Σελίδες

Sunday, 22 March 2020

Μένουμε_σπίτι: Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δείχνει στα παιδιά πώς θα «φτιάξουν» μόνα τους παιχνίδια από την Αρχαία Ελλάδα

Το online πρόγραμμα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
«Παίζοντας στο σπίτι»

Πώς διασκέδαζαν τα παιδιά στην αρχαιότητα όταν έμεναν σπίτι; Τα αγαπημένα τους παιχνίδια αναδύονται από τις απεικονίσεις στα αγγεία ή από τα ευρήματα των ανασκαφών και παίρνουν ζωή μέσα από το on-line πρόγραμμα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που δείχνει στα παιδιά πώς να φτιάξουν στο σπίτι.

Το on-line πρόγραμμα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «Παίζοντας στο σπίτι»
Η γνώση, η συνέπεια και μαζί ο ενθουσιασμός είναι στοιχεία που έχουν κάνει τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης τόσο δημοφιλή – και πρωτοπόρα. Το Μουσείο, ακόμα και εν μέσω της πανδημίας που μας κρατά στο σπίτι, δίνει υλικό και εκπλήξεις στα παιδιά, με το πρόγραμμα «Παίζοντας στο σπίτι». Τα παιδιά μαθαίνουν πληροφορίες για την παιδική ηλικία στην αρχαία Ελλάδα, και μπορούν να κατεβάσουν τα κατάλληλα αρχεία (με τη βοήθεια των γονιών) για να φτιάξουν τα δικά τους παιχνίδια όπως τα παιδιά στην αρχαιότητα!
powered by Rubicon Project

Προς το παρόν διατίθενται τέσσερα παιχνίδια, αλλά όπως μας ενημερώνουν από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, θα εμπλουτίζεται σχεδόν σε καθημερινή βάση το www.cycladic.gr . Την ίδια ώρα, ετοιμάζονται να ανεβάσουν υλικό από το εκπληκτικό αρχείο του μουσείου με διαλέξεις, αποσπάσματα καταλόγων από εκθέσεις και βίντεο. Υλικό μοναδικής αξίας για τους ενήλικους που μένουν στο σπίτι.
Το γνωστό παιδικό παιχνίδι αλογάκι / Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Τα παιχνίδια της αρχαιότητας σπίτι μας
Τα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων, οι παραστάσεις των πήλινων αγγείων, τα ανάγλυφα και τα ειδώλια, καθώς και τα παιχνίδια που έχουν βρεθεί στις ανασκαφές, αποτελούν πολύτιμες πηγές που επιτρέπουν να μάθουμε ποια ήταν τα αρχαία παιχνίδια και πώς παίζονταν, και να κατανοήσουμε την εκπαιδευτική και ψυχαγωγική τους αξία.

Τα «αθύρματα» - που περιλαμβάνονται στο «Παίζοντας στο σπίτι»- έχουν σχέση με την ανάγκη των παιδιών να παίζουν με ομοιώματα ζώων που έφτιαχναν με διάφορα υλικά.  Από την άλλη, το «κάλαμον επιβαίνειν» είναι το γνωστό αλογάκι που ακόμα και σήμερα παίζουν πολλά παιδιά καβαλώντας ένα καλάμι. Ένα παιχνίδι που έρχεται από την αρχαιότητα όπως μαρτυρούν κείμενα τς εποχής. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προτρέπει τα παιδιά να κατεβάσουν το παιχνίδι, και να χρησιμοποιήσουν ένα ραβδί ή ένα ξύλο σκούπας. Μπορούν να το κάνουν αλογάκι, βάζοντας στην μία άκρη ένα αυτοσχέδιο κεφάλι αλόγου, ή σε αμαξάκι, βάζοντας μία ρόδα ή ένα άλλο αντικείμενο που να θυμίζει τροχό.

Ο αστραγαλισμός ή το «αστραγαλίζειν», τα παιχνίδια δηλαδή με τους αστραγάλους, ήταν από τα πιο αγαπημένα των παιδιών αλλά και των ενηλίκων. Η ονομασία του παιχνιδιού προέρχεται από τα κόκαλα των αρθρώσεων ανάμεσα στην κνήμη και στη φτέρνα διαφόρων ζώων, αλλά κυρίως προβάτων και κατσικιών. Στην αρχαία Ελλάδα ο αστραγαλισμός ήταν κυρίως παιχνίδι για κορίτσια που παιζόταν με πολλούς τρόπους. Ο πιο συνηθισμένος ήταν να ρίχνουν τέσσερις αστραγάλους και να παρατηρούν την όψη που έδειχνε ο καθένας. Κάθε πλευρά του αστραγάλου είχε ιδιαίτερη σημασία και διαφορετική ονομασία, όπως κώος, χίος, ύπτιος, πρανής. Σημασία στο παιχνίδι είχε η πλευρά που ακουμπούσε στο έδαφος και η βαθμολογία ήταν ανάλογη.
Τα παιδιά από την αρχαιότητα αγαπούσαν να παίζουν με αντίγραφα ζώων /
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Οι αστράγαλοι μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλα παιχνίδια δεξιοτεχνίας που απευθύνονταν σε παιδιά μικρότερης ηλικίας, αλλά και σε τυχερά παιχνίδια, κυρίως από τα ρωμαϊκά χρόνια και εξής, όπου οι αστράγαλοι αντικαθιστούσαν τα ζάρια (τους κύβους). Στα παιχνίδια δεξιοτεχνίας οι αστράγαλοι μπορούσαν να αντικατασταθούν από βότσαλα, καρύδια ή αμύγδαλα. Από τα παιχνίδια δεξιοτεχνίας που έπαιζαν τα μικρότερα παιδιά τα πιο γνωστά είναι ο αρτιασμός, το «εις ώμιλλαν», η τρόπα και τα πεντέλιθα. Οι κανόνες τους έχουν καταγραφεί από τον Πολυδεύκη στο Ονομαστικόν.
Κούκλες ή πλαγγόνες ή νευρόσπαστα

Τα κορίτσια αγαπούσαν τις κούκλες, γνωστές ως πλαγγόνες ή νευρόσπαστα. Ήταν κατασκευασμένες από διάφορα υλικά, από πηλό, ξύλο, ύφασμα, ελεφαντοστό κ.ά. Οι περισσότερες πήλινες κούκλες που σώζονται μέχρι τις μέρες μας είναι αρθρωτές, με κινητά χέρια και πόδια, προσαρμοσμένα στο σώμα με σύρμα ή νήμα, έτσι ώστε να κινούνται ελεύθερα.
Αρθρωτές κούκλες εντοπίστηκαν ήδη από την αρχαιότητα /
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Όπως εξηγούν οι ειδικοί του μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που σχεδίασαν και το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αντίγραφα επίπλων, καρεκλίτσες, κρεβάτια, αλλά και μικρογραφίες αγγείων, παπούτσια και άλλα εξαρτήματα- τα έκαναν το παιχνίδι με τις κούκλες πιο διασκεδαστικό και συγχρόνως διδακτικό, μια και τα κορίτσια, παίζοντας, αντέγραφαν τον κόσμο των μεγάλων.

Ο Παυσανίας στις περιηγήσεις του γράφει ότι «ανάμεσα στους θησαυρούς στο Ιερό της Ήρας στην Ολυμπία είδε και ένα κρεβατάκι, παιχνίδι της Ιπποδάμειας» (Παυσανίας, V, 20, II). Πολλά κοριτσίστικα παιχνίδια, κούκλες, μπάλες, αστράγαλοι, αλλά και άλλα αντικείμενα, συνυφασμένα με τα παιδικά χρόνια, έχουν βρεθεί σε Ιερά ως αφιερώματα από τα κορίτσια τις παραμονές του γάμου τους, όπως αναφέρεται και στο επίγραμμα της Τιμαρέτης στην Παλατινή Ανθολογία (VI, 280). Χρησιμοποιώντας υλικά που υπάρχουν στο σπίτι μπορούν τα παιδιά να φτιάξουμε μία κούκλα. Τα υλικά που θα χρειαστούν είναι ύφασμα, βαμβάκι, κουμπιά, νήματακαι κλωστές, ξυλάκια, κόλλες και χρώματα.

 
Κατερίνα Ι. Ανέστη
 
iefimerida.gr

Μη με ξυπνάς απ' τις έξι - Παιδί και πρωινό ξύπνημα

Οι καλύτεροι τρόποι για να ξυπνήσεις το παιδί σου το πρωί!
Το πρωινό ξύπνημα είναι δύσκολο τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Και στη δεύτερη περίπτωση, οι γονείς αναλαμβάνουν το δύσκολο κομμάτι να... ξυπνήσουν τα παιδιά τους.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να ξυπνήσεις το παιδί σου;
Άφησε το φως να μπει στο δωμάτιο
Το φυσικό φως λειτουργεί ως διεγερτικό για τους εγκεφάλους μας να απελευθερώνουν σεροτονίνη, η οποία με τη σειρά της μας βοηθά να νιώθουμε ξύπνιοι.
Γι ‘αυτό είναι μια πολύ καλή ιδέα να ανοίξεις τις κουρτίνες και να αφήσεις το φως να μπει στο δωμάτιο του παιδιού, 15 λεπτά πριν την ώρα που θέλεις να σηκωθεί από το κρεβάτι!
Βάλε μουσική
Η μουσική είναι πιο χαλαρωτική από έναν επίμονο κι έντονο θόρυβο στο ξυπνητήρι.
Μπορείς να βάλεις μια μουσική χαλαρωτική, να ανοίξεις το ραδιόφωνο ή να βάλεις το αγαπημένο του τραγούδι.
Αυτό σίγουρα θα φτιάξει τη διάθεσή του και θα το βοηθήσει να σηκωθεί από το κρεβάτι πιο εύκολα και με λιγότερη γκρίνια.

Κάνε το πρωινό ξύπνημα παιχνίδι!
Μπορείς να κάνεις όλη τη διαδικασία πιο διασκεδαστική, όπως ένα παιχνίδι! Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου, δημιούργησε διαφορετικά παιχνίδια ώστε το παιδί σου να μην παραπονιέται που ξυπνάει το πρωί!
Μπορείς για παράδειγμα να του πεις πως αν σηκωθεί σε συγκεκριμένο χρόνο, θα κερδίσει ένα παιχνίδι.
Έτσι, το απαλλάσσεις από το άγχος ενώ γλιτώνεις και τους πρωινούς καυγάδες!

Φτιάξε πρωινό

Ποιος δεν θέλει να ξυπνάει με όμορφες μυρωδιές και κυρίως… μυρωδιές από το αγαπημένο πρωινό;
Σκέψου πόσο όμορφα ξεκινάει η μέρα του παιδιού όταν μυρίζει το αγαπημένο του πρωινό ενώ προσπαθεί να σηκωθεί!
Αυτή η μυρωδιά θα το κάνει να ξυπνήσει πιο γρήγορα από ότι νομίζεις!

Χρησιμοποίησε το κατοικίδιο ως ξυπνητήρι

Αν το παιδί σου έχει έναν αγαπημένο σκύλο ή γάτα, τότε μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως ξυπνητήρι.
Άφησε το αγαπημένο κατοικίδιο της οικογένειας να μπει στο δωμάτιο και να ξυπνήσει το παιδί σου, ζητώντας χάδια!
Αυτό το πρωινό ξύπνημα όλοι το αγαπάμε!

Μην το ξυπνάς με φωνές

Σε κανέναν δεν αρέσουν οι φωνές! Το να ξυπνήσεις το παιδί σου μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά δεν θα πετύχεις τίποτα με το να του φωνάζεις.
Αντιθέτως, αν το ξυπνήσεις με φωνές, τότε δεν θα θέλει να σηκωθεί και μπορεί να πεισμώσει περισσότερο.

Βεβαιώσου ότι κοιμάται αρκετά
Ακόμη και τη δεδομένη περίοδο, την περίοδο της καραντίνας, βεβαιώσου ότι το παιδί σου ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και με τον ύπνο.
Αναλόγως την ηλικία του, το παιδί χρειάζεται συγκεκριμένες ώρες ύπνου. Ένα μωρό χρειάζεται περίπου 11-14 ώρες τη νύχτα, ενώ ένα παιδί προσχολικής ηλικίας απαιτεί 10-13 ώρες.

Τα παιδιά ηλικίας 6-13 ετών πρέπει να κοιμηθούν κατά μέσο όρο 9-10 ώρες. Ένα παιδί που δεν κοιμάται αρκετά θα έχει σίγουρα πρόβλημα να ξυπνήσει!
ipop
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι