών της Trafigura Maritime Ventures - Greece, για να φιλοξενεί μέχρι 15 βρέφη και νήπια.
Το πρόγραμμα υποδέχεται βρέφη από όλα τα δημόσια μαιευτήρια της χώρας με στόχο η παραμονή τους στο νέο φιλόξενο χώρο που δημιουργήθηκε στο «Αναρρωτήριο Πεντέλης» να μην υπερβαίνει τους 9-10 μήνες. 
Παράλληλα, μέσω του προγράμματος, θα δίνεται η δυνατότητα και σε άλλα βρέφη και παιδιά που φιλοξενούνται στον Ξενώνα Βρεφών SOS και στην Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας» να αποκαθίστανται σε ανάδοχες οικογένειες.
Στην πρώτη διετία λειτουργίας του προγράμματος, προβλέπεται η δημιουργία μίας δεξαμενής 150 αναδόχων οικογενειών και η αποκατάσταση τουλάχιστον 100 παιδιών, ηλικίας από 0 έως 12 ετών συνολικά.
Ποιοι μπορούν να γίνουν ανάδοχοι γονείς

Κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι γονείς είναι οικογένειες αποτελούμενες από συζύγους με ή χωρίς παιδιά και μεμονωμένα άτομα με ή χωρίς παιδιά ηλικίας από 30 έως 60 ετών. 
Τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τη φιλοξενία και τη φροντίδα των παιδιών θα πρέπει να είναι σωματικά και ψυχικά υγιείς ενήλικοι, με ειλικρινή διάθεση να προσφέρουν ένα ζεστό και ασφαλές περιβάλλον σε παιδιά άλλων γονιών για ένα χρονικό διάστημα που προσδιορίζεται τόσο από τις ανάγκες κάθε παιδιού όσο και από τις δικές τους δυνατότητες, τη διαθεσιμότητά τους και την καταλληλότητά τους, όπως αυτή επαναξιολογείται ανά τακτά διαστήματα από τους αρμόδιους επαγγελματίες που υλοποιούν το πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα, μέσω της Υπηρεσία Αναδοχής, προσφέρει στους υποψήφιους ανάδοχους γονείς:
- Συστηματική εκπαίδευση σε θεματολογία σχετική με το γονεϊκό ρόλο και θέματα αγωγής και φροντίδας των παιδιών
- Συστηματική συμβουλευτική από τους αρμόδιους συνεργάτες του προγράμματος
- Πρόσβαση και συνεργασία σε σταθερή βάση με το συνεργάτη που ορίζεται ως «πρόσωπο αναφοράς» της οικογένειας και του παιδιού
- Νομική συνδρομή
- Ψυχολογική υποστήριξη (όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο)
- Περιοδική (ανά 6μηνο) αξιολόγηση της πορείας κάθε παιδιού στο πλαίσιο της οικογένειας
Παρακολούθηση (follow-up) συνολικής διάρκειας 2 ετών
Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι οι 32 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργεί καθώς θα στελεχώνεται από: Επιστημονικό Υπεύθυνο, Παιδοψυχίατρους, Παιδίατρο, Ψυχολόγους, Παιδοψυχολόγο, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Βρεφονηπιοκόμους, Νομικό Σύμβουλο, Βοηθό Λογιστή, Γραμματείς, Βοηθητικό προσωπικό.

Από σήμερα ξεκινά μία νέα αντίληψη και πρακτική στο πλαίσιο της φροντίδας, της προστασίας και της αποκατάστασης των παιδιών με ουσιαστικό στόχο κάθε παιδί να βρίσκει μία οικογένεια που του αξίζει.
infokids

No comments:

Post a Comment