Σελίδες

Friday, 25 September 2020

Η «Ψηφιακή Απαγωγή Βρεφών» και οι κίνδυνοι για τα παιδιά μας / Digital Kidnapping

🌻Μην ανεβάζετε φωτογραφίες των παιδιών σας στο διαδίκτυο🌻
🌻 🌻 🌻
Η εξάπλωση της τεχνολογίας και η συνεχής χρήση κινητών και άλλου είδους «έξυπνων» συσκευών, όπως τα τάμπλετ και τα i-pad, έχουν εγείρει το πάθος των χρηστών τους για τις… φωτογραφίες που δημοσιοποιούν στο διαδίκτυο. 
Digital Kidnapping: What It Is and How to Keep Your Kids Safe on Social Media
Όσον αφορά τη δική τους, προσωπική έκθεση, έχουν το ελεύθερο να κάνουν ό,τι θέλουν. Όταν, όμως, πρωταγωνιστές αυτών των φωτογραφιών είναι τα παιδιά τους, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι φαντάζονται, ή μάλλον απ’ ό,τι φανταζόμαστε όλοι μας. 
  • Το φαινόμενο της λεγόμενης «ψηφιακής απαγωγής βρεφών» είναι ένας καινούριος σχετικά κίνδυνος που απειλεί τα παιδιά μας και που δεν πρέπει ν’ αγνοήσουμε.
Τα κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας που δρουν διαδικτυακά είναι ευρέως γνωστά εδώ και χρόνια και αποτελούν ένα φαινόμενο που μας σοκάρει όσο συχνά και αν το ακούμε. Τώρα, έρχεται να προστεθεί ο όρος της «ψηφιακής απαγωγής» παιδιών, που τα τελευταία χρόνια παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
  • Πιο συγκεκριμένα, χρήστες «κατεβάζουν» φωτογραφίες παιδιών και βρεφών που οι γονείς τους έχουν δημοσιοποιήσει στο διαδίκτυο και τα παρουσιάζουν ως δικά τους παιδιά ή ως παιδιά που προσφέρουν για υιοθεσία. 
Πώς; Δημιουργούν ένα ψεύτικο προφίλ, ανεβάζουν τις φωτογραφίες των παιδιών και τις σχολιάζουν ή τις «καμαρώνουν» ως γονείς . Έτσι, οι εν λόγω χρήστες «σκαρώνουν» ψεύτικα σενάρια, πρωταγωνιστές των οποίων είναι τα παιδιά, τα οποία μπορεί να τους είναι παντελώς άγνωστα, ή ακόμα και παιδιά φίλων τους.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα αρρωστημένο «παιχνίδι ρόλων», στο οποίο ο ένας υποδύεται το γονιό και το ανυποψίαστο θύμα υποδύεται το παιδί του. 
Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, οι χρήστες ανέβαζαν τις φωτογραφίες με το σχόλιο ότι τα παιδιά αυτά δίδονταν προς υιοθεσία. 
Το ακόμα πιο σοκαριστικό είναι ότι κάποιοι άλλοι «συνάδελφοί» τους απαντούν ότι δέχονται να τα υιοθετήσουν, μέσω σχολίων κάτω απ’ τη φωτογραφία.
Φαινομενικά, για κάποιους ίσως είναι ένα ακίνδυνο παιχνίδι, αφού οι θύτες δεν βλάπτουν άμεσα ούτε ασκούν κάποιου είδους βία στο παιδί, ωστόσο οποιαδήποτε διακίνηση προσωπικών φωτογραφιών χωρίς την άδεια του κατόχου τους είναι ανεπίτρεπτη, και ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με αθώα παιδιά που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Σύμφωνα με άρθρο του crimefeed.com, η πλειοψηφία αυτών των ανώνυμων δραστών είναι έφηβοι – και κυρίως κορίτσια- που χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες των παιδιών σαν «κούκλες». Υποκρινόμενοι τους γονείς, αισθάνονται ότι εκδηλώνουν κάπου την φροντίδα τους και βλέπουν τα παιδιά σαν ένα τρόπο να επιστρέψουν στην παιδικότητά τους. Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των δραστών είναι έφηβα κορίτσια που ψάχνουν ένα είδος συναισθηματικής επιβεβαίωσης, η δραστηριότητά τους μπορεί όντως να είναι αβλαβής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δικαιολογεί τις πράξεις τους.

Όμως, όπως αναφέρεται στην dailydot , κάποιοι από τους δράστες χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες για να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις, κάτι που φυσικά αποδεικνύεται εξαιρετικά ανησυχητικό και που δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να «ξεφύγει» η κατάσταση.

Τι μπορείτε να κάνετε (
🌻ημίμετρα🌻)

1. Περιορίστε την έκθεση των παιδιών στο διαδίκτυο

Ξέρουμε ότι πολλοί γονείς θέλουν να μοιράζονται τη χαρά τους και το «καμάρι» τους για τα παιδιά με τους φίλους τους, χωρίς αυτό να είναι κάτι μεμπτό. Όμως, σκεπτόμενοι τους κινδύνους που προαναφέρθηκαν, καλό θα είναι να περιορίσετε την έκθεσή τους στο Internet, «ανεβάζοντας» λιγότερες, ή ακόμα και καθόλου, φωτογραφίες τους. Έτσι, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος να υποκλέψουν τις στιγμές της οικογένειάς σας.

2. Διαβάστε τα… «ψιλά γράμματα» στα κοινωνικά δίκτυα

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι χρήστες δεν συνηθίζουμε να διαβάζουμε τα «ψιλά γράμματα» στις ρυθμίσεις απορρήτου των κοινωνικών δικτύων που χρησιμοποιούμε. Δίνοντάς τους, όμως, περισσότερη σημασία, θα προστατεύσουμε την προσωπική και οικογενειακή μας ζωή. Μπορείτε για παράδειγμα να περιορίσετε το κοινό που θα βλέπει τις δημοσιεύσεις σας ή τις φωτογραφίες που ανεβάζετε με το παιδί σας. Αυτόματα, ο κίνδυνος περιορίζεται κατά πολύ.

3. «Σημαδέψτε» τις φωτογραφίες

Αν είστε αρκετά εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, μπορείτε να κάνετε τις φωτογραφίες των παιδιών… άχρηστες στους ενδεχόμενους δράστες. Με κάποιες ειδικές εφαρμογές σημαδέψτε τις φωτογραφίες, είτε με τα λεγόμενα «νερά» είτε με άλλες ρυθμίσεις, κάνοντάς τις έτσι άχρηστες σε οποίον θελήσει να τις «κλέψει». Είναι σχεδόν δεδομένο ότι έτσι δεν θα μπει στον κόπο να τις χρησιμοποιήσει αφού θα πρέπει να τις επεξεργαστεί περαιτέρω.

Αν, παρά τις προσπάθειές σας, υποπέσει κάτι ύποπτο στην αντίληψή σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 11188.

ourlife
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment