Σελίδες

Monday, 27 August 2018

Η γνώση δεν σταματά ποτέ!
Να τι είναι το διδακτορικό (PhD) σε ... εικόνες

Ο Matt Might είναι ένας καθηγητής πληροφορικής στο University of Utah, ο οποίος αποφάσισε να μας… ζωγραφίσει το «τι εστί διδακτορικό»!
Μάλιστα, το όλο εγχείρημα είναι σαν να περιγράφει τη δουλειά των PhD ερευνητών σε παιδάκια δημοτικού!

Όμως, δεν ξεφεύγει από αυτό που θέλει να πει: 
Η γνώση δεν σταματά ποτέ!
Για το λόγο αυτό, πρέπει οι άνθρωποι που έχουν ως έργο ζωής να εξελίξουν την επιστήμη τους να προσπαθούν όλο και σκληρότερα για να σπάσουν το «φράγμα» όσων ήδη γνωρίζουν!
Φανταστείτε, λοιπόν, ότι αυτός ο κύκλος περιέχει όλη την ανθρώπινη γνώση:
Μέχρι να τελειώσεις το δημοτικό, έχεις μάθει κάτι λίγο:
Και μέχρι το λύκειο, έχεις μάθει λίγα παραπάνω:
Με το πτυχίο αποκτάς τομέα, πάνω σε τι αρχίζεις να μαθαίνεις περισσότερα:
Με το μεταπτυχιακό παίρνεις και ειδικότητα πλέον:
Διαβάζοντας ερευνητικές εργασίες άλλων φτάνεις στο τέλος της ανθρώπινης γνώσης:
Και αρχίζεις να εστιάζεις εκεί, στα «σύνορα»:
Σπρώχνεις τα «σύνορα» για κάποια χρόνια

Μέχρι που μια μέρα το «σύνορο» υποχωρεί:

Κι αυτό που έκανες λέγεται Ph.D.

Φυσικά, όλος ο κόσμος σου φαίνεται διαφορετικός πλέον:
Αλλά ΠΟΤΕ μην ξεχνάς τη… μεγαλύτερη εικόνα:
Συνέχισε να σπρώχνεις τα «σύνορα».

neolaia
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Παιδί: Πως να διαλέξετε σωστή σχολική τσάντα

Η επιλογή της σχολικής τσάντας πρέπει να γίνεται προσεκτικά, ειδάλλως η αναπτυσσόμενη πλάτη των παιδιών κινδυνεύει από σοβαρές βλάβες.
Ήρθε πάλι εκείνη η εποχή του χρόνου, όπου οι γονείς σπεύδουν να αγοράσουν σχολική τσάντα για τα μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά τους.
Η επιλογή τους, όμως, δεν πρέπει να γίνεται με βάση τις επιταγές της μόδας ή τα χρώματα και τα σχέδια της τσάντας. Και αυτό, διότι αν η σχολική τσάντα δεν είναι κατάλληλη για το παιδί, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες.
Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας (ΕΠΕ), έξι στα δέκα παιδιά του Δημοτικού στη χώρα μας υποφέρουν από πόνους στην πλάτη.
Κύρια αιτία γι’ αυτό είναι η σάκα τους, η οποία άλλοτε είναι υπερβολικά βαριά και άλλοτε ακατάλληλη για το παιδί. Σε πολλές περιπτώσεις, εξ άλλου, τα παιδιά την χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο.
Η σχετική έρευνα της ΕΠΕ είχε δείξει ότι οι τσάντες των Ελληνόπουλων που πηγαίνουν στο Δημοτικό είθισται να ζυγίζουν από 4 έως 7 κιλά. Ωστόσο για να είναι ασφαλής, η σχολική τσάντα δεν πρέπει να ζυγίζει περισσότερο από το 10% του σωματικού βάρους του παιδιού.
Δεδομένου όμως ότι τα παιδάκια του Δημοτικού συνήθως ζυγίζουν 22-35 κιλά, η σχολική τσάντα μετά βίας θα έπρεπε να φθάνει τα 3,5 κιλά.

Τα πιθανά προβλήματα

Τί μπορεί να πάθει ένα παιδί από την αναγκαστική... άρση βαρών στο σχολείο; Πόνος στη μέση και ανισοϋψείς ώμοι (ο ένας είναι πιο χαμηλά από τον άλλο) είναι μερικές από τις δυνητικές απειλές, σύμφωνα με την ΕΠΕ.
Άλλοι πιθανοί κίνδυνοι είναι η κύφωση και η επονομαζόμενη λειτουργική σκολίωση εκ στάσεως. Αρκετά συνηθισμένα, εξ άλλου, είναι και τα ενοχλήματα στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (το τμήμα της που αντιστοιχεί στον θώρακα).
Τα προβλήματα αυτά οφείλονται στο ότι ο σκελετός των παιδιών βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης. Το περπάτημα με μεγάλο βάρος στην πλάτη ασκεί τεράστιες πιέσεις στην σπονδυλική στήλη, τους μυς και τους συνδέσμους.
Αν μάλιστα το παιδί συνηθίζει να κρεμάει την τσάντα μόνο από τον ένα ώμο, κινδυνεύει να παρουσιάσει ανομοιόμορφη ανάπτυξη στο σώμα του. Είναι σαν να πηγαίνει στο γυμναστήριο για να γυμνάσει μόνο την μία πλευρά του.

Τα χαρακτηριστικά

Εκτός από το βάρος της σχολικής τσάντας, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν οι γονείς και στα χαρακτηριστικά της. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) έχει μερικές χρήσιμες συμβουλές:
* Διαλέξτε μία τσάντα πλάτης, με φαρδείς, ενισχυμένους ιμάντες. Οι στενοί ιμάντες μπορεί να «μπουν» μέσα στο δέρμα, προκαλώντας πόνο και εμποδίζοντας την κυκλοφορία του αίματος.
* Φροντίστε η σχολική τσάντα να έχει δύο ιμάντες. Όσες έχουν έναν ιμάντα που φοριέται διαγώνια στο σώμα, δεν μπορούν να μοιράσουν ομοιόμορφα το βάρος στις δύο πλευρές του.
* Βεβαιωθείτε ότι η τσάντα έχει ενισχυμένη «πλάτη». Η ενισχυμένη πλάτη της προστατεύει την ράχη του παιδιού από τις οξείες γωνίες των αντικειμένων που μεταφέρει.
* Βεβαιωθείτε ότι έχει ζώνη για τη μέση. Η πρόσδεση της τσάντας και στη μέση, κατανέμει το βάρος και στην πύελο (λεκάνη).
* Πρέπει να είναι ελαφριά. Η σχολική τσάντα δεν πρέπει να προσθέτει στο βάρος που κατ’ ανάγκην θα μεταφέρει το παιδί.

Κατά τη χρήση

Όταν έρθει η ώρα να χρησιμοποιήσει το παιδί τη σχολική τσάντα, βεβαιωθείτε για τα εξής:
* Το κάτω μέρος της σταματά πάνω από τους γοφούς του παιδιού. Προσαρμόστε αναλόγως τους ιμάντες.
* Το παιδί την μεταφέρει φορώντας και τους δύο ιμάντες στους ώμους του.
* Τα σχολικά είδη είναι μοιρασμένα σε όλα τα τμήματα της τσάντας. Τα πιο βαριά πρέπει να τοποθετηθούν στην κεντρική θήκη της, που ακουμπά στην πλάτη του παιδιού.
* Αν το βάρος που πρέπει να μεταφέρει το παιδί υπερβαίνει το 10% του σωματικού του βάρους, καλό είναι να επιλέξετε τσάντα με ρόδες. Να θυμάστε όμως ότι και αυτή πρέπει να την σηκώσει για να την ανεβάσει, π.χ., από την σκάλα. Επιπλέον, η χρήση της είναι δύσκολη όταν βρέχει ή χιονίζει.
Αν, πάντως, η τσάντα του παιδιού προβλέπεται να είναι ασήκωτη και έχετε την οικονομική δυνατότητα, καλό είναι να αγοράσετε ένα δεύτερο σετ σχολικών βιβλίων. Με αυτό τον τρόπο δεν θα αναγκάζεται να τα πηγαινοφέρνει στο σχολείο.

iatropedia.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι