Σελίδες

Saturday, 25 November 2017

Κοξάκι και Ιλαρά αγχώνουν γονείς και προβληματίζουν γιατρούς

Το φθινόπωρο είναι ο καιρός που ξεκινούν να χτυπάνε την "πόρτα" μας οι διάφορες παιδικές ασθένειες, παρόλο που - όσο περνάνε τα χρόνια και τα εμβόλια εξελίσσονται - απειλούν όλο και λιγότερο τα παιδιά μας.

Τα παιδιά, που έχουν επιστρέψει ή πηγαίνουν για πρώτη φορά σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, συγχρωτίζονται - όπως και να το κάνουμε - με άλλα παιδιά.
Γι' αυτό είναι σκόπιμο να είμαστε ενημερωμένοι για τις μεταδοτικές παιδικές ασθένειες, ώστε να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να τις προλάβουμε και, αν τελικά κολλήσουν τα παιδιά μας, πώς να τις αναγνωρίσουμε, πώς να τις αντιμετωπίσουμε και πώς να προλάβουμε τυχόν επιπλοκές.
Στην περιοχή μας αυτή τη στιγμή τα παιδιά "κυνηγάνε" δύο, κυρίως, ιώσεις, ταλαιπωρώντας τόσο τα ίδια όσο και τους γονείς: ο ιός Κοξάκι , καθώς και μια μορφή ρινοφαρυγγίτιδας. ΄Μάλιστα, όσο αφορά στον ιό Κοξάκι, όπως λέει η παιδίατρος Ελένη Κόκορη, έχει εμφανιστεί αρκετό καιρό τώρα, με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί κάποια κρούσματα σε παιδιά.
«Παραδέχομαι ότι έχουμε κρούσματα Κοξάκι στην πόλη μας, αλλά πρόκειται για ήπια μορφή που πιάνει το στόμα, τα χέρια και τα πόδια. Τα παιδιά βγάζουν εξανθήματα τα οποία πονάνε και όλο αυτό κρατάει περίπου 5-6 μέρες. Μετά τα εξανθήματα αυτά εξαφανίζονται σιγά-σιγά», τονίζει η παιδίατρος Ελένη Κόκορη, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει θεραπεία καταπολέμησης των εξανθημάτων αυτών, καθώς πρόκειται για αυτοϊάσιμη, εύκολη νόσο. «Μεταδίδεται μεταξύ των παιδιών και όχι των ενηλίκων. Οπότε καλό είναι μόλις οι γονείς αντιληφθούν κάποια κόκκινα εξανθήματα στο παιδί να μη στέλνουν τα παιδιά στον παιδικό και να επισκεφτούν τον παιδίατρο».


Τι είναι ο ιός Κοξάκι
Ο ιός Κοξάκι (Coxsackie) εμφανίζεται στα μέρη μας χρονιά παρά χρονιά, όπως επισημαίνει η κ. Κόκορη. Μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, συνήθως όταν δεν πλένουμε καλάτα χέρια μας και τις επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από περιττώματα.
Σε αυτές τις επιφάνειες ο ιός Κοξάκι μπορεί να επιζήσει για αρκετές ημέρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ιός Κοξάκι προκαλεί ήπια γριπώδη συμπτώματα που φεύγουν χωρίς θεραπεία. Αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές λοιμώξεις.

Συμπτώματα
Ένα παιδί με τον ιό Κοξάκι μπορεί απλά να έχει πυρετό, αλλά να μην έχει άλλα συμπτώματα. Στα περισσότερα παιδιά ο πυρετός διαρκεί περίπου τρεις ημέρες και στη συνέχεια εξαφανίζεται.
Ο ιός Κοξάκι μπορεί, επίσης, να προκαλέσει πολλά διαφορετικά συμπτώματα που επηρεάζουν διαφορετικά μέρη του σώματος: λοίμωξη σε χέρια, πόδια και στόμα.
Ένα είδος του ιού Kοξάκι προκαλεί επώδυνες φλύκταινες με κόκκινο χρώμα στο λαιμό, στη γλώσσα, τα ούλα, τη σκληρά υπερώα, στο εσωτερικό από τα μάγουλα, καθώς και στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών.

Μεταδοτικότητα του ιού
Ο ιός Κοξάκι είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί από το ένα παιδί στο άλλο. Μπορεί να μεταδοθεί από άπλυτα χέρια και από επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από περιττώματα.
Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω σταγονιδίων που "ψεκάζονται" στον αέρα, κάθε φορά που κάποιος ασθενής (μολυσμένος με Κοξάκι) βήχει ή φτερνίζεται.
Ο κίνδυνος μόλυνσης από το συγκεκριμένο ιό είναι υψηλότερος μεταξύ των βρεφών και των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών.
Ο ιός εξαπλώνεται εύκολα σε μέρη όπως σχολεία, παιδικούς σταθμούς και κατασκηνώσεις. Τα παιδιά που έχουν μολυνθεί με τον ιό Κοξάκι είναι πιο μεταδοτικά κατά την πρώτη εβδομάδα που ασθενούν.

Πρόληψη
Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό Κοξάκι. Το πλύσιμο των χεριών είναι η καλύτερη προστασία. Πρέπει να μάθουμε τα παιδιά μας να πλένουν τα χέρια τους συχνά, ιδιαίτερα μετά τη χρήση της τουαλέτας (ειδικά σε δημόσιους χώρους), πριν από τα γεύματα και πριν την προετοιμασία του φαγητού.
Τα κοινόχρηστα παιχνίδια σε κέντρα παιδικής φροντίδας θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά με απολυμαντικό, επειδή ο ιός μπορεί να ζήσει σε αυτά τα αντικείμενα για μέρες. Τα παιδιά που ασθενούν με τον ιό Κοξάκι θα πρέπει να μείνουν μακριά από το σχολείο για λίγες ημέρες, για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.
Η διάρκεια μιας μόλυνσης ποικίλλει ευρέως. Σε περίπτωση πυρετού χωρίς άλλα συμπτώματα, η θερμοκρασία του παιδιού μπορεί να επιστρέψει στο κανονικό εντός 24 ωρών, αν και ο μέσος όρος εμπύρετης κατάστασης διαρκεί 3-4 ημέρες. Αν ο ιός έχει εκδηλωθεί με λοίμωξη σε χέρια, πόδια κ.λπ., τότε συνήθως διαρκεί για 2-3 ημέρες. Σε περίπτωση ιογενούς μηνιγγίτιδας μπορεί να διαρκέσει 3-7 ημέρες.

Αντιμετώπιση
Ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης και τα συμπτώματα, ο γιατρός του παιδιού μπορεί να συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή, για να κάνει το παιδί να αισθανθεί πιο άνετα. 
Ωστόσο, επειδή τα αντιβιοτικά λειτουργούν μόνο ενάντια στα βακτήρια, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση μιας μόλυνσης από τον ιό Κοξάκι. Η ακεταμινοφαίνη μπορεί να δοθεί για την ανακούφιση του πόνου.
Τα περισσότερα παιδιά με μια απλή λοίμωξη από τον ιό Κοξάκι αναρρώνουν πλήρως μετά από μερικές ημέρες χωρίς να χρειάζεται καμία θεραπεία. Ένα παιδί που έχει πυρετό χωρίς άλλα συμπτώματα θα πρέπει να ξεκουραστεί στο κρεβάτι, ή να παίζει ήσυχα σε εσωτερικούς χώρους. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε να του δίνουμε άφθονα υγρά, για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Πότε να καλέσουμε τον παιδίατρο

Θα πρέπει να καλέσουμε αμέσως το γιατρό εάν το παιδί μας εμφανίσει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα: 
  • πυρετό υψηλότερο από 38οC για βρέφη μικρότερα των 6 μηνών και μεγαλύτερο από 38,8οC για τα μεγαλύτερα παιδιά, 
  • ανορεξία, 
  • πρόβλημα στη σίτιση, 
  • εμετό, διάρροια, 
  • δυσκολία στην αναπνοή, 
  • σπασμούς, 
  • ασυνήθιστη υπνηλία, 
  • πόνο στο στήθος ή την κοιλιά, 
  • πληγές στο δέρμα ή μέσα στο στόμα, 
  • σοβαρό πονόλαιμο, 
  • σοβαρό πονοκέφαλο, ειδικά μαζί με εμετό, 
  • σύγχυση, 
  • υπνηλία ή ασυνήθιστη δυσκαμψία του αυχένα, 
  • κόκκινα, πρησμένα και υγρά μάτια, 
  • καθώς και πόνο σε ένα ή και τους δύο όρχεις στα αγόρια.
ΙΩΣΗ 4-5 ΗΜΕΡΩΝ
Εμφανίστηκαν και κρούσματα ρινοφαρυγγίτιδας
Παράλληλα η ρινοφαρυγγίτιδα, που επίσης έχει κάνει την εμφάνισή της στην περιοχή μας και παρουσιάζεται στα παιδιά, είναι ίωση που κρατάει 3-4 μέρες. 
Συμπτώματα της ίωσης είναι οι μύξες και ο βήχας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις σημειώνεται και πυρετός. Πάντως, και οι δύο αυτές ιώσεις -ρινοφαρυγγίτιδα και ιός Κοξάκι- δεν παρουσιάζουν κάποια ανησυχία, αρκεί οι γονείς να απευθυνθούν εξαρχής στον παιδίατρό τους ακολουθώντας κατά γράμμα της υποδείξεις του.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη,

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/09/2017

No comments:

Post a Comment