Σελίδες

Saturday, 1 June 2019

«Save the Children»: Ένα στα 4 παιδιά έχει χάσει βίαια την παιδικότητά του

«εκατομμύρια νέοι χάνουν την παιδική τους ηλικία» και «οι κυβερνήσεις μπορούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προσφέρουν σε κάθε παιδί το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή του».
------------------ 
Ο αριθμός των παιδιών που έχουν παντρευτεί, κυοφορούν, εργάζονται, πεθαίνουν βίαια ή δεν παρακολουθούν τα μαθήματά τους κατέγραψε πτώση σε ποσοστό σχεδόν 30% στα 690 εκατομμύρια από το 2000, όταν τα έθνη υιοθέτησαν τους παγκόσμιους στόχους για την ανάπτυξη, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση.
Σε διάστημα 20 ετών, ο κόσμος κατέγραψε «σημαντική πρόοδο» προκειμένου τα παιδιά να μπορούν να μεγαλώσουν όντας σε καλή υγεία και ασφάλεια, ακόμα κι αν από σχεδόν 700 εκατομμύρια νέους εκλάπη βίαια η παιδική τους ηλικία, ιδίως λόγω των συρράξεων, σύμφωνα με την έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Save the Children, που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Παιδική Ηλικία, που γιορτάζεται την 1η Ιουνίου και σημειώνεται σε αυτήν ότι η κατάσταση των παιδιών έχει βελτιωθεί σε 173 από τις 176 χώρες που εξετάστηκαν.

Η Σιγκαπούρη, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σλοβενία βρίσκονται στην κορυφή των κατατάξεων της έκθεσης που εξετάζει τις πρακτικές που ακολουθούνται από τις κυβερνήσεις στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, του γάμου ανηλίκων και της παιδικής εργασίας, την ώρα που το Νότιο Σουδάν, το Μαλί, το Τσαντ, ο Νίγηρας και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία συγκεντρώνουν τις χαμηλότερες βαθμολογίες.

Ακολουθούν ορισμένα δεδομένα για το πώς τα πηγαίνουν τα παιδιά σήμερα σε σύγκριση με το 2000:
  • Από σχεδόν από ένα στα τέσσερα των 2,3 δισεκατομμυρίων παιδιών που ζουν σήμερα κι είναι κάτω των 18 ετών έχει κλαπεί η παιδική ηλικία του, καθώς έχει εξαναγκαστεί σε γάμο ανηλίκων, βρίσκεται αντιμέτωπο με πρόωρη εγκυμοσύνη, έχει αποκλειστεί από την εκπαίδευση, κλονίζεται από ασθένειες και υποσιτισμό.
  • Οι θάνατοι παιδιών κάτω των 5 έχουν μειωθεί στο μισό, στα 5,4 εκατομμύρια από 9,8 εκατομμύρια το 2000.
  • Οι δολοφονίες παιδιών έχουν καταγράψει πτώση 17% από το 2000, στις 85.000 δολοφονίες νέων ανθρώπων κάτω των 20 ετών το 2016.
  • Ο αριθμός των παιδιών που πεινούν μειώθηκε κατά 49 εκατομμύρια από το 2000 στα 149 εκατομμύρια. Εντούτοις, οι αριθμοί αυξήθηκαν στην Αφρική, όπου καταγράφονται 4 στα 10 παιδιά παγκοσμίως, που δεν ζουν εξαιτίας της κακής διατροφής και των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων.
  • Επιπλέον 130 εκατομμύρια παιδιά πηγαίνουν σχολείο σήμερα, το 60% των οποίων είναι κορίτσια. Όμως, 262 εκατομμύρια παιδιά παραμένουν εκτός της εκπαίδευσης.
  • Υπάρχουν 94 εκατομμύρια λιγότερα παιδιά-εργάτες, με την ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία να σημειώνουν τις πλέον αξιοσημείωτες επιδόσεις. Μολαταύτα, 1 στα 10, ήτοι 152 εκατομμύρια παιδιά συνεχίζουν να εργάζονται και σχεδόν τα μισά εξ αυτών ζουν στην Αφρική.
  • Ο αριθμός των κοριτσιών νυφών ελαττώθηκε κατά σχεδόν 11 εκατομμύρια, στα 37 εκατομμύρια, με τη νότια Ασία να μειώνει στο μισό τα ποσοστά γάμων ανηλίκων. Εάν όλα τα κορίτσια τελείωναν το Λύκειο, επιπλέον 51 εκατομμύρια γάμοι ανηλίκων θα μπορούσαν να αποτραπούν έως το 2030.
  • Καταγράφονται 13 εκατομμύρια γέννες από έφηβες κάθε χρόνο σήμερα, ένας αριθμός με πτώση κατά 3 εκατομμύρια από το 2000.
  • Ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες διπλασιάστηκε σε 420 εκατομμύρια από το 1995- περίπου ένα στα πέντε παιδιά, με εκείνα σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Ιράκ και η Συρία να πλήττονται περισσότερο.
«Σήμερα, τα παιδιά έχουν καλύτερη υγεία, είναι ευπορότερα και λαμβάνουν καλύτερη εκπαίδευση όπως ποτέ κατά το παρελθόν» επισημαίνει με ικανοποίηση, στο σχετικό δελτίο τύπου, η διευθύντρια της ΜΚΟ και πρώην πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ Σμίντ.
Όμως, «εκατομμύρια νέοι χάνουν την παιδική τους ηλικία» και «οι κυβερνήσεις μπορούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προσφέρουν σε κάθε παιδί το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή του» υπογραμμίζει η ίδια.
Μελανό σημείο στην όποια πρόοδο που έχει καταγραφεί παραμένουν οι εκτοπισμοί από μια σύρραξη, που αφορούν 31 εκατομμύρια παιδιά. Οι νέοι «αντιπροσωπεύουν το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού όμως πάνω από το 50% είναι πρόσφυγες» τονίζει η ΜΚΟ.

thetoc
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Νίκος Τσιφόρος – Το γαϊδούρι

Αυτός ήταν ο καημός μου από παιδί. Μου το ’λεγε ο μακαρίτης ο μπαμπάς, γκρίνιαζε κι η δόλια η μάνα μου.
— Εσύ, παιδί μου, δε θα βάλεις μυαλό ποτέ. Εσύ δε θα γίνεις άνθρωπος. Εσύ θα γίνεις γαϊδούρι.

Και να δεις που τα ’χα όλα τα γνωρίσματα του γαϊδουριού. Φωνακλάς ήμουνα, ασήμαντος ήμουνα, αναίσθητος ήμουνα και το χειρότερο, πεισματάρης ήμουνα. Άλλου είδους πεισματάρης. Τίποτα δεν παραδεχόμουνα.
Τράβαγε τα μαλλιά της η γριά.
— Ντύσου να πας στην εκκλησία.
— Δε θέλω.
— Τι θα πει, δε θέλεις, βρε γαϊδούρι; Τι θα πει; Δεν είσαι χριστιανός εσύ; Δεν είσαι ορθόδοξος;
Πήγαινα να της δώσω να καταλάβει:
— Έστω. Είμαι χριστιανός. Ποιος μ’ έκανε όμως;
— Ο νουνός σου.
— Γιατί να με κάνει; Με ρώτησε;
— Τι θα πει, σε ρώτησε; Έτσι γίνεται μ’ όλα τα παιδιά.
— Ποιος το λέει; Εγώ ήθελα να ’μαι βουδιστής. Εγώ διάβασα τον Βούδα και μ’ αρέσει ο Βούδας. Κι αντί η ταυτότητά μου να γράφει Χου-0 ήθελα να γράφει Που-Βου.
— Τι θα πει Που-Βου;
— Πούρος Βουδιστής!
— Τον κακό σου τον καιρό.
‘Ύστερα μου λέγανε για την καλή ανατροφή:
— Να μη λες ψέματα.
Εγώ έλεγα. Με βάζανε μπροστά:
— Γιατί λες, μωρέ;
— Όλοι λένε!
— Ο πατέρας σου λέει;
— Πώς δε λέει. Αφού έχει μαγαζί. Αφού αγοράζει τον -πήχη εκατό δραχμές, τον πουλάει χίλιες και λέει, «λόγω τιμής», ότι του κοστίζει εννιακόσιες.
— Αυτό δεν είναι ψέμα. Είναι εμπόριο.
Δεν το καταλάβαινα. Ύστερα όμως τα ξεχώρισα. Άμα λες ψέμα για τα να κερδίσεις, λέγεται «εμπόριο», «συμφέρον». Άμα λες ψέμα. γιατί σου κάνει κέφι, είσαι ψεύτης και πρέπει να σε περιχύνουνε με ζεματιστό νερό.
Έχει κι άλλα η ανατροφή. Ερχότανε στο σπίτι ένας κύριος, φίλος του πατέρα μου. Ήτανε σμιχτοφρύδης κι είχε και μια κρεατοελιά. Δεν τον χώνευα. Ήθελα να τον μουντζώσω. Λέγανε:
— Μη. Δεν κάνει. Είναι συνεταίρος με τον μπαμπά σου.
— Ε! Ο «μπαμπάς» ας τόνε φιλήσει, εγώ θα τόνε μουντζώσω. Δεν είναι δικός μου συνεταίρος.
Με δέρνανε. Πήγαινα κι εγώ πίσω από την πόρτα και τον μούτρωνα κρυφά! Αυτό μού το επιτρέπανε. Γελάγανε κιόλας. Αλλά μου το δηλώσανε:
— Άμα το ’χει και σε δει, θα σε σαπίσουμε στο ξύλο.
Τότε κατάλαβα ότι μπορείς να μουντζώνεις έναν κύριο, άμα κάνεις δουλειά μαζί του, αλλά να τον μουντζώνεις κρυφά.
Όταν τελείωσα το σχολείο, με ρωτήσανε τι δουλειά μ’ αρέσει. -Φαναρτζής! καμάρωσα.
Έφαγα ένα χαστούκι.
— Θα γίνεις δικηγόρος.
— Μα εγώ θέλω φαναρτζής.
— Στην οικογένειά μας, ποτέ.
— Και ο Κωστάκης, ο ξάδερφός μου, έγινε δικηγόρος και δεν έχει τσιγάρο να φουμάρει.
— Τίποτα. Θα μάθεις γράμματα.
Έμαθα. Αργότερα χτύπησα το κεφάλι μου που ήτανε γεμάτο γράμματα. Έβλεπα κείνους που είχανε φασόλια και φάβα με το τσουβάλι, είχανε τρελαθεί στα λεφτά. Καλύτερα να γέμιζα κι εγώ το κεφάλι μου ξυλοκέρατα. Θα ’μουνα κύριος. Τώρα έκανα τράκες, να πάω με το τραμ. Κι ήξερα απ’ όξω το «Κόρπους Γιούρις Τσιβίλις».Τοτε  κατάλαβα ότι τα όσπρια αξίζουνε πιο πολύ απ’ τα γράμματα, Θέλησα να παντρευτώ. Αγαπούσα μια κοπέλα.
Λέει η μάνα μου:
– Όχι. Θα πάρεις προίκα.
– Μα εγώ δεν αγαπάω την προίκα. Κορίτσι αγαπάω…
– Θα πάρεις προίκα!
Πήρα την προίκα. Πήρα και μια γυναίκα. Ερχότανε με την προίκα μαζί. Είπα να μου δώσουνε μόνο την προίκα και ν’ αφήσω τη γυναίκα. Όχι! Μου δώσανε και τη γυναίκα.
Βγήκε μια ιδιότροπη, μια γκρινιάρα. Άσπρο εγώ, μαύρο αυτή. Μέρα εγώ, νύχτα αυτή. Μου ’ρχότανε να πάρω τον μπαλντά. αλλά μου είπαν ότι δεν επιτρέπεται. Κι έλεγε κάθε στιγμή:
— Που με πήρες για την προίκα μου!
Τότε κατάλαβα. Άμα πάρεις γυναίκα, δεν παίρνεις προίκα. Άμα πάρεις προίκα, δεν παίρνεις γυναίκα. Αλλά εκτιμάνε μόνο  την προίκα. Πρέπει να γίνει ένας νόμος να παίρνουνε οι άνθρωποι-προίκες. Μόνο προίκες.
Στο τέλος μου είπανε:
— Να γίνεις βουλευτής.
— Δεν θέλω. Ποιος θα με ψηφίσει;
— Θα τα κανονίσουμε μεις.
Δεν ξέρω πώς τα κανονίσανε, αλλά μου πήρανε του κόσμου τα λεφτά, τυπώσανε φωτογραφίες και φυλλάδες. Φαίνεται ότι ήμουνα πολύ σπουδαίος και δεν το ’ξέρα. Βγήκα βουλευτής.
Τώρα με χαιρετούσανε όλοι. Ζητάγανε και ρουσφέτια. Εγώ ήμουνα γαϊδούρι κι έλεγα όχι. Θυμώνανε, αλλά μ’ εχτιμούσανε Λέγανε: «Είναι άτεγκτος». Κι έγινα υπουργός. Πάω να τα βάλω σε τάξη. Έρχονται κάτι λεφτάδες: «Θα κάνεις αυτόν τον νόμο · μου λένε. Μ’ έσκασε το γαϊδουρίσιο:
— Δεν τον κάνω.
Θυμώσανε.
— Θα σε ρίξουμε.
Τους πλακώνω στο ξύλο. Τους κάνω μπλε. Φωνάζουνε «αίσχος οι μισές εφημερίδες, φωνάζουνε «μπράβο» οι άλλες μισές, γίνεται σαματάς, γελάει ο κόσμος, κι εγώ κατάλαβα. Άμα θέλεις να γίνεις σπουδαίος, να τους πλακώνεις στο ξύλο κάτι τέτοιους, να σου λένε: «Θεός σχωρέσ’ τον πατέρα σου». Η μάνα μου το ’πε:
— Θεός σχωρέσ’ τον μακαρίτη! Έπρεπε να ζούσε, να σ’ έβλεπε Τώρα γίνηκες άνθρωπος.
Και λυπήθηκα μ’ όλη μου την ψυχή. Τι ωραία που ήτανε, όσο ήμουνα γαϊδούρι…
***
Νίκου Τσιφόρου – Ο κόσμος κι ο κοσμάκης
Αντικλείδι , https://antikleidi.com
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

ΛΑΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Στεφάνου και της Φωτεινής: Αποπλάνησε την 14χρονη στο Μοσχάτο

Αυτός είναι ο 43χρονος που κατηγορείται ότι αποπλάνησε την 14χρονη στο Μοσχάτο
Τις φωτογραφίες και τα στοιχεία του 43χρονου που κατηγορείται ότι αποπλάνησε την 14χρονη, η οποία έβαλε τέλος στη ζωή της, πέφτοντας στις γραμμές του Ηλεκτρικού στο Μοσχάτο, έδωσε η Αστυνομία στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για αποπλάνηση παιδιού που δεν έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του και μετά τη συμπλήρωση του 14ου έτους κατ' εξακολούθηση, πορνογραφίας ανηλίκων και κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια που έχει συμπληρώσει το 14ο έτος όχι όμως το 18ο της ηλικίας του.
Πρόκειται για τον ΛΑΠΠΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟ του Στεφάνου και της Φωτεινής, γεννηθέντα στις 13-8-1976 στην Αθήνα.
Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική δράση του κατηγορουμένου, στην διευκόλυνση διερεύνησης της επίδοσής του και σε άλλες ομοειδούς βαρύτητας αξιόποινες πράξεις σε βάρος μεγάλου αριθμού και άλλων θυμάτων, καθώς και για την ευχερέστερη ικανοποίηση της ποινικής αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των εγκλημάτων που τέλεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6476370 της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι