Σελίδες

Friday, 6 March 2020

Προστασία από το Bullying και τις Ρατσιστικές Ενέργειες - Οι νομικές όψεις

Νομικό Πλαίσιο
Τι λέει ο νόμος στην Ελλάδα
Ελληνικό Νομικό Πλαίσιο που αφορά τη προστασία από το Bullying και τις Ρατσιστικές Ενέργειες:

Νόμοι


2472/1997:
Νόμος που αφορά τη προστασία προσωπικών δεδομένων.
927/ 1979:
Αρχικός νόμος εναντίον του ρατσισμού. Εισήχθη το 1979.
4285/2014:
Ο πιο πρόσφατος νόμος εναντίον της Ρατσιστικής Συμπεριφοράς. Εισήχθη το 2014.
4322/2015:
Ο πιο πρόσφατος νόμος εναντίον της Παρενόχλησης. Εισήχθη το 2015.

Άρθρα Ποινικού Κώδικα


299
Αυτό το άρθρο αφορά προστασία από ενέργειες που έγιναν εναντίον της ανθρώπινης ζωής.
301
Αυτό το άρθρο αφορά προστασία από ενέργειες που ενισχύουν αυτοκτονικές τάσεις.
304
Αυτό το άρθρο αφορά προστασία από ενέργειες από εξωγενή στοιχεία, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε διακοπή εγκυμοσύνης.
306
Αυτό το άρθρο αφορά προστασία από ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν στη δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων και δεδομένων.
307
Αυτό το άρθρο αφορά τη προστασία από τη παράλειψη ενεργειών, η ύπαρξη των οποίων μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά για την ανθρώπινη ζωή.
308
Αυτό το άρθρο αφορά προστασία από ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό.
310
Αυτό το άρθρο αφορά προστασία από ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε βαρύ τραυματισμό.
311
Αυτό το άρθρο αφορά προστασία από ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε ανθρώπινο θάνατο.
312
Αυτό το άρθρο αφορά προστασία από ενέργειες που έχουν σχέση με συνεχιζόμενη κακή συμπεριφορά, ικανή να δημιουργήσει σημαντικά σωματικά ή ψυχολογικά προβλήματα σε άτομα.
360
Αυτό το άρθρο περιγράφει ποια άτομα είναι υπεύθυνα για τη συμπεριφορά ή για τις ενέργειες παιδιών κάτω των 18 ετών.
361
Αυτό το άρθρο αφορά προστασία από ενέργειες εξύβρισης ατόμων χωρίς αιτία ή αφορμή.
363
Αυτό το άρθρο αφορά προστασία από ενέργειες που σχετίζονται με τη διάδοση πληροφοριών που δυσφημούν άτομα.

Άρθρα Αστικού Κώδικα


914
Αυτό το άρθρο αφορά νόμιμες ενέργειες που αποσκοπούν στη δικαίωση (χρηματική αποζημίωση, δημοσίευση κλπ.) ατόμου ή ατόμων, ύστερα από δυσφήμηση.
57
Αυτό το άρθρο αφορά νόμιμες ενέργειες εναντίον ατόμου ή ατόμων τα οποία προκάλεσαν εξύβριση ή δυσφήμηση.
59
Αυτό το άρθρο αφορά ενέργειες που μπορεί να κάνει κάποιος, ο οποίος έγινε θύμα ανήθικων πράξεων.

Τι λέει ο νόμος στη Γερμανία;


Ακόμα και αν η Διαδικτυακή Παρενόχληση δεν αντιμετωπίζεται ως έγκλημα, μπορούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες και μέτρα ως αντίβαρο:
  • Χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ενδιαφερόμενου, η ανάρτηση φωτογραφιών και Video είναι εναντίον του δικαιώματος για προφύλαξη της προσωπικής ζωής. Για τον λόγο αυτό μπορεί να ληφθούν μέτρα εναντίον οποιουδήποτε προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες.
  • Μπορεί να ληφθούν μέτρα εναντίον οποιουδήποτε διαδίδει ψεύδη χρησιμοποιώντας τα κοινωνικά δίκτυα ή Ε-Mail.
  • Αν κάποιος δέχεται συνεχώς παρενοχλήσεις μέσω E-Mail, μηνυμάτων, SMS κλπ. μπορεί να αντιδράσει νομικά βάσει του νόμου Anti-Stalking.
Κάθε φορά που αυτός που παρενοχλεί δεν σταματά παρά τις προειδοποιήσεις, τα θύματα μπορούν να στραφούν νομικά εναντίον του.

Διαταγή, έκδοση προσωρινής διαταγής, μήνυση

Δικαστική απόφαση μπορεί να είναι η αμετάκλιτη Διαταγή για την αποφυγή δράσεων «Διαδικτυακής Παρενόχλησης» είς βάρος του θύματος, επειδή μπορεί να προκληθούν σ΄ αυτόν συναισθηματικός πόνος, δυστυχία και άλλες ανεπιθύμητες καταστάσεις.
Οι εντολές του δικαστηρίου γίνονται άμεσα εκτελεστές. Μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στο αρμόδιο δικαστήριο όταν περάσει συγκεκριμένη περίοδος μετά την αναγγελία του συμβάντος (4 εβδομάδες έως 3 μήνες).
Η εντολή του δικαστηρίου έχει σημαντικά πλεονεκτήματα συγκριτικά με της νομικές ενέργειες. Μπορεί να εκτελεστεί σε μερικές εβδομάδες και στο μεσοδιάστημα αυτό οι περενοχλήσεις μπορεί να σταματήσουν.
Οι χειρότερες μορφές εκφοβισμού περιλαμβάνουν και βίαιες ενέργειες κατά της σωματικής ακεραιότητας του θύματος. Οι υποθέσεις αυτές εκδικάζονται από τα «αστικά δικαστήρια» και ονομάζονται απειλές με «εκφοβισμό», εξαναγκασμό και εκβιασμό.
Πρώτα απ' όλα τα ακόλουθα κακουργήματα θα μπορούσαν να σημειωθούν:

  • § 201a Εγκληματικό Δίκαιο «Παραβίαση των προσωπικών στοιχείων με τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών»
  • § 185 Εγκληματικό Δίκαιο «Προσβολή»
  • § 186 Εγκληματικό Δίκαιο «Συκοφαντία»
  • § 187 Εγκληματικό Δίκαιο «Δυσφήμηση»
  • § 238 Εγκληματικό Δίκαιο «Αναπροσαρμογή»
  • § 131 Εγκληματικό Δίκαιο «Βία»
  • § 22 Νόμος για το copyright «Δικαίωμα στις προσωπικές σου φωτογραφίες»
  • § 223 του Ποινικού Κώδικα της «Βαρύς φυσικός τραυματισμός»
  • § 240 του Ποινικού Κώδικα «Εξαναγκασμός»
  • § 253 του Ποινικού Κώδικα «Εκβιασμός»
Επιπλέον, από την ιστοσελίδα θα μπορούσε να ζητηθεί διαφέρεση κειμένων φωτογραφιών και βίντεο. Αυτό θα μπορούσε να το ζητήσει ο νόμος, αλλά πιθανόν να είναι ακριβό, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις φιλοξενούμενων ιστοσελίδων.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρέχουν επίσης προστασία από συγκεκριμένη αξιόποινες πράξεις εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο. Αυτό οδηγεί επίσης σε ποινική ευθύνη - όπως στη Γερμανία.

cyberhelp.eu

Ιστορικά: Επιδημίες - Πανδημίες, που έμειναν στην ιστορία

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιδημίες, ιούς και θανατηφόρες ασθένειες.
Με αφορμή το ξέσπασμα του κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα, ο οποίος μέχρι στιγμής ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους, κάναμε μια αναδρομή στο παρελθόν και συλλέξαμε τις σημαντικότερες ασθένειες που συγκλόνισαν την ιστορία και σκότωσαν εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στον τομέα των μολυσματικών ασθενειών μια πανδημία είναι το χειρότερο σενάριο. 

Όταν μια επιδημία εξαπλώνεται πέρα από τα σύνορα μιας χώρας, τότε η ασθένεια γίνεται επίσημα πανδημία.
Αυτές που ακολουθούν ήταν και οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που έχουν μείνει στην ιστορία.
Πηγή: History.com

1981 – HIV/AIDS
Πρώτη ταυτοποίηση έγινε το 1981. Το AIDS καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου. Αυτοί που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV αντιμετωπίζουν πυρετό, πονοκέφαλο και πρησμένους λεμφαδένες μετά από μόλυνση. Όταν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, οι φορείς μπορούν να μολύνουν κάποιον άλλο άνθρωπο μέσω του αίματος και των γεννητικών υγρών. Η ασθένεια καταστρέφει τα t-κύτταρα.
Έχουν αναπτυχθεί θεραπείες για να επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου. Το AIDS είναι υπεύθυνο για 35 εκατ. θανάτους σε όλο τον κόσμο.

1957 - Ασιατική γρίπη
Ξεκίνησε από το Χονγκ Κονγκ και εξαπλώθηκε σε όλη την Κίνα και έπειτα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ασιατική γρίπη έγινε ευρέως διαδεδομένη στην Αγγλία όπου, σε έξι μήνες, απεβίωσαν 14.000 άνθρωποι. 
Ένα δεύτερο κύμα ακολούθησε στις αρχές του 1958, προκαλώντας συνολικά περίπου 1,1 εκατ. θανάτους παγκοσμίως, με 116.000 θανάτους μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δημιουργήθηκε εμβόλιο που αντιμετώπισε αποτελεσματικά την πανδημία.

1919 - Ισπανική γρίπη
Η γρίπη των πτηνών που σκότωσε 50 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, θεωρείται ότι προήλθε από την Κίνα και μεταδόθηκε από Κινέζους εργάτες που μεταφέρονταν σιδηροδρομικώς μέσω του Καναδά προς την Ευρώπη. 
Στη Βόρεια Αμερική, η γρίπη εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Κάνσας στις αρχές του 191. Οι τηλεοπτικές αναφορές για έξαρση γρίπης στη Μαδρίτη την άνοιξη του 1918 οδήγησαν στην πανδημία που ονομάστηκε «ισπανική γρίπη».

1889 - Ρωσική γρίπη
Η πρώτη σημαντική πανδημία γρίπης ξεκίνησε στη Σιβηρία και το Καζακστάν, ταξίδεψε στη Μόσχα, πήγε στη Φινλανδία και στη συνέχεια στην Πολωνία, όπου μεταφέρθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μέχρι το επόμενο έτος, είχε διασχίσει τον ωκεανό στη Βόρεια Αμερική και την Αφρική. 
Μέχρι το τέλος του 1890, 360.000 άνθρωποι είχαν πεθάνει.

1875 - Πανδημία ιλαράς στα Φίτζι
Μετά την παραχώρηση των Φίτζι στη Βρετανική Αυτοκρατορία, ένα βασιλικό κόμμα επισκέφθηκε την Αυστραλία ως δώρο από τη Βασίλισσα Βικτώρια. 
Φτάνοντας κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας ιλαράς, το βασιλικό κόμμα έφερε την ασθένεια πίσω στο νησί τους με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί περαιτέρω στον πληθυσμό.
Το νησί ήταν γεμάτο με πτώματα που είχαν φαγωθεί από άγρια ζώα και ολόκληρα χωριά πέθαναν και κάηκαν, μερικές φορές με τους άρρωστους παγιδευμένους μέσα στις φωτιές. 
Το ένα τρίτο του πληθυσμού των Φίτζι, συνολικά 40.000 άτομα, πέθαναν.

1885 - Η τρίτη πανδημία πανώλης
Ξεκινώντας από την Κίνα και πηγαίνοντας στην Ινδία και το Χονγκ Κονγκ, η βουβωνική πανώλη σκότωσε 15 εκατ. ανθρώπους. Αρχικά εξαπλώθηκε από τους ψύλλους κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης σε ορυχείο στο Yunnan. 
Η Ινδία προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις απώλειες και η πανδημία χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για κατασταλτικές πολιτικές που προκάλεσαν εξέγερση εναντίον των Βρετανών.

1817 - Πρώτη πανδημία χολέρας
Η πρώτη από τις επτά πανδημίες χολέρας για τα επόμενα 150 χρόνια, σκοτώνοντας 1 εκατ. ανθρώπους. Μεταφερόταν από το νερό και τα τρόφιμα που είχαν μολυνθεί από περιττώματα, το βακτήριο μεταφέρθηκε σε Βρετανούς στρατιώτες που το έφεραν στην Ινδία, όπου πέθαναν εκατομμύρια άνθρωποι. 
Η βρετανική αυτοκρατορία και το ναυτικό εξάπλωσαν τη χολέρα στην Ισπανία, την Αφρική, την Ινδονησία, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Αμερική, όπου σκότωσε 150.000 ανθρώπους. Παρόλο που δημιουργήθηκε εμβόλιο το 1885, οι πανδημίες συνεχίστηκαν.

1665 - Η μεγάλη πανώλη του Λονδίνου
Η βουβωνική πανώλη οδήγησε στο θάνατο το 20% του πληθυσμού του Λονδίνου. Εκατοντάδες χιλιάδες γάτες και σκυλιά σφαγιάστηκαν ως πιθανή αιτία για την ασθένεια που εξαπλώθηκε μέσω λιμένων κατά μήκος του Τάμεση. 
Το χειρότερο ξέσπασμα έγινε το φθινόπωρο του 1666, περίπου την ίδια στιγμή με ένα άλλο καταστροφικό γεγονός – τη Μεγάλη Φωτιά του Λονδίνου.

1492 - Η Κολομβιανή ανταλλαγή
Μετά την άφιξη των Ισπανών στην Καραϊβική, οι ασθένειες όπως η ευλογιά, η ιλαρά και η βουβωνική πανώλη μεταδόθηκαν από τους Ευρωπαίους στους ιθαγενείς πληθυσμούς. 
Αυτές οι ασθένειες κατέστρεψαν τους αυτόχθονες πληθυσμούς, με το 90% να πεθαίνει σε ολόκληρη τη βόρεια και νότια ήπειρο. Το 1520, η αυτοκρατορία των Αζτέκων καταστράφηκε από την ευλογιά που έφεραν οι Αφρικανοί σκλάβοι.

11ος αιώνας - Λέπρα
Η λέπρα εξελίχθηκε σε πανδημία στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα, με αποτέλεσμα την κατασκευή πολλών νοσοκομείων με εστίαση στη αυτή προκειμένου να φιλοξενήσει τον τεράστιο αριθμό θυμάτων. Μια αργά αναπτυσσόμενη βακτηριακή ασθένεια που προκαλεί πληγές και παραμορφώσεις, θεωρήθηκε ως τιμωρία από τον Θεό. 
Τώρα, γνωστή ως ασθένεια του Χάνσεν, εξακολουθεί να προσβάλλει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ετησίως και μπορεί να είναι θανατηφόρος αν δεν αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

541 μ.Χ. - Πανούκλα του Ιουστινιανού
Αρχικά εμφανίστηκε στην Αίγυπτο. Η πανώλη του Ιουστινιανού εξαπλώθηκε μέσω της Παλαιστίνης και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και έπειτα σε όλη τη Μεσόγειο.
Η πανούκλα άλλαξε την πορεία της αυτοκρατορίας, συντρίβοντας τα σχέδια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού για επανένωση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας προκαλώντας τεράστιες οικονομικές απώλειες. Πιστεύεται επίσης ότι δημιούργησε μια «αποκαλυπτική» ατμόσφαιρα που ώθησε την ταχεία εξάπλωση του Χριστιανισμού. 
Σκότωσε γύρω στα 50 εκατ. ανθρώπους, δηλαδή το 26% του παγκόσμιου πληθυσμού. Θεωρείται ότι είναι η πρώτη σημαντική εμφάνιση της παρωτίτιδας, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγέθυνση του λεμφικού αδένα, μεταφέρεται από αρουραίους και εξαπλώνεται με ψύλλους.

250 μ.Χ. - Πανώλη του Κυπριανού
Ονομάστηκε έτσι μετά το πρώτο γνωστό θύμα, τον χριστιανός επίσκοπος της Καρχηδόνας. 
Συμπτώματα: διάρροια, έμετος, πληγές στο λαιμό, πυρετός και γάγγραινα σε χέρια και πόδια.

165 μ.Χ. - Πανώλη των Αντωνίνων
Η πανώλη των Αντωνίνων ήταν πιθανώς μια πρώιμη εμφάνιση της ευλογιάς που ξεκίνησε με τους Ούννους. Οι Ούννοι μόλυναν στη συνέχεια τους Γερμανούς, οι οποίοι την πέρασαν στους Ρωμαίους και στη συνέχεια οι στρατιώτες την εξάπλωσαν σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Συμπτώματα: πυρετός, πονόλαιμος, διάρροια και πληγές. Λέγεται ότι ένα από τα θύματα ήταν ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος.

430 π.Χ. - Αθήνα
Η παλαιότερη καταγεγραμμένη πανδημία συνέβη κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Αφού η ασθένεια περάσει από τη Λιβύη, την Αιθιοπία και την Αίγυπτο, διέσχισε τα αθηναϊκά τείχη καθώς τα πολιορκούσαν οι Σπαρτιάτες. 
Τουλάχιστον τα δύο τρίτα του πληθυσμού πέθαναν.
Συμπτώματα: πυρετός, δίψα, αίμα στο λαιμό και τη γλώσσα, κόκκινο δέρμα και πληγές. Η ασθένεια, που μάλλον ήταν τυφοειδής πυρετός, εξασθένησε σημαντικά τους Αθηναίους και ήταν ένας παράγοντας για την ήττα τους από τους Σπαρτιάτες.

fortunegreece
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού μελετήθηκε για πρώτη φορά το 1978 στη Νορβηγία και 9 χρόνια μετά, το 1987, σε πολλά επιστημονικά περιοδικά εμφανίζεται ο σχετικός όρος “bullying”.

Ενώ σαν φαινόμενο επισημαίνεται και καταγράφεται τη δεκαετία του 1970, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι εμφανίζεται και τότε. Εξάλλου αποτελεί μια ακόμη έκφραση της βίαιης συμπεριφοράς η οποία υπάρχει με τη γέννηση του ανθρώπου.

Στο φαινόμενο του bullying εμπλέκονται πολλά μέρη
  • Το παιδί που δέχεται βία
  • Το παιδί ή ομάδα παιδιών που ασκεί βία
  • Τα παιδιά θεατές
  • Οι εκπαιδευτικοί
  • Οι γονείς
Στην ουσία αναφέρεται στην βία μεταξύ παιδιών. Στην ιστορία του Όλιβερ Τουίστ - που διαδραματίζεται τον 19ο αιώνα - υπάρχουν πολλά στοιχεία βίας μεταξύ παιδιών τα οποία επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Τα μυθιστορήματα για το Αγγλοσαξωνικό εκπαιδευτικό σύστημα όπου ο εκφοβισμός των μεγαλύτερων είναι αποδεκτό καθεστώς

Σύμφωνα με τον Olweus σχολική βία και σχολικός εκφοβισμός παρατηρείται όταν ένα παιδί «εκτίθεται, κατ’ επανάληψη και σε διάρκεια χρόνου, σε αρνητικές πράξεις από ένα ή περισσότερα άτομα.»

Ο όρος «αρνητική πράξη» αναφέρεται στην πράξη εκείνη με την οποία «ένα άτομο προκαλεί εσκεμμένη βλάβη ή συναισθηματική δυσκολία σε άλλο άτομο, μέσω σωματικής επαφής, λεκτικώς ή με άλλους τρόπους.»

Μια σημαντική παράμετρος που τίθεται είναι η έννοια της επανάληψης. Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Δεν είναι ένας απλός τυχαίος καβγάς μεταξύ δυο παιδιών στη σχολική αυλή. Επίσης περιλαμβάνει ανισορροπία δύναμης ή εξουσίας μεταξύ του παιδιού που εκφοβίζει και του παιδιού που εκφοβίζεται

Το αποτέλεσμα αυτής της πράξης είναι η δεύτερη σημαντική παράμετρος. Οι πράξεις σχολικού εκφοβισμού έχουν αποτέλεσμα ή θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα σωματική βλάβη ή συναισθηματικές δυσκολίες (δυσκολίες συμπεριφοράς) πάνω στο παιδί.

Η τελευταία παράμετρος έχει να κάνει με τις μορφές του σχολικού εκφοβισμού ο οποίος μπορεί να είναι σωματικός, λεκτικός ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή.


Γενικά το Bullying μπορεί να περιλαμβάνει
  • Άσκηση φυσικής βίας, χτυπήματα, τσιμπήματα, δαγκωνιές, σπρωξίματα,
  • Εσκεμμένο ή συχνό αποκλεισμό μαθητών από κοινωνικές δραστηριότητες, κοινωνική απομόνωση ή αποκλεισμό
  • Σεξουαλική παρενόχληση
  • Χρησιμοποίηση υβριστικών ή περιπαικτικών εκφράσεων, πειράγματα, παρατσούκλια, κοροϊδία
  • Απειλές και εκβιασμό
  • Υβριστικές ή περιπαικτικές εκφράσεις για τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία, την ταυτότητα αναπηρίας, τη σεξουαλική ταυτότητα του θύματος
  • Κλοπές ή και Ζημιές στα προσωπικά αντικείμενα του θύματος
  • Επιδιωκόμενη απομάκρυνση των φίλων
  • Διάδοση κακοηθών και ψευδών φημών
  • Ηλεκτρονικό bullying cyber bullying (Το cyberbullying περιγράφεται ως "η επαναλαμβανόμενη και εκ προθέσεων βλάβη που προκαλείται διαμέσου της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών" Το Cyberbulling εμφανίζεται συχνότερα σε ιστότοπους όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός εφήβων)

Bullying ή πείραγμα.

O Olweus τονίζει τη διαφορά του bullying με το «πείραγμα» στα πλαίσια του παιχνιδιού. Το «πείραγμα» αυτό συνήθως συμβαίνει μεταξύ φίλων και δεν περιλαμβάνει την πρόκληση σωματικού πόνου των άλλων. Αντίθετα το bullying εμπλέκει άτομα που δεν έχουν φιλικές σχέσεις.

Η χαρακτηριστική ανισορροπία δύναμης διατυπώνει ο olweus στον ορισμό του μπορεί να αναφέρεται στα ατομικά ή κοινωνικά χαρακτηριστικά του δράστη και του θύματος.

Το «πείραγμα» μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εκφοβισμό αν συμβαίνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και το σημαντικότερο όταν το παιδί αισθανθεί ότι οι πράξεις των άλλων δεν διέπονται από αστείο και δεν γίνονται μέσα στα όρια του παιχνιδιού

e-abc.eu