Ότι και να ειπωθεί, όποιοι και να είναι οι λόγοι, η Μόρια, είναι ένα έγκλημα στο οποίο έχουν συντελέσει όλες οι κυβερνήσεις που δημιούργησαν έναν τόπο μαρτυρίου για τους απόκληρους αυτού του κόσμου, μετατρέποντας το σε ξεχειλισμένη αποθήκη ψυχών, παρατημένοι από θεούς και ανθρώπους.
Η υπόσχεση για κλείσιμό της δεν έγινε ποτέ. Τώρα κλείνει από μια μεγάλη φωτιά και είναι αδιάφορο αν πρόκειται περί προβοκάτσιας ή ξένου δάκτυλου.
Μια σύγχρονη, πολιτισμένη κοινωνία και μια οργανωμένη πολιτεία οφείλουν να προλαμβάνουν τα προβλήματα. Στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό έχουν υιοθετηθεί, χρόνια τώρα, επικίνδυνες πολιτικές που οδηγούν σε μια διαρκή προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Εδώ και χρόνια η Μόρια ο τόπος που οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έχουν χαρακτηρίσει ως το «χειρότερο στρατόπεδο προσφύγων στη Γη» αντιπροσωπεύει τη βαθιά κρίση της Ενωμένης Ευρώπης. Αυτή η κατάσταση εκεί τόσα χρόνια ντροπιάζει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.
Τον Δεκέμβριο του 2019, το BBC πραγματοποίησε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στον καταυλισμό, στο οποίο αναδείχθηκε το τεράστιο άγχος, ανασφάλεια και η μηδενική διάθεση για ζωή που καταβάλλουν πολλά από τα παιδιά που βρίσκονται στη Μόρια.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και παιδιά 8 ετών δηλώνουν στους ψυχολόγους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ότι θέλουν να πεθάνουν.
«Το να ακούς παιδιά επτά ή οκτώ ετών να λένε ότι θέλουν να πεθάνουν, είναι κάτι που δεν πίστευα ότι θα άκουγα ποτέ στη ζωή μου», τόνισε η παιδοψυχολόγος – ψυχολόγος, Άντζελα Μονταρέλι, μιλώντας στο BBC και πρόσθεσε: «Συνήθως ένα παιδί, όταν βιώνει μια τραυματική εμπειρία, χρειάζεται χρόνο και χώρο για να συνέλθει. Η Μόρια δεν επιτρέπει στα παιδιά αυτά να συνέλθουν».
Τα παραδείγματα στα οποία αναφέρθηκε η Μονταρέλι, κατηγοριοποιημένα ανά ηλικία, σοκάρουν: «Στις προσχολικές ηλικίες βλέπεις παιδιά να χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο ή να ξεριζώνουν τα μαλλιά τους. Στις ηλικίες από 12 ως 17 ετών, κάποια παιδιά αρχίζουν να κόβονται ή να μιλούν έντονα για την επιθυμία να πεθάνουν».
Εικόνες βγαλμένες από την κόλαση σε μια περιοχή που εξαρχής παρέπεμπε στην κόλαση.
Αδιανόητη θλίψη.
Αδιανόητες εικόνες, αδιανόητο το μέγεθος της αποτυχίας μας.
Η αποτυχία του πολιτισμού μας.
dimokratiki.gr