Σελίδες

Friday, 2 October 2020

Βοήθησε το παιδί σου να αντιμετωπίσει το bullying στο σχολείο

Τρία βασικά πράγματα που πρέπει να κάνεις.

Το bullying είναι μια επιθετική συμπεριφορά - σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή και κοινωνική. Εκδηλώνεται κυρίως στο σχολείο, σκόπιμα, απρόκλητα και επαναλαμβανόμενα και τα περισσότερα παιδιά διστάζουν να μιλήσουν στους γονείς ή τους δασκάλους / καθηγητές του. Τα παιδιά αυτά δέχονται σωματική αλλά και ψυχολογική επίθεση από άλλα παιδιά.

‘Όταν το παιδί αρνείται να πάει στο σχολείο, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, είναι ανήσυχο και εκνευρίζεται με το παραμικρό ή άλλες φορές αποσύρεται, δείχνει στεναχωρημένος και σκεπτικός, χάνει αγαπημένα του πράγματα και χρήματα, είναι κάποια από τα πρώτα σημάδια που πρέπει να προσέξει ένας γονιός. Αν παρατηρήσει κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές, ρώτησε το παιδί σου και, όσο δύσκολο κι αν του είναι, μπορεί να σου πει ότι κάτι συμβαίνει και πως κάποιοι συμμαθητές του του φέρνονται άσχημα. Τότε είναι πολύ πιθανό να δέχεται bullying.

Συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν το bullying:

  • Απειλούν, κοροϊδεύουν, βρίζουν ακόμα και χτυπούν.
  • Διαδίδουν προσβλητικά ψέματα.
  • Στέλνουν προσβλητικά μηνύματα στο κινητό ή στο ίντερνετ.
  • Κλέβουν αγαπημένα αντικείμενα.
  • Εμποδίζουν τη συμμετοχή σε κοινές δραστηριότητες.
  • Εξαναγκάζουν σε συμπεριφορές που είναι ταπεινωτικές.
  • Παρενοχλούν με χυδαίες σεξουαλικές εκφράσεις.

Τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις το παιδί σου:

Άκουσε το και κουβέντιασε μαζί του, δίνοντάς του την αίσθηση ότι η γνώμη του είναι σημαντική. Ταυτόχρονα, πέρασε του το μήνυμα ότι είναι δικαίωμά του να νιώθει ασφάλεια στο σχολείο και να μην επιτρέπει να του φέρονται άσχημα. Ενίσχυσε το να συμμετέχει σε παρέες και σε ομάδες δραστηριοτήτων π.χ σπορ, όπου η ίδια η ομάδα παρέχει προστασία αλλά και προάγει τη φιλία, την ευγενή άμιλλα και τη συνεργασία.

Μην τα βάλεις μαζί του, αν δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει αυτά τα επιθετικά παιδιά. Μπορεί να φοβάται ότι, αν αντιδράσει θα του κάνουν μεγαλύτερο κακό ή αν το πει στους δασκάλους/καθηγητές του, τότε θα το χαρακτηρίσουν οι συμμαθητές του "καρφί" ή "δειλό" που ζητάει βοήθεια.

Δημιούργησε του την πεποίθηση ότι είσαι πάντα δίπλα του, φρόντισε να έχεις καλή σχέση μαζί του και διατήρησε μια συστηματική επαφή με τους δασκάλους/καθηγητές και τους άλλους γονείς του σχολείου.

ilovestyle.com

No comments:

Post a Comment