Σελίδες

Saturday, 3 October 2020

Χειριστικός γονιός: πώς τα παιδιά γίνονται θύματα

Πώς είναι ένας χειριστικός γονιός σε σχέση με τα παιδιά του:

Ο ορισμός του χειριστικού ανθρώπου είναι αυτός που επιδιώκει να επιβάλλεται στους άλλους ικανοποιώντας τις δικές του επιθυμίες. Τι γίνεται όμως όταν αυτός ο άνθρωπος είναι και γονιός; Όταν είναι ο δικός σου χειριστικός  γονιός; Πώς μεγαλώνει ένα παιδί με έναν χειριστικό γονιό; Πως είναι ένας χειριστικός γονιός σε σχέση με τα παιδιά του;

Εξαρτημένα από εκείνον: 

Ο χειριστικός γονιός μεγαλώνει παιδιά που θέλουν να είναι 100% εξαρτημένα από εκείνον, θέλει να ελέγχει όλες τις καταστάσεις που αφορούν τα παιδιά του, πάντα όμως προς δικό του όφελος. Δεν μπορεί ή δε θέλει να κατανοήσει πως αυτή η συμπεριφορά μεγαλώνει άβουλα, χωρίς αυτοπεποίθηση και δυστυχισμένα παιδιά.

Τα παιδιά ως μαριονέτες:

Τα παιδιά έχουν μάθει να φέρνουν κάθε επιθυμία των γονιών τους εις πέρας, δίχως να υπολογίζουν τα δικά τους θέλω και τις δικές τους επιθυμίες. Αν τα παιδιά δεν συμφωνούν με τις επιθυμίες τους και δεν το εκφράζουν είναι  γιατί αισθάνονται τύψεις, για τον άνθρωπο που θυσιάζεται γι’ αυτούς. Ο χειριστικός γονιός επιβάλει στο παιδί του και μετέπειτα στο ενήλικο παιδί του να ζήσει όπως θέλει και έχει πλάσει στο μυαλό του εκείνος. Το τι μπορεί να επιθυμεί το παιδί δεν έχει ούτε σημασία ούτε αξία, το μόνο που έχει σημασία είναι αυτό που φαντάζεται ο χειριστικός γονιός να γίνει πράξη. Η ικανότητα του να χειρίζεται καταστάσεις και να κάνει να πιστεύει το παιδί του πως εκείνο το σκέφτηκε είναι η μαεστρία του χειρισμού.

Θέλουν να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο: 

Θέλουν και απαιτούν να έχουν κυρίαρχο ρόλο στην ζωή των παιδιών τους χωρίς βέβαια να το λένε με λόγια αλλά να το δείχνουν με τις πράξεις τους. Θέλουν να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο και στην ενήλικη ζωή πια των παιδιών τους. Προσφέρουν βοήθεια συνέχεια με την προϋπόθεση πως τα παιδιά θα κάνουν αυτό που εκείνοι επιθυμούν. Η συνεχείς βοήθεια είναι αυτή που δημιουργεί τις τύψεις στα παιδιά. Ακόμα και  αν θέλουν να αρνηθούν αυτό που επιθυμεί ο γονιός. Ακόμα και αν έχουν αντίθετη άποψη  δεν το κάνουν γιατί βαθιά μέσα τους έχουν μάθει πως πρέπει να κάνουν αυτό που τους ζητάει ο άνθρωπος που γίνεται θυσία.

Απαιτούν τον πλήρη έλεγχο:

Ο χειριστικός γονιός παίρνει ζωή όταν τα παιδιά του δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα της ενήλικης ζωής τους. Δεν μπορούν να δεχτούν να είναι τα παιδιά τους αυτόνομα, ούτε να είναι ικανά να αναλάβουν ευθύνες για το ό,τι αφορά την ζωή τους. Δεν μπορούν να δεχτούν πως είναι ικανά να πάρουν οποιαδήποτε απόφαση για τον εαυτό τους δίχως αυτούς. Θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο στη ζωή των παιδιών τους ακόμα και των εγγονών τους.

Η σχέση του χειριστικού γονιού με τα εγγόνια του:

Εδώ δεν ισχύει «το παιδί του παιδιού μου δύο φορές παιδί μου» γιατί σε αυτήν την περίπτωση οι παππούδες αγαπάνε διπλά, προσέχουν και προστατεύουν τα εγγόνια τους. Δίχως να έχουν την απαίτηση τα εγγόνια να γίνουν υποχείριο τους. Ο χειριστικός γονιός αντιμετωπίζει τα εγγόνια του σαν να είναι ο γονέας του και όχι οι παππούδες τους. Παίρνουν αποφάσεις για τα εγγόνια παραγκωνίζοντας την γνώμη και τις απόψεις των παιδιών του για την ανατροφή τους. Επεμβαίνει ακόμα και ποια ώρα βολεύει εκείνον να πάει για ύπνο το εγγόνι του. Θέλει να γίνει αρεστός στα εγγόνια τάζοντας τα, ακόμα και αν τα παιδιά του, του το έχουν απαγορεύσει. Θέλει τα εγγόνια να ακούν και να υπακούν εκείνον.

Οι χειριστικοί άνθρωποι θέλουν μια μαριονέτα στα χέρια τους δίχως να τους νοιάζει πως είναι η ψυχολογία του ανθρώπου που χειραγωγούν. Τους ενδιαφέρει πως μπορούν αυτοί να είναι ικανοποιημένοι. Δεν καταλαβαίνουν πως με αυτή την τακτική πληγώνουν τα παιδιά τους και πολλές φορές τα φέρνουν σε αδιέξοδο.

Πώς αντιμετωπίζεται ένας χειριστικός γονιός:

Το να αντιμετωπίσει κάποιος έναν χειριστικό άνθρωπο ίσως να είναι πιο εύκολο αν κάνει μια προσπάθεια. Μπορεί απλά και μόνο να τον αποφύγει. Όταν όμως ο χειριστικός άνθρωπος που πρέπει να σταθείς απέναντι του και να του πεις «φτάνει» είναι ο γονιός σου;

Κάνε το για σένα:

  • Δεν είναι εύκολο να αλλάξετε ένα χειριστικό άνθρωπο γι’ αυτό καλύτερα να αλλάξετε τον εαυτό σας.
  • Στην σχέση γονιού – παιδιού καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσετε τι θέλετε στη ζωή σας.
  •  Τόσα χρόνια σχεδόν αυτόματα συμφωνούσατε μαζί τους, τώρα πρέπει να σταματήσετε να το κάνετε.
  •  Εκφραστείτε ελεύθερα, αν διαφωνείτε με κάτι απλά πείτε την γνώμη σας (μην έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση) απλά αυτό σας έμαθαν να πιστεύετε.
  •  Δε χρειάζεται να αισθάνεστε τύψεις επειδή δε συμφωνείτε μαζί τους. Ούτε αν έχετε διαφορετική άποψη.
  •  Μη ζητάτε με το παραμικρό βοήθεια για να τους δείξετε πως μπορείτε να τα βγάλετε πέρα και δίχως την δικιά τους βοήθεια.
  • Βάλτε το «ΟΧΙ» στο λεξιλόγιο σας.
  • Βάλτε τα όριά σας.
  •  Αν σας φορτώνουν με ευθύνες να παραδέχεστε τα δικά σας λάθη μόνο. Γατί ο χειριστικός έχει την τακτική να ενοχοποιεί για ότι και αν έχει συμβεί, για να πληγώνει την αυτοεκτίμησή σας για κάποιο λάθος.

Μη ξεχνάτε:

Μην αφήνετε κανέναν να κάνει κουμάντο στη ζωή σας.
Να θυμάστε πως εσείς είστε ο πρωταγωνιστής στο έργο της δικής σας ζωής.
Ότι αν δεν αφήνετε να σας χειρίζονται δε σημαίνει πως δεν τους αγαπάτε ή δεν τους εκτιμάτε ή δεν τους σέβεστε.
Σεβαστείτε πρώτα εσάς , να σας αγαπάτε και να σας εκτιμάτε.


Γιώρα Γεωργία
maxmag.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment