Σελίδες

Thursday, 3 May 2018

Η Σωματική Τιμωρία είναι Παράνομη Πράξη: Έδειρε το παιδί του στην παραλία και κάλεσαν την αστυνομία...

Κόρφος: Έδειρε το παιδί του στην παραλία και να τι ακολούθησε …
Ένα θλιβερό περιστατικό συνέβη την Πρωτομαγιά στην παραλία του Κόρφου Κορινθίας. 
Ένας πατέρας, θέλοντας να συνετίσει το παιδί του, το ξυλοκόπησε βάναυσα, αδιαφορώντας ακόμα και για τους ανθρώπους που ήταν γύρω του και αμήχανοι παρακολουθούσαν την αποτρόπαια πράξη του.
Κάποιος από τους μάρτυρες του γεγονότος, που προφανώς αντιδρά όταν η κοινωνία λέει «Μην ανακατεύεσαι», ευτυχώς ανακατεύτηκε και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο. 
Ειδοποίησε την αστυνομία. Μετά από λίγη ώρα ο πατέρας συνελήφθη.
Και μαντέψτε … πρόκειται για στρατιωτικό, οπότε θα περάσει στρατοδικείο με την κατηγορία κακοποίησης ανήλικου τέκνου.
Αυτό το επεισόδιο μου δίνει την αφορμή να ανοίξω ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό θέμα. 
Οι παλιότεροι, όταν άκουγαν φωνές από το διπλανό διαμέρισμα, έκλειναν τα παντζούρια. 
Όταν έβλεπαν έναν γονιό να βρίζει και να χτυπά το παιδί του, έλεγαν δεν ανακατευόμαστε, αυτός είναι ο γονιός του και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. 
Γενικά επικρατούσε η άποψη … «κοίτα μόνο την δουλειά σου».

Σταδιακά πιστεύω πως αυτό αλλάζει. Η σιωπή σπάει και πλέον υπάρχει νόμος που προστατεύει τα θύματα αρκεί να μην κρατούμε την αγανάκτηση μέσα μας, αλλά να αντιδρούμε.

Μια κλήση στην αστυνομία είναι αρκετή.
Η σωματική τιμωρία είναι παράνομη πράξη, όχι επιλογή.

Ο Νόμος 3500/06 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας απαγορεύει την άσκηση σωματικής βίας σε βάρος ανηλίκου ως μέσο σωφρονισμού στο πλαίσιο της ανατροφής του, με τη ρητή διευκρίνιση – στην αιτιολογική έκθεση- ότι η σωματική τιμωρία δεν περιλαμβάνεται στα επιτρεπτά μέτρα σωφρονισμού του άρθρου 1518 του Αστικού Κώδικα και ότι η χρήση της επισύρει για τους γονείς τις συνέπειες της κακής άσκησης της γονικής μέριμνας.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 4 προβλέπεται ότι η σωματική βία σε βάρος ανηλίκων ως μέσον σωφρονισμού στο πλαίσιο της ανατροφής τους επιφέρει τις συνέπειες του άρθρου 1532 του Αστικού Κώδικα. 
Στην αιτιολογική έκθεση ως προς το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται μεταξύ άλλων: 
«Με τη ρύθμιση του άρθρου 4 καθίσταται σαφές ότι η σωματική τιμωρία σε βάρος τέκνων δεν περιλαμβάνεται στα επιτρεπτά μέτρα σωφρονισμού του άρθρου 1518 του Αστικού Κώδικα σύμφωνα άλλωστε και με τις σύγχρονες παιδαγωγικές απόψεις. 
Συνιστά περίπτωση κακής άσκησης της επιμέλειας και για το λόγο αυτόν επιφέρει την εφαρμογή του άρθρου 1532 του Αστικού Κώδικα. 
Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, σε μια τέτοια περίπτωση, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο. 
Ως σωματική βία πρέπει να αντιμετωπίζεται κάθε πράξη επιβολής πόνου ή σωματικής δυσφορίας σε ανήλικο, με σκοπό το σωφρονισμό ή τον έλεγχο της συμπεριφοράς του».

No comments:

Post a Comment