Σελίδες

Monday, 17 December 2018

Ήρθε η ώρα να μάθετε, τι θέλουν τα παιδιά για τα Χριστούγεννα!

Μια δασκάλα και μαμά συνάμα, έγραψε ένα μήνυμα στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, απευθυνόμενη σε όλους τους γονείς και αποκάλυψε τι είναι αυτό που λατρεύουν τα παιδιά την περίοδο των Χριστουγέννων!
Σίγουρα, αυτό δεν είναι μόνο τα παιχνίδια και τα υλικά αγαθά.

Πιο συγκεκριμένα η ίδια έγραψε:
«Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτή την περίοδο υπάρχει μια πίεση για να δημιουργηθεί ένα τέλειο και μαγικό κλίμα για τα Χριστούγεννα.
Ξέρω ότι θέλετε να γνωρίσουν τα παιδιά σας τη μαγεία του Άη Βασίλη και να είστε βέβαιοι ότι θα πάρουν τα καλύτερα δώρα και φέτος. 

Αυτό σας δημιουργεί πολύ άγχος, αλλά σας γράφω τώρα για να σας πω ένα μυστικό.

Κάθε Ιανουάριο λοιπόν που το παιδί σας επιστρέφει στο σχολείο μετά τις διακοπές, περιγράφει τι έζησε κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών. 

Μου λένε για τις ημέρες που έμειναν μέσα στο σπίτι και έβλεπαν τηλεόραση. 
Μου λένε επίσης για την κρύα βόλτα που έκαναν για να πάνε μαζί σας στα Mc Donald’s. 
Μου λένε ότι έμεναν με τη γιαγιά τους και ενθουσιάζονταν κάθε φορά που επιστρέφατε από τη δουλειά και τους επιτρέπατε να ξαπλώσουν στο κρεβάτι σας.
Μου λένε πως παίζατε κάρτες και τους πήγατε μια μέρα για κολύμπι και ξέχασαν την πετσέτα τους. 
Μου λένε πως επισκεφτήκατε όλοι μαζί τους φίλους σας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μέχρι και την αλλαγή του χρόνου».

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία λοιπόν πως τα παιδιά εκτιμούν τα δώρα που τους παίρνετε, εκτιμούν όμως και άλλα πράγματα, πολύ πιο σημαντικά από τα υλικά αγαθά.

Φυσικά και αναφέρουν τα δώρα που τους κάνατε, εξήγησε η instagrammer, αλλά γι΄ αυτά, Χριστούγεννα είναι η αγάπη και ο χρόνος που περνάτε μαζί, η αίσθηση της ασφάλειας. Αυτό είναι το πιο αγαπημένο τους πράγμα!
Και αυτή είναι η μόνη αλήθεια!

mothersblog
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Δύσκολα περιστατικά που μπορεί να σας συμβούν
με το παιδί και πως να τα χειριστείτε

Το να έχουμε ευνσυναίθηση και να συμπονούμε τα παιδιά μας δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τα κρατάμε μακριά από δύσκολα συναισθήματα για να τα προστατέψουμε. Αντίθετα, σημαίνει ότι θα τα στηρίξουμε να βιώσουν το ευρύ φάσμα των συναισθημάτων των ανθρώπων.  Σημαίνει επίσης ότι θα είμαστε ανοιχτοί για να δούμε τις μοναδικές συνθήκες κάθε περιστατικού όπως προκύπτει.
5 περιστατικά που μπορεί να σου συμβούν

1. Όταν ένα άλλο παιδί πονάει το παιδί σας
Ακόμα και τα παιδιά που ανατράφηκαν από ήπιους και στοργικούς γονείς μερικές φορές χτυπούν και δαγκώνουν. Όταν είναι στην ηλικία όπου διεκδικούν το δικαίωμά τους για ανεξαρτησία και δεν έχουν ακόμη τις λεκτικές δεξιότητες για να εκφράσουν τον εαυτό τους σωστά, έτσι ώστε αντί για λέξεις, χρησιμοποιούν τα άκρα ή τα δόντια τους. 
Όταν είναι το δικό σας παιδί που έχει πληγωθεί είναι εύκολο να θυμώσετε προς το άλλο παιδί και τον γονέα του. 
Την ίδια στιγμή αναγνωρίζετε το συναίσθημά σας λέγοντας στον εαυτό σας: «Παρατηρώ ότι νιώθω θυμωμένος». 
Παίρνετε μία βαθιά ανάσα, και αφήνετε την οργή να υποχωρήσει, αντί να ενεργήσετε εν θερμώ. 
Σίγουρα αισθάνεστε φόβο για την ασφάλεια του παιδιού σας. 
Αλλά έχετε μία ευκαιρία να εξετάσετε όλα τα ενδεχόμενα. «Ίσως το άλλο παιδί να είναι φορτισμένο από θέματα που του προκαλούν άγχος στο σπίτι. Ή ίσως το δικό σας παιδί έκανε κάτι για να προκαλέσει το άλλο παιδί! Σίγουρα πρέπει να προστατέψετε το παιδί σας, όμως δεν χρειάζεται να πάρετε την κατάσταση προσωπικά.

2. Όταν η συμπεριφορά του δικού σας παιδιού επηρεάζει αρνητικά τους άλλους
Είναι σημαντικό να σκέφτεστε όχι μόνο τα συναισθήματα και τις ανάγκες του παιδιού σας, αλλά και το ποιες είναι οι επιπτώσεις της συμπεριφοράς του στα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων. Για παράδειγμα, όταν το παιδί σας μπαίνει πάντα πρώτο στην τσουλήθρα, απαιτώντας από τα άλλα να περιμένουν, μπορεί να χρειαστεί να βοηθήσετε να εξομαλυνθεί η κατάσταση. 
Αυτό μπορεί να συνεπάγεται να καθοδηγήσετε το παιδί ενάντια στις επιθυμίες του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη δύσκολη στιγμή ως μία ευκαιρία να επανασυνδεθείτε με το παιδί σας με συμπάθεια, αποδεχόμενη τα αρνητικά συναισθήματα και βοηθώντας το να τα εκφράσει. 
Τότε μπορείτε να δώσετε κατάλληλες για mν ηλικία του εξηγήσεις γιατί έπρεπε να αναλάβετε κι εσείς δράση και να επέμβετε στη σειρά του παιχνιδιού. Με τον τρόπο αυτό θα το βοηθήσετε να αντιληφθεί τι βιώνουν και τα άλλα παιδιά και πώς οι ενέργειές του τα επηρεάζουν.

3. Όταν το παιδί σας γίνεται μάρτυρας μιας κακομεταχείρισης σε δημόσιο χώρο
Είναι μια ευκαιρία να μιλήσετε με το παιδί σας για τα συναισθήματα όλων: του παιδιού σας, του εαυτού σας, του άλλου γονέα και του παιδιού του. Αυτή η συζήτηση μπορεί να χρειαστεί να συμβεί εκεί επιτόπου ή αργότερα, ανάλογα με την κατάσταση και την αντίδραση του παιδιού σας. 
 Μπορείτε να ξεκινήσετε λέγοντας στο παιδί πώς αισθάνεστε εσείς: «Ω, είμαι τόσο λυπημένος που βλέπω έναν γονέα να μην είναι ευγενής ή να πληγώνει το παιδί τον. Αισθάνομαι επίσης να φοβάμαι», και μετά να ζητήσετε από εκείνο να πει πώς νιώθει. «Η μπορείτε να ζητήσετε πρώτα από το παιδί σας να πει πώς αισθάνεται. Αμέσως μετά το καθησυχάζετε λέγοντας ότι εσείς ποτέ δεν Θα το αντιμετωπίσετε με τέτοιον τρόπο ούτε Θα αφήσετε άλλους να του φερθούν έτσι. 
Στη συνέχεια εξετάζετε τα συναισθήματα του άλλου παιδιού: «Και το παιδί αυτό πρέπει να αισθάνεται πολύ άσχημα, πρέπει να νιώθει λυπημένο και φοβισμένο τώρα». Ή ρωτήστε το παιδί σας να πει πώς σκέφτεται ότι αισθάνεται το άλλο παιδί. Μετά υποθέστε τι αισθάνεται ο άλλος γονέας: «Η μητέρα αυτή πρέπει να είναι πολύ κουρασμένη και απογοητευμένη, και μάλλον έχει ξεχάσει πώς να είναι ευγενής με το παιδί της».’Η ρωτάτε το παιδί σας γιατί νομίζει ότι η μητέρα δεν είναι ευγενική – συχνά το παιδί δίνει πολύ δημιουργικούς λόγους.

4. Όταν κάποιος είναι αγενής προς εσάς
Αυτή είναι μία μεγάλη ευκαιρία να δουλέψετε την ενσυναίσθηση. Αντί να εξοργιστείτε και να αρχίσετε να εκσφενδονίζετε προσβολές, μπορείτε να στραφείτε προς το παιδί και να ψιθυρίσετε, «Πω πω! Νομίζω ότι αυτός είναι πολύ δυσαρεστημένος. 
Αναρωτιέμαι γιατί; Ίσως να είχε μία κακή μέρα στη δουλειά;». Βοηθήστε το παιδί σας να φανταστεί τι θα μπορούσε να προκαλέσει τέτοια οργή, χωρίς να το πάρετε προσωπικά. Εάν χρειαστεί μπορείτε να «αποφορτιστείτε» αργότερα μιλώντας για το περιστατικό ιδιωτικά στον σύντροφό σας ή ένα φίλο.

5. Όταν κάποιος επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο εσείς φέρεστε στα παιδιά σας (είπαμε, όλοι έχουν γνώμη για όλους!)
Μπορείτε να δηλώσετε πόσο σημαντικό είναι να αλληλεπιδράτε με τα παιδιά σας με τρόπους που οικοδομούν τη σχέση μας και να επισημάνετε ότι όταν οι άλλοι επικρίνουν αυτό που κάνετε, σας είναι δύσκολο να το ακούσετε. 
Όταν όμως υποθέτετε ότι οι άλλοι άνθρωποι ενδιαφέρονται πραγματικά για την ευημερία του παιδιού σας προσπαθείτε να μη λαμβάνετε την κριτική τους προσωπικά, αλλά να τους ακούσετε. Ίσως να υπάρχει και μία δόση αλήθειας σε ό,τι λένε. Δεν χρειάζεται ούτε να συμφωνήσετε ούτε να διαφωνήσετε ανοιχτά μαζί τους, και σίγουρα δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε τις συμβουλές τους αν δεν συμφωνείτε!

Κατερίνα Χρυσανθοπούλου «24 ώρες αγκαλιά»
themamagers.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Το πνεύμα των Χριστουγέννων,
ο Υπερκαταναλωτισμός και η Μοναξιά των Γιορτών

Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ήδη ξεκινήσει και μαζί ο προγραμματισμός για όλα όσα σχεδιάζει κάποιος να κάνει. Πού θα πάει, τι θα αγοράσει, πότε θα πάρει άδεια από την εργασία του, τι δώρα θα πάρει για τα αγαπημένα του πρόσωπα; 
Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μία περίοδος έντονα φορτισμένη συναισθηματικά, δημιουργεί για πολλούς μία προσμονή, μία λαχτάρα, αλλά και για άλλους θλίψη και πόνο. 
Μέρες γιορτινές που περνάει κάποιος με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Η οικογένεια, οι φίλοι, οι συγγενείς, οι συνεργάτες πλαισιώνουν τον περίγυρο με τον οποίο κυλούν οι μέρες των γιορτών, με φαγοπότι, διασκέδαση, ξεκούραση, κουβέντα, βόλτες και ταξίδια. 
Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει για όλους. 
Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να έρθουν αυτές οι μέρες γιατί δεν έχουν κανέναν να τις μοιραστούν. 
Άλλοι στους δρόμους και στα παγκάκια, άλλοι σε άσυλα και διάφορα ιδρύματα, εγκαταλελειμμένοι, άλλοι στο σπίτι τους, μόνοι, χωρίς συντροφιά. 
Δεν έχουν σπίτι, δεν έχουν οικογένεια, δεν έχουν τίποτα. Δεν θα ακούσουν τα χρόνια πολλά από κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο, δεν θα νιώσουν τη ζεστασιά του σπιτιού, δεν θα ζήσουν την αγωνία να ανοίξουν το δώρο τους, να δουν τι έχει μέσα και να χαμογελάσουν σαν μικρά παιδιά, δεν θα απολαύσουν το γιορτινό τραπέζι, δεν θα μετρήσουν μαζί αντίστροφα να υποδεχτούν το νέο έτος, δεν θα τους αγκαλιάσει κανείς, δεν θα ακούσουν μία γλυκιά κουβέντα από κανέναν. 
Μία διαρκής σιωπή θα σκεπάζει αυτές τις μέρες και θα προκαλεί θλίψη, μοναξιά, ψυχικό πόνο, αίσθημα αδικίας και απαισιοδοξίας. 

Τι νόημα έχουν οι γιορτές γι’ αυτούς τους ανθρώπους; 

Τι νόημα έχουν οι γιορτές για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και το μόνο που τους απασχολεί είναι να καταφέρουν να ζήσουν; 
Το μόνο δώρο που θέλουν είναι η ζωή. 
Και καθημερινά βρίσκονται σε έναν διαρκή αγώνα να παλέψουν την αρρώστια και να συνεχίσουν να αναπνέουν, να συνεχίσουν να κοιτούν τον ήλιο κι ας μην έχουν πολλά. 
Γιατί η αξία δεν βρίσκεται στα αντικείμενα. 
Από μία άλλη άποψη, η περίοδος των εορτών που έρχεται χαρακτηρίζεται από τον υπερκαταναλωτισμό. 
Αγορές, ψώνια, τεράστιες προμήθειες σε διάφορα τρόφιμα σαν να μην υπάρχει αύριο. 
Φαγητά, ποτά, γλυκά. Λαιμαργία και δίψα για τον κορεσμό της κοιλιάς. Άγχος για το γιορτινό τραπέζι. 
Άγχος για το τι θα φορέσουμε στο ρεβεγιόν. 
Πώς θα στολίσουμε το σπίτι μας να είναι ακόμη πιο γιορτινό και εντυπωσιακό. 
Τι δώρο θα πάρουμε στα παιδιά μας για να μην γκρινιάζουν. 
Πως θα επιμεληθούμε την εμφάνισή μας. 
Πού θα κάνουμε ρεβεγιόν. 
Έξοδα υπερβολικά, περιττά, που ίσως δεν είναι τόσο αναγκαία για να περάσει κάποιος όμορφα τις γιορτές, όταν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα. Συμπεριφορά που δείχνει μία λατρεία προς τα αντικείμενα, έμφαση στο φαίνεσθε και στον εντυπωσιασμό. 

Και κάπου εκεί χάνεται η ουσία. 

Πού βρίσκεται τελικά η μαγεία των εορτών; Θα αναρωτηθεί κανείς ….δεν πρέπει να γίνονται όλα αυτά; 
Ασφαλώς, αλλά με μέτρο. Ίσως τελικά δεν χρειάζονται τόσες σπατάλες, τόσο άγχος για την ποσότητα, τόσο επιμονή για την εικόνα. 
Ίσως τελικά δεν χρειάζεται τόση χλιδή, τόση πολυτέλεια. 
Η ζωή είναι ωραία ακόμη κι αν είναι απλή. 
Ποιος δεν θυμάται τον Εμπενέζερ Σκρουτζ, τον φιλάργυρο και σκληρόκαρδο ήρωα του Τσαρλς Ντίκενς από το κλασικό διήγημα Χριστουγεννιάτικη Ιστορία. 
Τι να τα κάνεις τα πλούτη όταν είσαι μόνος και δεν μοιράζεσαι; Όταν έχεις καρδιά σκληρή σαν πέτρα και δεν νοιάζεσαι για τον συνάνθρωπό σου; 
Η αγάπη και η ανθρωπιά είναι συναισθήματα που πρέπει να μας διακατέχουν αυτές τις μέρες. Κι ας φορέσουμε κάτι πιο απλό, ας φάμε λίγο πιο λιτά, ας ζήσουμε λίγο πιο απλά. Και το σημαντικότερο, να μην ξεχνάμε τους ανθρώπους που αγαπάμε, ακόμη κι αν είναι μακριά. 
Όλοι έχουμε ανάγκη τα αγαπημένα μας πρόσωπα αυτές τις μέρες. Ένα τηλεφώνημα στους γονείς και παππούδες, που ίσως είναι μακριά, ένα πιάτο φαγητό και ένα ζεστό ρούχο σε έναν άστεγο, οικονομική βοήθεια σε μία οικογένεια που παλεύει να επιβιώσει, μία γλυκιά κουβέντα στους δικούς μας ανθρώπους, μία κίνηση αγάπης και αλληλεγγύης αρκούν για να μπορεί να πει κάποιος ότι τον διακατέχει το πνεύμα των Χριστουγέννων. 
Ας προσφέρουμε ότι μπορούμε στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη, ας κάνουμε μία κίνηση ανθρωπιάς, ας δείξουμε την αγάπη μας, ας εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, ας γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.  
Άρθρο της δημοσιογράφου, Τάνιας Ώττα, που ζει στην Σιάτιστα Βοίου. 
Πηγή: otavoice.gr 
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Η προσευχή του μικρού έλατου

Tα Xριστούγεννα καθώς κοντοζυγώνουν
οι λαχτάρες το μικρό ελατάκι ζώνουν·
ξυλοκόπους και πριόνια συλλογιέται
κι απ’ το φόβο του σταυροκοπιέται.

― Mην αφήσεις, Θεέ μου, να με κόψουν
και στο φορτηγό να με φορτώσουν.
Mη με κάνουν άχρηστο παιχνίδι,
εμένα, που είμαι του βουνού στολίδι.

Θεέ μου, ας μη με βάλουν σε σαλόνια,
ας μη μου στερήσουν τ’ άσπρα χιόνια·
ας μ’ αφήσουνε να ζήσω, να γεράσω,
εδώ πάνω τη ζωή μου να περάσω.

Θεέ μου, κάν’ τους να συλλογιστούνε
πως τη φύση πρέπει ν’ αγαπούνε.
Mην την καίνε με φωτιές τα καλοκαίρια,
Μην απλώνουν πάνω της άπονα χέρια.
🎄 🎄 🎄 🎄 🎄 🎄 🎄

Eλένη Τσαλίκη©
Από τη συλλογή:
«Κάθε μέρα, κάθε μήνα, μια ολόκληρη χρονιά» ©