Σελίδες

Monday, 31 August 2020

Θυμωμένος έφηβος: Πώς μπορεί να βοηθήσει ο γονιός

Οι έφηβοι θυμώνουν για διάφορους λόγους και εκφράζουν αυτά τα συναισθήματα με πολλούς τρόπους, αλλά όταν το συναίσθημα αυτό είναι επίπονο δεν ξέρουν πώς να το διαχειριστούν.

Πολλοί έφηβοι αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της δυσκολίας τους να εκφράσουν κατάλληλα τα συναισθήματα έντονου θυμού. Οι ακατάλληλες εκφράσεις θυμού μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στους πιο δύσκολους εφήβους, αλλά οι περισσότεροι έχουν την ικανότητα να μάθουν τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης. Να τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν.

Κατανοήστε τον θυμό του εφήβου σας

Ο θυμός είναι ένα αρκετά δύσκολο συναίσθημα για τους εφήβους και μερικές φορές μπορεί τους "εξουθενώσει" και να τους τρομάξει. Ένας έφηβος που δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει τα θυμωμένα συναισθήματα μπορεί να αισθανθεί μια ισχυρή επιθυμία να δράσει παρορμητικά, ακόμη και όταν θέτει εαυτόν ή άλλους σε κίνδυνο.
Πίσω από τον θυμό κρύβονται δύσκολα συναισθήματα, όπως πόνος, απογοήτευση ή θλίψη και ο έφηβος προσπαθεί να τα αποφύγει ή δεν γνωρίζει πως τα αισθάνεται. Όταν ένας προβληματικός έφηβος εκφράζει τον θυμό του με προβληματικούς τρόπους, μπορεί συχνά να είναι χρήσιμο να έρθει σε επαφή με το συναίσθημα-πηγή του θυμού και να βρει τρόπο να το εκφράσει με πιο υγιείς τρόπους.

Γιατί ο θυμός δεν είναι πραγματικά το πρόβλημα

Το συναίσθημα θυμού δεν είναι το βασικό πρόβλημα για τους περισσότερους εφήβους. Αν και ο θυμός μπορεί να προκαλέσει σημαντική σωματική και συναισθηματική δυσφορία, είναι η κατάλληλη απάντηση για όταν νιώθεις απογοητευμένος, αδύναμος ή πληγωμένος.. Η έκφραση αυτού του συναισθήματος είναι το πρόβλημα.
Θυμίζει ένα μικρό παιδί που νιώθει οργή όταν είναι αναστατωμένο ή δυσαρεστημένο. ‘Έτσι και ο έφηβος που βιώνει παρόμοια συναισθήματα προσπαθεί συχνά να αντιμετωπίσει τον θυμό ξεσπώντας τον σε άλλα άτομα ή αντικείμενα. Πολλοί γονείς αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν έφηβους ξεσπούν πάνω τους, δίνουν γροθιές στον τοίχο ή μπλέκουν σε καβγάδες.

Στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους να εκφράσουν με ασφάλεια τον θυμό τους

Η πρόκληση όταν πρόκειται ένας γονιός να βοηθήσει το παιδί του είναι να το κρατήσει ασφαλές ενώ μαθαίνει τρόπους να αναγνωρίζει τον θυμό και να τον αντιμετωπίζει πιο εποικοδομητικά. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν έναν θυμωμένο έφηβο να μάθει τρόπους να διαχειρίζεται με επιτυχία τον θυμό.
Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον έφηβο να αντιμετωπίσει τον θυμό του:
  • Συμμετοχή σε σωματικές δραστηριότητες. Η συμμετοχή σε αθλήματα και άλλες ασκήσεις βοηθά στο τακτικό ξέσπασμα του θυμού.
  • Σάκος του μποξ. Οι έφηβοι χρειάζονται ασφαλείς τρόπους για να ξεσπάσουν τον θυμό τους, και ένας σάκος του μποξ θα βοηθήσει. Την ίδια δουλειά θα κάνει το χτύπημα ενός μαξιλαριού επανειλημμένα.
  • Διάλειμμα. Όταν ο θυμός κλιμακώνεται, οι έφηβοι μπορεί να χρειάζονται χρόνο μόνοι για να ηρεμήσουν και να φωνάξουν.
  • Μουσική. Η μουσική μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν συναισθήματα θυμού, μέσω πχ. ενός τραγουδιού που βγάζει οργή.
  • Αιτίες θυμού. Όσο καταφέρνει το παιδί να αναγνωρίσει τι του προκαλεί εκρήξεις θυμού, τόσο πιο εύκολα θα διαχειριστεί αυτό το συναίσθημα.
  • Δημιουργική έκφραση θυμωμένων συναισθημάτων. Τόσο η γραφή όσο και το σχέδιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά από τους εφήβους για να εκφράσουν και να κατανοήσουν τον θυμό.
Όταν ένας προβληματικός έφηβος εξακολουθεί να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τον θυμό του, είναι καιρός να σκεφτείτε να λάβετε επαγγελματική βοήθεια για να φτάσετε στη ρίζα του θυμού τους και να μάθετε τρόπους για να διαχειριστείτε αυτά τα συναισθήματα.
Κάποιες θεραπείες βοηθούν τους εφήβους να εκφράσουν τον θυμό τους, οι ομάδες διαχείρισης θυμού παρέχουν την ευκαιρία στους εφήβους να μάθουν ο ένας από τον άλλο, η ατομική θεραπεία παρέχει ένα ασφαλές μέρος για να εξερευνήσει αυτό το δύσκολο συναίσθημα.
Λάβετε υπόψη ότι ο ανεξέλεγκτος θυμός συνδέεται μερικές φορές με διαταραχές ψυχικής υγείας στους εφήβους, οπότε φροντίστε να λάβετε επαγγελματική βοήθεια για τον έφηβό σας εάν ο θυμός τους εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα.

https://www.iatronet.gr/ygeia/psyxiki-ygeia/article/57261/thymwmeno-paidi-stin-efiveia-pws-mporei-na-voithisei-o-gonios.html

No comments:

Post a Comment