Σελίδες

Friday, 13 July 2018

Με ακούει το παιδί μου; - Νεογνικός έλεγχος ακοής

Όλα γύρω από τον έλεγχο της ακοής των νεογνών
Πότε πρέπει να γίνεται ο νεογνικός έλεγχος ακοής ;

Ο έλεγχος ακοής συστήνεται για όλα τα νεογνά μετά τη γέννησή τους. Το γεγονός ότι το βρέφος ανταποκρίνεται σε ήχους δε σημαίνει ότι ακούει φυσιολογικά.
1 έως 4 στα 1000 παιδιά γεννιούνται με κάποιου βαθμού απώλεια ακοής (πλήρη ή μερική βαρηκοΐα). Τους πρώτους μήνες της ζωής δεν είναι εύκολο να ανιχνεύσουμε την απώλεια ακοής χωρίς τον νεογνικό ακοολογικό έλεγχο. Πολλά βρέφη με βαρηκοΐα μπορούν να ακούσουν κάποιους ήχους αλλά όχι αρκετούς για να αναπτύξουν πλήρη ικανότητα ομιλίας.

Γιατί είναι απαραίτητος;
Τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν από τη στιγμή που γεννιούνται και ένας βασικός τρόπος συλλογής πληροφοριών είναι η ακοή. 
Εάν υπάρχει πρόβλημα το οποίο δε λάβει έγκαιρη θεραπεία και παρέμβαση, θα παρουσιαστούν σοβαρές διαταραχές στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας.
Η συχνότητα της παιδικής βαρηκοΐας υπολογίζεται σε 1 ανά 750 παιδιά. Η ανίχνευση της βαρηκοΐας από τις πρώτες κιόλας έχει τεράστια σημασία τόσο για την ανάπτυξη της ομιλίας όσο και για τη νοητική, συναισθηματική, κοινωνική και ψυχική εξέλιξη των παιδιών.
Η σημαντικότερη μέθοδος έλεγχου ακοής των νεογνών είναι οι Ωτοακουστικές Εκπομπές (OAE). Η συγκεκριμένη εξέταση εφαρμόζεται ως εξέταση ρουτίνας σε όλα τα νεογνά στα μεγάλα ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης, σύμφωνα με υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η ακρίβεια του τεστ είναι πάνω από 98% !
Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιείται χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα μέχρι και το δεύτερο μήνα.

Συχνές Ερωτήσεις των Γονιών


Πονάει η εξέταση;

Οι ωτοακουστικές εκπομπές είναι απολύτως ανώδυνη, ακίνδυνη και ασφαλής εξέταση.

Πόσο διαρκεί η εξέταση;

Ο απλός ανιχνευτικός έλεγχος με ωτοακουστικές εκπομπές, όταν είναι ικανοποιητικές οι συνθήκες εξέτασης, διαρκεί λίγα λεπτά.

Ποιες πρέπει να είναι οι συνθήκες διεξαγωγής της εξέτασης;
Προτιμούμε το παιδί να κοιμάται, αλλά μπορούμε και να διενεργήσουμε την εξέταση με το παιδί απλά ήρεμο στην αγκαλιά του γονιού.
Συνιστούμε συνήθως στους γονείς να το ταΐσουν λίγο πριν την προγραμματισμένη εξέταση, ώστε λίγο μετά να κοιμηθεί ή τουλάχιστον να παραμείνει ήρεμο.

Σε ποια παιδιά πρέπει να γίνει η εξέταση;
Η εξέταση πρέπει να γίνεται ανεξαιρέτως σε όλα τα παιδιά ! 
Σε όλα τα κέντρα της ΗΠΑ και Δυτικής Ευρώπης η εξέταση εφαρμόζεται ως υποχρεωτική ανίχνευση (screeningprogram) της βαρηκοΐας.
Ας είμαστε λοιπόν σίγουροι ότι το παιδί μας ακούει, γιατί σίγουρα θα υπάρξουν πολλές στιγμές που δε θα μας "ακούει" παρότι θα έχει τέλεια ακοή!
Καρκατζούλης Γεώργιος - Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) ενηλίκων και παίδων

tharrosnews.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment