Σελίδες

Wednesday, 22 July 2020

Προστατέψτε τα παιδιά σας από τρόφιμα με πολλή ζάχαρη

Οι ειδικοί παροτρύνουν τους γονείς να ελέγχουν τις ετικέτες στις παιδικές τροφές, για την ποσότητα της ζάχαρης που περιέχουν. Σύμφωνα με τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, (WHO) «η πλειοψηφία των παιδικών τροφών που μελετήθηκαν, δίνουν το 30% των θερμίδων τους σε ζάχαρη».
Οι υπάλληλοι του παγκοσμίου οργανισμού υγείας, δήλωσαν ότι πολλά από αυτά τα προϊόντα κυκλοφορούν στο εμπόριο και αγοράζονται από γονείς βρεφών κάτω των 6 μηνών. Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, μια παιδική διατροφή που περιέχει πολλή ζάχαρη, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί τους γονείς των βρεφών

Το 2013, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανέπτυξε ένα προφίλ θρεπτικών συστατικών (NPM) για παιδιά ηλικίας 6 έως 36 μηνών. Στόχος ήταν να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να αποφασίσουν ποια τρόφιμα θα πρέπει να προωθηθούν στους γονείς των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας. Σε αυτό το προφίλ, περιέλαβαν και τον τρόπο προώθησης βάσει ετικετών που θα μπορούσε  να υιοθετηθεί στα παιδικά τρόφιμα, χωρίζοντας τα σε δύο βασικές κατηγορίες με περιγραφές που αναφέρονται στα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών τους, όπως «πολλή ενέργεια, φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, καλό για εσάς» κλπ.
Στο πλαίσιο του NPM, οι υπάλληλοι του Παγκοσμίου οργανισμού Υγείας επινόησαν έναν τρόπο συλλογής των διατροφικών δεδομένων για εμπορικές παιδικές τροφές και ροφημάτων που διατίθενται στα περισσότερα καταστήματα λιανικής πώλησης. Χρησιμοποίησαν λοιπόν στοιχεία από σχεδόν 8.000 προϊόντα που διατίθενται σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Βιέννη και η Βουδαπέστη, όπου το 28 έως 60% διατίθενται για παιδιά κάτω των 6 μηνών και διαπίστωσαν ότι στη πλειοψηφία τους, τα προϊόντα αυτά διέθεταν περισσότερο από το 30% των θερμίδων τους, σε σάκχαρα.
Οι υπάλληλοι του παγκοσμίου οργανισμού υγείας, σημειώνουν ότι η πρακτική της εμπορίας τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη σε γονείς βρεφών επιτρέπεται, βάσει του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, δεν αναγνωρίζει τον διεθνή κώδικα εμπορίας υποκατάστατων μητρικού γάλακτος – που ιδρύθηκε το 1981 – ή τον προσανατολισμό του παγκοσμίου οργανισμού υγείας, ο οποίος επισημαίνει ότι τα δυο αυτά «συμπληρωματικά τρόφιμα» δεν πρέπει να διατίθενται στο εμπόριο για βρέφη κάτω των 6 μηνών.
Όπως τόνισε σε δελτίο τύπου ο João Breda, PhD, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Μη Μεταδοτικών Ασθενειών του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, «τα τρόφιμα για βρέφη και μικρά παιδιά αναμένεται να συμμορφωθούν με διάφορες καθιερωμένες διατροφικές και συνθετικές συστάσεις» ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ακόμη πολλές ανησυχίες ότι πολλά προϊόντα μπορεί να περιέχουν πολύ ψηλές ποσότητες σακχάρων».
Από την άλλη, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνεχίζει να συστήνει ότι τα παιδιά κάτω των 6 μηνών πρέπει να θηλάζουν, αυτό δεν είναι δυνατό για κάθε μητέρα ενός νεογέννητου. Έτσι οι γονείς χρησιμοποιούν συνταγές και παιδικές τροφές, για να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του παιδιού τους.
Η έρευνα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, έδειξε επίσης πως οι μεγαλύτεροι ένοχοι είναι διάφορα εμπορικά τρόφιμα, χυμοί, γιαούρτια και επιδόρπια, που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Φάνηκε επίσης πως το 1/3 των θερμίδων τους, είναι σάκχαρα.

Ανάπτυξη προτίμησης στα γλυκά τρόφιμα από πολύ νωρίς

Οι ειδικοί λένε ότι τα επίπεδα σακχάρων σε αυτά τα τρόφιμα είναι ανησυχητικά, διότι θα μπορούσαν να κάνουν ένα παιδί, να προτιμά πιο γλυκά τρόφιμα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Το 2010, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά διαπίστωσαν ότι στα περισσότερα από τα μισά τρόφιμα που διατίθενται στο εμπόριο σε μωρά και μικρά παιδιά, το 20% των θερμίδων τους ήταν ζάχαρη.
Μια άλλη μελέτη του 2015, από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Icahn στη Νέα Υόρκη και της Ιατρικής Σχολής του Keck στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, διαπίστωσε ότι το 74% των δειγμάτων βρεφικών συνταγών, δημητριακών, συσκευασμένων ψημένων προϊόντων και γιαουρτιών είχε 20% ή περισσότερες από τις θερμίδες τους διατεθειμένες σε σάκχαρα. Τέλος μια 2η μελέτη του 2015, που δημοσίευσε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής διαπίστωσε ότι 35 από τα 79 δείγματα βρεφών μικτών σπόρων και φρούτων,  διέθεταν σε ζάχαρη το 35% των θερμίδων τους.

Ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα για βρέφη;

Σύμφωνα με την Greebel, «οι γονείς θα πρέπει να αναζητούν τρόφιμα ενός συστατικού, όταν τα παιδιά τους είναι κάτω των 6 μηνών». Τόνισε επίσης ότι οι εταιρείες δεν πρέπει να επιτρέπεται να εμπορεύονται τρόφιμα σε παιδιά αυτής της ηλικίας, αν τα τρόφιμα δεν είναι κατάλληλα γι’ αυτά.
Η Sarah Rueven, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια του Rooted Wellness, δήλωσε ότι «οι προτιμήσεις στις γεύσεις ενός παιδιού σχηματίζονται και στερεοποιούνται κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής του, γι ‘αυτό και συνιστά παιδικές τροφές ενός συστατικού». Τονίζει επίσης ότι οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν την παιδική τροφή που συνδυάζει τα φρούτα με τα λαχανικά, επειδή μπορεί να διδάξει σε ένα παιδί ότι τα λαχανικά έχουν καλύτερη γεύση όταν είναι γλυκά.
Ο Rueven τόνισε ότι τα παιδικά τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη μπορούν να κάνουν το παιδί να εξαρτηθεί από τα γλυκά τρόφιμα, ενώ σημείωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συνηθίσουν και σε άλλες γεύσεις, όχι μόνο σε γλυκιές, πριν ολοκληρώσουν το πρώτο έτος της ζωής τους. Αυτή η προτίμηση στα γλυκά μπορεί τελικά να οδηγήσει σε παχυσαρκία, διαβήτη και άλλες ασθένειες.
Η Λίζα Ρίτσαρντς, διατροφολόγος και δημιουργός της διατροφής Candida που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, λέει ότι οι ρυθμιστικές αρχές της βιομηχανίας τροφίμων πρέπει να αλλάξουν και να προσαρμοστούν σε ότι επιτρέπεται να διατίθεται στην αγορά για παιδιά. Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν και μέτρα που μπορεί να πάρουν οι γονείς για να περιορίσουν την πρόσληψη ζάχαρης στα παιδιά τους, όπως να επιλέγουν φρέσκα τρόφιμα και να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των παιδικών τροφών.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved
wikihealth.gr

No comments:

Post a Comment