Σελίδες

Thursday, 22 October 2020

Ξηροί καρποί: «Δυναμίτες» υγείας για το παιδί, υπό προϋποθέσεις… / Healthy Nuts for Children

Καταρχήν οι ξηροί καρποί αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές αμινοξέων και πρωτεϊνών στο φυτικό βασίλειο. 
Τα εν λόγω συστατικά είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη και υγεία των παδιών.

Healthy Nuts for Children 

Αν αναζητούσε κάποιος να βρει μια κατηγορία τροφών που είναι από τις πιο πλήρεις σε θρεπτικά συστατικά, σίγουρα μία από αυτές θα ήταν οι ξηροί καρποί. 
Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια ομάδα τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας, που προσφέρει στον οργανισμό πλήθος ευεργετικών συστατικών. 
Όσον αφορά ειδικά τα παιδιά, η ενσωμάτωσή τους στο διαιτολόγιό τους μπορεί να συμβάλει στην ομαλή ανάπτυξή τους και στη διατήρηση της υγείας, ενισχύοντας την πρόσληψη πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.
Καταρχήν οι ξηροί καρποί αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές αμινοξέων και πρωτεϊνών στο φυτικό βασίλειο. Τα εν λόγω συστατικά είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη και υγεία των παιδιών. Παράλληλα, οι φυτικές τους ίνες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. 
Επίσης, ξεχωρίζουν για τα «καλά» λιπαρά τους, τα γνωστά ω3, τα οποία συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς αλλά και την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου ενός παιδιού. 
Με πρωταθλητές τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα κάσιους, όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, απαραίτητα στη διατροφή του ανθρώπου.
Σε αυτά έρχονται να προστεθούν τα αντιοξειδωτικά και πλήθος βιταμινών και μετάλλων, μεταξύ των οποίων βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, νιασίνη, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, κάλιο και χαλκό. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί μπορεί να βελτιώσουν συνολικά την ποιότητα της διατροφής τους, αντικαθιστώντας άλλα λιγότερο «υγιεινά» τρόφιμα που συχνά καταναλώνουν. Οι ξηροί καρποί είναι από τις πιο πλήρεις τροφές στη φύση.

Υπό προϋποθέσεις…

Ωστόσο, η «γνωριμία» των παιδιών με τους ξηρούς καρπούς θα πρέπει να γίνεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την κατανάλωσή τους.

* Αρχικά, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα δυνητικά αλλεργιογόνο τρόφιμο, προτείνεται η εισαγωγή του στη διατροφή του παιδιού να γίνεται μετά την ολοκλήρωση του 1ου έτους. 
Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, η καθυστέρηση της εισαγωγής ξηρών καρπών δεν φαίνεται να εξαλείφει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης, ενώ αντίθετα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας αργότερα στη ζωή. 
Σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχει ιστορικό εμφάνισης αλλεργιών, κρίνεται σκόπιμο η διαδικασία εισαγωγής ξηρών καρπών να γίνεται σε συνεργασία και υπό την καθοδήγηση παιδιάτρου.

* Από την άλλη, οι ξηροί καρποί δεν θα πρέπει να δίνονται σε ολόκληρη μορφή σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού. Εδώ, η προσθήκη τους σε αλεσμένη μορφή σε γιαούρτι, δημητριακά, κρέμες ή χυμούς αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο κατανάλωσης. Αργότερα, όταν το παιδί ξεκινήσει να καταναλώνει ολόκληρους ξηρούς καρπούς, θα ήταν καλό αυτό να γίνεται σε καθιστή θέση και υπό την επιτήρηση των γονέων, οι οποίοι θα πρέπει να το ενθαρρύνουν να καταναλώνει μικρή ποσότητα, μασώντας πολύ καλά.

* Τέλος, ένα επιπλέον σημείο προσοχής έχει να κάνει με τη συχνότητα και την ποσότητα κατανάλωσης των ξηρών καρπών. Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη ενεργειακή τους πυκνότητα, συστήνεται να καταναλώνονται σε ελεγχόμενη ποσότητα, για παράδειγμα μια μικρή χούφτα ανάλατων ξηρών καρπών ως ενδιάμεσο σνακ, ώστε να αποφευχθεί η πέραν του επιθυμητού αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης.

Ιδέες
Εντάξτε λοιπόν τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή του παιδιού σας. 
Θα μπορούσαν μαζί με λίγες σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό ενεργειακό και θρεπτικό σνακ. Μπορείτε να τους προσθέσετε στο γάλα μαζί με τα δημητριακά τους ή σε ένα γιαούρτι μαζί με μέλι. 
Φτιάξτε σπιτικά κουλουράκια και μπισκότα και προσθέστε τα σε αυτά.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc στην κλινική διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής.

vita
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment