Σελίδες

Sunday, 2 August 2020

Οδηγός επιβίωσης για τις διακοπές με παππού και γιαγιά

Χρήσιμες συμβουλές για τις διακοπές του παιδιού σας με τους παππούδες και τις γιαγιάδες του.
«Φέτος το καλοκαίρι, μετά το τέλος της καραντίνας, ως πιθανή ασφαλής επιλογή για τις διακοπές των παιδιών σας, μπορεί να σκέφτεστε το σπίτι του παππού και της γιαγιάς», λέει η ψυχολόγος Άννα Φούντζουλα και προσθέτει: «Επειδή συχνά υπάρχουν διάφοροι προβληματισμοί και συγκρούσεις γύρω από αυτό, παρακάτω ακολουθούν μερικά tips που θα κάνουν αυτές τις διακοπές ευχάριστες για όλους:
  • Καταρχήν, χρειάζεται να προηγηθεί καλή συνεννόηση με τον παππού και την γιαγιά. Προσεγγίστε τους με ηρεμία και κατανόηση και πείτε τους πόσο σημαντικό είναι να ορίσουν οι παππούδες μαζί με το παιδί κάποιους κανόνες, τους οποίους να θέτουν με σταθερότητα και συνέπεια. Είναι σημαντικό να κατανοήσουν  οι παππούδες τις ανάγκες του παιδιού και να εξηγούν για ποιο λόγο είναι ωφέλιμος ο κάθε κανόνας.
  • Αντίστοιχα όμως χρειάζεται κι εσείς να τους εμπιστευτείτε. Δεν πειράζει κι αν το παιδί ξεφύγει από το πρόγραμμα της καθημερινότητας. Δεν κακομαθαίνει, γιατί είναι σε θέση να διαχωρίσει τι επιτρέπεται στο ένα σπίτι και τι απαγορεύεται στο άλλο.
  • Προετοιμάστε κατάλληλα το παιδί πριν πάει διακοπές. Εξηγήστε του πού θα πάει, με ποιους και τι θα κάνει εκεί. Επίσης, είναι βοηθητικό να εισαγάγετε το ότι θα ακολουθεί τους κανόνες που θα ορίσουν ο παππούς και η γιαγιά ακόμα κι αν αυτοί είναι διαφορετικοί από τους κανόνες του σπιτιού και πως ό,τι χρειαστεί θα το ζητάνε από εκείνους. 
  • Διαβεβαιώστε το παιδί ότι θα επικοινωνείτε τακτικά μαζί του και όποτε θελήσει και το ίδιο, ώστε να μην έχει την αγωνία ή το άγχος για το πώς περνάνε η μαμά και ο μπαμπάς.
  • Προτείνετε ένα πλάνο από διάφορες δραστηριότητες που θα μπορεί να κάνει το παιδί με την γιαγιά και τον παππού, για παράδειγμα  μαγειρική, κηπουρική, κατασκευές, βόλτα στην φύση, να ακούσει διάφορες ιστορίες από τα νιάτα τους. Επειδή όμως οι παππούδες δεν έχουν τις ίδιες αντοχές με εσάς, είναι σημαντικό το παιδί να έχει μαζί του το δικό του υλικό για να περνάει τον χρόνο του πχ. βιβλία, παζλ, είδη ζωγραφικής. Στις πολύ μικρές ηλικίες είναι σημαντικό να έχει τα αγαπημένα του παιχνίδια ή κάποιο αγαπημένο ζωάκι/ κουκλάκι. 
  • Τέλος, το σημαντικότερο όλων ενθαρρύνετε την σχέση με τη γιαγιά και τον παππού και εκφράστε την χαρά σας που το παιδί σας περνάει χρόνο μαζί τους».
Η κ. Άννα Φούντζουλα, είναι  Ψυχολόγος (MSc) στην ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος - Ειδίκευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία.
ethnos.gr

No comments:

Post a Comment