Σελίδες

Monday, 14 August 2017

Κοιλιακοί πόνοι στα παιδιά

Υγεία, Κοιλιακά.
Δυσκοιλιότητα:
Όταν η διατροφή ενός παιδιού δεν έχει άφθονα υγρά, φρέσκα φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες δεν είναι πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως τότε είναι πολύ πιθανό να έχει προβλήματα εντέρου.
Η δυσκοιλιότητα προκαλεί τις περισσότερες φορές πόνους στην κοιλιά και ενώ είναι σπάνια σε βρέφη, είναι μια κοινή αιτία πόνου σε μεγαλύτερα παιδιά. 
Ο πόνος εντοπίζεται ιδιαίτερα στο κάτω μέρος της κοιλιάς
Μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος (UTI):
Οι ουρολοιμώξεις είναι πολύ πιο συχνές σε ενός έως πέντε ετών κορίτσια. Παράγουν δυσφορία στην κοιλιακή χώρα και την περιοχή της ουροδόχου κύστης, καθώς και κάποιο πόνο και κάψιμο κατά την ούρηση.
Τα παιδιά που πάσχουν από ουρολοίμωξη πηγαίνουν συχνά στην τουαλέτα και, ενδεχομένως να βρέξουν και το κρεβάτι τους. Ωστόσο, η λοίμωξη συνήθως δεν παράγει πυρετό. 
Εάν το παιδί σας παραπονιέται για τσούξιμο κατά την ούρηση ή έχει έντονη συχνοουρία να το πάτε άμεσα σε γιατρό, ο οποίος θα το εξετάσει και θα ελέγξει τα ούρα του. Εάν διαγνωσθεί ουρολοίμωξη το παιδί θα πρέπει να πάρει αντιβίωση.

Φαρυγγίτιδα: 
Είναι η λοίμωξη του λαιμού που προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται στρεπτόκοκκος. Η φαρυγγίτιδα είναι συχνή σε παιδιά ηλικίας άνω των τριών ετών. 
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό και κοιλιακό άλγος. Μπορεί να υπάρχουν κάποια παιδιά που εμφανίζουν εμετό και πονοκέφαλο. 
Ο παιδίατρός σας θα θελήσει να εξετάσει το παιδί σας και να πάρει επίχρισμα από το λαιμό του για να ελέγξει για βακτήρια στρεπτόκοκκου. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά για στρεπτόκοκκο, το παιδί σας θα πρέπει να πάρει αντιβίωση.
Σκωληκοειδίτιδα:
Είναι πολύ σπάνια σε παιδιά κάτω των τριών ετών και ασυνήθιστη κάτω από την ηλικία των πέντε ετών. Όταν συμβεί όμως, το πρώτο σημάδι είναι συχνά ένα σύμπτωμα σταθερού στομαχόπονου στο κέντρο της κοιλιάς, και αργότερα ο πόνος κινείται προς τα κάτω και πάνω από την δεξιά πλευρά.
Μολυβδίαση/Δηλητηρίαση από μόλυβδο:
Εμφανίζεται σε νήπια που ζουν σε παλιά σπίτια, όπου έχει χρησιμοποιηθεί χρώμα με βάση τον μόλυβδο. 
Τα παιδιά συνήθως σε μικρή ηλικία μπορεί να τρώνε σοβάδες από τους τοίχους ή μικρά κομματάκια ξύλου από τα σοβατεπί. Η μπογιά που περιέχει μόλυβδο στη συνέχεια αποθηκεύεται στο σώμα τους και μπορεί να δημιουργήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας. 
Οι γονείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι για παιχνίδια ή άλλα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε μόλυβδο.
Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από μόλυβδο περιλαμβάνουν όχι μόνο κοιλιακό άλγος, αλλά και δυσκοιλιότητα, ευερεθιστότητα (το παιδί είναι ανήσυχο, κλαίει, είναι δύσκολο να ικανοποιηθεί), λήθαργος (από την υπνηλία, δεν θέλει να παίξει, έχει ανορεξία), και σπασμούς.
Εάν το παιδί σας έχει εκτεθεί σε μόλυβδο καλέστε τον παιδίατρό σας. Με μια εξέταση αίματος θα μπορέσετε να μάθετε τι έχει συμβεί.
Αλλεργία στο γάλα: 
Είναι μια αντίδραση στην πρωτεΐνη που περιέχεται στο γάλα και προκαλεί κράμπες και κοιλιακό πόνο. Συνήθως συνοδεύεται από εμετό, διάρροια και εξάνθημα στο δέρμα.
Συναισθηματική διαταραχή:
Εμφανίζεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας, μερικές φορές προκαλεί υποτροπιάζοντα πόνο στην κοιλιά που δεν έχει καμία άλλη προφανή αιτία. 
Αν και αυτός ο πόνος εμφανίζεται σπάνια πριν την ηλικία των πέντε ετών, μπορεί να συμβεί σε μικρότερα παιδιά που βρίσκονται κάτω από ασυνήθιστο στρες.
Η πρώτη ένδειξη για συναισθηματική διαταραχή εκδηλώνεται με πόνο σε διάρκεια μεγαλύτερης από μίας εβδομάδας. 
Πέραν του πόνου στην κοιλιά το παιδί δεν αντιμετωπίζει άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό, εμετό, διάρροια, βήχα, λήθαργο ή αδυναμία ή εμφανίζει κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, ή έχει πονόλαιμο, ή άλλα συμπτώματα γρίπης. 
Η συναισθηματική διαταραχή μπορεί να είναι κληρονομική και να υπάρχουν και άλλα περιστατικά παρόμοια μέσα στην οικογένεια. Τέλος το παιδί μπορεί να αντιδρά είτε με μεγαλύτερη ένταση από το συνηθισμένο είτε με πιο υποτονικό τρόπο απ΄ότι συνήθιζε. 
Αν αυτό το είδος της συμπεριφοράς είναι μια πραγματικότητα, μάθετε αν υπάρχει κάτι ανησυχητικό στο σπίτι ή στο σχολείο, με τα αδέλφια, συγγενείς, ή με τους φίλους του.

No comments:

Post a Comment