Σελίδες

Tuesday, 22 December 2020

Χριστούγεννα για γενναιόδωρα παιδιά: πώς να μάθετε στο παιδί την έννοια της γενναιοδωρίας

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν «δώρα» για να τα βοηθήσετε να γίνουν γενναιόδωρα. Ως γονείς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την περίοδο των γιορτών για να εξοικειώσετε τα παιδιά με την έννοια της καλοσύνης και της γενναιοδωρίας.

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε να ενσταλάξετε στο παιδί σας την αξία της ενσυναίσθησης και της κοινοκτημοσύνης. Μερικοί τρόποι για να τα καταφέρετε, περιλαμβάνουν:

Ενισχύστε την ενσυναίσθηση!
Πείτε στο παιδί: «Όπως σου αρέσει εσένα να περιμένεις και να ανοίγεις ένα δώρο έτσι αρέσει σε όλα τα παιδιά. Θες να σκεφτείς εσύ τι δώρο θα άρεσε στον φίλο σου ή σε κάποιο άλλο παιδί που ζει διαφορετικά από εσένα;». Είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί να μπαίνει στη θέση του άλλου. Έτσι, κατανοεί ότι οι πράξεις μας έχουν συνέπειες στα συναισθήματα των άλλων.

Να είστε πρότυπα
Τα παιδιά μαθαίνουν από αυτά που βλέπουν. Ο καλύτερος τρόπος να διδάξετε στα παιδιά σας τη γενναιοδωρία είναι να τους δείξετε πώς. Το να μιλάτε για την γενναιοδωρία δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο να σας δουν να πράττετε αναλόγως.

Χαρίστε ό,τι δεν χρειάζεστε
Ένας απλός τρόπος να διδάξετε το παιδί την γενναιοδωρία είναι να το ενθαρρύνετε να δωρίσει μερικά από τα παιχνίδια του ή μερικά από τα πράγματα που δεν χρειάζεται πια. Είτε πρόκειται για παλιά παιχνίδια είτε για κάποια καινούργια, δώστε του να καταλάβει πόσο χαρούμενο μπορεί να κάνει ένα άλλο παιδάκι, ακόμα και με ένα μικρό δώρο.

Φτιάξτε δώρα
Αφήστε τη δημιουργικότητα του παιδιού σας να ανθίσει καθώς το βοηθάτε να δημιουργήσει μερικά χειροποίητα δώρα. Διδάξτε του την αξία των χειροποίητων δώρων. Υπενθυμίστε του ότι δεν έχει να κάνει με το να δημιουργήσετε κάτι υπέροχο, αλλά πολύ περισσότερο η σκέψη πίσω από το δώρο.

Δείξτε ότι δεν εγκρίνετε τον εγωισμό
Αν το παιδί μας δεν έχει την ικανότητα να σκέφτεται γενναιόδωρα, δεν χρειάζεται να το τονίζουμε συνέχεια! Φράσεις όπως: «Δεν σκέφτεσαι κανέναν άλλον, εκτός από τον εαυτό σου» δεν βοηθούν παρά μόνο στο να παγιώσουμε αυτήν την αντίληψη. Μην μιλάτε με αυστηρότητα και τιμωρίες. Προσπαθήστε να είστε συνεπής σε αυτά που λέτε για να δείξετε στο παιδί ότι πρέπει να μοιράζεται αυτά που έχει στην κατοχή του.

omorfamystika.gr

No comments:

Post a Comment