Σελίδες

Sunday, 8 September 2019

Οδηγός Διατροφής για Φοιτητές

Δεν θα έλεγα ότι έχει περάσει και λίγος καιρός από τότε που ήμουν φοιτητής και η μητέρα μου έστελνε συνταγές με γράμματα. 
Ωστόσο, πάντα ήμουν δίπλα στον τρόπο ζωής των φοιτητών, είτε μέσα από τη διαιτολογική μου πράξη στο γραφείο μου στο Παγκράτι που είναι κοντά στην Πανεπιστημιούπολη, οπότε και παρακολουθώ αρκετούς φοιτητές, είτε και στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης που συνεργάζομαι με συναδέλφους που είναι ένα βήμα πριν πάρουν το πτυχίο τους.
Θα έλεγα λοιπόν, ότι η υγιεινή διατροφή είναι μια από τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές. 
Κι ενώ τα μαθήματα και οι εξετάσεις έχουν deadlines, η ισορροπημένη διατροφή είναι ένας «non stop στόχος». Δημιούργησα αυτόν τον οδηγό διατροφής για φοιτητές, με σκοπό να σου δώσει εύκολες και θρεπτικές επιλογές, καθώς και να σε βοηθήσει να ξεκινήσεις να μαγειρεύεις απλά γεύματα, σαν επαγγελματίας και σε ελάχιστο χρόνο.

Βήμα 1ο: Οργάνωσε την κουζίνα σου
Σίγουρα, δε απαιτείται να εξοπλίσεις την κουζίνα στο σπίτι που νοικιάζεις με ακριβές επώνυμες συσκευές και σκεύη υψηλής ποιότητας, για να απολαύσεις θρεπτικά γεύματα.

Οπότε τα μαγειρικά σκεύη που θα μπορούσες να ξεκινήσεις είναι:

  • δυο κατσαρόλες (ένα μεσαίο και ένα μεγάλο μέγεθος)
  • έναν ατμομάγειρα
  • μια γάστρα 20-25 εκατοστά (η οποία να μπορεί να μπει στον φούρνο ή στη σχάρα)
  • ένα μπολ μίξης (θα μπορούσε να είναι και ένα μπολ σαλάτας)
  • ένα ταψί κεραμικό (σαν αυτό που χρησιμοποιεί η μαμά σου για το σουφλέ τυριών)
  • ένα μεγαλύτερο μεταλλικό ταψί
Επιπλέον, η λίστα με τα βασικά μαγειρικά εργαλεία που θα έπαιρνα μαζί μου σε ένα έρημο νησί είναι:
  • δυο αιχμηρά μαχαίρια (ένα μεγάλο και ένα μικρό)
  • έναν τρίφτη
  • έναν αποφλοιωτή λαχανικών
  • ένα σουρωτήρι
  • μια λαβίδα
  • μια λαστιχένια σπάτουλα
Κάνε έρευνα αγοράς τόσο σε διαδικτυακά eshops σύγκρισης τιμών όπως το skroutz.gr και το bestbrice.gr, καθώς και στα site εταιρειών, για παράδειγμα parousiasi.gr, cookshop.gr, zoulovits.com, ikea.gr και vicko.gr μήπως τρέχει κάποια προσφορά που συμφέρει ακόμη περισσότερο.

Χρήσιμο tip:
 
Αγόρασε ρηχά πιάτα 20 εκ και 25 εκ. Θα είναι πιο εύκολο να ελέγξεις τη ποσότητα που καταναλώνεις. Προσπάθησε επίσης, όταν προσθέτεις φαγητό να το απλώνεις, πχ το ρύζι ή το κριθαράκι. Το μάτι δεν βλέπει σε ύψος μόνο σε πλάτος, άρα πάλι θα αποφύγεις την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας. Διάβασε επίσης στο 7ο Βήμα για τη σύνθεση του πιάτου σου, ώστε να έχεις μια ολοκληρωμένη πληροφορία σχετικά με το πιάτο.

Βήμα 2ο: Γέμισε το ντουλάπι σου
Τώρα που έχεις εξοπλίσει την κουζίνα σου, είναι καιρός να γεμίσεις και το ντουλάπι σου. Παρακάτω, θα βρεις μερικές συμβουλές για να αγοράσεις τρόφιμα, όπως ένας επαγγελματίας σεφ.

Φτιάξε την τέλεια λίστα αγορών (shopping list)
Προτείνω να ξεκινήσεις από το μανάβικο [αυτό βλέπεις συνήθως όταν μπαίνεις και στο σούπερμαρκετ] και να επιλέξεις ό,τι είναι ιδιαίτερα φρέσκο και ελκυστικό. 
Αλλά καθώς κάνεις τις αγορές σου, σκέψου πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις το καθε ένα τρόφιμο κι εάν χρειάζεσαι κάτι επιπλέον για τα γεύματα ή τις συνταγές σου.
Λίστα Αγορών [shopping list]

Παραδείγματος χάριν, είναι το σταμναγκάθι σε προσφορά αυτή την εβδομάδα; Θα μπορούσες να το συνδυάσεις μαζί με φασόλια σε σαλάτα. Πιάσε κι ένα ή δυο κρεμμύδια πριν φύγεις από το μανάβικο και σημείωσε να περάσεις να πάρεις μερικά φασόλια όταν φτάσεις στον αντίστοιχο διάδρομο. Ή, αν είσαι αρκετά πιεσμένος/η χρονικά με τα μαθήματα, τότε σημείωσε όλες σου τις σκέψεις στη λίστα των αγορών σου από το σπίτι σου, ώστε να έχεις προετοιμαστεί για να αφιερώσεις τον λιγότερο δυνατό χρόνο αλλά ταυτόχρονα να προμηθευτείς με ό,τι χρειάζεσαι.

Διάβασε επίσης: Οδηγός για να φτιάξετε μια θρεπτική σαλάτα
Σπατάλη Τροφίμων και Χρημάτων [Food Waste]

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απογοητευτικό από το να αγοράσεις φρέσκα φρούτα και λαχανικά και στη συνέχεια να χαλάσουν πριν τα καταναλώσεις. Εάν λοιπόν πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ μια ή δυο φορές την εβδομάδα, βεβαιώσου ότι έχεις αγοράσει κάποια τρόφιμα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και κατανάλωσε εκείνα με μικρότερο χρόνο ζωής πρώτα.

Για παράδειγμα:

τα φρέσκα ψάρια θα πρέπει ιδανικά να καταναλώνονται την ημέρα που τα αγοράζεις, αλλά
οι κατεψυγμένες γαρίδες μπορούν να παραμείνουν στον καταψύκτη μέχρι να τις χρειαστείς
τα σταφύλια, τα φρέσκα βότανα και το μαρούλι μπορεί να διατηρηθούν για 3-4 ημέρες
τα μήλα, τα εσπεριδοειδή και κάθε είδους κατεψυγμένα λαχανικά θα διαρκέσουν περισσότερο

Χρήσιμο tip: 
Προτίμησε, το σπίτι που θα νοικιάσεις, να καλύπτει τις διατροφικές σου ανάγκες, όπως το να υπάρχουν κοντά σε αυτό σουπερμάρκετ, μανάβικο και κρεοπωλείο. Να θυμάσαι φυσικά και τον αντίστοιχο χώρο άθλησης που να σου αρέσει, για παράδειγμα εμένα μου άρεσε πολύ όταν έμενα στο Παγκράτι να πηγαίνω για τρέξιμο στο Καλλιμάρμαρο, που συνδυάζει τρέξιμο σε εξωτερικό χώρο και ωραίο περιβάλλον.
..................
η συνέχεια εδώ:mednutrition
του Πάρη Παπαχρήστου

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Ποια είναι τα οφέλη του ποδοσφαίρου στα παιδιά

Το ποδόσφαιρο είναι το πλέον αγαπητό και διαδεδομένο άθλημα για μικρούς και μεγάλους. Ακόμη και το γυναικείο φύλο τα τελευταία χρόνια έχει έρθει πολύ κοντά στον χώρο αυτό λαμβάνοντας ενεργό ρόλο.
Το παιδί αποκτά ένα γερό και ευλύγιστο μυϊκό σύστημα καθώς και γερά οστά, λόγω των ασκήσεων δύναμης και ευλυγισίας που περιλαμβάνει η προπόνηση. Τα σουτ και οι τρίπλες της μπάλας αναπτύσσουν ευκινησία και συντονισμό. Το τρέξιμο και το sprint εγγυάται πολύ καλή φυσική κατάσταση. Τα οφέλη για την υγεία από τα ενεργά αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, περιλαμβάνουν ισχυρότερα οστά και μυς, μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και μειωμένη πιθανότητα υπερβολικού βάρους.

Κοινωνικά οφέλη

Το παιχνίδι σε μια ομάδα ποδοσφαίρου αναπτύσσει την ικανότητα του παιδιού να συνεργάζεται και να αλληλεπιδρά με άλλα παιδιά. Για να κερδίσει ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου, όλη η ομάδα πρέπει να επικοινωνήσει και να συνεργαστεί.Το ποδόσφαιρο αναπτύσσει τις κοινωνικές ικανότητες του παιδιού. Τα παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο αναπτύσσουν αυτοπεποίθηση και βελτιωμένες κοινωνικές δεξιότητες. Το ποδόσφαιρο μαθαίνει στο παιδί την πειθαρχία, τη συνεργασία, την ευγενή άμιλλα, την αποδοχή της ήττας και την όξυνση του πνεύματος, καθώς βοηθάει το παιδί να επικοινωνεί αποτελεσματικά με άλλους και ταυτόχρονα να διασκεδάζει.
panathinaikos ao podosfairo gia paidia 2

Βελτίωση της αυτοεκτίμησής του

Δεδομένου ότι το ποδόσφαιρο δίνει έμφαση στην επιτυχία της ομάδας στο σύνολό της και όχι στην επιτυχία των μεμονωμένων παικτών, είναι ένα άθλημα που απολαμβάνουν όλα τα παιδιά. Το ποδόσφαιρο ασκεί λιγότερη πίεση στα παιδιά διότι ενθαρρύνει την ομαδική εργασία και την επικοινωνία, και έτσι επιτρέπει στο παιδί να εντοπίζει προσωπικά τις επιτυχίες της ομάδας και όχι να αισθάνεται την ανάγκη να ξεπεράσει τους συμπαίκτες για να κερδίσει την αναγνώριση.

Η φιλοσοφία

Εκτός όλων των παραπάνω, αυτό που ωφελεί πολύ ένα παιδί είναι η κατανόηση της φιλοσοφίας του ποδοσφαίρου. Το ζητούμενο για τα παιδιά είναι να αποκτήσουν ποδοσφαιρική παιδεία και γνώση, με τη βοήθεια φυσικά των σωστών προπονητών, οι οποίοι θα τους μάθουν να σέβονται τους συμπαίκτες τους αλλά και τους αντιπάλους τους. Μέσα από τη σωστή καθοδήγηση, τα παιδιά αντιλαμβάνονται πως το ποδόσφαιρό είναι ένα παιχνίδι που όταν τελειώσει, βρίσκει συμπαίκτες και αντιπάλους να γίνονται όλοι φίλοι! Το συμπέρασμα; Αν ένα παιδί θελήσει λοιπόν να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, οι γονείς και οι προπονητές του πρέπει να το ενθαρρύνουν ώστε να αγαπήσει πραγματικά το ποδόσφαιρο, αφού τα οφέλη που θα του προσφέρει είναι δεδομένα!

newsbomb.gr
mothersblog.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

ΆΡΣΙΣ: Μένουν χωρίς στέγη κακοποιημένα παιδιά

Η έλλειψη πόρων από το Υπουργείο Εργασίας αναγκάζει την ΆΡΣΙΣ να μη φιλοξενήσει άλλα παιδιά στον ξενώνα της
Χωρίς στέγη κινδυνεύουν να μείνουν κακοποιημένα παιδιά στη Βόρεια Ελλάδα, αφού ο μοναδικός ξενώνας επείγουσας φιλοξενίας παιδιών στην περιοχή, «Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, δεν έχει λάβει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για το κόστος λειτουργίας του από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, «εδώ και περίπου ένα μήνα, παιδιά που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης έχουν εγκαταλειφθεί ή οι γονείς τους αδυνατούν να τα φροντίσουν, παραμένουν στο σπίτι τους ή σε δημόσια νοσοκομεία, αν και είναι επείγουσα ανάγκη η μεταφορά τους σε ασφαλές περιβάλλον». 
Κατά την ΑΡΣΙΣ, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν έχει δώσει καμία σαφή απάντηση για το κόστος λειτουργίας για το 2019 του ξενώνα, τη στιγμή που ο φετινός προϋπολογισμός λειτουργίας του ξενώνα ανέρχεται σε 265.000 ευρώ κι έχει δεσμευθεί ποσό μόλις 32.700 ευρώ. Να σημειωθεί ότι σε εκκρεμότητα βρίσκονται οκτώ αιτήματα για μεταφορά 15 παιδιών από όλη τη Βόρεια Ελλάδα στον ξενώνα, ενώ υποβάλλονται καθημερινά νέα αιτήματα στην κοινωνική υπηρεσία του ξενώνα.

Φιλοξενεί 15 παιδιά

Στο «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» φιλοξενούνται σήμερα 15 παιδιά, άλλα έντεκα έχουν επιστρέψει στην οικογένειά τους, αλλά ο ξενώνας έχει με δικαστικές αποφάσεις την επιμέλεια και τη φροντίδα τους, δύο παιδιά βρίσκονται σε πρόγραμμα ένταξης υπό την εποπτεία του επιστημονικού προσωπικού της ΑΡΣΙΣ–Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, ενώ πολλά ακόμα υποστηρίζονται στη διαδικασία αυτονόμησής τους.
Τα παιδιά του ξενώνα είναι κατά κανόνα Ελληνόπουλα, από 5 έως 17 ετών, ο μέσος χρόνος παραμονής τους στη δομή είναι τα τρία χρόνια, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών που έχουν μείνει στο «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» επί επτά χρόνια. Το «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» λειτουργεί από το 2007 και χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εργασίας για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας του ελάχιστου απαραίτητου προσωπικού, μέρους του κόστους θέρμανσης, του κόστους της ΔΕΗ και των τηλεπικοινωνιών.
Για τις υπόλοιπες λειτουργικές ανάγκες του ο ξενώνας υποστηρίζεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσω δωρεών και χορηγιών σε είδος και χρήματα. Στον ξενώνα εργάζονται δώδεκα άνθρωποι, με καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης και το κενό στη μισθοδοσία τους καθώς και στις ασφαλιστικές τους εισφορές αγγίζει τους οκτώ μήνες.

ethnos.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι