Σελίδες

Wednesday, 24 June 2020

Λιποθύμησε 9χρονο κοριτσάκι από την πείνα στη Ρόδο...

... μέσα σε φούρνο!! 
(Και τα πολύ δύσκολα δεν έχουν έρθει ακόμα)

Ένα 9χρονο κοριτσάκι λιποθύμησε από την πείνα μέσα σε έναν φούρνο στη Ρόδο, περιμένοντας τη μητέρα του να αγοράσει ψωμί.
Όπως αναφέρει η «Δημοκρατική» της Ρόδου, πρόκειται για την κόρη ξενοδοχοϋπαλλήλου που έχει μείνει χωρίς εργασία λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο νησί από τον κορονοϊό.
Το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 22/6 όταν η μητέρα με την κόρη της, μπήκαν μέσα στο φούρνο για να αγοράσει με τα ελάχιστα χρήματα που είχε πάνω της ψωμί για να φάει η μικρή και να ξεγελάσει την πείνα της. 
Το παιδί όμως, νηστικό επί ώρες, λιποθύμησε μέσα στον φούρνο και έτσι αποκαλύφθηκε το δράμα που η αξιοπρεπής μητέρα, προσπαθεί να αντιμετωπίσει μόνη της.
Σύμφωνα με τη ροδιακή εφημερίδα, η άνεργη ξενοδοχοϋπάλληλος αναζητεί εργασία για να μπορέσει να μεγαλώσει τα δύο δίδυμα κορίτσια της, όμως τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά και κανείς δεν γνωρίζει αν, πόσα και υπό ποιες προϋποθέσεις θα λειτουργήσουν και πόσους τελικά εργαζόμενους θα απορροφήσουν.
Η γυναίκα έχει δύο κοριτσάκια εννέα ετών και προσπαθεί να τα μεγαλώσει μόνη της. 
Το επίδομα των 800 ευρώ εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα και οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα η γυναίκα να αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της μονογονεϊκής οικογένειάς της.
"Το πρόβλημα είναι ευρύτερο"Το News 24/7 επικοινώνησε με την πρόεδρο του Φιλανθρωπικού Συλλόγου «Αγία Σοφία», Σοφία Μανιά που ασχολήθηκε σοβαρά με την περίπτωση της γυναίκας και των δύο κοριτσιών της, καλύπτοντας κάποιες πρώτες ανάγκες για τρόφιμα: 
"Έχουμε ήδη αναλάβει την οικογένεια, η οποία δεν ζήτησε ούτε χρήματα, ούτε τίποτα, πολύ αξιοπρεπώς ψάχνει απλά μία δουλειά γιατί έχει μείνει άνεργη. Το θέμα των τροφίμων έχει τακτοποιηθεί, εμείς θα τους βοηθάμε καθημερινά, ωστόσο όποιος μπορεί να προσφέρει μία δουλειά σε αυτή τη γυναίκα θα έχει βοηθήσει πολύ", 
είπε η κα. Μανιά και περιέγραψε την ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στη Ρόδο: 
"Το πρόβλημα στη Ρόδο είναι ευρύτερο και δεν αφορά μόνο την περίπτωση της συγκεκριμένης γυναίκας", επεσήμανε, κάνοντας έκκληση για βοήθεια και ζητώντας από την κυβέρνηση να ασχοληθεί με το νησί, την ώρα που πολλά ξενοδοχεία και μαγαζιά εστίασης παραμένουν κλειστά, με το προσωπικό φυσικά να μένει χωρίς δουλειά.
"Έχουν κλείσει ξενοδοχεία, έχουν κλείσει μαγαζιά εστίασης, ο κόσμος έχει μείνει άνεργος, είναι πολλοί αυτοί που ψάχνουν για δουλειά. Καλούμε την κυβέρνηση να ασχοληθεί με αυτούς τους ανθρώπους γιατί αν δεν το κάνει αυτή ποιος θα το κάνει; Πρέπει να βοηθήσει. Είναι σοβαρό το πρόβλημα εδώ", υπογράμμισε η κα. Μανιά.
Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει και να προσφέρει εργασία στην μητέρα με τα δύο παιδιά, μπορεί να έρθει σε επαφή με την κα. Σοφία Μανιά στο τηλέφωνο 6948 460375. H μητέρα δεν ζητά χρήματα και οι ανάγκες για τρόφιμα θα καλυφθούν από τον Σύλλογο για όσο χρειαστεί. Αυτό που επείγει είναι να βρει εργασία για να μπορεί να βιοποριστεί.

Τραγική η κατάσταση στη Ρόδο

Ο Θανάσης Σταμούλης, πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, μιλώντας στο Open, επιβεβαίωσε το συμβάν κι αναφέρθηκε ....
............
η συνέχεια εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Λέλα Καραγιάννη, η ηρωίδα της Αντίστασης

Η Λέλα (Ελένη) Καραγιάννη γεννήθηκε 24 Ιουνίου 1898 στο χωριό Λίμνη της Εύβοιας και ήταν κόρη του Αθανασίου Μηνόπουλου και της Σοφίας Μπούμπουλη. Ο πατέρας της γεννήθηκε στο Πήλι της βόρειας Εύβοιας, ενώ η μητέρα της εικάζεται πως καταγόταν από τις Σπέτσες. Η ίδια έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην Αθήνα όπου γνώρισε και παντρεύτηκε τον Σμυρνιό φαρμακοποιό Γεώργιο Καραγιάννη, με τον οποίο απέκτησε επτά παιδιά.
Οργάνωση «Μπουμπουλίνα»

Κατά την κατοχή, έγινε μέλος της αντίστασης, μετατρέποντας το σπίτι της σε αρχηγείο της οργάνωσης «Μπουμπουλίνα». Την οργάνωση δημιούργησε και χρηματοδότησε η ίδια, το 1941.

Η οργάνωση στην αρχή της δράσης της αποτελούνταν «απ’ τα μέλη της οικογένειάς μας και μερικούς φίλους μας πατριώτες», αφηγείται ο γιος της Λέλας Καραγιάννη Βύρων, σε ένα άρθρο του το 2001 για την προσφορά της μητέρας του. Όπως λέει, τον πρώτο καιρό, πηγαίνοντας «ψαχουλευτά», μην έχοντας συγκεκριμένα σχέδια, «ασχολήθηκε με την περίθαλψη και φυγάδευση των συμμάχων μας, με αυτούς που δεν τα κατάφεραν να φύγουν μαζί με το εκστρατευτικό σώμα και είχαν εγκλωβισθεί στην Ελλάδα».
Τον Οκτώβρη του 1941 συνελήφθη και μετά από 7 μήνες απελευθερώθηκε. Στόχος της οργάνωσης ήταν η φυγάδευση Βρετανών στρατιωτών (είχε οργανώσει δίκτυο 150 στρατιωτών) στο Κάιρο αλλά και δολιοφθορές κατά του εχθρού. Η οργάνωση διώχθηκε ανηλεώς από την Διεύθυνση Ειδικής Ασφαλείας του Κράτους κάτι που οδήγησε στην μεταπολεμική δικαστική καταδίκη των μελών της Ειδικής Ασφάλειας.
H oικία της Λέλας Καραγιάννη των οδών Λέλας Καραγιάννη αριθ. 1 
και Σταυροπούλου στην Αθήνα, κοντά στην Πλατεία Αμερικής

Η Καραγιάννη δημιούργησε και δίκτυο κατασκοπείας το οποίο μεταξύ άλλων συγκέντρωσε πληροφορίες για την κίνηση των γερμανικών πλοίων, υπέκλεψε σχεδιαγράμματα αεροδρομίων, διοχέτευσε πληροφορίες για Έλληνες συνεργάτες των αρχών κατοχής.

Σύλληψη

Το καλοκαίρι του 1944, η Λέλα Καραγιάννη είχε γίνει και συνεργάτης του κατασκοπευτικού δικτύου του Απόλλωνα, οπότε και συνελήφθη μαζί με πέντε από τα παιδιά της και βασανίστηκε άγρια στα μπουντρούμια των Ες-Ες στα κρατητήρια της οδού Μέρλιν, χωρίς ποτέ να υποκύψει και να μιλήσει, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου. Δεν λύγισε ούτε όταν οι Γερμανοί απείλησαν να εκτελέσουν τα παιδιά της.
«Τα παιδιά μου, εγώ τα γέννησα, δικά μου είναι, αλλά πρέπει να ξέρεις ότι πρωτίστως ανήκουν στην πατρίδα μας. Πρόσεξε καλά, και πάλι σου λέω ότι αυτά δεν ξέρουν τίποτα και άδικα θα τα σκοτώσεις», απάντησε με σταθερή και ήρεμη φωνή στις απειλές του Γερμανού που την ανέκρινε.
Η σύλληψη έγινε καθώς ο συνεργάτης των Γερμανών Γιώργος Ριζόπουλος ζήτησε από την Καραγιάννη να μεσολαβήσει για να τον συνδέσει μαζί με τον αρχηγό των ταγμάτων ασφαλείας Ντερτιλή, με το δίκτυο του Απόλλωνα. Ο Ριζόπουλος όμως συνελήφθη και κατέδωσε τη Καραγιάννη με αποτέλεσμα τη σύλληψη της μαζί με 2 συνεργάτες της. Η Καραγιάννη είχε αναφέρει ότι σε μελλοντική απόβαση των Βρετανών τα τάγματα ασφαλείας θα μπορούσαν να «προσφέρουν μεγάλες υπηρεσίες».

Εκτέλεση

Μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου και ύστερα από λίγο διάστημα εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές στο παρακείμενο άλσος Χαϊδαρίου μαζί με άλλους 59 αγωνιστές της Αντίστασης στη πλειοψηφία τους συνεργάτες της S.O.E , στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, ψέλνοντας τον Εθνικό Ύμνο, τον ύμνο προς την Ελευθερία για την οποία θυσιάστηκε, περίπου ένα μήνα πριν από την Απελευθέρωση.
«Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που πεθαίνουμε για την πατρίδα μας και πρέπει να πεθάνουμε σαν Έλληνες… Να δείξουμε στους Γερμανούς πως ο Έλλην δεν φοβάται το θάνατο, όταν πρόκειται για την πατρίδα».
Η εκτέλεση της πιθανόν να ήταν το αποτέλεσμα της πολιτικής των Ες Ες των Βάλτερ Σιμάνα και Βάλτερ Μπλούμε η οποία παρέκαμψε την πιο μετριοπαθή πολιτική των Γερμανών στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο.

Υστεροφημία
Μετά θάνατον της απενεμήθη το Βραβείο Αρετής και Αυτοθυσίας από την Ακαδημία Αθηνών και το 2011 ο τιμητικός τίτλος του Δικαίου των Εθνών από το Γιαντ Βασσέμ, το Ίδρυμα για την Μνήμη των Μαρτύρων και των Ηρώων (βλ. Έλληνες Δίκαιοι των Εθνών).
Η Καραγιάννη επίσης έλαβε το 2020 από την πρόεδρο της δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπουλου τον βαθμό του Ταξιάρχου, επί τιμή. 
Στη συμβολή των οδών Λέλας Καραγιάννη αριθ. 1 και Σταυροπούλου στην Αθήνα, κοντά στην Πλατεία Αμερικής υπάρχει η Οικία Λέλας Καραγιάννη
Η Οικία Λέλας Καραγιάννη, κατασκευή του 1923, ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων και έχει κηρυχθεί από το 1995 ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική προστασία, ως «αξιόλογο δείγμα κτιρίου της ύστερης εκλεκτικιστικής περιόδου».
Μια μαρμάρινη αναμνηστική πλάκα είναι τοποθετημένη (1987) από το Δήμο Αθηναίων στην πρόσοψη της οικίας, η οποία αναγράφει:

Αναμνηστική πλάκα στην oικία της Λέλας Καραγιάννη

«Σ' αυτό το σπίτι έζησε και το χρησιμοποίησε σαν αρχηγείο της η ηρωίδα της Κατοχής Λέλα Καραγιάννη, "Μπουμπουλίνα". Εκτελέστηκε στις 8.9.1944. Τιμής Ένεκεν, ο Δήμος Αθηναίων, 8-9-1987». Στη μνήμη της, η πρότερη οδός Λήμνου μετωνομάσθη σε Λέλας Καραγιάννη (από τη Σταυροπούλου έως την Φωκίωνος Νέγρη).

Μαρμάρινη προτομή της Λέλας Καραγιάννη τοποθετήθηκε στην οδό Τοσίτσα στα Εξάρχεια το 1963 και είναι έργο της γλύπτριας Λουκίας Γεωργαντή. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2016 βανδάλισαν το γλυπτό αποκεφαλίζοντάς το.

Η μαρμάρινη προτομή είναι έργο της Λουκίας Γεωργαντή 
και τοποθετήθηκε στην Τοσίτσα το έτος 1963.

Ένα από τα παιδιά της, ο επίσης αντιστασιακός Νέλσων Καραγιάννης πέθανε στο Ντένβερ των ΗΠΑ στις 12 Νοεμβρίου 1984, έπειτα από καρδιακή προσβολή.

Με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε στην Αθήνα, την 18-05-2020, μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας:
Απονέμεται στην Ελληνίδα αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944, αρχηγό της Οργάνωσης Πληροφοριών και Δολιοφθοράς «Μπουμπουλίνα», Λέλα Καραγιάννη του Αθανασίου, για τον απαράμιλλο ηρωισμό της, την αυτοθυσία και την αφοσίωση που επέδειξε προς το Ελληνικό Έθνος, τα οποία την κατέστησαν στη μνήμη όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων ως Εθνικό ιδεώδες, ο βαθμός του Ταξίαρχου επί τιμή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν. 3883/2010. (Αριθμ. βεβ. ΓΕΣ/ΔΟΙ/2ο/1254166/28-05-2020).

Νικόλαος Παναγιωτόπουλος
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Το ΠΔ εκδόθηκε εκδόθηκε μετά από πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και σχετική απόφαση του ΣΑΓΕ. ΦΕK /Γ 826 - 05.06.2020
by Sophia Ntrekou.gr

Πληροφορίες:
  • Αλέξανδρος Λ. Ζαούσης, Λέλα Καραγιάννη. Η Μπουμπουλίνα της Κατοχής 1941 - 1944, Ωκεανίδα, Αθήνα 2004, σελ. 26 - 27.
  • Ιάσονας Χανδρινός, Το τιμωρό χέρι του λαού-Η δράση του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη πρωτεύουσα 1942-1944, εκδόσεις Θεμέλιο σελ. 148.
  • Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα, Τόμος Γ', Μέρος Β' Κατοχή - Αντίσταση, 2007, Οι οργανώσεις της Αντίστασης, Μιχάλης Λυμπεράτος εκδόσεις Βιβλιόραμα σελ. 63.
  • Οι Βρετανικές υπηρεσίες κατά την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου στην Ελλάδα σελ 311-312, 319-320 (Σαμπατακάκης,Θεόδωρος, 2003, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών)
  • Οφειλόμενη τιμή στους τελευταίους εκτελεσμένους από τους Ναζί στο αλσύλλιο Χαϊδαρίου στις 8-9-1944 http://gzmosxos.blogspot.com/2016/09/8-9-1944.html
  • Wikipedia

Τα παιδιά που δεν πρόλαβαν να πάρουν ανάσα

Εισήγηση της κυρίας Παναγιώτας Χατζηγιαννάκη, ιατρού, πνευμονολόγου με θέμα: «Τα παιδιά που δεν πρόλαβαν να πάρουν ανάσα – Σκύβουμε πάνω στο θέμα των αμβλώσεων», η οποία πραγματοποιήθηκε στον πλαίσιο λειτουργίας του Κύκλου Ομιλιών «Μεγαλώνοντας παιδιά σήμερα» στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Παιανίας την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019.


Για όλες τις υποψήφιες μανούλες, για να είναι προσεκτικές πριν την σύλληψη, για να μην αναγκαστούν να έρθουν στο φρικτό δίλημμα της διακοπής της κύησης.
Πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι