Σελίδες

Sunday, 20 October 2019

Θερίζει ξανά η ιλαρά

Τριανταπέντε άνθρωποι πέθαναν το προηγούμενο έτος από έξαρση ιλαράς στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο Οργανισμός περιγράφει τους θανάτους -που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό- ως «απαράδεκτη τραγωδία».
Στην Ιταλία τα κρούσματα έφτασαν τα 3.300, ενώ ένα εξάχρονο αγόρι ήταν το πιο πρόσφατο θύμα. Το ρεκόρ των θανάτων, 31, κατέχει η Ρουμανία, ενώ θάνατοι καταγράφηκαν και στην Γερμανία και στην Πορτογαλία. 

Ο ΠΟΥ προτρέπει όλες τις ενδημικές χώρες να λάβουν επείγοντα μέτρα για τον τερματισμό μετάδοσης της νόσου εντός των συνόρων τους και όλες τις χώρες που ήδη το κατόρθωσαν, να συνεχίσουν να το κάνουν και να πετύχουν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σύμφωνα με τον Οργανισμό τουλάχιστον 10 εκατομμύρια θάνατοι αποφεύχθηκαν μεταξύ του 2010 και του 2015, χάρη στο παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με μηδενικά περιστατικά και με εμβολιαστική κάλυψη 97% για το 2015 στα παιδιά 13-24 μηνών, με βάση τα στοιχεία του.

Παρόλα αυτά, ακόμα και σήμερα παγκοσμίως, περίπου 22 εκατομμύρια βρέφη δεν εμβολιάζονται πλήρως με τα προτεινόμενα εμβόλια, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από νοσήματα τα οποία προλαμβάνονται με εμβολιασμό, εξαιτίας του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Το κίνημα αυτό εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1990, όταν δημοσιεύτηκε μελέτη που συνέδεε το τριπλό εμβόλιο MMR (ιλαράς, παρωτίτιδας, ευλογιάς) με τον αυτισμό. Η έρευνα αποδείχθηκε τελικά απάτη και ο γιατρός που τη συνέταξε, ο Andrew Wakefield, έχασε την άδειά του στη Βρετανία.

Ο Wakefield είχε δημοσιεύσει μια έρευνα 12 παιδιών με ανωμαλίες του γαστρεντερικού συστήματος, 9 από τα οποία υποτίθεται ότι εμφάνισαν "παλίνδρομο αυτισμό" εντός 14 ημερών από τον εμβολιασμό τους με MMR. Ο Wakefield είχε προσληφθεί από έναν δικηγόρο ονόματι Richard Barr δύο χρόνια πριν τη διεξαγωγή της έρευνάς του, λαμβάνοντας ως αμοιβή ποσό 150 λιρών την ώρα, για να κατασκευάσει μία υπόθεση εναντίον του MMR, ελπίζοντας να θησαυρίσει από τις μαζικές αγωγές γονέων αυτιστικών παιδιών που θα επακολουθούσαν. Από την άλλη, ο Wakefield ήθελε να προωθήσει το δικό του εμβόλιο ιλαράς ως ανταγωνιστή του τριπλού MMR. 

Τα κράτη της ΕΕ αρχίζουν σταδιακά να αυστηροποιούν το νομικό πλαίσιο σχετικά με τον εμβολιασμό, για να αντιμετωπιστεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα με τις συνέπειες του. Η Γερμανία πέρασε νόμο που υποχρεώνει τους γονείς να δηλώνουν τα εμβόλια που έχουν κάνει τα παιδιά όταν εκείνα πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο, και έχει θεσπίσει πρόστιμο 2.500 ευρώ για όσους δεν τα εμβολιάζουν, ενώ η Ιταλία κατέστησε υποχρεωτικούς 12 εμβολιασμούς. Η ιταλική κυβέρνηση απέδωσε τη μείωση των ποσοστών εμβολιασμού στη "διάδοση αντι-επιστημονικών θεωριών", όπως αυτή του Wakefield.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κεντρικό σημείο της στρατηγικής πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός. Το εμβόλιο που κυκλοφορεί περιέχει ζώντα εξασθενημένο ιό ιλαράς που έχει καλλιεργηθεί σε κύτταρα εμβρύου όρνιθας. Το εμβόλιο συνιστάται να γίνεται υποδόρια σε δύο δόσεις, σε ηλικία 12-15 μηνών και 4-6 ετών, και σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο να δίνεται με τη μορφή τριδύναμου (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας) ή τετραδύναμου εμβολίου (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας-ανεμευλογιάς).

Στη χώρα μας κυκλοφορούν εμβόλια που περιέχουν τα στελέχη Edmonston (M-M-R VAX PRO) και Schwartz (PRIORIX και PRIORIX-TETRA).

Σε περιοχές όπου υπάρχουν κρούσματα, ο εμβολιασμός του παιδικού πληθυσμού πρέπει να γίνεται σε ηλικία 12 μηνών.
Επίσης, σε περίπτωση επιδημικής έξαρσης της ιλαράς, ο εμβολιασμός μπορεί να γίνεται και σε μικρότερη ηλικία, αλλά τότε χρειάζεται επανεμβολιασμός με το MMR στην ηλικία των 15 μηνών.

Η χορήγηση του εμβολίου με ζώντες εξασθενημένους ιούς αντενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:
  • Σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή. Η HIV λοίμωξη δεν αποτελεί απόλυτη αντένδειξη.
  • Σε επίνοσες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να δίνονται σαφείς οδηγίες να αποφύγουν την εγκυμοσύνη για τουλάχιστον ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο MMR για τον θεωρητικό κίνδυνο πρόκλησης βλάβης στο έμβρυο.
  • Σε άτομα που παρουσίασαν αντίδραση υπερευαισθησίας σε προηγούμενη δόση του εμβολίου στη ζελατίνη ή στη νεομυκίνη. Η αλλεργία στο αυγό δεν αποτελεί αντένδειξη.
  • Το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον 14 ημέρες πριν τη χορήγηση γ-σφαιρίνης ή μετάγγισης αίματος, ή τρεις μήνες μετά.
tvxs.gr

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Γιατί το Σκάνε τα Παιδιά από το Σπίτι;

Παιδιά που εξαφανίζονται… Ένα την ημέρα… 
Τα περισσότερα από αυτά στα χρόνια της εφηβείας… 
Γιατί το «σκάνε» τα παιδιά από το σπίτι και τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να προλάβουν την επόμενη φυγή; 
Η ψυχολόγος Μαρίνα Μόσχα ανοίγει τον φάκελο μια υπόθεσης που αφορά σε όλους μας…
Πόσο συχνά ακούμε πλέον για παιδιά που εξαφανίστηκαν; 
Και πόσο σφίγγεται η ψυχή μας στο άκουσμα μιας τέτοιας είδησης; 
Το μυαλό των πιο πολλών από εμάς «τρέχει» στην απαγωγή για διάφορους λόγους! 
Και όμως, δεν είναι απαγωγές όλες οι εξαφανίσεις. Είναι αρκετά τα παιδιά ή μάλλον οι έφηβοι και οι έφηβες περισσότερο, που αποφασίζουν να το σκάσουν από το σπίτι τους και μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία αυξάνεται ο αριθμός αυτός. 
Τα νούμερα ανατριχιαστικά: Το 2018 εξαφανίστηκαν στην Ελλάδα 299 παιδιά, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, εκ των οποίων 123 αγόρια, από τα οποία ανευρέθηκαν τα 96 και αναζητούνται 27.

Την ίδια χρονιά, εξαφανίστηκαν 176 κορίτσια, βρέθηκαν τα 161 και αναζητούνται 15. Μέχρι τις 11 Μαΐου του 2019 (πρώτο 4μηνο του 2019), εξαφανίστηκαν 45 αγόρια και 71 κορίτσια. 

Εντοπίστηκαν 39 αγόρια και αναζητούνται 6, ενώ αντίστοιχα, βρέθηκαν 58 κορίτσια και αναζητούνται 13. 
Οι περισσότερες εξαφανίσεις έχουν καταγραφεί στην Αττική σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. 
Η καταγωγή της πλειοψηφίας των εξαφανισθέντων είναι ελληνική, το μεγαλύτερο ποσοστό εξαφανίσεων απαντάται στις ηλικίες 13-18 ετών ενώ σχεδόν κάθε μέρα δηλώνεται η εξαφάνιση ενός παιδιού. Θλιβερό στη σημερινή εποχή που υποτίθεται πως υπάρχει πληροφόρηση αλλά και σημεία που μπορεί να αποταθεί ένας έφηβος όταν δεν περνάει καλά στο σπίτι του και νιώθει πως τον κακομεταχειρίζονται ή τον κακοποιούν ή ακόμη και αν απλά δεν νιώθει ψυχολογικά καλά.

Γιατί το σκάνε τα παιδιά από το σπίτι;

* Οικογενειακά προβλήματα – τοξικό οικογενειακό περιβάλλον
* Συγκρουσιακές σχέσεις στην οικογένεια, γονείς και παιδί
* Συγκρουσιακές/εχθρικές σχέσεις των γονιών, όπου το παιδί προσπαθεί να τραβήξει το ενδιαφέρον και να «σπάσει» την πολεμική διάθεση των γονιών μεταξύ τους
* Αποφυγή μιας τιμωρητικής ή αυστηρής στάσης από τους γονείς σε λανθασμένες εφηβικές συμπεριφορές, όπου ο έφηβος νιώθει πως «δεν θα το αντέξει»
* Αποφυγή της οργής των γονιών σε εφηβικές αποτυχίες (πχ., κακοί βαθμοί)
* Αποφυγή ανάληψης ευθύνης
* Κακές συναναστροφές και επιρροές από συνομήλικους
* Χρήση αλκοόλ ή τοξικών ουσιών
* Παραβατική συμπεριφορά
* Μίμηση και «μαγκιά» (το έκανε ο φίλος που θαυμάζει, άρα θα το κάνει και ο ίδιος για να είναι σπουδαίος!), συναισθηματική ανωριμότητα θα λέγαμε πιο σωστά.
* Παραμέληση ή κακοποίηση στην οικογένεια
* Κακοποίηση εκτός του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος που όμως φοβάται να φανερώσει
* Εκφοβισμός σε οποιαδήποτε μορφή, όπου η φυγή/εξαφάνιση φαντάζει ως λύση
* Υπερεκτίμηση της εφηβικής εγωκεντρικότητας
* Χειριστική φυγή, για να πετύχει ο έφηβος αυτό που θέλει, χρησιμοποιώντας τη φυγή ως εκβιασμό (ή μου κάνετε/αγοράζετε … ή έφυγα!)
* Συχνά, η φυγή αποτελεί μια προσπάθεια να διεκδικήσει περισσότερη ανεξαρτησία, ιδιαίτερα αν είστε λίγο περισσότερο αυστηροί απέναντί του.
* Ερωτικές ανησυχίες, για να μείνει με το ταίρι του, γιατί τον απέρριψε η αγαπημένη του, για να εκβιάσει τον πρώην σύντροφο να επιστρέψει…
* Ο ρομαντισμός όπου μαζί με την εφηβική μελαγχολία δίνει «άλλο χρώμα» στη φυγή μέσα από την δραματοποίηση – άλλο ένα εφηβικό χαρακτηριστικό

Σε ποιες ηλικίες είναι συχνότερο το φαινόμενο;
Η φυγή παρατηρείται περισσότερο στην εφηβεία και κυρίως στα γυμνασιακά και λυκειακά χρόνια, όπου ο έφηβος πηγαίνει πλέον γυμνάσιο/λύκειο και νιώθει πως είναι μεγάλος πια. 
Η ορμονική αφύπνιση και οι ψυχοσυναισθηματικές και σωματικές αλλαγές, συχνά οδηγούν σε παρορμητικές συμπεριφορές κάνοντας πολλές φορές το παράλογο να φαίνεται λογικό. 
Επιπλέον, η τάση να αμφισβητήσει τους πάντες και τα πάντα γίνεται όλο και πιο έντονη, όπως και η επιθυμία του για ανεξαρτησία. Αν μάλιστα προσθέσουμε και τις έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις, όπου χαρακτηρίζουν την εφηβεία, καταλαβαίνουμε πόσο σχετικά εύκολα μπορεί να οδηγηθεί ο έφηβος σε τέτοιου είδους ανεξέλεγκτες καταστάσεις. 
Όλα τα παραπάνω, μπορούν να θεωρηθούν κίνητρα για μία τέτοια πράξη.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να το προλάβουν ή να το αντιμετωπίσουν;
Πρώτα από όλα φροντίστε να αποκτήσετε με το παιδί σας μία επικοινωνιακή σχέση από τη μικρή του ηλικία, όπου ο ένας θα εμπιστεύεται τον άλλον. 
Στόχος είναι το παιδί να νιώθει άνετα να εκφράσει αυτό που του συμβαίνει, όσο σοβαρό και να είναι – χωρίς να έχει τον φόβο του γονιού.
Μην ξεχνάτε πως όσο μεγαλώνει το παιδί σας, χρειάζεται «να του αφήνετε λίγο περισσότερο λάσκα τα λουριά», έτσι ώστε να πειραματίζεται με νέες εμπειρίες στη ζωή του ενώ θα μπορεί ταυτόχρονα να συζητήσει μαζί σας τις εμπειρίες του. 
Με αυτό τον τρόπο, του δείχνετε πως το καθετί έχει συνέπειες στη ζωή μας, αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ήρθε και το τέλος του κόσμου. 
Και ο ίδιος επίσης δοκιμάζει τη γεύση της «ελεγχόμενης» ανεξαρτησίας του, τη γεύεται και αποφασίζει τι του αρέσει και τι όχι, μέσα όμως από ένα σχετικά ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον. 
Δώστε του λοιπόν χώρο να μεγαλώσει. Μάθετε το παιδί σας πως η ζωή δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, αντίθετα, έχει τα θετικά της, έχει όμως και πιο δύσκολες στιγμές και προβλήματα, τα οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε και δεν το βάζουμε στα πόδια! 
Διδάξτε το λοιπόν τρόπους επίλυσης αυτών των προβλημάτων και διαφόρων καταστάσεων. 
Λύση υπάρχει σχεδόν για τα πάντα, μπορεί να μην μας αρέσει η συγκεκριμένη, δεν παύει όμως να είναι μία λύση που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο.
Αφουγκραστείτε το παιδί σας όταν το βλέπετε να αλλάζει κάπως τη συμπεριφορά του. Ίσως δυσκολεύεται να μιλήσει για κάτι που του συμβαίνει. 
Μπορεί σε εσάς να φαίνεται πως είναι κάτι ασήμαντο, για εκείνο όμως μπορεί να είναι όλος ο κόσμος του σε σημαντικότητα.
Απευθυνθείτε σε ειδικό όταν δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε μαζί του, δεν το καταλαβαίνετε, όταν βλέπετε πως έχει αλλάξει συμπεριφορές ή ακόμα και όταν δεν μπορείτε εσείς να ελέγξετε τον εαυτό σας και να είστε ψύχραιμοι απέναντί του – και όχι μόνο!
Σίγουρα δεν είναι μία εύκολη κατάσταση, ούτε και μπορούμε να βάλουμε όλους τους έφηβους στην ίδια κατηγορία, εφόσον ο καθένας είναι ξεχωριστός. 
Και μην ξεχνάμε πως υπάρχουν παιδιά που φεύγουν και ξαναφεύγουν από το σπίτι και παιδιά που το κάνουν μία και μόνο φορά, παιδιά που το σκέφτονται αλλά δεν το πραγματοποιούν ποτέ, παιδιά που μπορεί να βρίσκονται σε μικρότερη ηλικία…

Το παιδί εξαφανίστηκε – Τι πρέπει να κάνουμε


– Βρείτε την πιο πρόσφατη φωτογραφία και αναφέρετε άμεσα την εξαφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας.
– Να γνωρίζετε ότι για τις εξαφανίσεις ανηλίκων δεν ισχύει η αναμονή των 24 ωρών.
– Επικοινωνήστε με το 116000, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά. Θα λάβετε τις κατάλληλες κατευθύνσεις καθώς οι πρώτες ώρες είναι οι κρίσιμες.
– Σκεφτείτε μήπως το παιδί είχε κάποιο λόγο που έφυγε.
– Θυμηθείτε εάν το παιδί είχε ξαναφύγει, πού είχε πάει.
– Επικοινωνήστε με φίλους, γνωστούς και συγγενείς.
– Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω κινητού, sms, σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Δείξτε του ότι νοιάζεστε και το ψάχνετε.
– Σε περίπτωση που το παιδί επικοινωνήσει μαζί σας, δείξτε του την αγάπη σας και όχι τον θυμό σας.

Ευχαριστούμε για την συνεργασία την κ. Μαρίνα Μόσχα, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας

ygeiamou
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τα παιδικά χαμόγελα νίκησαν την τρομοκρατία

Κόντρα σε όσους θέλουν με την… ψευτομαγκιά, να επιβάλλουν την ανομία και την τρομοκρατία.
Κόντρα σε όσους νομίζουν ότι ξαφνικά μεγάλωσαν και έγιναν… κάτι. 
Κόντρα στην ασυδοσία και το φθηνό bullying, έρχονται τα να νικήσουν και να βγουν από πάνω, τα παιδιά χαμόγελα! 
Τα φωτισμένα από χαρά πρόσωπα των μικρών ερυθρόλευκων ποδοσφαιριστών της Σχολής του Ολυμπιακού στη Θεσσαλονίκη, όταν αντίκρισαν από κοντά τους παικταράδες του Θρύλου, στο ξενοδοχείο, όπου η αποστολή κατέλυσε, ενόψει αγώνα, με τον Άρη.
Δείτε το υπέροχο βίντεο. 
Ένα βίντεο-χαστούκι στους τζάμπα μάγκες, χουλιγκάνους που επιτέθηκαν σε μικρά παιδιά.