Σελίδες

Wednesday, 13 May 2020

Κακοί - Μοχθηροί Άνθρωποι

Δείτε τα σημάδια ότι κάποιος είναι μοχθηρός
Ακόμα και ένα βλέμμα φτάνει. 

Είναι αρκετό για να καταλάβεις ότι είναι μοχθηρός και δε θέλει τίποτα άλλο παρά να σε βλάψει. 
Γιατί οι κακοί άνθρωποι υπάρχουν και δεν είναι ένας απλά γενικός, καθημερινός όρος.
Μπορεί να είναι η αδερφή σου που σε ζηλεύει και σου λέει ότι τίποτα από αυτά που φοράς δεν σου ταιριάζει. 
Μπορεί να είναι ο πατέρας σου που συνέχεια σε χαρακτηρίζει άχρηστο και ανίκανο να φέρεις κάτι εις πέρας. 
Μπορεί να είναι ο/η σύζυγός σου που δεν χάνει λεπτό να συγκριθεί μαζί σου και να δείξει σε τι είναι καλύτερος, αν καταφέρει να βρει κάτι δηλαδή.
Μήπως να αρχίσεις να απομακρύνεσαι;

Αυτές οι περιπτώσεις, όπως και παρόμοιές τους, σου… χτυπούν το καμπανάκι ότι κάτι δεν πάει καλά. Μήπως να αρχίσεις να απομακρύνεσαι; Μήπως να βάλεις «φρένο» ακόμα και στα κοντινά σου άτομα; Γιατί δεν σημαίνει ότι επειδή κάποιος φέρει ένα… τίτλο, ότι μπορεί και να τον υποστηρίξει μέχρι τέλους. 

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που τους κυριεύει το μίσος, η κακία και η δόλια συμπεριφορά πάσχουν από σύμπλεγμα κατωτερότητας. Ή αλλιώς- πιο λαϊκά- κόμπλεξ. «Μα τι έκανα που να τον ώθησε να πει αυτό;», σκέφτεσαι. Και νορμάλ. Αλλά για εσένα. Γιατί για εκείνον και μόνο που υπάρχεις και σε λογίζει ως ον καλύτερό του, είναι πρόβλημα.
Όχι είσαι πρόβλημα γενικά, μα είσαι πρόβλημα ειδικά. Έτσι σε βλέπει. Και πιθανόν έτσι να σε έβλεπε πάντα. Για αυτό το ερώτημα είναι ένα: Μπορείς να αναγνωρίσεις τα σημάδια ότι ανήκει στην κατηγορία με τους κακούς ανθρώπους;

Είναι απίστευτα χειριστικός
Θέλουν να σε ελέγξουν. Κάθε σου κίνηση, κάθε σου σκέψη. 
Η φράση «στα έλεγα εγώ» αποκτά άλλη έκφανση μόλις το ξεστομίσουν εκείνοι. 
Νιώθουν ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τη δική τους ζωή. Φτάνουν σε σημείο να είναι εμμονικοί με τους άλλους. 
Τους ενδιαφέρει οποιαδήποτε λεπτομέρεια τους δώσεις. Γιατί για εσένα μπορεί να είναι άχρηστη, μα για εκείνους σωστός… θησαυρός. Η «μάσκα» του καλού και πονόψυχου συνανθρώπου είναι μια βιτρίνα που δύσκολα καταρρέει. Και όλο αυτό, μόνο και μόνο για σε πλησιάσουν ώστε να πάρουν μια… γεύση από τη δυστυχία σου.

Απολαμβάνει τη δυστυχία των άλλων 

Εκεί που οι περισσότεροι λυπούνται και θλίβονται με κάποιο δυσάρεστο γεγονός, εκείνος ξεχειλίζει από τοξική ενέργεια και κακία. Βρίσκει παρηγορία στο ότι κάποιος άλλο βιώνει κάτι επώδυνο, είτε σωματικά είτε ψυχικά είτε συναισθηματικά. 
Τέτοιοι άνθρωποι απολαμβάνουν να σε βλέπουν να υποφέρεις. Και δεν κάνουν καν τον κόπο να σε βοηθήσουν. 
Γιατί λατρεύουν να σε βλέπουν σε αυτή τη θέση. Μέσα στο μυαλό και την ψυχή τους φαντάζεις τόσο κατώτερός τους, σε σημείο που… ηδονίζονται. 
Κανόνας τους: Η Δυστυχία σου είναι η Ευτυχία τους. 
Και το χειρότερο; Μπορεί να είναι εκείνοι που σου προξένησαν το κακό, μόνο και μόνο για να «παίξουν» μαζί σου.

«Πιάνεις» μια αρνητικότητα
Έχεις ακούσει για την ενέργεια αλλά δεν ξέρεις τι να πιστέψεις. Υπάρχει; Δεν υπάρχει; Ποιος να ξέρει; 
Αλλά το σίγουρο είναι πως εσύ «πιάνεις» μια αρνητική αύρα από μέρους του. Δεν είναι ανάγκη να σου μιλήσει για να καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά. 
Αρκεί και μόνο να τον δεις και οι ματιές σας να διασταυρωθούν. Είναι λες και κάνει τα μαγικά του. Δεν είναι απαραίτητο να τον καταλάβεις από κάτι που θα κάνει, αλλά είναι βέβαιο πως θα το αισθανθείς.

Ζει με στερεότυπα 

«Οι γυναίκες είναι μόνο για να κάνουν οικογένεια και να μένουν στο σπίτι», 
«οι μετανάστες μας πήραν τις δουλειές» και 
«αυτή η χοντρή δεν μπορεί να είναι μοντέλο» είναι μερικά παραδείγματα στερεοτύπων που έχουν φωλιάσει μέσα του. 
Τα πιστεύει, τα προτάσσει, τα υποστηρίζει. Και μην τολμήσεις να του πας κόντρα. 
Γιατί; 
Γιατί θα ξεκινήσει καβγάς μεγάλος που βέβεια θα λήξει με ένα «άντε παράτα μας που έχεις και γνώμη». Αφού η μόνη άποψη που επιτρέπε(τα)ι είναι η δική του και των όμοιών του. Εύκολα τον χαρακτηρίζεις ρατσιστή, σεξιστή ή και ομοφοβικό.

Δεν έχει ηθική 

Ίσως ο πιο οφθαλμοφανής τρόπος έκφρασης αυτής της συμπεριφοράς. 
Καθώς, αν είχε ηθικούς φραγμούς, δεν θα ευχαριστιόταν με την ατυχία του διπλανού του. Ενώ θα είχε και τύψεις για ό,τι κάνει ή σκέφτεται. 
Εξάλλου, είναι μία λέξη άγνωστη στο λεξιλόγιό του. Δεν στεναχωριέται, ούτε καν λυπάται για το κακό που προκαλεί στους άλλους. Αξίες και θεσμοί όπως η οικογένεια, η φιλία και η αγάπη περισσεύουν στην καθημερινότητά του. Δεν αναγνωρίζει τίποτα από όλα αυτά. Τέτοιοι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι.

Σε υποτιμά 
Μπορεί να σε κοροϊδέψει, παίζοντας το θύμα. 
Μπορεί να σε μειώσει για κάτι που δεν κάνεις και πολύ καλά. 
Ή μπορεί να υποτιμήσει ένα κατόρθωμά σου όπως την προσπάθειά σου στη δουλειά ή τη βοήθειά σου μέσα στην οικογένεια. 
Οι τρόποι είναι πολλοί και εκείνος δεινός στο να σκαρφίζεται τεχνάσματα για να σε φέρει σε δύσκολη θέση. 
Και εσύ συνήθως «μασάς» από τα καψόνια του γιατί, όπως είπαμε και παραπάνω πρόκειται για άτομο από το κοντινό σου περιβάλλον. Άρα του έχει δοθεί- με κάποιον τρόπο- ο χώρος να συμπερφιφέρεται έτσι.

Διαφέρει για άνδρες και γυναίκες; 

Πάντα το ερώτημα του φύλου θα επικρατεί. Αλλά φαίνεται πως στην προκειμένη δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές. 
Η αλήθεια είναι πάντως, πως οι άνδρες έχουν θέματα- κυρίως- με την κυριαρχία και τα επιτεύγματα σε αντίθεση με τις γυναίκες που ασχολούνται κυρίως με την εμφάνιση και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, μπορεί ο ένας να μεταπηδήσει στην άλλη… κατηγορία και μια γυναίκα να θέλει να υπερισχύσει για παράδειγμα, γιατί θεωρεί πως είναι πιο ικανή.

«Καταστροφική» η κακία 

Παρότι, σύμφωνα με βρετανικά άρθρα, όσοι είναι κακοί δεν τείνουν να είναι βίαιοι ή να χειροδικούν, κατά γενική ομολογία, οι συνέπειες της συμπεριφοράς τους μπορεί να είναι καταστροφικές. 
Γιατί σε φέρνουν σε δύσκολη θέση. Σε ένα φαύλο κύκλο του «δεν είμαι καλός» και «δεν αξίζω».
Κι όταν προέρχεται από άτομα που θαυμάζεις και νομίζεις πως θες στο πλευρό σου, τότε είναι ακόμα πιο δύσκολο για εσένα να πιστέψεις πως ένας δικός σου άνθρωπος μπορεί να σου φέρεται με τέτοιο, ανέντιμο τρόπο. Είναι, επίσης, απογοητευτικό μόλις συνειδητοποιήσεις ότι δεν μπορείς να τους αλλάξεις.
Ήταν, είναι και θα είναι αυτό που σιχαίνεσαι αλλά δεν φωνάζεις. Παρά μόνο αν το θέλουν οι ίδιοι. 
Αλλά μάλλον έχουν βολευτεί στο να είναι οι κακοί. Και τους αρέσει.

Με πληροφορίες από psychologytoday

boro.gr
Αντικλείδι
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Το παραμύθι για το κρασί

Μια φορά κι έναν καιρό, ο θεός Διόνυσος φιλοξενήθηκε από το βασιλιά της Αιτωλίας, Οινέα
Ευχαριστήθηκε πολύ από τη φιλοξενία του και για ανταπόδοση θέλησε να του κάνει ένα δώρο.
Πήρε ένα μικρό και τρυφερό κλίμα αμπελιού και τύλιξε τις ρίζες του με λάσπη για να μην ξεραθεί. Αφού βρήκε ένα μικρό κούφιο κόκαλο αηδονιού το έβαλε μέσα και ξεκίνησε .

Ο δρόμος όμως ήταν μακρινός και το αμπέλι ολοένα μεγάλωνε. 

Ο Διόνυσος τότε βρήκε ένα μεγαλύτερο κόκαλο, λιονταριού και το έβαλε μέσα. 
Περπάτησε πάλι πολύ και είδε πως το αμπέλι μεγάλωσε πάλι τόσο, που πετάχτηκε έξω από τη θήκη του.
Έψαξε λοιπόν και βρήκε ένα κόκαλο γουρουνιού και έβαλε το αμπέλι μέσα.

Ώσπου έφτασε κάποτε στην Αιτωλία

Ο Οινέας πήρε με χαρά το δώρο του και το φύτεψε. Αυτό μεγάλωσε και κάρπισε και έδωσε καρπούς ωραία και ζουμερά σταφύλια. 
Ο Οινέας έφαγε μερικά και άλλα τα έστυψε και τα έκανε μούστο. Είδε με περιέργεια ότι ο μούστος ζυμώθηκε και έγινε κρασί.

Το κρασί όμως πήρε και τις χάρες και τα ανάποδα από τα ζώα που με τα κόκαλά τους το μεγάλωσαν.
Έτσι, 

όποιος πιει λίγο κρασί, νιώθει σαν πουλί και κελαηδεί.
Όποιος όμως πιει περισσότερο, θεριεύει και γίνεται σαν λιοντάρι και ζητά καυγάδες.
Κι αν πιει ακόμα πιο πολύ, γίνεται σαν το γουρούνι, που μες το κόκαλό του ο Διόνυσος το έβαλε τελευταίο.


antikleidi
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Είσαι μάστορας! Ο Έλληνας που φτιάχνει μπάλες για τυφλά παιδιά

Στην Ελλάδα βρίσκονται περισσότερα από 500 παιδιά με προβλήματα όρασης. 
Πολλά απ' αυτά είναι αποκλεισμένα από αθλητικές δραστηριότητες. Έτσι, ο Ηλίας Μάστορας αποφάσισε να φτιάξει μια μπάλα που κουδουνίζει για να παίζουν τα παιδιά, ποδόσφαιρο για τυφλούς.
Ανάμεσα στα τυφλά παιδιά της Ελλάδας βρίσκεται και ο τριών ετών, Λέανδρος. Ο Ηλίας Μάστορας του χάρισε λοιπόν μια τέτοια μπάλα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο Ηλίας Μάστορας, ανέφερε: «Φανταστείτε τη δυσκολία να παίξει ο μικρός με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας όταν η μπάλα ζυγίζει 550 γραμμάρια! Αυτή που δημιούργησα όμως είναι μια ελαφριά μπάλα 250 γραμμαρίων που κουδουνίζει και διαθέτει 4 εσωτερικούς μηχανισμούς. Δεν πωλείται αλλά μόνο δωρίζεται γιατί βασική προτεραιότητα είναι το δικαίωμα στη χαρά κάθε παιδιού με πρόβλημα όρασης ανεξάρτητα από την οικονομική ευχέρεια!».

Για τις παγκόσμιες ανάγκες, ο Ηλίας Μάστορας, επεσήμανε:

«Οι ανάγκες είναι παγκόσμιες και δεν υπάρχει κάποια παρόμοια μπάλα ή καμπάνια. Αρκεί ένα email στο φορέα μας orama2003@gmail.com με τη διεύθυνση του σχολείου και τον αριθμό των παιδιών με πρόβλημα όρασης που φοιτούν, χωρίς προσωπικά δεδομένα, και στέλνουμε την ειδική μπάλα. Πάνω από 3.000 μπάλες έχουν φτάσει σε 99 χώρες στις 5 ηπείρους μέσα σε δύο χρόνια και είναι μεγάλη η χαρά μας όταν μας στέλνουν φωτογραφίες και videos».

Ηλίας Μάστορας: Για τον τελικό των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2008, τόνισε:
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την τελευταία ημέρα των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο 2008. Ορίστηκα εκ νέου πρώτος διαιτητής στον τελικό ανάμεσα στη Βραζιλία και την Κίνα σε ένα κατάμεστο γήπεδο. Ο αγώνας κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα και κατευθυνθήκαμε στο κεντρικό γήπεδο για την τελετή λήξης. 
Οι εικόνες, η μουσική και τα συναισθήματα ήταν μοναδικά για 70.000 θεατές και κλαίγαμε όλοι μαζί. 
Προτείνω ανεπιφύλακτα σε κάθε άτομο που έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει με οποιαδήποτε ιδιότητα σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, ακόμα και σήμερα συγκινούμαι!».

Για το πρόγραμμα που «τρέχει», δήλωσε:
«Αν τα αποτελέσματα δείξουν την αλλαγή που θα συντελεστεί στα σχολεία, τότε θα επιδιώξουμε την επιτόπια υλοποίηση του προγράμματος από ειδική εκπαιδευτική ομάδα, για όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας μας. 
Το όραμα είναι να κουδουνίσει η μπάλα σε κάθε σπίτι και σε κάθε σχολείο όπου φοιτά παιδί με πρόβλημα όρασης στις 5 ηπείρους. Ελπίζουμε να συνεχίζουν να μας στηρίζουν Ιδρύματα σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και μέσω της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης».

Η μπάλα που κουδουνίζει και στην Αφρική: 
Τα τυφλά παιδιά έχουν το δικαίωμα του παιχνιδιού. Έτσι, ανά τον κόσμο διοργανώνονται διάφορα προγράμματα και εκδηλώσεις. Αυτά μπορεί να είναι ακόμη από την ίδια την UEFA, το British Council η ιδρύματα όπως αυτό του Σταύρου Νιάρχου.
ΠΗΓΗ: enimerotiko.gr
sportdog.gr