Σελίδες

Sunday, 13 August 2017

Σταφυλόκοκκος: Παιδιά και Θάλασσα

Για τα μικρά παιδιά:
Αποφύγετε μικρές παραλίες, όπου συνωστίζονται πολλά παιδιά    
Προτιμάτε ανοιχτές και ευρύχωρες παραλίες

😻😻😻
Ο νούμερο 1 κίνδυνος για τα μικρά παιδιά και πώς να τα προστατεύσεις

Οι σταφυλοκοκκικές δερματικές λοιμώξεις εμφανίζονται συχνότερα τους θερμούς μήνες και βασανίζουν τόσο τους ενήλικες όσο και τα μικρά παιδιά, ακόμα και τα βρέφη. Το μικρόβιο ακούει στο όνομα «χρυσίζων σταφυλόκοκκος» και φωλιάζει στα ρουθούνια της μύτης.

Κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών και σε συνδυασμό με κάποιους άλλους παράγοντες, όπως τα τσιμπήματα κουνουπιών και εντόμων, η έντονη εφίδρωση και ο συνωστισμός του κόσμου, μπορούν να το ενεργοποιήσουν και να προκαλέσει δερματικές λοιμώξεις.

Το συγκεκριμένο μικρόβιο είναι μεταδιδόμενο. 
Μια μολυσμένη από αυτό επιφάνεια ή αντικείμενο, καθώς επίσης και η επαφή με μολυσμένα άτομα ή φορείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μετάδοσή του.

Θεραπεύεται;
Ανάλογα με την έκταση και την σοβαρότητα της λοίμωξης η θεραπεία του σταφυλόκοκκου περιλαμβάνει χρήση τοπικών ή συστηματικών αντιβιοτικών, ενώ απαραίτητο κρίνεται το αντιβιόγραμμα, αφού μεγάλο ποσοστό στελεχών (περίπου 40%) από νοσοκομειακές αλλά και από εξωνοσοκομειακές λοιμώξεις είναι ανθεκτικά σε πολλά αντιβιοτικά.
Σε ασθενείς με συχνές λοιμώξεις, είναι πολύ σημαντικό να προσδιορισθεί αν υπάρχει αποικισμός της ρινικής κοιλότητας και στην συνέχεια, αν αυτό ισχύει, να αντιμετωπισθεί.

Χαρακτηριστικά των δερματικών λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο είναι:
Τα σπυράκια με πύον που μπορεί να αναπτυχθούν σε ένα θύλακα τρίχας ή σε κάποιον σμηγματορροϊκό αδένα του δέρματος. Εμφανίζονται πιο συχνά κάτω από τα χέρια ή γύρω από τη βουβωνική χώρα ή στους γλουτούς.

Το μολυσματικό κηρίο, μια πολύ μεταδοτική και, συχνά, επώδυνη λοίμωξη του δέρματος που εκδηλώνεται συνήθως με μεγάλες φουσκάλες που μπορεί να στάζουν υγρό και να δημιουργήσουν ένα σκούρο επικάλυμμα.

Η κυτταρίτιδα. Πρόκειται για λοίμωξη του στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος η οποία προκαλεί ερυθρότητα και πρήξιμο στην επιφάνεια του δέρματος. Εμφανίζεται πιο συχνά στις κνήμες και τα πόδια.

Σύνδρομο τοξικού σοκ που εκδηλώνεται ξαφνικά και γρήγορα με ναυτία και εμετό, υψηλό πυρετό, διάρροια, μυϊκό πόνο, κοιλιακό άλγος, εξανθήματα στις παλάμες και τα πέλματα των ποδιών.

Φροντίδα και προστασία για καλύτερη υγεία:

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η σωστή καθαριότητα και ενυδάτωση των άνω άκρων των παιδιών.
Χρήση ειδικών αντικουνουπικών προϊόντων για την αποτροπή τσιμπημάτων κουνουπιών και άλλων εντόμων.
Αποφυγή στενών επαφών με άλλα παιδιά που έχουν εμφανείς ανοιχτές πληγές.
Χρήση προσωπικών ειδών υγιεινής.
Τακτικό μπάνιο καθώς και αλλαγή ρούχων.
Εφαρμογή αποστειρωμένου τραυμαπλάστ σε κάθε πληγή του δέρματος.
healthweb.gr

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Αν και ο καθένας μπορεί να πάθει μια μόλυνση από σταφυλόκοκκο, ορισμένες συνθήκες θέτουν κάποιες ομάδες ανθρώπων σε μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως:
  • Νεογέννητα
  • Γυναίκες που θηλάζουν
  • Διαβήτης
  • Αγγειακή νόσος ή πνευμονοπάθεια
  • Καρκίνος
  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Εκείνοι που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών ή φαρμάκων
  • Τραυματισμοί του δέρματος ή δερματικές διαταραχές
  • Χειρουργικές τομές
  • Χρήση ενδοφλέβιων καθετήρων
iatropedia

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στις λοιμώξεις του σταφυλόκοκκου -ειδικά αν πρόσφατα έλαβαν θεραπεία με αντιβιοτικά- καθώς το μικρόβιο μεταδίδεται κυρίως με τα χέρια και με τη μύξα. Επιπλέον, πολύ εύκολα εκδηλώνεται η λοίμωξη, ακόμα και έπειτα από μία μικρή γρατζουνιά στο δέρμα ή ένα τσίμπημα

Η καλύτερη πρόληψη
Καθώς οι σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις μεταδίδονται κυρίως με τα χέρια, το αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης είναι το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών, αλλά και το κάλυμμα οποιασδήποτε πληγής στο δέρμα. Επιπλέον, φροντίστε να προστατεύετε τα παιδιά από τσιμπήματα εντόμων, αλλά και να αντιμετωπίζετε τα τσιμπήματα άμεσα.
Ειδικά στα παιδιά πρέπει να αλλάζετε συχνά πετσέτες (το καθένα ένα να έχει την δική του), ρούχα και μαγιό, αλλά και να τα κάνετε ντους πριν και μετά το κολύμπι στην θάλασσα ή την πισίνα. Είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας στους σωστούς κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών, καθημερινό μπάνιο, αυστηρή χρήση προσωπικών αντικειμένων, τακτικό κόψιμο νυχιών, αλλά και στο να μην έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά που έχουν ανοιχτές πληγές και δερματικές βλάβες).

Ένα άτομο που έχει μολυνθεί με σταφυλόκοκκο δεν θα πρέπει να ακουμπά φαγητό που θα φάνε κι άλλοι, ενώ πολύ συχνά θα πρέπει να απολυμαίνονται και οι πάγκοι όπου ακουμπά αυτό το φαγητό.

Η θεραπεία αν μολυνθεί το παιδί
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, αν παρατηρήσετε κάποια δερματική αλλαγή στο παιδί, είναι να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας. Αν πρόκειται για δερματικό σταφυλόκοκκο, μπορεί να θεραπευτεί με ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα, αλοιφές και επιθέματα. Για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός θα συστήσει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Πολύ σπάνια θα χρειαστεί το παιδί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Τέλος, αν το παιδί νοσεί επαναλαμβανόμενα από σταφυλόκοκκο -πράγμα διόλου απίθανο- είναι σημαντικό να ανακαλύψετε ποιος στο περιβάλλον μπορεί να είναι φορέας, ώστε να θεραπευτεί, αλλά και να εξετάσετε μήπως χρειάζεται να αλλάξετε αντιβίωση, καθώς το μικρόβιο μπορεί να έχει αναπτύξει αντοχή στην ίδια αντιβίωση.

No comments:

Post a Comment